icon

Návrat do Čech ze zahraničí. Zůstat nebo se vrátit?

15. únor 2021

Dobrý den,
jsme teď s manželem v situaci, kdy stojíme před rozhodnutím, jestli se nadobro usadit v zahraničí, nebo se vrátit do Čech. Já jsem aktuálně doma s dětmi a pozice, kam jsem se na podzim měla vracet do práce, už není, v podstatě na mě po návratu do práce čeká výpověď, snižují se stavy. Je to kvůli covidu, nejsou projekty a firmě, respektive pobočce, se nedaří dobře. Jenže vloni naše firma založila pobočku v ČR a té se i přes současnou situaci daří dobře a zatím prosperuje. A odtud mi přišla celkem dobrá nabídka, díky znalosti jazyka a zkušenostmi přímo z firmy a z oboru chtějí vyloženě mě a do určité míry si můžu diktovat podmínky. Prostě je to velice lukrativní nabídka. Jenže - pokud nabídku přijmu, znamená to pro mě opustit Německo, kde už jsem téměř 10 let a už jsme tu s manželem (také Čech) něco vybudovali a teď to jakoby zahodíme. Starší dcera už bude muset příští rok začít chodit do školy a nerada bych ji tahala ze státu do státu podle toho, kde zrovna budu mít uplatnění. Takže se jedná o definitivní rozhodnutí. Nás to celou dobu táhne zpět do Čech, ale zároveň jsme tu svým způsobem spokojení. Chyběl nějaký impuls a nebýt té mé práce, asi v tomhle módu jedeme dál. Manžel mi v ničem nebrání a bude mě následovat, ale on sám se tu hodně vypracoval, naučil se jazyk a v práci je spokojený, super kolektiv, je mi líto, aby to zahodil. Je ve hře i to, že bych byla v ČR s dětmi sama a manžel za námi dojížděl, jenže víme, že to na delší dobu nezvládneme. Manžel nás nechce vidět jen o víkendech, navíc by to znamenalo dojíždět 1000 km, což je jednak vyčerpávající, a také to znamená větší riziko, že se mu něco stane. Nehledě na to, že po zaplacení dvojího bydlení, dvou aut apod. se to nevyplatí ani finančně. Když si tu začnu hledat novou práci, nevidím to moc růžově, propouštělo tu hodně firem a z předchozích pohovorů je mi jasné, že maminku od dvou malých dětí jen tak někdo nezaměstná. Ale věřím, že bychom to tu zvládli a i když by to třeba nebyla práce snů, časem by se něco našlo. No a proč to sem píšu - zajímali by mě osobní zkušenosti lidí, nebo i vaše názory. Zůstat v zahraničí nebo se vrátit do Čech? My to máme půl na půl, život v ČR i v Německu má své výhody i nevýhody. Starší dcera by hrozně chtěla do Čech, protože tam má prarodiče, bratránky, sestřenky, s němčinou teď trošku bojuje, protože jak je covid, téměř nikam nechodíme a rychle zapomíná, doma mluvíme od začátku jen česky, a dokud bylo vše v normálu, fungovalo to skvěle, ale věřím, že to v té hlavičce má a jakmile to bude zase možné, jazyk dožene. Ale samozřejmě to má na její názor také vliv, že aktuálně nechce mluvit německy a i když je ještě malinká, je pro mě i její názor důležitý. Té mladší je to ještě jedno 🙂 . Děkuji všem za názory, rady, postřehy!

Strana
z3
simone5
24. únor 2021

Taky tuhle otázku řešíme. Uvidíme, my máme ještě čas.

autor
4. bře 2021

Aktuální info od nás - nakonec zůstáváme v zahraničí 🙂. Nakonec se ta pracovní nabídka v ČR nevyvinula tím směrem, jakým jsem chtěla, nebo spíš potřebovala, takže se to rozhodlo takto, ale shodli jsme se s manželem, že nám spadl trošku kámen ze srdce, ta myšlenka návratu byla sice lákavá, ale jakmile jsme si to převedli na konkrétní kroky, tak by to nebylo, obzvlášť teď, v době koronaviru, vůbec jednoduché, a hodně věcí by nám opravdu chybělo... Děkuji všem za názory 🙂

hojda
4. bře 2021

Kamarádka (maminka Češka, tatínek Němec), přišla před 20 lety sem do Čech za přitelem (truhlář), práci si našla v německé firmě, ale po mateřské se rozhodli, že půjdou do Německa, tady tak nějak živořili (sice tu měli dům po mamince), ale jinak nic moc. Takže děti se narodili v Čechách (měla tu svého tatínka, který mluvil jen německy, tak děti něco pochytily), ale do školy už šly v Německu. Oba našli velmi dobré uplatnění.

Strana
z3