Příjmení dítěte. Jak to berete vy?
Ahojte.
Už před narozením dcery jsem se dost trápila tím, že nejsme s přítelem manželé a nebude mít stejné příjmení jako já. Teď je jí osm měsíců a já se tím neustále trápím. Když volám k doktorce a představím se, musím říkat že jsem matka té holčičky s jiným příjmením a hned si mě s ní nespojí, na úřadě jsem nebyla k příteli a dceři přiřazená ke společné platbě svozu odpadu, protože mám jiné příjmení.. atd atd. Hrozně mě to žere a mívám pocit, že k nim nepatřím. Občas téma svatba nahodím, ale nepřijde mi, že by se jemu chtělo. Prý všechna manželství co zná končí stejně rozvodem, tak proč se brát. Jindy řekne, že si mě vezme, ale až budou finance. Ale to podle mě poví jen aby mě umlčel. Jak to berete vy? Můžu si jen nechat změnit příjmení? Neprožívám to moc? Nedokážu určit, proč mi to přijde tak důležité, ale hrozně mě to mrzí.
@bara88 stejně tak proč on by se měl vykašlat na tazatelku? Z její strany tam nepadlo nic o tom, že jim to jinak neklape ani nic z čeho by se dalo vyčíst, že jen čeká na příležitost, aby zdrhl zadníma vrátkama. Jsou rodina i bez sňatku. Kamarádka se taky vdala a ani ne do roka se rozváděla. Manželství není větší jistota, že ten druhý neuteče.
@magdalena48 pokud chceš mít stejné příjmení a přítel odmítá svatbu, můžeš si na vlastní náklady příjmení změnit.
@cherie24 Kdyby partner odmítal svatbu z pro mě malicherných důvodů, měli jsme spolu hypotéku a dítě na cestě, tak bych příjmení po sobě dala trochu na truc 🙂 Když je hypotéka a dítě, tak je jasné, že je plánovaná společná budoucnost a řeči stejně se rozvedem, by mě vytáčeli do nebes. De facto tímto názorem říká, že našemu vztahu nevěří, tak proč jsme si chtěl se mnou dítě? Dítě není věc, která se dá vrátit zpátky. Rodičem je člověk na do smrti.
Zase na druhou stranu chápu, že někdo vidí u rodičů nebo v okolí tak dysfunkční manželství, že svatbu nechce z principu. Pak je to tom, jak si to ti dva jsou schopni spolu komunikovat a říct si, co chtějí, co očekávají a co pod daným pojmem rozumí.
Já u obou dcer dala příjmení po mně už jen z toho důvodu že všechno zařizuju já a chodím stejně tak s nimi já ne on. Odsouhlasil to chápal to tchyni sem do toho kecat nenechala naše dítě naše názory ne její takže obě holky po mně a svatba taky u nás nepřipadá v úvahu..
@jakreb Určitě záleží, jak to kdo bere, myslím manželství. Když je to pro vás jen papír, tak to fakt vztah neudrží, jiným papírem se to zase zruší a hotovo. Pro mě třeba je to vyšší level, jsem fakt pyšná manželka :D a ne jen přítelkyně číslo XY.. a beru ten slib vážně, takže při nějaké krizi nás to snad aspoň trochu podrží.
Taky se často říká celé rodině příjmením.. např. dorazí dnes Matušovci... tak já prostě chci být Matušovec jako moje dítě a muž, a ne Matušovci a Dvořáková.
Jasně, když nazveš růži jinak, bude vonět stejně. Často mi přijde, že je to přece jedno to jméno, ale "chlap by nepřežil, že by se jeho dítě nejmenovalo po něm". Ženská přežije všechno...
Hlavně tady zakladatelka není spokojená, a o to jde.
@ehgv mě se zase líbí, ze když se mi narodili deti, tak se svagrova s tchýni ptali, proč se nejmenujou po chlapovi. A já se zeptala, proč se teda neozenil..těhotenství nebyla žádná náhoda, ale promyšlený tah a ještě to několik měsíců trvalo. Plus 9 mesici těhotenství. Takivyho casu😇
@jakreb ono jsou dvě roviny jak se dá na tohle dívat. Fakticky vzato, jste rodiče vašich dětí, on je jejich táta, ty máma. Vy dva s partnerem ovšem žádná rodina nejste.
