icon

Pěstování muškátů. Poradíte?

shaun40
16. led 2020

Ahoj všem rada bych si v novém bydlení vypěstovala muškáty na okna.Pár rad jsem si přečetla na netu.Ale nechám si poradit jelikož jsem tyhle kytičky nikdy ne pěstovala. Kde kupujete semínka a všechno kolem pěstování. Díky.

lovemusicsun
16. led 2020

Ahoj, ani nevim jestli se semínka prodávají.. Asi jo, ale 100x jednodušší je koupit si rostlinky, na jaře budou k dostání všude. Pokud je pak máš kde přezimovat, tak super, další rok nemusíš kupovat. Jinak si rozmysli, jestli chceš převislé nebo ne a jaký typ. Třeba královské jsou krásné, ale náročnější na pěstování. Ale obecně jsou muškáty jednoduché, stačí pravidelně zalévat, nepřelévat, dát jim slunce a hlavně pravidelně hnojit (aby hodně kvetly).

ariadna12
16. led 2020

Mam rada vzprimene muskaty. Jsou jeste poloprevisle a previsle, ty nepestuji. Ty vzprimene pestuji z rizku nebo koupim mensi rostlinky na jare. Ze seminek to jde taky, ale je to casove narocnejsi. Jde koupit seminka primo v baleni nebo v ruznych FB skupinach zadat poptavku. Mame je v oknech na jih, ale v lete je kazdy den musime poradne vecer zalit, aby do rana nabraly vlahu. Ven davam po mrazicich, dovnitr davam cca v rijnu, pred prvnimi prizemnimi mraziky. Nekomu jejich specificky pach smrdi, mne to prijemne voni🙂. Treba kocky/jina domaci zver je nezere, smrdi jim to. V zime je davam do chladnejsi mistnosti (ale tam, kde je svetlo a nemrzne) a omezim trochu zalivku. Na okne na sever mi nevydrzely, na jiznim okne jsou bujne.

jane_1
17. led 2020

V zahradnictví kupuji rostlinky, které si pak přeházím do truhlíků a hodně a previdelně hnojím. Ale musím říct, že víc jsem si oblíbila Surfinie 🙂

ililina
17. led 2020

Základem jsou zdravé silné rostliny a hnojivo, já kupuji Kristalon ( asi měsíc po výsadbě rostlinek začnu přihnojovat Kristalonem na list, poupata odštipuji, když už jsou dost husté, použiju Kristalon květ a už poupata nechávám. Hnojivo přidávám do každé zálivky, ale pozor na přelití. Já si ráda truhlíky kombinuji, vzpřímené + polopřevislé i převislé.