Neměly jste pocit, že zanedbáváte děti kvůli studiu?
Ahojky, chtěla jsem se zeptat studujících maminek, zda nemají nebo neměli takový pocit, nastupuji v březnu na specializační studium , jsou to 2 dny v měsíci + nějaká praxe a mám z toho takový pocit, abych děti nějak nezanedbávala, aby se na mě těšili... 🙂 no a tak, neměla jste nějaká podobné pocity.Děkuji.
Zanedbávání holka vypadá jinak B-) v pohode
Ahoj, plně chápu tvoje pocity. Já jsem se při rodičovské dala na studium předškolní pedagogiky (abych po skončení rodičovské dovolené mohla nastoupit do školky jako učitelka). Každou středu odpoledne jezdím do školy a jsem tam až do večera. Se starší dcerkou je to v pohodě - ta chodí do školky. Ale mám špatné pocity vůči mladšímu synovi. Když chodím do školy, tak ho hlídá babička a později si ho převezme tatínek, když přijde z práce. Ale i když jsem doma, tak se občas učím nebo píšu nějaké seminárky na počítači. Tak z toho mám někdy špatné pocity, že dceři jsem se věnovala neustále a byla jsem tu jenom pro ni. Na syna už takový čas nemám, protože se věnuji i starší dcerce (trénujeme logopedii, čteme si, v září nastupuje do školy) a taky musím nějaký ten čas trávit učením do své školy. Malej když mě vidí u počítače, tak už se vždy začíná vztekat a odtahuje mě od něj, tak to skončilo tak, že seminárky dělám večer, když děti spí a učím se na zkoušky v poledne, když malej po obědě usne. Ale i tak mám někdy nepříjemné pocity z toho, že se mu prostě tolik nevěnuji jako jsem se předtím věnovala jeho sestřičce, když jsem měla jenom ji a do školy jsem ještě nechodila. Ale zase na druhou stranu jsou ty středy pro mě občas takový relax, odpočinu si od rodiny, pokecám ve škole s holkama a děti se pak na mě vždy večer těší.
Ještě dodám, že studovat jsem začla, když bylo synovi 18 měsíců.
Tak držím palce při studiu!!! 🙂
Když jsem byla v 2. třídě, mamka delala dálkově zdravku. Každou stredu v týdnu. Protože neměla hlídání, chodila jsem na celé odpoledne do knihovny, bavilo mě to tam a měli i PC. Mamka byla s knihovnici dohodnuta, že tam budu chodit a oni na mě občas mrknou, abych třeba neodesla. Když se učila, tak jsem byla s ní a prohlížela si její učebnice a nikdy mi nepřišlo, že by mě u toho jakkoliv zanedbala 🙂
@piskac v čem zanedbávala? Dětem naopak prospěje, když s nimi nebudeš 24 hodin denně, 7 dní v týdnu... 😉 Samozřejmně to má své limity, ale to co píšeš je úplně v pohodě na stáří dětí.
Já tedy nestudovala, ale zase skooro hned po porodu začala částečně pracovat, nemohla jsem si dovolit vypadnout. A děti tím nikdy netrpěli a netrpí. Ale chápu tě, taky jsem z toho byla na začátku "špatná" ...
Pro mě bylo studium jako relax od dětí a všech všedních starostí, hrozně mi to pomáhalo se nezbláznit na RD 😀 a myslím, že i pro dětičky je to relax, že nejsou pořád jen s mámou..
hodně štěstí!
Holky moc děkuji za uklidnění 🙂 a za rady!!!

@piskac dva dny v měsíci není moc, to se v pohodě da, děti se těšit budou, neboj 😉 asi se nebudeš věnovat učení jako bezdětná, ale určité to zvládnes, neboj ;) vyvetras si ve škole hlavu od domácích povinnosti a budeš mít ze sebe dobrý pocit ze se vzdelavas - časem . poznas nové lidi...určité pokud je to na dva dny v měsíci plus nějaká praxe tak bez, v závěru skončit muzes vždy ;) ale je dobře dělat něco co te bavi ....hodně štěstí při studiu i doma ;)