Podezření na ADHD u dospělého. Kam se obrátit?

1. únor 2021

Otázka je jasná. Řešila jste některá u sebe nebo svých dospělých členů rodiny podezření ADHD? Uvažuju, kam se obrátit, kde by mohli pomoci.
Co pro vás byl ten poslední implus, kdy jste si řekli, že to takto dál nejde?
Případně znáte nějaké přírodní doplňky stravy, co by mohly pomoct na paměť a soustředění?
Pokud máte tip na pracoviště v Praze, kde se zabývají ADHD u dospělých, tak ho beru taky.

lucifux
1. únor 2021

Nevím jak je tomu u dospělých, je možné, že se postupuje stejně jako u dětí. Já teď dostala u praktické dětské dr. doporučení na psychologii, ten mi syna vyšetří a v případě, že by se opravdu jednalo o ADHD, tak budene posláni na psychyatrii. Protože ADHD je psychiatrická diagnóza.

autor
1. únor 2021

@lucifux já bych opravdu raději někoho, kdo to řešil u dospělých. U dětí to je celkem jasný postup. My to řešili přes PPP.

janule1940
1. únor 2021

Z doplňků určitě mohu doporučit z vlastní zkušenosti s ditetem rybi tuk v max.povolenem množství.a jinak to napisu zkratkovite a nechytejte mě prosim za slovo maminky deti s adhd,ale adhd muze být často spojeno s traumatem.casto staci najít a ošetřit trauma/ta u dobrého klinického psychologa a muze to stačit.je to složitější téma,ale chce to resit celostne.take to chce znát situaci,v které se postiženy nachází-neuniká do vysneneho světa?netvori si v hlavě vlastní sneditelnou realitu,která mu pak bere soustředění na tu skutečnou?jsou vyloučeny fyzické příčiny?

autor
1. únor 2021

@janule1940 tady ta osoba to řeší od dětství. V dané době se to neřešilo. Aktuálně to ovlivňuje fungování celé rodiny.

zuzkasim
1. únor 2021

Budou to jen takové střípky: samozřejmě, že dospělý s ADHD měl poruchu pozornosti už v dětství, je potřeba se s tím postupem času naučit žít a najít si mechanismy, které tomu člověku pomáhají - pravidelný denní režim, naučit se zapisovat si vše důležité, blízké okolí třeba už ví, že musí instrukce zadávat po menších částech, postupně, nebo rozčleněně napsat... dost pomáhá pravidelný sport, jsou po něm vyrovnanější... Existují různé tréninkové systémy pro mozek a vnímání i pro dospělé, nikdy jsem neslyšela žádnou kladnou zkušenost na Biofeedback (leda od provozovatelů), ale existuje KUPOZ (možná, že pro dospělé se to jmenuje jinak, ale po vygooglování už vás to navede), Ropratem. Neřešila jsem nikoho v rodině, spíš známí.

elencze
1. únor 2021

Bohužel, žádná cílená terapie pro dospělé zatím v ČR neexistuje, stejně jako péče o dis diagnózy v dospělosti de facto neexistuje. Zřejmě by šlo zaměřit se na přístupy mindfulness, vědomého vnímání, pomoci by mohl i kvalitní kouč (ale tady hodně pozor, dneska je to moderní a kouče dělá snad každým takže se hodně ptát a hledat podle zkušeností).

autor
1. únor 2021

@elencze mně by stačilo spíš poradit, co dělat, na co se zaměřit. Případně i doporučit medikaci.

luca_34
2. únor 2021

Určitě bych zkusila rybí tuk. Mám dobré zkušenosti u své dcery s Eye Q. Je dražší, ale kvalitní. Jen je potřeba vyčkat. První zlepšení se může dostavit až po 3 měsících. A objednat se na psychiatrii.

autor
4. únor 2021

@luca_34 rybí tuk jíme celá rodina několik let. Máme tedy Mollers, ale pro syna máme doporučený ten.