Může policista vyžadovat občanku bezdůvodně?
Ahoj holky. Dneska jsem byla ve meste a z niceho nic me zastavili policiste. Chtel, jestli se muzu legitimovat. Tak jsem dala obcanku, neco si zapsal, vratil mi ji a popral hezky den.
Je tohle v poradku? Kdyz jsem se ptala proc ji chce, rekl ze bezna praxe.
@polakovakl nikdo si nic nevymyslí, zákonné důvody jsou zákonné důvody. Můžeš se třeba pohybovat v místě, kde došlo ke spáchání TC nebo přestupku, můžeš odpovídat popisu hledané osoby atd...
@zuzita15 je to sice 5 let, co jsem tohle vystudovala, ale pamatuji si že, polisticta "jen tak" zkontrolovat nemůže, to je pravda, ale v podstatě pro normálního člověk je to jen tak, polisticta si to odůvodni tím, že se osoba podobala hledané osobě, takhle si může vyžádat občanku a běžně se to tak dělá. Kór teď, samej ukrajinec kseftuje s doklady, takže asi tak.. plus povinnosti mít u sebe doklad při vzdálení víc jak 50m od bydliště
Vždy musí být duvod. A ten důvod vždy je. Třeba že jsi podobná pohresovane osobě. A toto je běžnou praxi
@barulina v tom případě by ji ten policajt ale měl sdělit, ze je podobná pohřešované osobě, a ne, ze je to běžná praxe.
.
@zuzineckah no nevíme qni jedna jak to komunikace probíhala. Jako policista vím, že lidé moc neposlouchaji a to bez urážky zakladatelky
@barulina to je možné, nepopírám. I když osobně si nedovedu představit, ze bych něco takového přeslechla. Já bych byla velice důsledná ve snaze porozumět žádosti o legitimaci, resp. ztotožnění.
@zuzineckah to my i rádi vidíme, inteligentního člověka. Tím neříkám, že zakladatelka není, myslím obecně. Většina lidí s kterýma jednáme je ta opačná strana
@barulina to věřím a vůbec vám tu práci nezávidím, ale velice ji respektuji. Jen mě udivuje, co tady čtu - ze náhodný výběr a legitimace je prý v pořádku pokud příslušník řekne, ze je to “běžná praxe”. Prostě není, tohle by nemělo stačit nikomu, jinak se vrátíme do doby, ze které jsme se lízali jako společnost desítky let.
@zuzineckah jen bych si dovolila podotknout, že je to policista a ne "policajt"... A souhlas s @barulina , lidé často vůbec neposlouchají, co jim druhý říká a hned útočí ve smyslu "proč zrovna já, a kde jste byli, když mi ukradli kolo, vykradli sklep.... atd". Alespoň takto to mám v pameti před 15-20 lety. Dnešní realita zda se být v podstatě stejná 🙈.
Tak běžná praxe to určitě není 😄 koukám jako blázen kolik ženských by bez váhání občanku tasaly a připadlo by jim To jako běžná praxe...
@barulina Chapu a praci vam vubec nezavidim kdyz vidim jak se lide chovaji. Ale ja jsem nepreslechla opravdu nic, slusne jsem se zeptala jaky je duvod a odpovedel mi, ze je to bezna praxe. Nic vic. Jelikoz mam cisty svedomi, obcanku jsem ukazala.
@ilonne dobrá tak policista 🙂 myslím, že na podstatě věci to nic nemění 🙂

nemůže, ale zákonný důvod se najde vždy, jen ti ho měl sdělit.
@mourovatakocka prokázání totožnosti neznamená, že musíš mít u sebe OP. Nadiktujes svoje údaje, policista je ověři. Měla bys znát třeba i příjmení své matky za svobodna.