Můžu navštívit mamku?
Děvčata, prosím, jak jsou teď ta nová opatření. Moje mamka bydlí v jiném okrese, 60km, táta zemřel před půl rokem. Mamka je soběstačná, ale nedovedu si představit, že ji tři týdny neuvidíme? Auto nemám, jezdím vlakem. Co myslíte, můžu to risknout?
@ilone To vymáhání pravidle by mělo platit pro všechny, ne jak v románu od Orwella, kde jsou si všichni rovni, akorát někteří jsou si rovnější. Ne, že si manželky politiků lítají do Dubaje a já nesmím jít ani do lesa.
@klokanka31 a ten borec, co to má potřetí, tak je jen pozitivní nebo má i další příznaky?
@levandule_k Teď potřetí mu je nejhůř, vykašlává krev, vysoký horečky...
Odpovede som necitala. Uprimne? 3 tyzdne sa fakt daju vydrzat, to mi pride ako nic. My sme sa s rodicmi videla za posledny rok 2x, naposledy v srpnu.. ale urcite by som nikam nesla teraz za najprisnejsieho obmedzenia
@levandule_k souhlas
@klokanka31 a jaké dukaz dolozis? Kdyz mas rodiče co se bojí chodit ven a potřebuji péči, to budeš dokládat jak? Zprávou od lékaře asi těžko
@codal @lidax Já, když jsem jela navštívit svoji babičku, tak jsem se jí ptala, jestli chce krátkou návštěvu venku nebo chce normální pokec uvnitř. Vzhledem k tomu, že je sama, chtěla normální pokec uvnitř. Pravidla známe, kdybychom se cítili mizerně, na návštěvu bysme nešli. Z mého pohledu, je pro mě menší zlo riziko covidu než věčná samota. Pro mě jsou jednou z nejdůležitějších věcí mezilidské vztahy a kontakt tváří v tvář. Telefon je super pomocník, ale osobní kontakt nenahradí.
Já to mám v životě nastavené tak, že není pro mě rozhodující jenom kvantita života (počet odžitých let), ale i kvalita života, chci je strávit s fajn lidmi a dělat něco, co mě baví. Kdyby nějaký lockdown fungoval, tak bysme se na jaře zbavili covidu, jenže to by musel jít do tvrdé karantény celý svět a stejně není jisté, že by to mělo efekt, když už zjistili covid u goril v zoo....
Psychika je strašně důležitá při samotné léčbě, když je člověk víc v pohodě, tak má větší šanci, že tu nemoc ustojí v pohodě. Když je někdo v pernamentním stresu, tak se hůř hojí. Jednou jsem četla, že dělali studii, manželské páry rozdělili do dvou skupiny, jedna se měla fiktivně pohádat a druhá nedělala nic, pak je řízli do ruky. Ti, co za sebou měli fiktivní hádku se hojili v průměru o den déle, než ti bez hádky. Doktor Hnízdil, co dělá psychosomatiku říká, když hlava nezvládne vyřešit starosti, tak se je naše tělo somatizuje, projeví se nemoc (volná citace).
@vladienka Ty si vážně myslíš, že to budou jenom tři týdny? Jako, že to rozvolní před Velikonocemi? To zas bude minimálně do půlky dubna, spíš konce dubna.
@levandule_k já s tebou úplně souhlasím. Dělám všechno proto, abych nikoho neohrozila, ale tohle prostě poruším ❤️.
Neporadim, ale tohle jsou jedny z mála důvodů, které chápu, protože ten, kdo neviděl staršího člověka sejít kvůli ochraně před covidem, ten prostě nechape. I ja si drzela na jare a stale distanc jako jedna z mala a jak babi dopadla. Sice bydli ve stejnem okrese, ale pokud by nebydlela, jezdila bych za ni i tak, protoze sice 3tydny, ale pro nekoho strasne dlouhe 3tydny a clovek nemusi uz byt.
@levandule_k Tchyne nám vypravela, ze ji teď nedávno zemřela známá, 47 let, zůstalo po ní 13lete dítě. Jasně, nevím, jestli neměla další nemoci, nebo si řeknete, ze většina lidí to ustoji a ona měla holt smůlu. Ale jejímu synovi je teď k nicemu, jestli žila kvalitní život. Já to beru tak, ze mam v prvni řadě odpovědnost za svou rodinu a svoje deti.
@lachtanice86 Pokud jsou soběstačný tak asi smůla... Strach není nemoc která by dotyčného omezovala v tom, aby si nakoupil...
