Mohu zveřejnit fotografie nevlastní dcery bez souhlasu?
Ahojky, měla bych dotaz. Manžel má s předchozí partnerku dceru. Jezdí k nám na víkendy (mají rozhodnutí soudně). S manželem máme taky dceru. Bývalá přítelkyně si nepřála, aby se zveřejňovaly fotky její dcery (chápu ji), ale pak nechala zveřejnit fotky na webových stránkách školky a manžela se nezeptala na souhlas. Můj dotaz zní zda mohu zveřejnit také její fotku? (Mám krásné fotečky holek, kterýma bych se chtěla pochlubit) Nebo spíše zda může manžel zveřejnit. Děkuji mnohokrát za odpovědi.
@irmamala pise "zda mohu, nebo spis manzel muze" - proto upresnuju. Manzel muze. Ale radit ji, at si ji.blokne, mi vyzniva jako ze to ma zverejnovat ona. A to fakt ne. Muj muz ma taky zakaz zverejnovat fotky na FB - a zakaz ma ode mne, ne od byvaleho. Protoze on nedela selekci lidi, co ma v pratelich, ja ano, a z hlediska bezpecnosti chapu, ze muze mit nekdo obavy.
@jeyre ja treba vsude davam zákaz fotek mých deti, skola, skolka, krouzky, tabory… muzou tam byt zezadu nebo z veliké dálky, i videa nesmi obsahovat záběry z blízka. A rozhodne nejsem za divnou, resp nikdo se tak nevyjadřuje, všechny instituce to respektuji a moje deti rozhodne nejsou z niceho vyčleněné. A to jim je 8 a 10 let, tohle aplikuju od jejich 3 let.
@jijulka já nevím, no..
Na skolkové besidce jsem teď viděla, jak má učitelka pod sklem na psacím stole: "XY zákaz- foto na stránky školky, sociální sítě, tiskoviny !!!". Jediné dítě ze třídy - ostatní jsou s tím v pohodě. Ano, školka to respektuje, ale musí to být strašný vopruz a přijde mi to přehnané 🤷♀️
Moje děti jsou třeba vždycky nadšené a vystrihují si to, když jsou v rámci nějaké skolni/skolkové akce v místních novinach. Já jsem ráda, když dají učitelky do uzavrene FB skupiny nějaké fotky z výletu a můžu jim je stáhnout na památku...
Přijde mi to poněkud přehnané a kontraproduktivní
Tak prostě vem fotku, hoď na fb přes obličej druhé holčičky nějaký emotikon a je to, ne?
@patypresdevaty tvůj nazor, ja to mam opacne. A nezmenim svůj pohled jen proto ze tobe to prijde kontraproduktivní.
@patypresdevaty Vzhledem k tomu, jak snadno lze tyhle fotky virtuálně "odcizit" a zneužít, naprosto chápu ty rodiče, co odmítají umisťování fotek svých dětí do virtuálního prostoru. Sama tak striktní nejsem, ale to neznamená, že můj názor je ten jediný správný a naopak respektuju ty, co jsou striktnější. Jsou to jejich děti, ne moje. Takže postoj @jijulka chápu a nemám s tím problém.
@somalicats ja mam rada kontrolu nad tim co tam umístim. Mam stesti , ze i babicky to zcela respektuji a tchyně se i pta jestli muze nejaky fotky ukazat (ne poslat) svym kamarádkám. A kluci se me ptali proc se nemuzou fotit, kdyz jsem jim to vysvetlila, jsou s tim ok. Taky nechtej viset verejne na sítích
@somalicats hlavne kdyz fotky sdílí skola/skolka tak staci si dite vyhlidnout a pockat pred danou instituci.
@vitezove tak to neni ale reseni prece, ti uchylove si to umi oddelat. To prave rikali ze ta emotikona to vubec nezachrani.
@hanka_12345 neřekla bych, že tazatelka tohle řeší. Řeší, že chce ukázat fotku ale matka dítěte to nechce dovolit. Jsou i apky na rozmazání obličeje a nebo photoshop.

@somalicats a vzdyt ona to pise, ze by ji zverejnil otec.