Proč se diskuze často odklánějí od tématu?
Občas se stane, že se diskuze odchýlí od tématu a začne se rozebírat něco jiného. Někomu vadí to, že se plevelí diskuze, někdo je rád, že se dozví i něco jiného.
@elencze To mě ani nenapadlo takhle přemýšlet. Kdyby to tak bylo, tak domovy důchodců a LDN jsou plné bojechtivých staříků s choutky na světovládu (trochu mě ta představa pobavila, jak tam kují pikle a chystají nový světový řád)
Já jsem velký zastánce bylinné léčby, na facebooku sleduji jednoho doktora, co píše o bylinkách a vyrábí tinktury. Má i něco na Parkinsna a podle ohlasů to má dobré výsledky. Kdyby tě to zajímalo tak tady máš odkza https://www.facebook.com/groups/353609321457758...
@terinka86 Němečtí intelektuálové žijí ve své bublině, pravděpodobně jim chybí zkušenost reálné okupace Ruskem. No vzhledem k stavu německé armády by se vzdali bez boje.
@levandule_k Teoreticky to vím, ale prakticky mám pořád pocit, že přece ti vzdělanější by měli chápat, co se stane, když v tom Ukrajinu necháme... ale pravda, intelektuálové nemusí být nutně inteligentní, no.
@terinka86 Asi je to pro ně hodně vzdálené a stále si myslí, že se s Putinem dá domluvit, jednat, že to stačí slovně odsoudit a asi taky se bojí a svou životní úroveň. Já si třeba ve 20 taky myslela, že armáda je v dnešní době zbytečná, ale díky studiu jsem na to změnila názor. Prostě stále nežijeme ve světe, kde armáda není nutná. Někdo v těch svých názorech ve 20 zastydne (To je myšleno obecně.)
Ti co ty názory píšou jsou hudebník Konstantin Wecker, chirurg Christoph Kramer, spisovatelka Daniela Dahnová a další. Můžou rozumět svému oboru mít skvělý rozhled, ale očividně ho nemají rozhled ani odbornost v oborech jako jsou bezpečnost, historie, mezinárodní vztahy.
Blbé je, že tihle lidé ovlivňují ostatní svým názorem.
Musim rict, ze dneskem propadam opet do takoveho utlumu. Vim uz delsi dobu, ze nazor muj a meho muze se uplne neshoduje s nazorem jeho rodiny. Vicemene se tematu vyhybame, protoze pokusy o diskusi musi neodvratne skoncit hadkou a nechci odchazet stredem a bouchat dverma. S jeho mamou jinak vychazime moc hezky, dokonce s ni ted i pracuji, ale valka na Ukrajine a obecne politika nam do vzajemnych vztahu slusne hazi vidle. Syn byl s nimi dneska na vylete a vecer mi tak trochu naprasil, co si vyslechl. Byl z toho uplne rozpacity, nechtel mi to ani rikat, ale asi z toho mel taky v hlave maglajz. Snazil se ozvat a rict si k tomu svuj (jasne, nas nazor), ale v 12 letech nemel sanci.
Svagr si mysli, ze Ukrajine nemame pomahat, mame se starat sami o sebe, do niceho se nemichat. Nadavali jsme na Babise, a ted mame nejhorsi vladu ever. Hlavne nikomu nic, sedet ve svym zaprdenym rybniku a az prijdou na nas, asi cekat, ze nam naopak vsichni pomuzou.
Tchanovci si mysli, ze valku rozpoutaly USA. UA je jim lito, ALE... opet, nikomu nepomahat, teda tady u nas doma asi opatrne, trochu, mozna, jo...ale nikam nic neposilat, nepodporovat, velkeho cara nenasirat, a pak nas necha na pokoji, protoz eobycejni lide, co se do nich neserou, je nezajimaji... Tak si rikam, koho jsou plne ty hromadne hroby, teroristu, nacistu nebo minimalne vojaku? V tech hrobech nejsou obycejni lide?
