Porodné. Je možné uvést do papírů, že jsem samoživitelka?

kaii
28. únor 2018

Zdravím, jsem poprvé těhotná takže pro mě všechno nové, ale potřebovala bych se zeptat jak je to s porodným.
Vím, že se nesmí přesáhnout částka 23 000,- (přesně to teď nevím) jako měsíční příjem abych porodné dostala, když bych nebrala plat od partnera tak na porodné nárok mám, jenže s partnerovým platem už bohužel ne.
Je možné uvést do papírů, že jsem samoživitelka i když otec bude uveden?

adelka951
28. únor 2018

To by šlo pouze v případě, že by nebyl zapsaný v rodném listě, a to ani dodatečně (to by jsi porodné potom musela vrátit)

joann
28. únor 2018

@adelka951 a nevíte prosím jestli se do toho počítá jen příjem nebo i neschopenka?

lenysek1988
28. únor 2018

Pozor na to. Pokud žijete s rodiči,musíte mít písemné prohlášení že vám na domácnost nepřispívají. Tohle řeším a nevím zda to uznají. A do porodného se nepočítají jenom sociální dávky. A počítá se to z posledního kvartálu. Příklad: dítě se narodí v červnu a porodné se počítá za leden - únor - březen. Neschopenku počítejte taky.

lenysek1988
28. únor 2018

Chyba sociální dávky se počítají taky. Rodičák ne.

joann
28. únor 2018

A kdyz v cervenci tak duben, květen červen? Z těch tří měsíců si spočítám průměr a nesmí přesáhnout víc jak 23000? Chápu to správně? 😊

renuliena
28. únor 2018

To jo, ale k tomu se asi počítá i prijem manzela? Chápu to dobře? Pak bych na to nárok nemela?

lenysek1988
28. únor 2018

@joann Přesně 🙂 Na porodné je kvartál leden-únor-březen, duben-květen-červen, červenec-srpen-září, říjen-listopad-prosinec
http://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/porodne
https://kupnisila.cz/porodne/
https://www.aktualne.cz/wiki/finance/porodne-20...

lenysek1988
28. únor 2018

@joann Pokud jste samoživitelka tak máte menší částku,ale když počítáte tak vysokou částku. Předpokládám že počítáte i manžela/přítele u prvního to je čistým příjmem do 20 817 korun na první dítě. Čistý příjem manžela/přítele a váš. (bohužel na to se skoro jen tak nikdo nedostane) Pokud už máte v rodině jedno dítě tak se to zvýšilo do 25 515 korun měsíčně. Do toho se nepočítá rodičák a příspěvek na dítě. Jinak všechno...podpora v nezaměstnanosti, důchod, neschopenka, mateřská.
@renuliena Je to tak. Na první porodné nedosáhne skoro nikdo. Jsme holt "bohatí" 13tis. na první a 10tis. na druhý dítě.

alenqa
28. únor 2018

Takže když se na mě přítel vykašlal už těhotenství a ja ho zapíšu do rodinného listu,tak ani jako budoucí samozivitelka nemám nárok?

lenysek1988
28. únor 2018

@alenqa O porodné se může až rok zpětně žádat. Pokud nebude uveden v RL, nedostanou se alimenty. Ale to že tam bude uveden je potřeba jeho podpis. Pokud o to nestojí,řeší se to soudně pokud ho tam budete chtít. Bohužel je to běh na dlouhou trať. Když ho tam uvedete a budete chtít hned porodné,nemáte nárok. Je potřeba vše zařídit před žádostí o porodné.

blahova_andrea
28. únor 2018

počítá se příjem obou rodičů. a je jedno jestli spolu žijí nebo nežijí. nemůžeš se uvést jako samoživitelka, aby jsi dostala porodné. to jako chceš dítěti nechat volnou kolonku v rl jen kvůli pár tisícům? každopádně je to podvod, pokud by jsi to udělala a riskuješ 😉

@lenysek1988 o to zda ti rodiče přispívají nejde. u porodného to není relevantní. tam se sčítá příjem otce a matky. tam nejde o to, kde kdo a s kým žije. to je u jiných dávek

blahova_andrea
28. únor 2018

@renuliena manžela - otce dítěte...ano, sčítá se příjem vás obou

blahova_andrea
28. únor 2018

@alenqa pokud se na vás vykašlal, tak ho nemůžeš sama nechat zapsat do rl, musel by s tím souhlasit. pokud tak neučí dobrovolně, tak pak ti nezbývá než po porodu řešit soudní určení otcovství. v tom případě ale dítě bude mít otce a nejsi úplně samoživitelka a tudíž musíš počítat i jeho příjem. pokud vás opustil, ty ho v rl mít nebudeš, tak pak jsi samoživitelka a počítáš jen svůj příjem a o porodné žádáš sama

mili_ilim_ilmi
28. únor 2018

@kaii Ta castka, která se nesmí přesáhnout, je dána 2,7 násobením životního minima. Pokud budeš sama, tak máš samozřejmě menší životní minimum. A ta částka i s otcem je 20817, bez otce je 13176. Jinak já si teda nemyslím, že když bude otec v RL, že se musí zapocitavat, podle mě jde spíš o to, zda spolu žijí. Spíš jde o to, že ta částka je úměrně nizsi, takže na ni zřejmě opět nedosahnes.

blahova_andrea
28. únor 2018

@mili_ilim_ilmi tak to se opravdu pleteš. porodné je něco jiného než třeba příspěvek na bydlení. tam vůbec nejde o to kde kdo žije, ale o příjem obou rodičů. a můžou klidně bydlet každý jinde. prostě dítě má rodiče dva, těm dvěma případně patří to porodné.

