icon

Platba za pohřeb. Jak postupovat a kdo je zodpovědný?

26. pro 2022

Prosím, byl by někdo schopen poradit mi okolo platby pohřbu? Kdo musi atd .... Radej do zprávy

Strana
z3
klokanka31
26. pro 2022

Když s ním žila, měla by platit pohřeb ona. A pokud má dluhy, tak by ses měla dědictví zříct.

klokanka31
26. pro 2022

A že odmítla pitvu, to je kravina. Můj děda když umřel doma, tak automaticky na pitvu šel, a ani doktor, ani policisté se neptali jestli souhlasíme nebo ne.

betelgeuzz
26. pro 2022

@klokanka31 A proč u toho byli policisté? umřel doma sám? Když zemřel manželův děda doma, tak jenom lékař napsal úmrtní list a na pitvu nešel. Ale bydlel s dcerou, byli při úmrtí u něho.

autor
26. pro 2022

@betelgeuzz protože jeho synovci měli vyplatit byt, na který neměli. Takže nějak tak, ale moc o tom nevím.
Teď mě psala smsku, ze otce odvezli a ze mam si tam mam zavolat a poslali mě nějaký číslo. S ze si mám sáhnout do svědomí

klokanka31
26. pro 2022

@betelgeuzz Jj umřel sám. Bylo mu 74, ale stejně u toho byli i ti policisté, nám se teda nějaké věci zdáli podivné, takže tím líp že tam byli.

camelinka
26. pro 2022

To je krasny hrani na city🤬😓, jestli tata nemel cely zivot zajem, tak ty si do svedomi sahat nemusis, a ani nic platit...

cuuza
26. pro 2022

To je smutné, čeho jsou někteří schopní. Drž se

betelgeuzz
26. pro 2022

Citově tě vydírá. Sáhnout do svědomí by si měla ona. Pokud s tvým otcem žila, tak nechápu, že mu automaticky nevypraví pohřeb ona. Asi jí došlo, že nebude dědit, tak nechce zaplatit. Nenech se jí zdeptat.

autor
26. pro 2022

Děkuji holky, už jsem mluvila s pohrebkou. Moc jste mi pomohly.

bereni
26. pro 2022

A co pohrebka rekla? At si dama sahne do svedomi sama…

autor
26. pro 2022

@bereni řekla mi, ze s ní nebyla domluva a ze já žádnou povinnost nemám a pokud na to nemám, mám to pustit z hlavy

fyii
26. pro 2022

pokud vypravis pohreb, mas narok na prispevek- pohrebne. zitra si zavolej na urad, rekli by ti vic.. pokud se tim chces zabyvat. Pokud 20 let tata nemel zajem, tak mas svedomi uplne ciste. Spis pani co s nim zila by se mela nad sebou zamyslet, to je fakt smutny.

ekou
26. pro 2022

Platí ten kdo pohřeb vypraví a pak se to popř vyřeší v rámci dědictví (pokud vystavitel není dědic)

autor
26. pro 2022

@fyii je. Ještě měla tátu v posteli a už mě volala,ze to musim zaplatit. Fakt toto mě přijde, jak kdyby s ním byla jen pro prachy

betelgeuzz
26. pro 2022

@fyii pohřebné je jen na pohřeb nezaopatřeného dítěte, nebo rodiče nezaopatřeného dítěte.

bereni
26. pro 2022

Kasli na to. Nemel zajem tolik let. Ty mas svedomi cisty - chtela jsi se videt. Nechapu kde bere koule ti psat, at si sahnes do svedomi. Kasli na ni.

jana21278
26. pro 2022

jak píšou holky. platit pohřeb nemusíš. zaplatí ho obec a pak se přihlásí do dědického řízení, kde pokud bude majetek tak jí ho proplatí. to platí i pro dědice. pokud vypravil pohřeb tak o tu cenu zdědí víc oproti ostatním /jestliže je dědiců víc/. jinak, můj děda zemřel doma a sám. pitvu neměl /pokud by ji pozůstalí nepožadovali/, protože měl 88 let a do úmrtního listu lékař napsal, že smrt byla stářím.

autor
26. pro 2022

@jana21278 aha, táta měl 62, tak mě to přišlo zvláštní, ale nevim, jak to chodí.

fyii
27. pro 2022

tohle je proste hnus, k tomu neni co rict. tady je skoda kazdeho slova..a ze si najednou pani na tebe vzpomela... kazdopadne se poptej jak to skutecne je s jeho dluhy, jestli to je vubec pravda a pak to res... teto pani bych ja neverila ani pozdrav

autor
27. pro 2022

@fyii to jsem se teď ještě dozvěděla, ze dědictví se posílalo ji na účet každý měsíc ...

