Platba za pohřeb. Jak postupovat a kdo je zodpovědný?
Prosím, byl by někdo schopen poradit mi okolo platby pohřbu? Kdo musi atd .... Radej do zprávy
A že odmítla pitvu, to je kravina. Můj děda když umřel doma, tak automaticky na pitvu šel, a ani doktor, ani policisté se neptali jestli souhlasíme nebo ne.
@klokanka31 A proč u toho byli policisté? umřel doma sám? Když zemřel manželův děda doma, tak jenom lékař napsal úmrtní list a na pitvu nešel. Ale bydlel s dcerou, byli při úmrtí u něho.
@betelgeuzz protože jeho synovci měli vyplatit byt, na který neměli. Takže nějak tak, ale moc o tom nevím.
Teď mě psala smsku, ze otce odvezli a ze mam si tam mam zavolat a poslali mě nějaký číslo. S ze si mám sáhnout do svědomí
@betelgeuzz Jj umřel sám. Bylo mu 74, ale stejně u toho byli i ti policisté, nám se teda nějaké věci zdáli podivné, takže tím líp že tam byli.
To je krasny hrani na city🤬😓, jestli tata nemel cely zivot zajem, tak ty si do svedomi sahat nemusis, a ani nic platit...
To je smutné, čeho jsou někteří schopní. Drž se
Citově tě vydírá. Sáhnout do svědomí by si měla ona. Pokud s tvým otcem žila, tak nechápu, že mu automaticky nevypraví pohřeb ona. Asi jí došlo, že nebude dědit, tak nechce zaplatit. Nenech se jí zdeptat.
Děkuji holky, už jsem mluvila s pohrebkou. Moc jste mi pomohly.
A co pohrebka rekla? At si dama sahne do svedomi sama…
@bereni řekla mi, ze s ní nebyla domluva a ze já žádnou povinnost nemám a pokud na to nemám, mám to pustit z hlavy
pokud vypravis pohreb, mas narok na prispevek- pohrebne. zitra si zavolej na urad, rekli by ti vic.. pokud se tim chces zabyvat. Pokud 20 let tata nemel zajem, tak mas svedomi uplne ciste. Spis pani co s nim zila by se mela nad sebou zamyslet, to je fakt smutny.
Platí ten kdo pohřeb vypraví a pak se to popř vyřeší v rámci dědictví (pokud vystavitel není dědic)
@fyii je. Ještě měla tátu v posteli a už mě volala,ze to musim zaplatit. Fakt toto mě přijde, jak kdyby s ním byla jen pro prachy
@fyii pohřebné je jen na pohřeb nezaopatřeného dítěte, nebo rodiče nezaopatřeného dítěte.
Kasli na to. Nemel zajem tolik let. Ty mas svedomi cisty - chtela jsi se videt. Nechapu kde bere koule ti psat, at si sahnes do svedomi. Kasli na ni.
jak píšou holky. platit pohřeb nemusíš. zaplatí ho obec a pak se přihlásí do dědického řízení, kde pokud bude majetek tak jí ho proplatí. to platí i pro dědice. pokud vypravil pohřeb tak o tu cenu zdědí víc oproti ostatním /jestliže je dědiců víc/. jinak, můj děda zemřel doma a sám. pitvu neměl /pokud by ji pozůstalí nepožadovali/, protože měl 88 let a do úmrtního listu lékař napsal, že smrt byla stářím.
@jana21278 aha, táta měl 62, tak mě to přišlo zvláštní, ale nevim, jak to chodí.
tohle je proste hnus, k tomu neni co rict. tady je skoda kazdeho slova..a ze si najednou pani na tebe vzpomela... kazdopadne se poptej jak to skutecne je s jeho dluhy, jestli to je vubec pravda a pak to res... teto pani bych ja neverila ani pozdrav
@fyii to jsem se teď ještě dozvěděla, ze dědictví se posílalo ji na účet každý měsíc ...
tak se ji zeptej, kdy tedy dedictvi hodla vratit, kdyz ji to nepatri a tatovi na pohreb nema i presto, ze s nim zila.. ta pani je cela spatne.. ale treba tata tam ty penize posilat chtel to je mozny..nemusel mit treba ucet
@fyii Nebo nechtěl aby to chodilo k němu kvůli dluhům
@klokanka31 to je taky mozny, spis je smutny, ze jak pise dcera, ze jeste ho ani neosvezli a pani je jak hyena..
