Nevychované děti
Hezký den, maminky jak snášíte nevychované děti? Jdu se svým dítětem za ruku a povídáme si. Okolo nás jdou jiní rodiče jejiž děti běhají několik metrů před rodiči a řvou na celé kolo. Rodičům je to úplně jedno. Vypadá to, jako by ty děti venčili místo psů. V obchodě vidím děti se vztekat a dělat uražené jen proto, že jim rodiče něco nekoupí. Řvou, dupou, mlatí vším okolo sebe a neposlouchají. To si ty rodiče neuvědomují, že tím obtěžují okolí? Co čekají, že z jejich dětí vyroste?
@pavlinkaab O tom to ale právě je, u cizího dítěte nepoznáme, zda má nebo nemá nemoc. Takže pro mě to může být od pohledu nevychovanej zmetek, ale přitom může být nemocnej. Je to těžký posuzovat. A odpověď jsem na to psala výš 🙂
@journals
Otázka nebyla o posuzování. To ať si posuzuje každý sám. Nevychovaný je prostě nevychovaný. To je vaše hranice, kdy už je podle vás dítě nevychované. O téhle hranici, kterou má snad každý z nás, se bavím. Kdo to nechápe, tak ať si ten pojem najde na googlu. Takže znova otázku pro upřesnění. "Jakmile poznáte dítě, které je pro vás už v hranici nevychované (a samozřejmě nemá nemoc), jak to snášíte?"
PS: vy opravdu myslíte, že když děti napomenete, ať nemluví sprostě, že kvůli vám s tím přestanou? Jste naivní. Takhle to fakt nefunguje. Jakmile s tím začnou, tohle už na dětech nikdy nezněníte.
@pavlinkaab snasim to v pohode . Umím filtrovat . A hlavne nikdy nevím ze mymu dítěti nepřeskoci ac je v pohode a nebudu ve stejne situaci .
@pavlinkaab Tak, první část tady už byla. Co dál...?
Hele, víš že přestanou? Asi jsem u dětí vzbuzovala respekt. Mezi sebou ať si mluví jak chtěj, ale přede mnou nikdo opravdu sprostě nemluvil když jsem ho napomenula. A ne, i když začnou tak klidně můžou přestat, nebo se jim to dá vysvětlit tak, že pochopí, v čem je problém. Znám i děti, které sprostě opravdu nemluví (a to ani s vrstevníky - prostě chápou, že ze sebe udělají primitivy).
@gnozka Teď jsem to chtěla napsat. Nikdy nevíme, co bude s naším dítětem.
@pavlinkaab Víte co já dělám, když mi přijde syn s nějakým novým sprostým slovem, co pochytil ve škole? Vyjmenuju mu jich několik dalších, aby viděl, že i já je znám, že i já je umím vyslovit a ano, vysvětlím mu, že to není úplně v pohodě to říkat. Sám pak vidí, že říkat ty slova není až tak zajímavý, když to ze sebe začali jen tak chrlit rodiče, aby mu ukázali, že je taky znají a není na tom nic vtipného. A jak si to vstřebá on je na něm. Co budeme rázně zakazovat, to bude o to víc tajně dělat. Takže u nás je domluva jediná funkční metoda. Díkybohu.
V pohode. Horsi je, kdyz se zacne predvadet nase ditko 😀 vite, co na cizich detech fakt nesnasim? Takovej ten jajismus, jak je vsechno jejich a nic nepujcej. To mi nejde vydejchat. V duchu si ulevim "tak se tou hrackou zalkni parchante" a jdu dal... Pak me mrzi, kdyz vidim syna 20m jak jde po piskovisti a vse, nac chce sahnou, mu vyrve starsi sebestredna holcicka, ze to je jeji. (hracky ocividne erarni, hriste zname, chodima tam denne) a jeji mamka sedi, cumi do telefonu a je ji jedno, ze se jeji ratolest krasnoucka chova jak pipka. Oboum bych chrstla pisek za limec. 🙂 me nevadi, ze nekdo nema deti jak psy na "k noze" vychovany. To nejde plosne odsoudit, nekery deti jsou jak draci no a jiny, jak muj syn, jak maly buddhove. Me zacnou cizi deti hodne vadit, kdyz moc pripominaj dospelaky. Moje, ja, moje, ja, vsechno moje. Takovy dite bych kousla! Ale nedelam si iluze, ze nas malej buddha nebude tohle zkouset, ze ano....ale on je muj, ze ano. 😀
Hodně se tu doporučoval použít google, tak jsem do něj zadala pavlinkaab a nestačila se divit 😀 holčina těsně po škole. Jo aha! 😂
@journals No super, že jste si to uvědomila. Přestane jen na chvilku před vámi, ale ne napořád. To se prostě už nezmění, když to pochytí. V tom je výchova úplně zbytečná. Tomu je potřeba předcházet. Pak už s tím moc nenaděláte. Už mezi kamarády bude mluvit sprostě.
