Morče - je lepší holka nebo kluk, nebo je to jedno?

barnie
24. říj 2014

Dobrý den,

rádi bychom dětem koupili morče k Vánocům, ale nemám žádné velké zkušenosti - je tedy lepší koupit holku, kluka...nebo je to úplně jedno? Taky zvažujeme variantu morče a křeček - snesou se?

Ve zverimexu si starší dcerka vyhlédla už jedno morčátko, do Vánoc daleko, tak taky nevím, jestli ho raději nekoupit domů hned, než ho do těch Vánoc nechat u babičky, aby ho tedy přinesl Ježíšek.....Co myslíte?

Všem moc děkuji za rady...

milmic
24. říj 2014

Morče a křečka jsem nikdy neviděla pohromadě. Ale morče je denní zvíře, kdežto křeček ve dne spí a v noci řádí.+Pokud by byl u dětí v pokojíčku, tak je bude v noci budit. Křeček v noci strašně lumpačí. 🙂 ASpíš morčátko bydlívá s králíkem, to jsme i měli pokopě, zakrslýho králíka a kluka morče, byli skvělá parta ti dva.
Já chovám morčátka celý život, mám radši samičky, ale pokud budete mít jenom jedno morčátko, tak je to asi jedno. Ale dvě holky se snesou lepší jak dva kluci, ale u jednotlivce je to asi jedno, vymazlí se stejně. 😉

evulina77
24. říj 2014

holka je lepší, dá se drbat na bříšku a nic jí tam nepřekáží 😀

uztotakbude
24. říj 2014

Je lepší nepořizovat a pořídit rovnou psa. Stejně se k němu přes morče dopracujete. Vlastní zkušenost 🙂

ve24
24. říj 2014

na mazlení je lepší samec, samice jsou nemazlivé

dana3262
25. říj 2014

@barnie samec je přítulnější, ale v období dospívání nějakou dobu trochu páchne. Morce a křeček se dohromady určitě nesnesou. Žerou i jinou potravu a mají jiný biorytmus a vůbec chování. Prostě absolutně ne. Morceti a králík ano. Když budete mit jedno zvířátko, víc si na vás zvykne, lépe se ochoci. Když budou 2 a víc budou žít spíš mezi sebou. A navíc v noci budou strachat.
Asi bych taky promyslela nákup morcete ve zverexu. Lepší je to od chovatele.

alkuska
5. lis 2014

Podle mě je u jednoho zvířátka pohlaví jedno, měli jsme obojí a je to na stejno. Mazlík byl trochu větší samec, ale myslím že to bylo individuální povahou zvířete, samička je teď už taky přítulná co je z ní "dáma v letech" a zůstala nám už sama, nemá si asi s kým povídat 🙂 . S křečkem bych nekombinovala, to raději dvě morčata. Samice se snesou bez problémů, samci musejí být ze stejného vrhu, dát k sobě dva co se neznají je risk, můžou spolu bojovat. Nebo vykastrovaného samce, ten se dá kombinovat bez problémů se samicí, ale je to dražší varianta.

Být to moje volba vezmu dvě holky, protože morčata jsou dost společenská a celá škála jejich chování včetně zvuků (pískání, vrkání atd) se projeví až když je jich po hormadě víc a pak je s nima fakt sranda a jsou trochu samostatnější, takže se s nima člověk nemusí denně mazlit. V noci štrachá i jedno morče, aspoň to naše mlátí napáječkou. Jen se připravte na dvojnásobné množství špinavé podestýlky, i u jednoho dospělého zvířete se musí výběh minimálně jedou týdně vyčistit (máme cca 60x60 cm), ve dvou morčatech logicky minimálně 2x týdně. Nevyčištěné morče smrdí jako králík.

Kdyby jste měla ještě víc dotazů, klidně do pošty 🙂

radymorce
21. pro 2014

@barnie- Dobrý den možná radím pozdě ale lepší je holka než kluk u morčete kluk je víc svérázný. Bohužel morče a křeček dohromady moc nejdou. No, ale rrozhodně bych ho nechávala několik dnů mimo svou paničku protože na prvních dnech visí kámen jejich celoživotního přátelství a záleží jen na povaze morčátka jak rychle bude ochotné postupovat.