@klokanka31 tak to není vůbec pravda. Myslím, že tahle doba způsobila tolik psychických nemocí, depresí a bloků, že psychologové a psychiatři budou mít opravdu co dělat. Je vidět, že ses nikdy s ničím podobným nesetkala.
@klokanka31 Tak pánovi přeji hodně sil a ať se uzdraví.
Hodně lidi má existenční problémy a jsou v permanentním stresu, psychiatrie jsou přetížené.
@felixfelicis Nemělo to vyznít tak, že zlehčuji význam nemoci, ale kdybych si měla vybrat v 75 rok a více samoty s tím, že mám větší pravděpodobnost, že budu žít déle (minimálně mi to tak bude připadat :D ) nebo kontakt s rodinou s tím, že mám větší riziko nákazy, a tedy i smrti, volím si kontakt s rodinou, ale pro spoustu lidí je smrt sprosté slovo. Jako nejlepší, co pro sebe můžu udělat, je zdravá životospráva (strava, pohyb, minimum alkoholu, ne cigarety), vitamíny, psychická pohoda (naučit se zpracovávat stres) a otužování. (Abych byla upřímná, ne vše dělám, např. otužování neprovádím a stravu nemám dokonale vyváženou. Pravidla znám, takže je to moje zodpovědnost, jestli se vykrmím na 100 kg a budu mít spoustu nemocí nebo se budu udržovat v kondici.) Na 100% se izolovat nemůžu, a i kdyby ano hráblo by mi ze samoty. To není jenom teď na tři týdny. Lockdownů a karantén jsme si během loňska užili fakt spoustu.
Zemřela skutečně na covid nebo se zanedbala nějaká prevence, odložil se zákrok, protože "nebyl nutný"? Znám dost případů, ještě před covidem, kdy děti přišli o jednoho z rodičů (autonehoda, sebevražda, rakovina) a setkala jsem se tím, že dítě přišlo o oba rodiče. Bohužel tyto tragické události se dějí.
@klokanka31 strach neni nemoc? No tak to s tebou končím debatu, je vidět, jak omezený rozhled máš.
@lachtanice86 No tak můj manžel má taky strach chodit do práce, protože jeho kolegové postupně odpadávají. Ale doktor mu na ten strach neschopenku prostě nedá.
Nečetla jsem všechno. Já jsem se naposledy bála první dva měsíce, když to začalo. Celou dobu se normálně stýkáme se ségrou, protože mi hlídá dítě, k mamce jedem občas a babičku bych spočítala na prstech jedné ruky. Ale to máme přes zimu vždycky, málo času a světla. Léto trávíme buď u ségry nebo našich na zahradě. A i kdybych k nim měla chodit přes kopec a pole, tak tam půjdu. Jinak ségra i mamka to už měli.
@klokanka31 Na strach mu neschopenku nikdo, ale deprese, úzkosti, panické ataky jsou problém, to je trochu jiná liga, to dokáže člověka slušně paralizovat a je jednoduché se do toho stavu dostat, když je člověk sociálně izolován a jeho jediným společníkem je tv.
@levandule_k kamarádka má na panické ataky invalidku. Fakt to není sranda.
@klokanka31 No troufám si nesouhlasit, strach tě může dobře vyhodit ze života. Něco o tom vím (a ne s covidem to nesouvisí), když mě sbíral průvodčí ve vlaku, protože jsem strachem kolabovala, aby mě dovezli alespoň zpět domů, tak mě uklidili ke strojvedoucímu, kde jsem v brutální agónii seděla na zemi a na stanici mě předávali z ruky do ruky manželovi... Víc jak půl roku jsem nemohla komunikovat s nikým jiným než s manželem, dětma a tátou, nebyla jsem schopná vzít ani telefon... Takže ano může být i strach se kterým si nedojdeš ani pro rohlík...
A teď ano tři týdny jsou po tom všem v podstatě hov... ale na druhou stranu... 😉
@krtcice Jo to věřím, ono to není sranda, já naštěstí nic takového osobně nezažila. Pro mě je strach něco, co zvládáš vlastními silami nebo když tě okolí dokáže povzbudit, uklidnit. Panické ataky, deprese, úzkosti jsou diagnózy, kdy potřebuješ odbornou pomoc a nikdy bych je nezlehčovala. Hranice může být tenká. Tahle doba je úrodnou půdou pro psychické problémy.
Myslím, jak to tak pozoruju co vláda dělá, tak s psychickými problémy tady bude za chvíli většina lidí. Nějak se mi to přestává líbit 🤔

@darinka84 naprosto souhlasím se vším co jsi napsala.