Proč mít čtvrté dítě? Příběh jedné matky a její dilema.
Ahoj, zajimalo by me, co vas kdo mate uz opravdu velke rodiny, vedlo k porizeni dalsiho miminka? Pripadne by me zajimaly zkusenosti tech, co ve velkych rodinach vyrustaly. Jake to bylo? Deti mam ted 3, vzdycky jsem si tak nejak planovala 3 a jeste pred pulrokem bych si byla naprosto jista, ze je to konecna faze.
ALE mam je hodne blizko u sebe a najednou me popadla asi trochu panika, ze mi odrustaji. Ze uz me moc nepotrebuji, starsi po skole jdou kazdou chvili ke kamaradkam, i kdyz jsou doma tak se spis zavrou v pokojiku a ctou si nebo si povidaji spolu. Rano se ode me chce uz jen snidane a zadne vypravovani a ja se najednou citim hrozne nevyuzita. Praci mam nastavenou na v kancelari max 2x tydne, jinak HO a objem prace takovy, ze jsem to davala jakes takes i s plnou peci o deti, A ted jsem hlidali na chvilicku kamaradce miminko a najednou to lezi v hlave. Jak to z te hlavy zase dostat? :D Nebo to neni tak spatny napad? Barak mame obrovsky, museli bychom koupit vetsi auto, ale stejne jsme chteli porizovat nove,... Na druhou stranu jsem se docela tesila jak budou deti vetsi, ze budeme poradne cestovat vsude po svete, ze si vecer konecne zahrajeme deskovky bez toho, abych odbihala uspavat a utesovat miminko nebo aby nam nekdo porad schazoval figurky, uz ted je to obcas odpoledne vyzva, udelat se vsema ukoly, protoze me k tomu docela potrebuji (to pusobi jakoze si odporuju s pocitem, ze jsem nevyuzita), mam konicek na ktery mam strasne malo casu a potrebovala bych ho vic - tak ted konecne bude a tehotenstvim bych to zase zarizla.... Nebo to nechat jeste treba 2 roky ulezet a kdyz to neprijde tak pak? Ze by nejmladsi mel vyraznejsi odskok? Zase by to melo vyhodu, ze by mi mohly ostatni deti pri nejhorsim treba i trochu pomoci... Ale uz k nim moc nezapadne do her, to by mi bylo taky lito - ted by to jeste slo (starsim detem je ted 8,7 a 4)
@tereza0111 Jestli to je jen kvůli tomu, ze odrustaji, tak si nepomuzes... Já mám 4 děti, nejmladšímu také budou ted 4roky a už bych mela take cuky na miminko. Ale k tomu zvazuju další věci no. (predevsim finance). Jinak my vždy chtěli víc děti a ten sudy počet mi pak vyhovoval víc.
já jsem hodně chtěla parťáka pro poslední dceru, předtím synové s velkým odstupem, a nešli jsme do toho, ty větší děti pak mají jiné nároky, které se s miminkem uspokojují hůř (lyžování, výlety jiného typu) a taky mají velké náklady (školy, oblečení, vybavení), dnes už vidím, že bych s mimčem na všechny děti neměla tolik energie, kolik by potřebovali a spíš se snažím věnovat se tomu, co jsem kvůli dětem v brzkém věku nestihla a taky konečně i manželovi
ale u nás by to bylo už páté dítě ...
Pořizovat si děti proto, že ty starší odrůstají, mi přijde úplně jako mimo důvod. Každé dítě odroste přece. A budeš tedy rodit donekonečna? Já jsem v tomhle divná, pro mě to je čím starší dítě, tím lepší, takže já jsem šťastná za 2 samostatné jednotky. I když mě stále hodně potřebují a dávají to hodně najevo, ale prostě není nic lepšího než mít velké děti pro mě.
Takže tohle si fakt hodně rozmysli a najdi i jiný důvod než osamocení. Nemůžeš si z toho případného benjamínka udělat svou modlu, to je cesta do pekel z hlediska rozmazlení případného a vrážení klínu do vztahu se staršími dětmi, protože ony to chtě nechtě budou případně vnímat. Fakt si to rozmysli dobře a najdi jiné důvody.
Každé odroste. Máme s manželem velkém čtyři, 18,13,11,4. Chvilku mě mrzelo,že nejmladší nebude mít nikoho k sobě ( moje vlastní děti jsou ty tři poslední, takže dvě po sobě,třetí s odstupem). Ale teď teda netuším,jak bychom to zvládali. Spíš už se těšíme,až trošku odroste i ten nejmladší. Miminkem jsou jen chvíli. A teda vyplnit čas umím i jinak. Hlavně už potřebujeme taky trochu moct být sami s manželem. Že děti vyrostou je daná věc. Je potřeba mít se fajn i ve dvou.
Vztah tedy mají děti pěkný, i když jsou věkově rozdílní. Ale že jsou každý jinde poznat je. Komplikace je to třeba na dovolených nebo dalších akcích. Starší děti už jsou samostatné, nejmladší potřebuje péči a ještě bude.

Já mám taky 3 a taky si říkám, ze je Škoda ze už mě tolik nepotřebují :D nejmladší teda ještě Jo, ale i tam už vidím dost samostatnost :D nicméně chce to si najít něco jiného, čím člověk vyplní čas, nebo něco kde budeš jinak potřebná. Přece nejde rodit do důchodu, jen abys porad měla někoho, kdo te potřebuje. Za par let bys stejně byla tam, kde jsi teď.