Nezdravící sousedé - jak řešit ignorování pozdravů?
Ahoj, bydlíme v RD a sousedé kolem nás (2 -3 rodiny) prostě neumí zdravit 🫣😅 je nám všem kolem 30. A pokud nepozdravíme já nebo partner, tak je ticho nebo třeba neodpoví vůbec. Nejhorší jsou ženský. Všichni máme i děti. Ty děti taky neumí zdravit. Moje dvouleťáčka už všechny zdraví sama od sebe. A mě vytáčí (i kvůli ní) že nám pozdrav neoplatí.
Se staršíma sousedama co bydlí dál v ulici je to v pohodě. Ty jsou zlatý.
Já už si říkám, že zdravit nebudu, že jsem z toho otrávená a dnes jsem byla i nepříjemná a rejpla jsem si nahlas, když jsem pozdravila zase první sousedku a pozdrav zase nic. A jelikoz dcera vyjímečně taky ignor, tak jsem rekla, ze proc pani nepozdravila, ze zapoměla, ale ze je to jedno, ze pani nas taky nepozdravila 😅🤦♀️
Já vím, že je asi blbost to řešit, ale záleží mi na vztazích. Jo a ješte malá vsuvka, jsou to romové, ale uplně normální 🙂 jen nezdraví 😅
Já ani nevim co chci slyšet. Asi, že je to i jindy stejný 😅
@kristynka25 hele ale tak to máš ty...někdo jiný to může mít úplně jinam. Anebo prostě je zábrany do svých myšlenek, tak nevnímá,že by měl pozdravit. Anebo ho to nikdo nenaučil.. Hele, já jsem taky naučená zdravít a většinou jsem já, kdo zdraví všechny kolem...a taky mě občas "rozhodi", když druzí ani neodpoví, nenavazou ani ocni kontakt...ale to je jejich věc, nechej to na nich. Akorát si budeš vytvářet předsudky, proč to tak není a důvod může být úplně jinde...
@ninive211 myslím, že jsem i v nějaké psychologické knížce četla, že až kolem těch 6-7 let ty děti dokážou obvykle chápat to společenské pozadí pozdravu. Že i když do té doby už někteří zdraví, je to pouhé "papouskovani" toho, co vidí u dospělých... hodně jsem to tehdy četla, protože mám pár děti ve svém okolí, pro které je pozdrav "problem" a rodiče z toho byli nešťastní, ale vlastně se ukázalo,že je spíš problém někdy v dospělých, kteří podle toho posuzují "vychovanost" ditete.
@kristynka25 jsem prodavačka na maloměstě a bytostně nesnáším, když mě neustále někdo zdraví a já ho neumím nikam zařadit. Samozřejmě na pozdrav odpovím, ale první nikdy nezdravím. Občas potkám starší stálé zákazníky a ty pozdravím jako první. Ale ostatní ne, i když je znám od vidění. A ano, když jdu po ulici, mám buď sluchátka na uších nebo koukám jinam, abych nemusela každého zdravit. Není to o nevychovanosti, jen mě to nebaví neustále někoho zdravit. Aspoň že sousedy moc často nepotkávám.
mě když někdo nezdravi tak ho nezdravim taky a nazdar.. Vzdy si to otestuju treba 3x na jednom cloveku, aby to nebylo ze me treba jednou neslysel...kdyz nekvakne ani jednou, tak nezdravim a neresim 🙂
@malytlustyhroch přesně! 😂 Když jsme se nastěhovali do bytovky tak jsem jednu sousedku poznala jen podle jejího psa 😂 a můj muž to měl úplně stejně 😂😂😂 trvalo než jsme si ji nakoukali a vzali za svou 😅
@kristynka25 Tohle bych asi tolik nehrotila,.když máte domeček a nebydlíte v bytovce. Hele, švára už bydlel několik let v bytě se ségroz a jel s jednou paní s výtahem a ptal se jí, do jakého patra jede a ona ho nechápala, zda si nedělá srandu - je to jejich sousedka z patra 🤣 On má velmi špatný panatovák na lidi a celkově tedy i orientaci - u nás na malém městečku zabloudil, když jel se ségrou na rande 🤣 Bydlím v bytovce, 7 rodin v našema. ve druhém vchodě 6 rodin. No, řeknu to asi takto - náš vchod nemám problém, ale vedlejší neznám tak polovinu a pokud nejsou vyloženě od domu, nepoznám je 😁 A to tu bydlím 4 roky. Vedle v bytovce za námi znám pár lidí (hlavně důchodce) a s těmi si aj povykládám ❤️
@fifinka2020 jo máš pravdu 🙂 děkuji vsem za nazory. Vlastne v tom hned hledám něco osobního. Vůbec mě nenapadlo, že to prostě ostatní mohou vnímat jinak. Navíc teď nechci být rasista, ale možná se u nic taky zdravení tak neřeší a zdraví se hlavně mezi svýma.
@kristynka25 Prostě bych je taky nezdravila, když nezdraví a víc bych neřešila.
@kristynka25 tak je nezdrav a máš po "starostech", to jsou mi fakt problémy 🤷♀️ máme pronajaté přízemí rodinného domu, vedle máme šíleně vlezlou sousedku...furt se chce bavit venku...o čem, o počasí???
No tak nezdrav, problem solved, že si děláš starosti kvůli něčemu takovému.