Já bych chlapa do svatby netlačila. Ale pokud bychom se nevzali, dala bych synovi moje příjmení a to nekompromisně. Většinu věcí s dítětem řeší matka a já bych nechtěla aby se moje dítě jmenovalo jinak než já.
@jakreb Mně někdy přijde, že takhle vehementně se života na hromádce zastávají hlavně ty ženy, které v tom žijí už dlouho, chlap si je vzít nechce a ony, ač by svatbu chtěly, si tenhle postoj (svatba je zbytečná, je to jen papír) vybudovaly jako obranu jednak proti častým dotazům okolí, jednak se tím snaží utěšit samy sebe. Ta, která tenhle způsob života bere od začátku jako normál, to nemá potřebu tak moc fanaticky obhajovat 😉
Jinak já si vyzkoušela obojí. Manželství i život na hromádce. A je fakt, že v nesezdaném svazku jsem nikdy nebyla na té "vyšší úrovni" - minimálně pocitově, jako v manželství. Přítelkyně/přítel - přátel pár mám, a nejsou na stejné úrovni, jako můj manžel.
@somalicats přesně tak,taky mi to tak přijde
@somalicats ale to přeci není noc nového. Když něco chci a nemám to, snažím své okolí, ale i sebe přesvědčit, ze tak to je správné. A za každou cenu bude ten názor obhajovat. A kdyby se přeci jen země zatřásla a on by se rozhoupal po letech, tak zas ty ženy budou propagovat, jak je to super si brát někoho po milion letech, protože už ho znám a vím co od něho čekat😀
Trochu mi to připomíná diskuzi, která tu proběhla nedávno. Zda je lepsi bydlet v bytě nebo rodinném domě. Bytařky si skalopevně stály za svým, jak je to super a bez práce. Ale ejhle, kdyby se finančně zadařilo a povedl se koupit dům, tak budou hlásit jak už nikdy do bytu, ze barak je nejlepší věc pro kterou se rozhodly....😀😀 takže tak😄
@loylii vsak jo. To byla reakce na jednu z diskuterek.
@magdalena48 zakladatelko, opravdu si chceš nechat změnit příjmení na příjmení muže, kterému ani po porodu dítěte nestojis za manželství? Mně by to tedy hrdost nedovolila. Nejsem hadr na podlahu.
@somalicats Ja nikde nic fanaticky neobhajujem. Nemám preco.😀😉 Je to len tvoj subjektivny pocit. A nazor plne rešpektujem.
@somalicats
@loylii holky, já jsem čerstvé vdaná a opravdu jen proto, že to chtěl můj muž. Já ho miluju, vybrala jsem si ho jako partnera pro života, jako tátu své dcery a plánuju s ním být do smrti. Kdyby bylo na mně, svatba by nebyla možná nikdy, možná někdy v nějaké vzdálené budoucnosti. Takže ano, i když jsem vdaná, pořád bych neměla nejmenší problém být partnerka.
@magdalena48 Chvíli jsem se po narození dcery jménovala jinak a nikdy s tím žádný problém nebyl, nijak mi to nevadilo, nikdo se nedivil.. Samozrejme je lepší když má celá rodina stejně prijmeni a moc nechápu proč někdo kdo s tebou žije, máte dítě si tě nechce vzít.
U nás je to takto ,já mám jiné přijmeni starší dcera po ex přítelovi ,přítel jiné a druhá dcera příjmení po příteli 😊 ve školce mi často říkali příjmením po ex pak jsem řekla že se jmenuji jinak jak dcera. U Dr taky musím říká dobrý den tady maminka od ......

@bara88 Pisem v teoretickej rovine. 😉 Ci akoze ked si manželka tak je to menej pravdepodobné ako ked nie si?