Odběr plodovky. Co dělat?

tfeh
18. únor 2021

Ahoj , už začínám být psychicky vyčerpaná a potřebuji poradit, co dělat , i když vím, že rozhodnutí je jen na mě . Vyšel mi škaredě prvotrimestriální screening , největší problém byl v krvi , kde jsem měla vysoké hodnoty hcg , takže rizko na Downa 1:360 .Ultrazvuk byl lepší , NT :1,2mm, nosní kůstka byla přítomná , ale jen mi bylo řečeno , že miminku trochu protéká chlopeň , proto se mi riziko upravilo na 1:10. Podstoupila jsem kvůli genetice cvs zákrok , kde mi přišel výsledek rychlotestu , že je vše v pořádku a budeme mít holčičku. 🙂 Byla jsem šťastná a čekala na celkové výsledky , abych už konečně byla v klidu . Po třech týdnech čekání mi volali z genetiky , že oficiální výsledky bohužel nemají , protože můj vzorek nebyl dostatečně čitelný , proto ho budou posílat ještě jinam , aby to zkusili jinou metodou , ale že výsledek z rychlotestu platí . Takže další nekonečné čekání a strachu . Dnes mi volali znova , že vzorek nepřečetli ani tam , takže oficiální výsledek mi nedají . Předběžné výsledky na Downa jsou v pořádku, ale může tam být mozaika , což z toho rychlotestu nepoznají. Mám si promyslet, jestli to nechám tak a nebo zkusím ještě odběr plodovky, ale musím počítat s tím, že je to další invazívní zákrok , který přináší rizika.
Příští týden ve středu jdu na velký ultrazvuk ve 20.týdnu , podle něj se prý mám rozhodnout. Absolutně nevím co mám dělat , mám strach z obou možností. Celé těhotenství se jen bojím a psychicky už nemůžu.

zrzinda
18. únor 2021

@tfeh Uf! To mě moc mrzi 😔 Každopádně já bych asi šla na další odběry.. Zblaznila bych se, kdybych měla čekat cele těhotenství, jestli bude miminko v pořádku nebo ne 😔

meyryen
18. únor 2021

@zrzinda O neinvazivních testech z krve jste neuvazovali?

mamikry
18. únor 2021

@tfeh Moc me mrzi, cim prochazite. Ja bych asi pockala, jak dopadne geneticky ultrazvuk. Ve 20tt se rada vad dokaze podle ultrazvuku rozpoznat. Pokud by pak doporucili na plodovou vodu, pak bych sla. Jak uz ti je napsano, existuji i testy z krve, ktere nejsou invazivni, ale stoji cca 12 tisic.

marcicek84
18. únor 2021

@tfeh zaplatila bych si neinvazivni test z krve...

elencze
18. únor 2021

Ahoj, byla jsem ve tvé situaci, předpokládám, že ten neprůkazný test, je právě z krve, co ti holky radí. Také mi vyšel jako neprůkazný, kvůli vyššímu BMI. Měla jsem riziko 1:357, vycházelo to přesně jako průměr pro můj věk. Nakonec jsme se dohodli, že se rozhodneme podle druhého velkého ultrazvuku, kde bylo vše v pořádku. Jestli jít na plodovku, musíš zvážit sama. Napíšu ti důvody, proč jsme nešla já. A ten hlavní je, co budeš dělat, když test vyjde špatně. Chceš dát dítě pryč? Pro mě to bylo nepředstavitelné, v tomto případě se už nebavíme o miniinterupci a poté, co jsem malého viděla na obou těch velkých ultrazvucích, bych tento zákrok podstoupit nedokázala, nebyl to už pro mě jen plod. S manželem jsme se o tom dlouho bavili a oba jsme byli připravení přijmout i postižené dítě. Nicméně, jak sama píšeš, rozhodnout se musíš sama. Moc na tebe myslím a přeji, ať to stejně jako u nás dopadne dobře.

tfeh
autor
18. únor 2021

@mamikry O neinvazivním testu z krve jsem se bavila s paní doktorkou z genetiky . Řekla mi , že mi to ukáže pouze stejné výsledky , jako provedený rychlotest z cvs . Takže by to pro mě bylo zbytečné.

tfeh
autor
18. únor 2021

@elencze Neustále přemýšlím, kde jsem udělala chybu. Říkám si , že možná zbytečně plaším , když z rychlotestu mám v pořádku výsledky , ale pak nastane to hlodání , co když je tam chromozomalní mozaika nebo jiná vada, kterou nezjistí na ultrazvuku. Sama se sebou bojuji , protože si nedovedu představit dát své děťátko pryč , ale taky nevím, jak bych zvládla to , že by bylo postižené.