@journals
Většina dětí je slušná a sprostě nemluví. 😉
@pavlinkaab Proč by prosím tě měla být výchova zbytečná? Co ti kdo udělal že vše vidíš tak šíleně černě? Z většiny lidí vychovali rodiče slušné lidi, se sprostými slovy jsme se v dětství setkali snad všichni ale každý z nás ví, kdy je může použít a kdy ne. A o tom svým způsobem výchova je. Máš zkušenost a víš jak s tím naložit. A fakt nemůžeš předcházet tomu, aby dítě sprosté slovo nepoužilo, to je dost naivní představa.
lucie_91
To děláte dobře. Doufejte, že mu to vydrží na vždy.
@journals
Další s problémem s chápáním. Výchova učitelky dětí, aby nemluvily sprostě jsem psala. Přečti si to pořádně. Jestli vy víte, jak vychovat cizího člověka, který mluví sprostě, aby to již nikdy nikde nedělal, tak ven s tím. Rádi se všichni poučíme.
@pavlinkaab taky občas něco pochytim... Třeba řídký případ s hustým běháním a přejde mě to. 🙂
Tvůj pohled na dané věci je velmi tunelový a asi nevíš moc ze sociologie a např. i psychologie jednotlivce a skupiny. Víc radši nebudu probírat.
Těžko pak s Tebou o čemkoliv debatovat, když si stále dogmaticky stojíš za něčím, co reálně a ani v různých výzkumech není tak jak si Ty pouze myslíš. Pokud to máš ze školy, máš špatného učitele.
Lidé Ti tady nejednou píšou, co považuji a nepovažuji za ne/vychovanost, Ty jim jen i když slušně napíšeš, jak jsou tupé mysli a mdlého rozumu. Jelikož Ty máš jiný mistr na žádoucí odpoved. Nebo poděkuješ. 🙂
@pavlinkaab Cizí člověk? Dítě. A jistě víš, že i jako učitelka máš různou míru různých prostředků, které můžeš použít. Každé dítě je jiné (to nerada slyšíš, vím). Na jedno stačí houknout, druhé musíš napomínat častěji. Na některé děti platí pozitivní motivace, na některé spíš trest s tím, že podruhé si to rozmyslí. Ale aby děti mluvily v mé přítomnosti sprostě, tak s tím jsem problém fakt neměla 😝
A jak píšu, není to o tom, aby to nikdy nikde neudělal. Je to o tom, aby dokázal filtrovat, kdy to použít může a kde ne. Já taky mluvím sprostě, občas to ujede. Ale vím, kdy a kde si to dovolit můžu. To je to, o co tu běží. Těžko budeš děti vychovávat k tomu, aby se s takovým slovem nikdy neseznámily a aby ho nikdy nepoužily.
@gepe
Rozhodně tohle nikomu nepíšu. To sis domyslela ty. Jen některé (díky bohu jich je tu jen malé procento) mají problém s chápáním a pořád tady píšou dokola to samé a mimo moji otázku. A ani 5x jim to nestačí. Stejně to nepochopí - teda spíš chápat nechtějí.
Ty jsi to taky nepochopila "Lidé Ti tady nejednou píšou, co považuji a nepovažuji za ne/vychovanost" Mě opravdu nezajímá co je a není nevychovanost. Výše jsem psala, že je to každého subjektivní názor. Chápeš? Otázka zněla: "Jakmile poznáte dítě, které je pro vás už v hranici nevychované (a samozřejmě nemá nemoc), jak to snášíte?"
@pavlinkaab Můžeš nám prosím tedy sdělit SVOJE kritéria pro nevychovanost?
@journals
Každé dítě musí mít individální přístup, žádné dítě není stejné. Tak to pochop a neřeš to tady pořád dokola.
Všichni tady o tebe čekáme, jak vychovat cizího člověka, který mluví sprostě, aby to již nikdy nikde nedělal. Když se chytnul špatné party nebo to má z rodiny. Když jsi psala, že výchova v tomto od cizí člověka není zbytečná. Ven s tím!
@journals 😉
Smysluplnou odpověď stejně nedostanes...
Nikdo to nechápe.😂
@pavlinkaab necitovala jsem Tě, pouze jsem napsala nazor, že slušně posíláš lidi do ***, s tím, že zadání zní jasně a mají za 5, protože neumí odpovědět na triviální zakládni otázku z úvodu.
Ty nechápeš 🙂 lidé Ti píšou, co považuji ONI za ne-vychovanost a i co jsou schopni brát jako hranici ne-vychovanost, co snesou a co už nikoliv.
Pokud chceš jasnou definici, vezmi si skripta z pajdaku a tam možná něco najdeš.
Protože Tvá otázka přímo nabádá na subjektivní odpovědi! Chceš objektivní odpověď? Tu máš jen Ty sama pro sebe, i když pro nás ostatní bude subjektivní.
Ad individuální přístup k dětem, jelikož každé je jiné - to jsi zde převzala, evidentně Ti diskuse aspoň něco dává, byť si to neuvědomuješ.
A přestaň přetáčet a navážet se do lidí, za chvilku tady budeš možná debatovat sama se sebou. I když takový monolog bývá občas velmi produktivní a přínosný.
@pavlinkaab ? Jsi si jistá, že všichni tu čekají na "mojí" odpověď? 😂 😂 😂
@janulkakraniska jojo, očividně. Argumenty bohužel chybí, doufám, že tohle všechno učitelka fakt nepíše 👎
@journals
Bože ty tady všechny bavíš.😀 K její otázce - Jakmile poznáte dítě, které je pro vás už v hranici nevychované (a samozřejmě nemá nemoc), jak to snášíte? Vůbec nepotřebuješ znát zakladatelčina hodnotící kritéria vychovanosti či nevychovanosti!!!!! Tak se nad tím už proboha zamysli, že to na tuhle otázku znát její kritéria vůbec nepotřebuješ.
Každý má kritéria jiné (to tady psala několik krát). Otázku nepsala jasně. Pokud chceš, tak jasně na ni odpověz a pokud to nedokážeš, tak jdi jinam. Se vůbec divím, že na tebe reaguje. Její trpělivost s tebou obdivuji.
@journals Sama ti na nic neodpoví,protože ví kulový a ani pořádně neví,na co se vlastně ptala.
IQ tykve😉
@gepe
Ano, zadání zní jasně. Jestli chtějí diskutovat o tom, co je a není vychovanost, tak ať si založí svoje téma. Rozhodně jsem nic nepřevzala. Už jsem to tady psala dávno. S dětmi pracuji a vím, že každé je jiné a za to jaké jsou, nemohou. Jinak se chová a jinak rychle se učí apod. Rozhodně se do lidí nenavážím. Ale když to někomu píšete 5x a stále nechápe? Co si mám o takové člověku myslet? Mám mu gratulovat?
Nevím, proč se tady pořád řeší názor, zda je dítě vychované a zda ne. Úplně mimo téma.
@pavlinkaab Mě fascinuje jak některé, aniž je znáš, hodnotíš slovy "děláte to dobře " nebo "to je občasná neposlušnost ".
@ma_33
Máš pravdu. Raději se budu věnovat těm, co dokážou slušně odpovědět na zadané téma. Ostatní nestojí za můj čas. 😉