Příběh těhotenství

elizsebik
2. čer 2021

Všem ahoj,
Už možná jsem připravená napsat celý ten příběh, možná pro někoho bude užitečný a podporující.

Otěhotněla jsem spontánně a máme už 7mi měsíčního chlapečka Sebíka, podle paní doktorky Baxove a praktické doktorky vypadá zdravě, ale čekáme ještě na výsledky genetického testu.

Před rokem odebrali krev z prvního trimestru a ona dokázala se srazit tak 3 krát za sebou, když už mi zase volala sestřička "srazila se vaší krev, mohla byste zítra se zastavit zase v 7 ráno na lačno", začala jsem být nervózní . Poslali mi na vyšetření na hematologii, byl to pátek
večer, takže nikam jsem nemohla jít, čekali jsme s přítelem na pondělí, ale v pondělí ráno zavolali z gynekologie a řekli, že byla to chyba laboratoře, a na hematologii nemusíme.
Větší horor nastal , když jsme přišli na druhý screening: větší riziko achondroplasie : kratší končetiny, disproporcni růst, dilatace ledvin. U screeningu byla paní doktorka Svyatkina, a pan docent Žižka. Poslali na genetiku za paní doktorkou Světnicová, ta mě napsala odběr plodovky na základní 3 vady (při tom, že první screening vyšel 1:22000 DS, ostatní ještě menší riziko) +achondroplasie. Odběr byl v Apolináři, prováděla ho paní doktorka Svyatkina. Vše bylo dobře, výsledky jsme měli do dvou dnů: negativni... Kvůli ledvinam nás sledovali každých 2 týdny (Screening +Doppler). Zvláštní bylo i to, že já jsem se cítila perfektně: žádné obtíže během těhotenství: žádná toxikoza, oteky, bolestí, krvácení... Žádné...
Nastudovala jsem celé té tabulky co ve kterém týdnu jak velké má být na spaměť.
Končetiny pomalu rostlí a blížili se k normě. Na nížni hranici dostali až před porodem.

Ale před tím bylo ještě něco: v 32. týdnu pan doktor Miroslav Břešťák napsal: "úzká apertura, větší hlava, kratší končetiny, klenuté čelo, nějaký teď nepomatuji jak tam je to přesně) nos, hrudník konický... Poslali mi za paní doktorkou Baxovou. Kdy mi rekli: jestli dítě s takovými příznaky bude žít, tak potom budeme léčit, v klidu ještě poslední měsíc-dva vydržte, věřte. Můj stav nedokážu popsat slovy. Celé moje těhotenství bylo rozděleno na můj fyzicky stav - perfektní, na můj psychicky stav - "zbláznit se", a na dokumenty - zprávy radši nevidět.

V 36. týdnu jsem přišla poprvé do poradny do Apolináře, na monitorech vše super, a potom jsem dostala za pánem doktorem Kouckým, který přijímal v ten den v poradně, ale hlavně se zabývá patalogickymi připadámi. Když on mě uviděl poprvé ve dveřích řekl, že "dítě často kopíruje v břiše maminku, takže není čemu se divit" : jsem 158cm s trochu větší hlavou na moji výšku. To byla první naděje. Kvůli větší hlavě naplánovali cs, potom ho zrušili, potom prodiskutovali a zase podtvridili cs. Porod byl v 39+1tt. Císař proběhl dobře, operovala paní doktorka Pášková, přítel byl s námi, narodil se chlapecek 48,5 cm a 3475g, já jela na jip, a dítě bohužel také, protože jemu klesala saturace. Drželi ho na kisliku asi 2 hodiny, ale v jip stavěl 27 hodin, kvůli celému příběhu v těhotenství, jenom ho sledovali, udělali rentgen celého těla, byla za námi i paní doktorka Baxová. Problém se saturace vysvětlili jako adoptace po cs, prý je to docela častý, obvod hlavy byl daleko nad 97 per. Udělali sono hlavy a srdce, každých 3 hodiny jsme hodili na observaci: kontrola srdce a dechu.

Propustili nás na čtvrtý den jak mile Sebík začal přebírat na váze a já jsem začala kojit.
Uzávěr: otevřený foramen ovale, sleduje nás kardiologie, byli jsme i v 1,5 i v 5 měsících na sono hlavy, a je všechno dobře, je jen větší, genetiku čekáme na výsledky genetického testu skeletalíich displasii (dělá se půl roku a odebral se ve 3 měsíci) .
Ale vypadá úplně normálne, jenom větší hlava: délka, váha vše je podle norem.

Proč to píšu: možná někomu to pomůže. Jenom věřit. Radši ať budou takové chyby, ale ne naopak. Z jedné strany je dobře, že nás tak sledují.

Strašně se bojím dalšího těhotenství.

klokanka31
2. čer 2021

@elizsebik To je mazec 😦 přeju ať je vše v pořádku 🍀 a klobouk dolů že jsi to všechno psychicky zvládla...

codal
2. čer 2021

Je mi líto, čím jste si prošli, a držím pěsti, ať už je všechno jen v pořádku ❤️...

elizsebik
autor
2. čer 2021

@klokanka31 @codal děkuji ❤️🌷

levandule_k
3. čer 2021

To bylo teda šílené ty diagnózy a ten kolotoč vyšetření, ustát to muselo být nesmírně těžké. Jsem ráda, že to navzdory prognózám dopadlo vcelku dobře. Přeji ti, ať jsou výsledky z genetiky příznivé a i na kardiologii, ať je to v pořádku.

Je pochopitelné, že se bojíš dalšího těhotenství, ale pokud ti Dr. Koucký řekl, že dítě často kopíruje maminku v břiše, tak je možné, že další dítě bude zase trochu tvoje kopie a ne tabulkové. V případě dalšího těhotenství a netabulkové růstu bych si vyžádala konzultaci u něj dříve než v 36 tt.

elizsebik
autor
3. čer 2021

@levandule_k děkuji

betty20
4. čer 2021

@elizsebik musela to být neskutečně velká psychická zátěž 😔 přeji ať už je vše v pořádku a malý vám krásně roste a dělá jen radost🍀

elizsebik
autor
4. čer 2021

@betty20 @levandule_k @klokanka31 @codal děkuji, teď když koukám dozadu, tak také nechápu jak jsme to zvládli. Ale vždycky jsem cítila podporu Sebíka❤️
At všechni budou zdraví 🎀🙏

supermatka
11. črc 2021

@elizsebik silný příběh ❤️😢. Soucitim a chápu obavy. Určitě bude chlapeček vporadku ❤️🙏. V papírech bych ležela taky. Ležím v nich i teď když 1.screening dopadl nic moc. 3 porody a těhotenství mám za sebou a problém jsem nečekala. Hle a je tu... Místo užívání stres a strach ze Budem muset těhotenství ukončit. Děti nateseny stejně možná i více než mi rodiče ❤️

elizsebik
autor
28. zář 2021

Dobrý den, děkuji všem za podporu, 23.09 jsme vyzvedli výsledky genetiky, která vyloučila veškeré skeletalni displasie. 🙏❤️

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru