Mobilní telefon, jakou máte značku?

belda
18. bře 2017

Ahoj,
prosím o zkušenosti jaké máte značky a hlavně jaká je jejich spolehlivost-poruchovost. Já mám Alcatel, děti Huawei a Lenovo a všem nám odcházejí SD karty jak na běžícím pásu ( mně teď momentálně třetí během 3/4roku). Telefon jsem měla reklamovaný, poprvé mi kartu dokonce vyzkratoval. Při reklamaci se přišlo pouze na to, že s tou kartou opravdu něco je, uvedli ho továrního nastavení a řekli mi, že výrobce nedoporučuje stahovat aplikace třetích stran, že tak nemohou zaručit, že se nic nestane.
Díky moc.😉

j.a.n.i
18. bře 2017

@belda Nevím, máme Lenovo, Prestigio, Samsung a Motorolu a nikdy s žádnou kartou nebyl problém (dokonce mám pocit tu původní už ve druhém telefonu) ani s žádným z telefonů, krom toho, že třeba odešla používáním baterie, ale to je celkem normální.

belda
autor
18. bře 2017

@j.a.n.i
Díky za zprávu.
Já jsem z toho už celkem zoufalá, mám pocit, že cokoliv koupím, bude zas problém. Obecně mám na všechno smůlu, cokoliv si koupím, vždy se to rozbije ( nejenom mobily, ale domácí spotřebiče, bílá technika..)

michaellka3
18. bře 2017

U nas vzdycky panovali nokie🙂 sd kartu jsem mela jednu snad nekolik let a nebyl problem, ze by prestala fungovat - pak jsem ji prodala i se starym mobilem a ted mam uz delsi dobu opet nokii a muj pritel moji starsi nokii, obe dotykove.. A sd karty taky v poradku.
Ale ted co jsou ty Microsoft, tak nevim jak to maji... Kazdopadne si pry dost pohorsili v prodeji.😉

majaaa82
18. bře 2017

@belda Ahoja, jsem od fochu... Napiš, do jaké cenové hladiny bys chtěla telefon pořídit a hlavně, co od něj očekáváš - tedy co musí umět a na čem ti nezáleží. Zkusím ti pak hodit nějaký nápady.

nandule20
18. bře 2017

Já mám 2 roky Lenovo A5000, stál 4 tisíce myslím... Je fakt, že občas se seká, ale za to může ta nízká cena.... Třeba jednou za měsíc se sekne. Baterka super, jinak vše OK, nikdy s kartou problém nebyl.

belda
autor
18. bře 2017

@majaaa82
Jééé, super!
Koukala jsem na Lenovo K5, Huawei Y6, Samsung Galaxy J5.
Cenový strop je 5000,-. Pak by samozřejmě byl fajn foťák 13Mpx, RAMka 2Gb, displej tak cca 4,5 - 5´´ . Paměť nevím,využívám právě SD karty...
Víc mě nenapadá. Jo a ráda mám bílý, stříbrný, prostě světlý..
Díky!

belda
autor
18. bře 2017

@michaellka3
mě nokie nikdy moc nechytly😉

belda
autor
18. bře 2017

Má třeba někdo Xiaomi?

majaaa82
18. bře 2017

@belda Ok, telefony za uhle cenu jsou vždycky trochu riziko, protože často tam bejvá něco hodně osekanýho. Problémy může dělat nižší hardwarová konfigurace (starší typ 4 jádrového procesoru +2 GB paměti + starší typ grafického čipu) a Android 6, který je vytvořený na daleko silnější stroje. Telefon se může častěji zasekávat jak při používání, tak třeba při přehrávání FullHD videí.
Co se týče foťáku, MPx nejsou všechno, zase hodně záleží na tom, jak je čip udělaný, někdy fotí 8 Mpx lépe, než 13 Mpx. Všeobecně je tohle číslo spíš jako lákadlo pro běžné spotřebitele a vůbec se na něj nedá spoléhat jako na záruku kvality.

Samsung J5 jsem tu měla na test a spokojená jsem s ním moc nebyla, docela to blblo a špatně fotil. Lenova jsou všeobecně celkem slušné telefony, ale taky bych se bála jít pod 5 tisíc. Testovala jsem A6000 (už se neprodává, stál kolem těch pěti tisíc) a byl celkem v pohodě. Huawei mají celkem slušný telefony, ale hlavěn ty z vyšší cenové kategorie.

