Očkování na Covid-19 v těhotenství. Zkušenosti, názory?
Ahoj holky,
chtěla bych znát Váš názor nebo zkušenosti s očkováním na Covid-19 v těhotenství. Nezjišťovala některá z vás bližší info, zda je to bezpečné apod.? Neustále slýchám, jak je opravdu velký průšvih chytit covid v těhotenství, dochází k předčasným porodům nebo v horším případě k úmrtí miminka ještě před porodem. Další je také velké riziko pro miminko, když má těhotná vysoké horečky...Stále přemýšlím, zda by nebylo menší riziko právě očkování??? Bohužel ale netuším, s kým erudovaným se o tom opravdu pobavit. Vzhledem k tomu, že u nás se těhule moc neočkují, tak není moc informací...ale v jiných zemích patří těhulky mezi běžně očkované a doporučuje se to, tak kde je pravda ☹?
Proti tetanu těhotnou nebo kojící nikdo soudný nenaočkuje, tak bych to s covidem viděla stejně. Nešla bych do toho.
Ziju v Rakousku a me to lekar doporucil.
Takze urcite uz nejake vakciny pro tehotne v obehu jsou...
Jako ja jsem neockovaci... Takze do toho nejdu... Nereknu pri kojeni... To bych moooozna i riskla ale v tehu ne...
Nemam jako tehotna z covidu nejak vic strach a kdybych mela radsi se vudu vyhybat lidem nez jit na ockovani...
Spis naopak mozna chytnout covid nemit sileny prubeh a dostat tak do mimca v brise protilatky... Taky nemusi byt spatne...
Ale lehky prubeh nikomu nikdo nezaruci...
@rakasmar To není úplně pravda. Mně v těhotenství v UPMD intenzivně doporučovali očkování proti černému kašli.
Tak samozrejme ze lekari ockujou, o tom cernem kasli jsem slysela od kamaradek ze je ockovali prave v tehu. Stejne tak nekteri pediatri ockujou miminka 2 vakcinama naraz a tak dale, zname to, vetsinou z toho nic neni, ale ja bych to treba neriskovala, kazdy si musi zvazit pro a proti sam 🙂
Jsem naockovana, uz mam obe davky, ted jsem v 31.tt. Jako zdravotnik jsem ve vyssim riziku, ze to chytnu, nez je riziko nezadoucich ucinku, navic posledni dobou uz ty prubehy u tehotnych nebyvaji tak lehke, jako loni. Obe davky s minimalni reakci (bolest ramene, u druhe davky jeden den unava).
@somalicats Mohu se zeptat, v kolikátém týdnu ses nechala očkovat?
@somalicats mne by zajimalo kde a cim jsi naockovana. U nas v nemocnici me totiz nechaji ani jako stale jeste kojici... Mozna bych na ru hygienu mohla brnknout znova, treba se neco zmenilo. I kdyz zas na druhou stranu mi to prijde sobecke. Jsou tu potrebnejsi. Ale hodi se vedet pro druhe tehotenstvi potom...
@jana_zofie Kamarádka fyzioterapeutka se nechala naočkovat hned po šestinedělí (bude se ve 3 měsících věku vracet na pidiúvazek pracovat). Takže při kojení to určitě lze. Reakci neměla žádnou. Říkala, že pro jistotu asi den potom nekojila (měla odsáto v lednici). Ten den ber s rezervou, prostě nějaký čas...
@miana taky mam prave pidiuvazek, no. Popremyslim o tom. Dekuji.
@miana 1. dávka ve 26.tt, 2. dávka 3 týdny potom.
@jana_zofie ÚVN Praha, sice se nejdřív cukali, ale já stále pracuju a jsem v kontaktu s nemocnými, takže nakonec to schválili. Pfizer.