fyii
27. pro 2022

tak se ji zeptej, kdy tedy dedictvi hodla vratit, kdyz ji to nepatri a tatovi na pohreb nema i presto, ze s nim zila.. ta pani je cela spatne.. ale treba tata tam ty penize posilat chtel to je mozny..nemusel mit treba ucet

klokanka31
27. pro 2022

@fyii Nebo nechtěl aby to chodilo k němu kvůli dluhům

fyii
27. pro 2022

@klokanka31 to je taky mozny, spis je smutny, ze jak pise dcera, ze jeste ho ani neosvezli a pani je jak hyena..

klokanka31
27. pro 2022

@fyii Víš co takových je? 😕 Mého mrtvého dědu jsme našli večer, a hned ráno už jeho sestra s rodinou stepovali u baráku. A ne že by byli smutní a zeptali se co se mu stalo, oni se dožadovali vstupu do jeho bytu a hned si diktovali co za jeho věci chtějí 🤦‍♀️ V případě tazatelky bych se spíš pozastavila nad tím proč partnerka jejího otce odmítla pitvu.

sudylichozrout
27. pro 2022

@drep Nevim, zda je to to same, ale ja jsem pitvu zemrele odmitla. Slo o moji babi, zemrela v nemocnici a nebyl duvod delat pitvu, resp. nepotrebovala jsem pricinu umrti mit 100% potvrzenou. Cili v ten moment jsem ja jako pribuzny byla ten, kdo rozhodl. Jsou jeste i jine varianty, pokud tedy nejde o pitvu z duvodu setreni PCR a pod? Muze lekar rozhodnout bez meho souhlasu?

drep
27. pro 2022

@sudylichozrout jasně, jsou nějaké zákonné indikace pitvy, tam by tvůj nesouhlas nic nezměnil. To není totéž jako nařízení policie. Neplatí, že 100% zemřelých v nemocnici se musí pitvat, my vlastně většinou víme, proč dotyčný zemřel, nebo je to dokonce očekávané úmrtí a i na áru indikujeme pitvu odhadem možná jen o polovičky zemřelých.
V domácnosti je to trochu jiný, nicméně pokud je to neočekávaný úmrtí beze svědků, tak to rodině jen oznamujeme, že bude pitva.
Nechci to plevelit, ale obecně v českém právu není zástupný souhlas, to znamená že naprostou většinu věcí musíme rodině oznámit, vysvětlit, obecně se snažíme s nimi být ve shodě a nedělt věci proti jejich vůli, ale hlavní je od nich zjistit dřívější přání nemocného (boj do posledního dechu vs. Nechtěl být připoutaný k přístrojům). Ale de iure rodina o léčbě nerozhoduje za toho nemocného, který není schopný právně platného projevu vlastní vůle (teda, pokud nejde o nezletilého nebo nesvéprávného s opatrovníkem).

sudylichozrout
27. pro 2022

@drep Dik za info. 😉👍

elu
27. pro 2022

Ještě k těm pitvam, samozřejmě rozhoduje vždy lékař, nelze si diktovat podmínky, ale...ohledání zemřelých doma, nebo v terénu většinou teď zajišťuje koronerska služba (má, nebo spíš měla by mít lepší info, než např. Běžný praktik, který se u úmrtí octne ani neví jak ) když je úmrtí beze svědků, tak je většinou pitva indikovana ( od dob řádění manželů slamovych ), jenže...nebudeme si nic nalhávat...pitvau platí pojišťovny...od nich je také tlak to neprehanet...takže si úplně dokážu představit, že koroner v nějakém konkrétním případě a to možná i po dohodě s rodinou pitvu nenaridi i když by se to zrovna ,, hodilo,,...někdy se sama divím, že pitva není, že okolností tomu nasvědčují a naopak se nepřestávám divit narizenym pitvam 100 letych dědečku, kteří zemřeli v klidu domova prostě na ,,stáří,,...ano měl by být jednotný přístup, nicméně lidé jsou různí a stejně tak jedna matrikarka vyžaduje občanku, druhá se obejde bez ní, tak jsou lékaři a lékaři...někteří k úmrtí jezdí vyloženě náhodou a neví, co mají dělat...kolikrát se ptají i řidičů posádky pohřební služby...a to už si Teda říkám, že to je moc...přece jen většinou to nejsou žádní raketový inženýři🙂....takže výsledek, klidně je možné, že pi domluvě s přítelkyní doktor pitva nenaridil ....

klokanka31
27. pro 2022

@elu Ono kolikrát ani pitva neukáže na co daný člověk umřel...

autor
27. pro 2022

@klokanka31 to jsem se ptala, a prý že jim to ohledávajíci lékař doporučil, ze nebylo zjištěno cizi zavinění.
Milá paní nedá pokoj a snaží se mě očernit před zbytkem rodiny. Co mě včera došlo za smsky, málem jsem se sesypala. Fakt bych nevěřila, čeho jsou někteří schopni. Ale jak píšeš s tvým dědou, tohle je fakt hnus a akorát mě tahle situace přesvědčuje k tomu, abych si co nejdřív udělala závěť, protože člověk nikdy neví.

Strana
z3