@fyii Víš co takových je? 😕 Mého mrtvého dědu jsme našli večer, a hned ráno už jeho sestra s rodinou stepovali u baráku. A ne že by byli smutní a zeptali se co se mu stalo, oni se dožadovali vstupu do jeho bytu a hned si diktovali co za jeho věci chtějí 🤦♀️ V případě tazatelky bych se spíš pozastavila nad tím proč partnerka jejího otce odmítla pitvu.
@drep Nevim, zda je to to same, ale ja jsem pitvu zemrele odmitla. Slo o moji babi, zemrela v nemocnici a nebyl duvod delat pitvu, resp. nepotrebovala jsem pricinu umrti mit 100% potvrzenou. Cili v ten moment jsem ja jako pribuzny byla ten, kdo rozhodl. Jsou jeste i jine varianty, pokud tedy nejde o pitvu z duvodu setreni PCR a pod? Muze lekar rozhodnout bez meho souhlasu?
@sudylichozrout jasně, jsou nějaké zákonné indikace pitvy, tam by tvůj nesouhlas nic nezměnil. To není totéž jako nařízení policie. Neplatí, že 100% zemřelých v nemocnici se musí pitvat, my vlastně většinou víme, proč dotyčný zemřel, nebo je to dokonce očekávané úmrtí a i na áru indikujeme pitvu odhadem možná jen o polovičky zemřelých.
V domácnosti je to trochu jiný, nicméně pokud je to neočekávaný úmrtí beze svědků, tak to rodině jen oznamujeme, že bude pitva.
Nechci to plevelit, ale obecně v českém právu není zástupný souhlas, to znamená že naprostou většinu věcí musíme rodině oznámit, vysvětlit, obecně se snažíme s nimi být ve shodě a nedělt věci proti jejich vůli, ale hlavní je od nich zjistit dřívější přání nemocného (boj do posledního dechu vs. Nechtěl být připoutaný k přístrojům). Ale de iure rodina o léčbě nerozhoduje za toho nemocného, který není schopný právně platného projevu vlastní vůle (teda, pokud nejde o nezletilého nebo nesvéprávného s opatrovníkem).
@drep Dik za info. 😉👍
Ještě k těm pitvam, samozřejmě rozhoduje vždy lékař, nelze si diktovat podmínky, ale...ohledání zemřelých doma, nebo v terénu většinou teď zajišťuje koronerska služba (má, nebo spíš měla by mít lepší info, než např. Běžný praktik, který se u úmrtí octne ani neví jak ) když je úmrtí beze svědků, tak je většinou pitva indikovana ( od dob řádění manželů slamovych ), jenže...nebudeme si nic nalhávat...pitvau platí pojišťovny...od nich je také tlak to neprehanet...takže si úplně dokážu představit, že koroner v nějakém konkrétním případě a to možná i po dohodě s rodinou pitvu nenaridi i když by se to zrovna ,, hodilo,,...někdy se sama divím, že pitva není, že okolností tomu nasvědčují a naopak se nepřestávám divit narizenym pitvam 100 letych dědečku, kteří zemřeli v klidu domova prostě na ,,stáří,,...ano měl by být jednotný přístup, nicméně lidé jsou různí a stejně tak jedna matrikarka vyžaduje občanku, druhá se obejde bez ní, tak jsou lékaři a lékaři...někteří k úmrtí jezdí vyloženě náhodou a neví, co mají dělat...kolikrát se ptají i řidičů posádky pohřební služby...a to už si Teda říkám, že to je moc...přece jen většinou to nejsou žádní raketový inženýři🙂....takže výsledek, klidně je možné, že pi domluvě s přítelkyní doktor pitva nenaridil ....
@elu Ono kolikrát ani pitva neukáže na co daný člověk umřel...
@klokanka31 to jsem se ptala, a prý že jim to ohledávajíci lékař doporučil, ze nebylo zjištěno cizi zavinění.
Milá paní nedá pokoj a snaží se mě očernit před zbytkem rodiny. Co mě včera došlo za smsky, málem jsem se sesypala. Fakt bych nevěřila, čeho jsou někteří schopni. Ale jak píšeš s tvým dědou, tohle je fakt hnus a akorát mě tahle situace přesvědčuje k tomu, abych si co nejdřív udělala závěť, protože člověk nikdy neví.

Když s ním žila, měla by platit pohřeb ona. A pokud má dluhy, tak by ses měla dědictví zříct.