@jenssy a jde si slysela, ze to ma na plod takove dopady??? Vsichni lekari, jejochz nazory jsem cetla ze zvedavosti, se shoduji, ze to na tehu zadny dopad nema a v mladem veku vysoke horecky asi neocekavas. Bala bych se toho uplne stejne jako chripky- chytit to nechces, zvlast v prvnim tri estru, ale nechat se kvuli tomu ockovat..., v tehu si nevezmes ani ibalgin a nechas si pichnout geneticky upraveny virus? Myslim, ze ten stres okolo tenhle hysterie je pro Tebe mnohem horsi nez vakcina a nakazeni v jednom. A jestli delas v rizikovym prostredi, predpokladam, ze dostanes neschipenku 🙂. Hlavne zij zdrave a v pohode 🙂
@jenssy Covid muze byt blbejy těžky prubeh a komplikace, jak píšeš. Ale je to male %, spis promile. Spousta ale nepozna,ze ho may nebo ma lehký prubeh. Jsou i jine nemoci, ktere muzes chytit. Taky muzes byt.ucastnikem dopravni nehody nebo Te naoadne nejakej posuk. Oproti tomu u ockovani mas 100 % jistotu, ze do sebe naperes rizikovy chemikálie a bio látky, o kterých n8c nevis a z kterych mají potize i mladí zdravi lide. Procenta asi podobná jako toho komplikovaneho covidu. Jenze u těhotné jeste hrozi riziko potratu nebo poskozeni miminka, a to nikdo nevi jake. Absolvovanim očkování ovsem celkem nic nezískas - ucinnost neni známa, doba ochranny neni znama, a že by mel byt prubeh lehčí... no mozna ale neexistuje srovnani, jaky prubeh by mel tentýž člověk u covidu s/bez očkování, protoze bud ho prodelal bez očkování nebo s nim, nelze vyzkoušet obe verze.
Ja bych do jistoty chemického rizika, kdyz z toho vlastně zadny benefit neni, nesla. Zbytecny risk navíc. Ovšem pokud se chces stat součástí studie....
Jako i ten tresy horečky aj.,co jsou caste NU po očkování muzou způsobit potrat.
Spíš chod ven, dej si dobre jidlo, nechoď do supermarketů, tam se nakazi asi nejvíc lidí a eliminuj veřejnou dopravu.
At jste zdraví a šťastné rozhodnutí!
@petulkadodo Tak vyjímky se najdou vždy , jde o to že vakcína proti covidu je nová a nikdo neví co udělá za 5, 10, 15.. let takže bych byla opatrná u mladých lidí pro které covid není zase takový problém. Ale kdo chce se nechat očkovat dobrovolně a být součástí výzkumu jeho věc..
@rakasmar tak ona je tu i otázka nějakého společenského vnímání. Už v minulosti, se epidemie podařilo zkrotit, právě ockovanim.
Z blízkého okolí znám lidi, kteří kvůli covidu zemřeli - ano, byli to lidé s přidruženým zdravotním problémem, nicméně nebýt aktuálně masivně rozšířeného viru, pravděpodobně by zde ještě byli (jeden z nich 39 let, lehčí diabetik)
Chci říct, že pokud se co nejrychleji nevytvoří alespoň nějaká ochrana, tak budou dále umírat tito lidé - lidé, kteří by se při obyčejné chripkove sezóně, snadno ochránili, ale není pro ně reálné vyhnout se nemoci, která se šíří tak rychle a snadno.
Nejsem příznivcem očkováni obecně a naše děti mají jen povinne (a s odkladem)
Ale teď jsem fakt čím dal víc přesvědčena, že prave očkováni, muže zachránit dost lidí.....možná se pletu, nevím
Ta vakcina nebude nic echt dobrého, to je jasný
Ale věřím, že ji moje tělo zvládne, možná lépe, než když jsem ho 5 let týrala hormonální antikoncepcí
A pokud, se díky tomu, že se co nejvíce lidi postupně naockuje, naplní scénář, ve kterém to svinstvo zmizí, tak proč to neudělat
Ale jak už jsem psala na začátku - v těhotenství ne
To bych se bála
A podle mě je logické, že těhotných se toto netýká