merope
18. únor 2021

@tfeh Já bych se na to podívala racionálně - čeho se bojíš? Downa v mozaice s pravděpodobností 0,2%? Down v mozaice znamená v podstatě fungujícího člověka s nižším IQ. Vzhledem k tomu, kolik dalších postižení je, bych jen zvážila, zda opravdu chceš raději riskovat riziko potratu po odběru plodovky - nebo mírně postižené dítě.

elencze
18. únor 2021

@tfeh neudělala jsi nikde chybu a s největší pravděpodobností čekáš zdravé dítě. Hledáním chyby si jen ubližuješ.

ema90
18. únor 2021

@tfeh Ja bych to vubec nevidela tak cerne 😊
Uvidis po druhem screeningu.
Ja mela riziko na dva syndromy, oba dva 1:10. Sileny.
A plodovka vysla naprosto v poradku.

Pokud chces mit naprosty klid v dusi, coz naprosto chapu, tak pockej do druheho screeningu a potom eventuelne podstup plodovku.
I kdyz si myslim, ze te po druhem screeningu ujisti, ze je mimco v poradku 🙂

A tu plodovku bych nevidela tak cerne jak tu nektere pisou. Kdyz ji pichne nekdo, kdo neni lempl a je dodrzeno vse, co se po odberu dodrzet ma, tak je to riziko opravdu velmi male.
Urcite bych to jeste jednou zkonzultovala na genetice, po druhem screeningu a podle toho se rozhodla. Drzim palce a hlavne klid ❤️🍀

slunickonanebi
18. únor 2021

Šla bych na odběr plodové vody. Ta rizika potratu jsou minimální. A budes mít jistotu.

anis87
18. únor 2021

Jste uz s miminkem docela dost “daleko”, tak je asi nejdulezitejsi si v hlave srovnat, co by pro vas znamenal pripadny pozitivni vysledek. Vsechny vysledky reknou jen pripadny nazev vady, ale nikdo dopredu nevi, jak moc s zda vubec by se “postizeni” na miminku projevily. To rozhodnuti, zda po 20.tt ukoncit tehotenstvi, je neslutecne tezke a je dulezite, abyste vy s manzelem probrali, zda byste se o nemocne dite zvladli starat.
K te mozaice - pravdepodobnost je mala, ale je. Ja mela riziko DS 1:68 (tedy pravdepobobnost DS nejake 1,5%). Byla jsem na CSV, z rychlotestu vysel DS pozitivni, definitivni vysledky mely byt za 3 mesice. V 17.tt jsme tehotenstvi s boledti v srdci ukoncili, pri ukonceni mi jeste odebrali rovnou plodovou vodu pro patologii. Po 3 mesicich vysledky - jednalo se o mozaiku, z CSV i plodove vody. Tezko rict, jak bych se zachovala, kdybych tento vysledek znala drive. Uz o tom nechci moc premyslet, protoze nic nezmenim.

rickym
18. únor 2021

@tfeh Je mi to moc líto, že to s prvním vzorkem dopadlo, jak dopadlo. Byla jsem teď v podobné situaci. Moje minulé těhotenství bylo ukončeno v 16tt kvůli VVV - Edwards. Teď jsem opět těhotná. Screening negativní, tripl negativní, druhý screening v pořádku. Pak jsem šla ještě na další podrobný screening ve 22tt. Tam dr našla zvětšení ledvinových pánviček. 5 a 6mm. 6mm je na hraně, ale nic až tak hrozného. Jen mě Dr upozornila, že bývá právě u Downa a že si mám rozmyslet plodovku. Měla jsem na to 6 dní.. UTZ byly všechny absolutně v pořádku, tak jsem se rozhodla nejít a věřím a doufám, že bude všechno v pořádku. 7/4 mám podrobný utz v 31tt, tak snad se nic neprojeví. Neuměla jsem si představit po tom minulém ukončení, že teď bych o maličkou přišla ve 23tt:(

tfeh
autor
18. únor 2021

@rickym Držím pěsti, ať je maličká v pořádku! Nehlodá tě to teď, že si nešla na plodovku ?

rickym
18. únor 2021

@tfeh řešila jsem to ty dny co jsem se měla rozmyslet, v noci nespala..bylo mi zle. Ale teď jsem se nějak přepnula a už jen věřím, doufám a kdyby maličké něco bylo, tak to budeme muset zvládnout. Už v tom 16tt to bylo hrozné. Teď si to ukončení neumím představit.. už ji mám tak ráda... Budu držet moc pěsti i tobě🍀❤

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru