icon

Proč přetrvává iluze ideální rodiny s klukem a holkou?

17. únor 2022

Máme syna a teď čekáme druhého. Po holčičce jsem nikdy netoužila, přála jsem si dva kluky. Snad nikdo ještě neřekl, že je to super, že se nám to splnilo. Proč stále existuje dogma o dvou dětech - kluk a holka, octavie, pes a bílý plot?

Strana
z5
andelka
18. únor 2022

Tak já chápu proč je pár kluk holka brán jako ideální. Prostě proto, že dvě děti jsou obecně uznávaný standard (ani moc ani málo). A kluk holka proto, že každý je jiný, takže rodiče, maminka, si může užít nejširšího možného, a taky že každý rodič má své pohlaví zastoupeno mezi dětmi. Moje mamka je ze čtyř dětí, holka holka kluk kluk a přišlo mi to vždycky takové super vyrovnané.
Sama mám tři kluky, takže zcela mimo standard. Občas se někdo zeptá, jestli budeme zkoušet ještě holčičku, ale to už fakt málokdy. Pokud je někdo takhle urputně zvědavý, tak řeknu, že holčičku máme, ale v urně (to je pravda, čekala jsem ji při třetím těhotenství) a to už většinou mlčí. Nebo řeknu, že dceru mám vyvdanou. To je taky pravda, ač s námi už příliš času netráví, pořád je to součást rodiny.
Auto bych vůbec neřešila. Oktávka mi nikdy nepřišla nijak extra, natož aby byla nějakým symbolem nebo metou. A bílý plot..kde bych ho v našem 3+1 asi měla? A ani kdybych měla dům, tak bílý plot ani náhodou.

andelka
18. únor 2022

Jo a psa nebo jiné zvířectvo ani omylem, a ani do domu. Nejsem ten typ. Ta lidská smečka bohatě stačí.

felixfelicis
18. únor 2022

@andelka jo, holka holka kluk kluk by bylo uplne "idealni" (pisu v uvozovkach, protoze pri tomhle poctu uz bych se asi zblaznila 🙂). Ale u dvou nebo tri deti mi ty stejnopohlavni rodiny prijdou proste lepsi. Neni to holka kluk, je to jedna grupa 🙂

sorboni30
18. únor 2022

Ahoj. Mám doma dva kluky dvojčata. Ted do třetice když jsem otěhotněla, chtela jsem zase kluka.. nejak od pocatku jsem i tomu verila. Znami a vsichni nam prali holku a ja jim rikala, ze stejne bude kluk.. když mi dr na ultrazvuku rekl, ze holks neverila jsem mu. Rekla jsem ze se uvidi.. Minuly patek jsem porodila ve 26 tydnu holcicku. Byl to sok, ale jsem stastna ze ji mam. Momentálně ma 1140g lezi na jipce a ja se modlim za zdrave miminko. Neni důležité pohlavi, ale zdravi. Jsme vsichni za ni šťastní a pro mě je to neco jineho. Ja od kluku tvrdsi matka mam holcicku..zjemnim a tesim se na to. 😊 Každopádně představy parecek, dum, pes, octavie..vse splnujeme 😀 Ale nijak min vic to neresim. Kazdy sveho stesti strujcem 🙏

andelka
18. únor 2022

@felixfelicis no a babička je měla během 6 let, takže vyloženě smečka 😀 ale mají se rádi a scházejí se dodnes, je to super.
Jinak já si vůbec nestěžuju, je to super mít více dětí stejného pohlaví..rozumí si, mají podobné zájmy (kluci si zase začali hrát s autíčky, vláčkodráhou, hrát fotbal, i když už jsou skoro puberťáci), je to takové jednodušší. Ale třeba kamarádka má kluka a holku rok po sobě, a taky je to fajn. Každý je jiný, přizpůsobují se oběma.

andelka
18. únor 2022

@sorboni30 hodně zdravíčka a štěstíčka malé 🍀 Mně malá zemřela v 19tt, takže potom mi bylo pohlaví dalšího dítěte upřímně zcela jedno. Hlavně že je zdravý.

mon_88017
18. únor 2022

"Páreček" je největší blbost na světě 😅 Mám o rok a třičtvrtě staršího bratra (psa sme neměli a místo oktávie šedýho tráboše) a můžu říct, že to bylo peklo, jako děti sme se rvali jak koně, jako puberťáci okázale ignorovali a teď se vidíme jednou do roka a stačí nám to.
Mám jedináčka. Co tak pozoruju u známých, tam, kde maj dva kluky nebo dvě holky, je to všechno v klídečku, tam, kde maj kluka a holku, je imrvére řev a bitky 🙂

lotta1234
18. únor 2022

Ja by som chcela pochvalit autorku za dobru temu do diskusie. Zaujimave citanie a vdaka za vsetky nazory 🙂🍀

malanoha
18. únor 2022

Já mám první dítě holku. A kdybych měla i druhou holku, tak jí snad tchýně zavrhne 🙄 Musí to být podruhé kluk, a přes nic jiného nejede vlak. No byl to kluk. Jinak nevím 😒

malanoha
18. únor 2022

@mon_88017 Tak náš páreček se miluje až za hrob a neudělají bez sebe ani ránu...

eviicka
18. únor 2022

@mon_88017 taky jsem si toto před nedávnem uvědomila, že kde jsou sourozenci stejného pohlaví, mívají k sobě - hlavně pak v dospívání a dospělosti mnohem blíž.

jeyre
18. únor 2022

@mon_88017 "Páreček" mám a jsem za to moc ráda. Řežou se jako koně, ale taky se ohromně milujou a navzájem ochraňují. Uvidíme, jak to bude v pubertě. Podle mě pohlaví na ten vztah zase tolik vliv nemá, je to o povaze těch dětí a taky nastavení v rodině.

andelka
18. únor 2022

@eviicka no nevím, uvidíme. Kluci jsou každý jiný, povahou, zájmy..

mourovatakocka
18. únor 2022

Když jsem čekala dceru, byla jsem zklamaná, že to nebude kluk. Když jsem pak čekala syna, byla jsem zklamaná, že to nebude holka. Teď mám páreček a jsem tak tak strašně ráda. Oba jsou úplně jiní, jak z jiného hnízda. Za páreček jsem ráda 😛, co ráda, nadšená, protože mám "splněno". Přála jsem si kdysi dávno mít kluka a holku a je to. Osud různě míchal karty, ale nějak tu jsou. Řečí okolí je zbytečné si moc všímat.
Navíc když si představím, že to dlouho vypadalo, že dítě mít ani nebudu, že prostě nejsem schopná donosit miminko. A jak mě přesvědčovali, ať si pořídíme druhé dítě - ty samé babičky, co nevozili kočárek, na hlídání nemám důvěru a je mi to líto 🙄. Prostě proč se trápit okolím, nikdo snad nemá dítě min rád proto, že si tchýně přála holčičku/chlapečka ❤️

janule0123
18. únor 2022

Neřeš .. to je asi jak po svatbě budou všichni čekat ze si těhotná .. tak se budou ptát jestli už … když minuly týden porodilas dítě , další týden se te budou ptát na druhy … nedejboze kdybys řekla ze druhy není v plánu vůbec 😂 pak bude divny ze mas to dítě ve školce moc brzo … nebo moc pozdě ….

loylii
18. únor 2022

Oktávií, psa a bily plot jsem nikdy neslysela😂 parecek asi kvůli tomu, ze jsou to proste dvě pohlaví a tak jiný, přitom to můžou byt skvělý parťáci. Já brachu mám a je to super. A to myslím i ke vztahu k rodičům. Zatímco já jim tak uklidim, privezu jidlo a napečeno, on zaplatí ty “prusery” jako nový kotel, bojler, plot a nedoplatky energií. Opraví jim auta a až budou staří, doveze je kam bude potřeba. Proste postará se o grunt😀… což já bych ze svých financí neutahla, mě zivy chlap a ten zas vypomáhá svým rodičům. Navíc mezi stejným pohlavím není taková rivalita. Ps: já mám dvě holky. Netrápí mě to, miluju je, snad se mi jednou nevdaj třeba do Kanady😂

korin
18. únor 2022

Dají se najít výhody u stejného i jiného pohlaví... Vidím to tak, že naše holky budou díky bráchovi trochu vědět něco o klučičím/mužském světě a obráceně a budou díky tomu trošilinku připravené na patnerský život s druhým pohlavím.

vendelinka08
18. únor 2022

Také to nechápu, mám dva kluky. Pohlaví jsme do porodu nikdy nevěděli. Vsichni to řešili, jen my ne. Druheho syna jsem si přála, i proto, že si starší dyn moc přál brášku. Jsem za to moc ráda, jsou to parťáci. No a kdyz se po delší dobe neplánovaně narodila dcera3, tak mi vsichni říkali, že jsem se konečně dočkala dcery... takže asi tak.

prochi
18. únor 2022

Vždycky jsem chtěla dva kluky. Nesnášela jsem malý uvztekaný upištěný uřvaný holčičky. Do doby, než se nám narodil náš prvorozený svéhlavička... velmi rychle jsem pochopila, že do určitýho věku je vlastně pohlaví úplně jedno, je to pokaždý jen malý dítě a je úplně jedno, jestli kluk nebo holka. Záleží na povaze, charakteru, genech... když už jsme ale toho kluka měli, stejně jsem pořád chtěla i druhýho. Jedna moc hodná duše mi tenkrát řekla, že dcera mi zůstane na celý život, o syna svým způsobem přijdu. Dneska jsem strašně šťastná, za ten "párek" - od určitýho věku jsou to dva odlišný světy, který se navzájem prolínají. A navíc i jim oběma to do života dá dost. Než dcera začala holčičkovatět, lítala po venku s bráchou a bandou kluků a byla víc kluk. Ted už jsou oba v pubertě, mají pořád fajn vztah, když mají chut, povídají si hodiny a hodiny, berou se navzájem ven mezi svý kámoše a vím, že v následujících letech se jeden o druhýho postarají - zábavy, hospody apod. No a až si oba najdou partnery, tak se teprve uvidí, jestli jim to přátelství vydrží navždy. Moc bych jim to oběma přála...

amelia89
18. únor 2022

@marcicek84 to je strasny nazor. Preco by synovia nemohli mat blizko k matke ? Ja mam tolko kamaratiek ktore so svojou mamou nezdielaju nic ale fakt ze nic len to najnutnejsie. A mam teda 2 netere a kludne urcite nie su,je to dieta ako dieta- musi sa vybit a vyskakat vybehat, oni dve su dve tornada. Podla mna je to uplne jedno ale presne pre nazory ako mas ty sa mamy 2 chlapcov citia spatne. A neuveris ale existuju aj uplne normalne tchyne- niekedy je to spis aj o tom ako su vychovane tie dievcata a jestli nahodou neznasaju tu tchynu uz len z principu nech je jakakoli…

leymea
18. únor 2022

@eviicka s tim souhlasim. I presto, ze jsem si vzdycky prala holcicku tak kdyz jsem podruhe otehotnela tak jsem si nadruhou stranu prala zase spise kluka, prave proto, ze v okoli vidim, ze sourozenci stejneho pohlavi maji k sobe bliz (v dospelosti). Kdyz bych uz mela doma holcicku tak bych zase spise chtela holcicku. Je pekne, ze si rodice zkusi oboji, ale nevidim v "parecku" nic specialniho. Kdyz to vezmu podle sebe tak jako dite jsem byla stastna, ze mam starsiho brachu, ale ted v dospelosti bych radsi brala nejlepsi kamaradku v podobe sestry.