@la_amanita nevím, jsem teď v 8tt. A minule tehotenstvi jsem resila kraviny a teď jsem myslela ze je to uz lepsi 🤣🤣🤣
@kristynka25 k tve otazce: zdravim vetsinou vsechny, koho poznam. Driv, jako dite, jsem zdravila vsechny z vesnice. Ted ve velkomeste ty, ktere znam. Nekdy se zastavim abpokecame, jindy jen v rychlosti.
To, ze zdravi tva dvouletacka je chvalihodne, ale nemusi to tak byt navzdy!!! Deti v tomto veku zdravily kazdehi, pritahovaly pozornost. Casem prisel stud a do dnes jim to pripominam. Pokud pozdravi, tak se svesenou hlavou a potichu. Presto je na to upozornuju. Je to slusnost! Ale jak rikam, muze se to jeste zmenit. Takze bych (minimalne deti) za to neodsuzovala a nekoukalakrive na rodice.
Pokud sousedi nezdravi, tak je to trapny. A kdo dospely neodpovi na pozdrav, to je u mne hodne velky propadak.
@kristynka25 To bude spíš výchovou a ne jestli jsou cikáni.
K nám se nastěhovala rádoby honorace z Prahy. Tvrdí, jak se chtějí začlenit do chodu obce, ale nejenže nepozdraví, oni se nenamáhají na pozdrav ani odpovědět. Už to neřeším. Já prostě pozdravím a oni ať si škubnou.
Já zdravím všechny, protože je mi to přirozené. Naučila jsem to i děti. Ale jestli nám ostatní odpoví, je mi jedno. Když se děti zeptají, proč jim někdo neodpověděl, popravdě jim sdělím, že to netuším a doporučím jim, aby si z toho nedělaly těžkou hlavu. Tobě doporučuji totéž. Pokud je zdravit chceš, tak to dělej, ale bez nějakých očekávání. Uleví se ti.
@kristynka25 zijem v domě a kolem všichni sousedé zdraví i odpovídají na pozdrav.. když jsem s dětmi venku, bydlíme u hlavní silnice a jede kolo tak naše malá zdraví i cyklisty 🙈🤣 Nebo když jedu na kole a malou vezu tak zdraví všechny co potká, takže kdo odpoví tak zdravím i já no 🤣 Ale je to děs někdy se mi ani nechce a musím 🤭
@cilkat Tohle mám stejně. Ale na druhou stranu, jedu výtahem, dveře se otevřou, lidé venku čumí .. tito lidé přistoupí ke mně do výtahu… a nic. Ticho. To je potom fakt smutek. Teď se budeme stěhovat do domku a tam je to jak na vsi a lidé nás už teď zdraví na dálku “čau sousediiiiii”. Dva extrémy.
Tak nevím, když akutně potřebuješ aby tě každý zdravil tak není nic jednoduššího než vylézt nahá na ulici a zarvat: dobrý den vy Čů.aci
Přiznám se, že já patřím ke zdravičům a těžce nesu, když někdo neodpoví. Natož když stojíme vedle sebe a ten člověk mě prokazatelně vidí - např. ve školce nebo ve škole přivyzvedávání dětí. Zdravím i když vlezu v obchoďáku do výtahu nebo když nastupuju předními dveřmi u řidiče 🙂. Beru to tak, že pozdravit je slušnost, ale odpovědět je povinnost. A taky se mi stalo, že mě pozdravil někdo, koho jsem si nezařadila, přesto jsem odpověděla.
Jedna vec. Je hodne lidi, kteri jsou introverti, maji nejake socialni fobie, zdravi denne x zakazniku v praci, takze zdravit kazdeho pro ne muze byt neprijemne, vycerpavajici. Ne kazdy je na kazdeho zvedavy.
@kristynka25 U nás ve školce se taky nezdraví, kolikrát mi chlap zabouchne před nosem. Před 5 lety jsme ještě byli normální rodiče, co spolu chodili na hřiště s dětma, dnes neandrtálci 😅
@mimiveru spíš burani. Každý slušný člověk pozdraví když někam vchází nebo někoho na vesnici potká v blízkosti svého domova a zná ho i od videni..Jasně, já když jdu ve vedlejší vesnici po chodníku tak nezdravím cizí lidi. Pokud to není nějaká stará paní, která jde fakt pomalu tak ji dobrý den řeknu. Ona se podívá, usměje a jde dál..
Je to vše jen o slušnosti a jak byl kdo vychován.
Naši sousedi jak chodily jejich děti do školy taky když šli kolem když byli menší a neřekli ani slovo a hleděli přímo na nás..tak jsme řekli BŮ. No hned věděli a zdravili 🙈🤣 Jako i ta krava na pastvě když kde člověk kolem zabučí.. 🤣
Neres to a jed si svou. Taky mame takove sousedy. Po 4 letech pani zacala zdravit, jeji manzel tak posledni rok mne pozdravi obcas, meho manzela jeste mene 🙂 Deti vychovavame k tomu, ze je slusnost pozdravit a v ramci okoli bydleni se toho drzime.
Jinak taky jsme ve skolce potkavali pani, co nezdravila, prislo mi to divny, ale rekla jsem si, ze jsou taci lide.. cca po roce jsem zjistila, ze je hluchonema 😌

@kristynka25 Jako "cizího" beru i sousedy,prostě cizí jsou lidovou nejsou z rodiny, nejsou zpříznění -babička, teta...že se s někým potkávám párkrát týdně před barákem,z něj nedělá osobu blízkou. Kór třeba u nás v paneláku mame 65 bytů, mění se to často, drtivou většinu neznám jménem a potkat je dál jak 50m od baráku,tak nevím, že bydlí u nás