Všeobecně vzato, doporučuju zvednout cenovou hranici, kolem 8 tisíc už je to lepší. Osobně mám nejraději Sony, ale ty už by asi byly až moc drahé.
Aplikace třetích stran stahovat můžeš, ale chce to trochu googlit, než si to do mobilu natáhneš. Záleží, jaký typ aplikace by to měl být (problematické jsou hry a porno).

majaaa82
18. bře 2017

A ještě k té ceně. Když koupíš něco kolem 8 tisíc, nebo třeba i deseti, telefon bude pomaleji stárnout. Tím chci říci, že mobily v cenové třídě 5 tisíc a méně mají HW konfiguraci, která byla průměr už před třemi lety. Dnes jsou kvůli náročnějším aplikacím, Androidu, videím skoro nepoužitelné. Telefon, který má vyšší HW konfiguraci, bude ještě za pár let stíhat vývoj v pohodě.

Levnější telefony mají taky horší displeje, takže třeba pozorovací úhel je menší (zkresluje barvy z při pohledu z boku, rády to dělají třeba levná Prestigia). Nezapomeň na to, že pokud nemá přes displej Gorilla Glass (tvrzené sklo s úpravou proti ulpívání otisků prstů), budeš mít mobil brzy poškrábaný a pořád upatlaný. A tohle jsou detaily, které zvyšují cenu.

belda
autor
18. bře 2017

@majaaa82
díky moc za vyčerpávající odpověď. Mě se právě nechce moc investovat do dražšího, jednak samozřejmě občas žuchne na zem, co teprve krádež (bohužel se mi stalo).
Že se občas sekne by mi asi tak nevadilo, holt je to stroj. Ale kupovat každýho čtvrt roku novou kartu s tím,že přijdu o všechna data, to mě už prudí (aspoň mě to naučilo si zálohovat fotky, poprvé to teda bolelo😔).
A co třeba Xiaomi?

majaaa82
18. bře 2017

@belda Tam bude spíš problém s kartou, než s mobilem. Nekupuješ si nějakou blbou značku? Protože nevím o tom, že by mobil zničil kartu. Xiaomi jsou celkem rychle se rozvíjející Číňani, je tam pořád stejnej problém s cenou vs. kvaliou. Ale je fakt, že Číňani zvládnou celkem slušnej kus za úplně jiné peníze, takže... pokud se ti nechce nad 5 tisíc, asi s Xiaomi úplnou chybu neuděláš.

aguaverde
19. bře 2017

Mám lenovo phab plus, vše ok....předtím kazam, prestigio i levný vodafon...žádný kartu nezničil..... jediná sd karta karta klekla a ta byla objednaná z číny.....

belda
autor
19. bře 2017

@majaaa82
karty kupuju značkový- Samsung, Kingston, SanDisk. Nemyslím,že by právě byl problém v té kartě, ale spíš v mobilu. I tak mi to řekli při té reklamaci, že to bylo mobilem...
Ono právě cokoliv si koupím já, je s tím problém...Nokii jsem reklamovala po třech týdnech, pračka AEG mi dokonce vyhořela. A mohla bych pokračovat. Pokaždé jen slyším- paní, to je divné, to máte smůlu, tohle se nerozbíjí...😕

barchen
19. bře 2017

@michaellka3
@belda
Já jsem takový Nokia fanoušek od počátku mé mobilní historie 🙂 Teď mám poslední Nokia Lumia 920 již přes 3 roky a maximální spokojenost. Počáteční investice sice byla velká 13t. ale nedám na tyto mobily a platformu Windows phone dopustit. Ale k tomu si musíte najít cestu, ne každému vyhovuje ovládání. Zažila již několik pádu na asfalt a dlaždice a nic se jí nestalo, nikdy mi neodešla, paměť obrovská, nebyla zavirovaná, aplikací používám jenom pár ale internet používám denně. Občas vyžaduje restart ale nikdy jsem žádnou aktualizaci nepotřebovala, všechno se děje samostatně, mám to tak nastavené. Když mi odejde, určitě chci znova Lumii (teď už microsoftu), snad neskončí úplně. Měla jsem i jiné značky, služební Samsung, manželův iPhone ale nic mě nepřesvědčilo.

belda
autor
19. bře 2017

@barchen
díky za odpověď. Já právě Nokii, potažmo windows na chuť nepřišla a asi se to bohužel nezmění. Kamarádka má HTC windows, má ho taky už asi 3,4 roky, spokojenost veliká, ale já se přes ty kostky nedokážu přenýst...

carolisa
24. bře 2017

Dlouho jsem přemýšlela jaký mobil si pořidim a před rokem jsem se o tom bavila s kamaradem který je přes tefony a ten mi doporučil sonáky a musím říct, že jsem sním opravdu spokojená 🙂

majaaa82
24. bře 2017

@carolisa Jj, Sony dělají výborné telefony. Poradil ti dobře 🙂