lenysek1988
28. únor 2018

@blahova_andrea Jenže musím mít písemné prohlášení o tom a ani to mi nezaručí že dostanu porodné. Bohužel už jsem si to zjišťovala u právníka.

blahova_andrea
28. únor 2018

@lenysek1988 no pokud je to pravda, tak zas udělali nějaké zásadní změny a nechápu jejich smysl :-/ rodiče ač žijící ve stejné domácnosti se dřív nezapočítávali, pokud šlo o porodné.

mili_ilim_ilmi
28. únor 2018

@blahova_andrea Je to možné, tohle nemám vůbec prostudované, zatím jsem tohle nikdy neresila. Jen mi to prave přišlo nelogické a přišlo mi zvláštní, že by to u něj bylo jinak, než u ostatních dávek. A kdyby měla dítě svěřené do péče?

mili_ilim_ilmi
28. únor 2018

@blahova_andrea A dík za upozornění, aspoň teď vím, ze se na toto musím podívat a dovzdelat se. 😁

blahova_andrea
28. únor 2018

@mili_ilim_ilmi porodné je trošku jiná dávka než ty ostatní. každá dávka má nastavená pravidla, která musíš splnit a různě se liší v tom co a za jakou dobu dokládáš.

jestli někdo napíše jak je to u svěření do péče, tak se ráda poučím a doplním znalosti 🙂 fakt nevím. to svěření do péče taky nějakou dobu trvá. většina lidí nečeká na závěr toho roku, kdy to zpětně jde než si porodné vyřizuje. osobně nikoho neznám, takže info nevím ☹ známá o porodné žádala, ale ta otce v rl nemá vůbec. ale z logiky věci...prostě pokud má dítě otce v rl, tak se má v první řadě podílet finančně on, má taky rozhodnutí o alimentech. není to prostě úplně samoživitelka v tomto slova smyslu.
snad se někdo proškolený v tomto ozve 🙂

mili_ilim_ilmi
28. únor 2018

@blahova_andrea No jasně, otec by se podílet měl, ale vím, jak to kolikrát bohužel je ve skutečnosti...

blahova_andrea
28. únor 2018

@mili_ilim_ilmi tak skutečnost je věc druhá. ale ta v mnoha případech úřady až tak nezajímá. pokud dítě otce má a má vyměřené alimenty, tak i když je z něj matka nemůže dostat, tak je to bráno jako příjem, je to v rozhodnutí soudu a matka pak nemusí projít byrokratickým sítem ☹

sajul
28. únor 2018

Ahojky, jen procitam diskuzi a chapu-li spravne, ze rodicak se do porodnyho nezapocitava? Takze kdyz ja mam rodicak a chlap prijem, pocita se v podstate jen jeho prijem?

lenysek1988
28. únor 2018

@sajul Rodičák se nepočítá,ale mateřská už ano. Příjem partnera za ten kvartál a pokud jsi na rodičáku tak už se zvýšila částka do které je potřeba se vlést. Tj. 25 515kč za měsíc. My se vlezeme,jen nevím jak to posoudí když trvalé bydliště máme s rodiči.

sajul
28. únor 2018

@lenysek1988 ja prave ted materskou nemela, jdu z rodicaku na rodicak a chlap ma psanych 11500 mesicne.
Tak to ja taky nevim, i vypsani zadosti je pro me spanelska vesnice 😀

stepanka_
1. bře 2018

@lenysek1988 Dobrý den,vypada to,že tomu celkem rozumíte,tak se chci zeptat. Pred porodem jsem marodila a pak jsem zacala brat mateřskou a pritel je zamestnany,mam spočítaný,ze takhle by jsme nárok na porodne meli...ale pritel je vedeny i jako OSVC a to dela jenom nekdy,musi se to do toho pocitat taky? A čtvtletí by po nas chteli za jake období ? Predem dekuji

lenysek1988
1. bře 2018

@stepanka_ Tak s tím vám neporadím. Momentálně je tohle u mě hodně aktuální téma,tak sbírám informace po internetu a nebo si přímo napíšu právníkovi nebo odbornému poradci. https://www.babyonline.cz/poradna Třeba tady mi poradili taky. Odpověď není během dne,ale za pár dní dostanete odpověď. Ale je víc stránek,kde lze napsat odborníkům.

blahova_andrea
1. bře 2018

@lenysek1988 a to na té baby poradně ti řekli, že musíš řešit i rodiče? když se podíváš na základní stránku o porodném, tak tam máš jasně definováno, že rodina = oba rodiče. prostě v případně porodného nejde o trvalý pobyt, nejde o to kolik vás bydlí v domě nebo zda bydlíte spolu, ale o příjem matky a otce dítěte. fakt jsem zatím nenašla nic o tom, že se to změnilo. nehodláš žádat i o nějaké další dávky, že by se to poradci smotalo třeba nějak dohromady? protože u jiných dávek to bydlení samozřejmě hraje zásadní roli
https://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/porodne

lenysek1988
1. bře 2018

@blahova_andrea Právě že mi psal,že bude asi potřeba písemné prohlášení. Když máme trvalé bydliště s rodiči a babičkou.

blahova_andrea
2. bře 2018

@lenysek1988 to jsem teda zvědavá, jak pak v reálu fakt dopadneš na úřadě. já si myslím, že to po tobě chtít nebudou. ale kdyby jo, no tak ti to rodiče podepíší, ne? 🙂 každopádně sem pak hoď info. kdy tě to vyřizování čeká?