icon

Může policista vyžadovat občanku bezdůvodně?

3. črc 2022

Ahoj holky. Dneska jsem byla ve meste a z niceho nic me zastavili policiste. Chtel, jestli se muzu legitimovat. Tak jsem dala obcanku, neco si zapsal, vratil mi ji a popral hezky den.
Je tohle v poradku? Kdyz jsem se ptala proc ji chce, rekl ze bezna praxe.

Strana
z3
ilonne
4. črc 2022

nemůže, ale zákonný důvod se najde vždy, jen ti ho měl sdělit.
@mourovatakocka prokázání totožnosti neznamená, že musíš mít u sebe OP. Nadiktujes svoje údaje, policista je ověři. Měla bys znát třeba i příjmení své matky za svobodna.

ilonne
4. črc 2022

@polakovakl nikdo si nic nevymyslí, zákonné důvody jsou zákonné důvody. Můžeš se třeba pohybovat v místě, kde došlo ke spáchání TC nebo přestupku, můžeš odpovídat popisu hledané osoby atd...

ilonne
4. črc 2022

@martt nemusíš mít OP ani pas, stačí když nadiktujes svoje údaje a ty sedí. Jako ano, když někomu ukradnou OP, dá se z ní naučit adresa a a rodne číslo, ale třeba údaje o rodičích a dětech z ní nevyctes. A i na to se tě mohou zeptat.

kubesovaadelka
4. črc 2022

@zuzita15 je to sice 5 let, co jsem tohle vystudovala, ale pamatuji si že, polisticta "jen tak" zkontrolovat nemůže, to je pravda, ale v podstatě pro normálního člověk je to jen tak, polisticta si to odůvodni tím, že se osoba podobala hledané osobě, takhle si může vyžádat občanku a běžně se to tak dělá. Kór teď, samej ukrajinec kseftuje s doklady, takže asi tak.. plus povinnosti mít u sebe doklad při vzdálení víc jak 50m od bydliště

barulina
4. črc 2022

Vždy musí být duvod. A ten důvod vždy je. Třeba že jsi podobná pohresovane osobě. A toto je běžnou praxi

zuzineckah
4. črc 2022

@barulina v tom případě by ji ten policajt ale měl sdělit, ze je podobná pohřešované osobě, a ne, ze je to běžná praxe.

jarla
4. črc 2022

.

barulina
4. črc 2022

@zuzineckah no nevíme qni jedna jak to komunikace probíhala. Jako policista vím, že lidé moc neposlouchaji a to bez urážky zakladatelky

zuzineckah
4. črc 2022

@barulina to je možné, nepopírám. I když osobně si nedovedu představit, ze bych něco takového přeslechla. Já bych byla velice důsledná ve snaze porozumět žádosti o legitimaci, resp. ztotožnění.

barulina
4. črc 2022

@zuzineckah to my i rádi vidíme, inteligentního člověka. Tím neříkám, že zakladatelka není, myslím obecně. Většina lidí s kterýma jednáme je ta opačná strana

zuzineckah
4. črc 2022

@barulina to věřím a vůbec vám tu práci nezávidím, ale velice ji respektuji. Jen mě udivuje, co tady čtu - ze náhodný výběr a legitimace je prý v pořádku pokud příslušník řekne, ze je to “běžná praxe”. Prostě není, tohle by nemělo stačit nikomu, jinak se vrátíme do doby, ze které jsme se lízali jako společnost desítky let.

ilonne
4. črc 2022

@zuzineckah jen bych si dovolila podotknout, že je to policista a ne "policajt"... A souhlas s @barulina , lidé často vůbec neposlouchají, co jim druhý říká a hned útočí ve smyslu "proč zrovna já, a kde jste byli, když mi ukradli kolo, vykradli sklep.... atd". Alespoň takto to mám v pameti před 15-20 lety. Dnešní realita zda se být v podstatě stejná 🙈.

elu
4. črc 2022

Tak běžná praxe to určitě není 😄 koukám jako blázen kolik ženských by bez váhání občanku tasaly a připadlo by jim To jako běžná praxe...

sorboni30
4. črc 2022

@irmamala no to kdysi me zastavili policisté a misto normalni kontroly se me jeden furt vyptával kam jedu, kdy pojedu zpatky, jestli jsem vdana a jake je moje tel.cislo 😉😀😀
Celkem sranda..ale bylo to hned vidno

autor
5. črc 2022

@barulina Chapu a praci vam vubec nezavidim kdyz vidim jak se lide chovaji. Ale ja jsem nepreslechla opravdu nic, slusne jsem se zeptala jaky je duvod a odpovedel mi, ze je to bezna praxe. Nic vic. Jelikoz mam cisty svedomi, obcanku jsem ukazala.

zuzineckah
5. črc 2022

@ilonne dobrá tak policista 🙂 myslím, že na podstatě věci to nic nemění 🙂

Strana
z3