marcicek84
18. únor 2022

@amelia89 jenze ono to tak opravdu je,mas bliz ke sve matce nebo tchyni?Kde radeji chodis s vnoucaty,kde jste casteji,resis neco s tchyni nebo se svou matkou?Kluci nekomunikativni a matkam se bud neozyvaji,nebo to jsou mamanci a zas problem u snach...Pro matku je tezke nechat syna jine zene jen tak bez pripominek a nelezt ji na nervy...

amelia89
18. únor 2022

@marcicek84 mam super vztah s tchyni a super vztah s mamou. Manzel ma moc rad svoju mamu taky, ozyva sa jej, uplne normalne s nou komunikuje 🤷🏽‍♀️ Moja tchyne mi na nervy neleze

korin
Autor odpověď smazal
leymea
18. únor 2022

@marcicek84 presne takhle to je u nas, ale zase vim, ze treba jinde to funguje jinak. Snad v budoucnu nebudu tchyne na zabiti 🙈😂

marcicek84
18. únor 2022

@amelia89 ja mam taky fajn tchyni,do niceho se neplete nedela rozbroje,ale presto nemam potrebu tam jezdit,ridim se tim,jak chce manzel a ten tez extra velkou potrebu nema,s tychni ji pisu pres whatsapp vic nez manzel,on proste nevi co psat...proto rikam,ze u tech synu to tak je,proste matky o syny prijdou ve chvili kdy si najdou zenskou,kdy se ozeni,zalozi rodinu a co na stari,ti kluci se zas tak o nemocne rodice nepostaraji a snachy vetsinou nechteji.A uprimne vzhledem k tomu,ze mi vzdy hlida deti moje mamka nebo muj tatka,tak se o ne chci ve stari postarat,o tchyni s tchanem bohuzel,jednak jsou z ruky a jednak se budu starat i sve vlastni rodice a nejde se starat o vsechny,uklizet 3 byty nakupovat pro 3 domacnosti a tak,myslim,ze starost o 2 domacnosti staci a ja jasne,ze dam prednost svym rodicum...

amelia89
18. únor 2022

@marcicek84 tak ja si nerobim deti preto aby sa o mna niekto staral a je to smutne ako sa k tomu stavias ze; hm smola bohuzial. To zavisi od cloveka nie od pohlavia si myslim.
Nemyslim si ze nikto nestrati syna ked si najde zenu, ale ok beriem, ty to vidis inak asi mas aj okolo seba ine skusenosti lebo teda my to takto nemame.

kacenka1111
18. únor 2022

@mon_88017 souhlasím...do puntíku...

marcicek84
18. únor 2022

@amelia89 tak ja nevim,ale kdyz rodice pomahaji detem,tak je docela blbe,ze se pak deti nepostaraji,ale asi to ma kazdy jinak,jaksi vetsinou pak ty deti po rodicich podedi jejich majetek,taky rodice nemuseji ocekat nic a pak muzou majetek utratit za pecovatelku treba,i to je moznost samozrejme.Nicmene ti kluci budou zivit sve vlastni rodiny,nekteri treba budou v praci od rana do vecera,nejak nevidim kde oni budou mit prostor,asi nenavari,neuklolidi,tak treba prijde uklidova firma s obedy budou vozit ze skolni jidelny,taky moznost...

amelia89
18. únor 2022

@marcicek84 👀👀👀 ako prepac ja uz nevladzem na teba reagovat ale to uz je trochu moc nie ??? Co maju zeny co maju synov ich dat na adopciu podla tvojich nazorov alebo co? Moj muz sa o rodicov stara a aj sa bude, jeho otec ma tiez len bratov a o mamu a otca sa starali ukazkovo kym nezomreli napriek tomu ze maju svoje rodiny… co to je za zmyslanie paneboze? Dievcata nie su svate,ani tie ti nezarucia ze ta budu opatrovat,mozu sa odstahovat,zit v zahranici,alebo jednoducho nepostara sa o teba.

Strana
z5