Nevychované děti
Hezký den, maminky jak snášíte nevychované děti? Jdu se svým dítětem za ruku a povídáme si. Okolo nás jdou jiní rodiče jejiž děti běhají několik metrů před rodiči a řvou na celé kolo. Rodičům je to úplně jedno. Vypadá to, jako by ty děti venčili místo psů. V obchodě vidím děti se vztekat a dělat uražené jen proto, že jim rodiče něco nekoupí. Řvou, dupou, mlatí vším okolo sebe a neposlouchají. To si ty rodiče neuvědomují, že tím obtěžují okolí? Co čekají, že z jejich dětí vyroste?
@astyna
OK...to je pravda...trochu humoru tady chybělo 😉🙂
@astyna taky mam strasné hlučné dítě, které muže působit velmi nevychovane. Denně se za nej stydím a prakticky denně se kvuli tomu cítím psychicky pod psa. A neprestavam delat vše pro to aby byl aspoň nějak vychovany i kdyz konkrétně v našem případě je to náročné nesmírně.
@astyna to víš, ze jo přece o to nám jde především aby ty deti byly šťastné ze 🙂
Nemám ráda nevychované děti, které nadmíru obtěžují okolí, ale považovat za obtěžování to, že na ulici nejsou na vodítku a chovají se jako normální, zdravé, veselé děti? To mi připadá hodně přestřelené. Rozhodně mě víc než křičící dítě na ulici obtěžuje smradlavý kuřák, který si vedle mě sedne v tramvaji, nebo hlasitě telefonující člověk u sousedního stolu v restauraci – což je věc rozhodně častější. A k otázce, co čekají, že z jejich dětí vyroste – domnívám se, že většina rodičů se ze svých dětí snaží vychovat slušné, zodpovědné lidi. A to i ti, kteří (namoutě!) používají jiný přístup, než autorka dotazu. Už jsem se párkrát setkala s maminkami, které mají názor, že když rodič respektuje dítě a od narození ho neomezuje, nedrezíruje, nebuzeruje, ba dokonce bere ohled na jeho potřeby, přání a pocity, vychovává z něj asociála, co si ani nenajde práci. Osobně podobné názory považuji za dost hloupé.
Nesnáším je...respektive spíš ty rodiče. On je rozdíl, když se děcko chová tak jak píšeš a vidím, že rodiče se snaží ho usměrnit (i v případě, že se jim to nedaří to oceňuju) anebo když opravdu nevychované dítě doslova obtěžuje okolí a matka si ho nevšímá, kecá si u kafíčka a nechá dítě v restauraci ostatním hostům skákat po hlavě. Bohužel negativní reakce se daly čekat, ale rozdíl v těchto dvou případech snad vidí každý rozumný člověk.
Nepíšu do diskuzí moc často,ale tady neodolám. Na původní příspěvek je těžké odpovědět,jelikož očividně většina maminek (včetně mě) nepovažuje ty popsané situace za projev nevychovanosti. Mám normální dvouleté dítě a pokud nás potkáte dvakrát během jedné procházky je dost možné,že jednou bude ječet,běhat nebo se vztekat a podruhé se bude nesměle usmívat a půjde způsobně za ručičku. Takže ne,takové děti nepovažuji za nevychované a jejich chování mi nijak nevadí,s rodičemi soucítím a nehodnotím je. Úplně nechápu,proč jsi pak psala,že ti šlo hlavně o děti alkoholiků,feťáků atp.,to mi k původní otázce vůbec nesedí,protože z těch situací o kterých jsi psala nemůžeš poznat,jestli mají rodiče nějaký takový problém.. jestli jsem teda tu souvislost pochopila správně. Mám pocit,že jsi otázku možná myslela trochu jinak a byla namířená spíš na rodiče,co na děti kašlou,nevěnují se jim,všechno dovolí,nenastavují hranice atp.,ale pak asi nebyly úplně vhodně popsaný ty příklady,jelikož to jsou úplně normální situace,ve kterých se každý pozná a tudíž ho trochu urazí,že i jeho dítě pokládáš za nevychované.. Mě každopádně diskuze potěšila,protože vidím,že my maminky jsme na tom všechny stejně,že se každá někdy stydíme za chování dítěte a až se malá bude příště na ulici vztekat,tak se tím budu uklidňovat🙂
@pavlinkaab Kolik je vašim dětem? Jen jestli neříkáte hop, a přitom jste ještě nepřeskočila..🙂
Upřímně, nevím, zda ho nechat "být" - tzn. neusměrňovat jeho energii, vždyt nikomu neubližuje, jen jsem prostě introvert, který porodil extroverta. Asi mi rozumíš, když jsi na tom podobně. Byla i doba, kdy jsem s ním nechtěla chodit ven. Pak jsem narazila na zajímavou paní, která hlídá děti, i děti s ADHD. Ujmula se ho a on ji poslouchá, má ji rád....Včera mě syn potěšil na vítání občánků, když se tam honil s nějakou holčičkou, pak se "bavil" s její mámou a říká "mama mama tam hačí" a ukazoval na mě, já přišla a on mi udělal "malá" na čelo a dal mi pusu.
Ono zase, jak říká moje máma, kdy a kde se jinde ty děti mají vyřádit, než venku. Ale o tom asi autorka nepsala. Mě se díky bohu (zatím) syn nevzteká.
Ja nez nevychovane deti spis spatne snasim matky, ktere maji patent na rozum a hlavne na vychovu cizich deti...
Sama jsem maminkou velmi temperamentniho kluka.Driv jsem si myslela,ze jen rodice selhavaji a dostatecne se detem nevenuji. Od te doby,co to vidim i z druhe strany,tak jsem prozrela. Dnes mi ani tak nevadi,kdyz deti behaji,jsou hlucne,vztekaji se...to neni zadna ostuda. Je tonormalni a kdetstvi to patri. Co je ovsem ostudne je,kdyz to rodice neresi. (tin nemyslim ignoraci snahy ditete si neco vykricet). Uvedu priklad. S tehdy dvouletym synem a dcerou jeste velmi malickou jsem byla v Jysku. Drzela jsem dceru jen tak v ruce (byli jsme na nakupu autem,ona nesnasela autosedacku,tak jsem ji vyndala). Na pokladne jsem si objednavala vetsi pocet zavesu,nez meli na prodejne. Syn se zacal nudit a vsiml si komody hned naproti kase. I zacal mlatit supliky. Ja stale odhanela,snazila se domluvit s prodavackou a utisit plakajici dceru. Prodavacka se na mne zle divala,ze je syn nezbedny. Tehdy mi doslo,ze neni ostuda,ze se dvouletak chova jako dvouletak. Ostuda by byla se toho nevsimat a nekorigovat ho.
Od te doby,co jsem prozrela se na rodice divam jinym uhlem pohledu. Reaguji (podle mne) adekvatne na situaci? a nebo si dal kouri cigarko,brouzdaj na netu a dite dela neplechu?
@pavlinkaab já mám taky pocit, že některé matky spíš venčí děti jako nějaké čokly - běhají po chodníku dvacet metrů sem tam, že jde někdo další kolem nic - nezájem. Proč? No jako když spadneme ze stromu, že. Jako ty opičky. 🙂 ale hlavně ty telefony, aby se v ruce držely, to je důležité, než držet dítě za ručičku. Já tedy špatně snáším spíš nevychované matky, děti za nezájem rodičů nemohou.
@janulkakraniska nádherné jste to napsala . Me by přišlo i divne kdyby moje dvouletá dcera sla pouze za ruku jak ovecka a nechtěla prozkoumat okoli na procházce .
Tak tady se učitelka nezapře - na to jsem se tě neptala, odpovídej pouze na otázku!!!! 😀
😂pochopila!
@janulkakraniska Ty jsi musela být děsná žákyňka 😀
@terezapetrova tak to asi máme podobné názory, to je fajn ;)
@pavlinkaab mam pro vas bajecnou nabidku. Ziju ve vyloucene lokalite, jde o romy. Nabizim vam den v mem doprovodu v teto lokalite a pak se muzete vyjadrit na sve tema, ktere jste zalozila! Piste mi do me IP!
@mandarinkka Já jsem asi z Marsu,protože mě v životě tak strašně nevadilo chování cizích dětí.Nikdy se mi nestalo,že by mě někde něčí dítě opravdu tak obtěžovalo.Ani když jsem vlastní děti neměla.
Žádné mi nikdy po hlavě neskakalo ani v restauraci,v kině,prostě nikde.
Ale mám právě negativní zkušenost s dětmi učitelek,chovají se,jako zvířátka,když máma nevidi.
Dokonce sikanuji jiné a už v MŠ?...TO mi nepřijde normální!...přes výtky,je to bez odezvy,dítě ubližuje dál...proto je můj postoj takový...ale taky to svadim na potíže v rodině,třeba je tam problém...a neurazim je a nenapadam.
@merunkova Co...já byla náhodou hodné a tiché dítko...jenže za mě byly normální učitelky...nebyla to kdejaká drůbež s diplomem,co si myslí,že když seděla 3 roky na VŠ v lavici,sezrala všechnu moudrost světa.
Jo,teď urazim,pardon! Teď jsem si toho konečně vědoma.Si dám za trest napsat 100x "O můj názor nikdo nestojí!"
Autorko mě spíš přijde žes ješte nepoznala opravdu nevychovane dítě.ted vlastní zkušenosti. jedno pribehlo strcilo do syna úplně bez varování jen tak za deset minut to odskakalo jiné dítě.další dítě pribehlo vyrvalo značku u úplně cizího auta šlo si nejspíš hrát a třetí dítě si klidně sedne na stůl a klidne se pochčije nebo vyhaze půlku regálu protože chce tuten jogurt.to ze vidis volně běhat dítě a smát se není nevychovanost a vztekajici se dítě obvykle nebývá také nevychovane říká ti něco období vzdoru?věř mi syn ho měl také, ten se mi válel i v bahně kdyz nebylo po jeho.ono stačí kdyz se dítě blbě vyspí je očkovaný, nemocný prostě nemá svůj den tak hold se vzteká.nechtěj zažít když se muj syn špatně vyspí 😀 to máme do večera o zábavu postarano a sousedi také😂 jak rikam každej den není posvíceni
Vapadl mi internet, proto pokracuji dal. Zazijete zde rodiny, ve kterych to jde, kde se lide snazi o vychovu a naopak. Obrazek si muzete udelat sama..
@janulkakraniska A ještě si tam připiš - nemluv, nejsi-li tázán 😀 Učím ve školce a kdybych k tomu měla přistupovat jako tazatelka, tak už dávno visím na první větvi.🙂
@dagmar_hribek Jsme se od takových "nesnasenlivych" lidí právě radši odstěhovali na venkov...
Ať si nechají obchodaky a restaurace pro sebe,když tam potřebují s dětmi lézt...My máme les a zahradu 😝
@merunkova Si myslím😉
Já su z Moravy,tady stačí víno nebo slivovica a hned su v pohodě😀
Bože!...teď jsem alkoholik!
Tak zrovna moje ditko je hold nevychovane. Ono je nevychovane uz od prvniho mesice pac rvala uz v tu dobu, nespala a byla dost protivna. Dobre nedokazu ji asi dobre vychovat ale ja i trochu verim, ze povahu ditete nezmenis a pokud je dite ponekud sveraznejsi bude si mnohem vic prosazovat nez dite ktere od malinka poznas ze bude asi zlaticko protoze je nekde posadis a tam jsou a tohle teda podle meho opravdu je povaha a ne vychova! A mimochodem spousta matek ma v obchodaku moc mile ditko jen protoze mu koupi to co chce a je svatej pokoj, nebo ho zacpe nejakym lizatkem parkem cokoladou, to by umel kazdej. Ano jsou laxni typy co fakt kaslou na vychovu ale bejt tebou nesoudim nebot se taky jednou muze stat ze budes mt taky takove ditko ktere si proste prosazuje svou a pak se mozna budes divit.
@terezapetrova Nestyď se. Pokud se snažíš dělat pro své dítě to nejlepší, tak nemáš důvod se stydět.🙂
Kdyz tak vzpominam. Zrovna dneska mi dcerka 2,5 roku predvedla hysterak na pokladne protoze si usmyslela ze chce citrony a nechtela je dat na pas. Asi sestkrat jsem ji pomerne vklidu rikala ze musime citronky koupit jako vzdycky,vetsinou poda to co ma v ruce prodavacce sama aby to odpipla ne dneska si proste usmyslela ze ty citrony neda. Po dlouhe rozmluve zacal rev , a ono ve chvili kdy prodavacka po vas chce penize, strkate nakup do tasky a do toho cekaji dalsi lidi. Tak si zkuste neco delat a dite usmernit. Takze to jentak z deniku jedne neschopne matky. 🙂
Jedna paní stála ve frontě u pokladny v hypermarketu. Před ní byl dědeček s mírně řečeno velmi neposlušným vnukem. Chlapeček držel v náručí plno čokolád a dalších sladkostí. Přesto však ječel a ustavičně se zmítal ze strany na stranu, div neskácel vozík, na kterém seděl. „Jen klid, Pepíčku, klid. Už jen chvíli… Hodnej kluk“. Dítě za minutu znovu spustilo jek a dědeček znovu klidně pronášel svou mantru: „Všechno je OK, Pepíčku, už budeme na řadě. Už jen chvilku a pojedem domů. Vydrž, chlapče“.
Když byli na řadě, malý ďáblík rozházel všechno, co držel, po pokladně i po zemi. A dědeček opět klidným hlasem konejšil: „Jen klid, Pepo, jen klid, pohoda, klídek. Za pět minut budem doma. Jen se uklidni“.
Chování a výdrž toho pána ženu doslova konsternovaly. Když vyšla ven, neváhala a šla k autu, kde děda zrovna zapínal vnuka do sedačky:
—Nic mi do toho není, ale musím říct, že jste fakt třída! Takového kliďase jsem už dlouho neviděla! Takhle udržet nervy na uzdě a ještě toho kluka utišovat… klobouk dolů! Ty máš, Pepíčku, štěstí, že máš tak hodného dědečka!
—Děkuju vám — pravil ten pán. —Pepíček jsem já. Tenhle malý ničema se jmenuje Patrik
Tak ja to teda pozoruju podobne jako zakladatelka. Prijde mi,ze v dnesni dobe frci styl " nevychova"..nechat deti kricet,vrestet,pistet..rodice se usmivaji,jakeho maji "rostaka"..
A me to treba taky obcas obtezuje. I na tom hristi,kdy jsou nektery deti jak utrzeny z retezu,bezohledny k ostatnim detem,nekdy sprosty. A maminky dost casto jen vykecavaj s ostatnima a k tomu cigarko v ruce. Hlavne ze maji od deti chvili klid..

@pavlinkaab neměla jsem v úmyslu tě jakkoliv osocit,urazit nebo tě nastvat,ani jsem ti nic nepodsouvala...
Jenom si protiřečíš,nechápu proč.
Některé jsme to nepochopily?
Ne,všechny jsme to nepochopily.
Promiň,ale to ty se navazis do jiných,přesto,že tady každé podekujes za názor.Navazela jsi se do lidí ve tvem okolí.
Máš pravdu,škoda dalších příspěvků.
Ale pokud tě z toho třeba i profesně něco zajímá,tak nevím co.Z této diskuze přece žádnou představu neziskas.Jen se snazis stavět do role,správné mámy a kantorky,co nechybí a zbytek lidí je jen banda goril,co utekla ze zoo...
I tak se měj😉