Dneska mely moje deti oslavu narozenin a jsem rada,z e tohle tema se neotevrelo, protoze asi vedi, ajk bychom reagovali. Manzel by asi neodesel, ale ja mozna ano, a nejdriv bych jim musela rict, at ku*va vyndaj hlavu z prdele a konecne si priznaj, ze v nasi realite opravdu stat napadl jiny suverenni stat bez logicke, vysvetlitelne priciny, nebo ze by snad dokonce byli v pravu. Ze je napadli s jednoduchym cilem je znicit. At uz je duvodem cista nenavist k narodu, pristup k mori, konkurence ve vyvozu psenice nebo tezba plynu nebo nevim, co jeste.
Omlouvam se za vylev tak trochu zbytecny a o nicem, ale muselo to ven. Pred muzem a detmi musim opatrne, je to jejich rodina. Ale strasne me to zklamalo a mrzi me to. Prestavam byt v tehle veci tolerantni k jinym nazorum, i kdyz bych mela byt.
Videla jsem ten vzkaz do Mariupolu na druhem vlaknu, no, pobrecela jsem si. Ad draha auta, zminili to snad vsichni v mem okoli, kdo se nejakym zpusobem s uprchliky setkali. Nechapu, nepremysleji...
Manzel rika, ze nesouhlasi s tim, aby schvalovani ruske agrese bylo trestne. Stejne jako nesouhlasi s tim, ze popirani holokaustu je trestne. Pry kazdy ma pravo na svuj, jakkoli debilni nazor. A ze tohle jen nahrava konspiracnim teoriim a kecum a temhle nazorum, ze vse je jinak a tohle je jen zapadni propaganda. Ja sama nevim, asi s nim zacinam souhlasit? Co vy na to?
@levandule_k no, myslim, ze jeste hodne nedavno by 90% z nas, kdo se nepohybujeme v armade nebo kruzich, kde vedi vic nez bezny obcan, taky rekla, ze misto obrnencu, letadel a strel je potreba nacpat penize do zdravotnictvi a skolstvi. Ja urcite. Ted uz ne.
@jasekd presne, jeste v lednu jsem patrila do te skupiny co si mysli, ze armada by se mela uolne rozpustit a penize dat do rozvoje skolstvi, zdravotnictvi, vedy a vyzkumu a vystavby infrastruktury. Coz by davalo smysl, kdyby za rohem nesedel psychopat s jadernym kufrikem a armadou par set tisic zakomplexovanych blbecku...a uprimne me stve, ze kvuli nim MUSIME ty penize cpat do tech "zbytecnosti" jako je vojenska technika, misto do tech oblasti klicovych pro udrzitelny zivot. Ale holt uz uznavam ze jo, ze fakt musime :(.
@amenophus Je spousta věcí, co se vynalezla pro armádu, tak našla uplatnění pro civilní obyvatelstvo. Např. tady https://g.cz/10-beznych-veci-za-ktere-vdecime-v... ale je smutný, že k pokroku došlo skrz válku, ne protože si někdo řekl, hele pojďme vymyslet něco, aby se nám lépe žilo.
@jasekd No nemáš to vůbec lehké. Tohle vlákno slouží i k vypsání se z pocitů takže v pohodě, akorát řešení nemám.
Synovi bych asi řekla, ať se učí hledat pravdu a fakta, bez ohledu na okolí a asi bych mu i řekla, jestli si vzpomíná na pohádku Lotrando a Zubejda. Tak na konci mladý Lotrando zjistil, že ne všechny rady rodičů jsou dobré a že tak nějak podobně je to i z jeho prarodiči, ne všechny jejich názory jsou správné.
Já vlastně ani nevím, jaký postoj zastávají moji tchánovci. Nějak jsme se toho dotkli na začátku, já jsem to nazvala, jako že je velký průser, Rusko tam nemá, co dělat a že bych posílala zbraně na Ukrajinu. Matně si vzpomínám, na jejich reakci. Myslím, že to moc řešit nechtěli. Řešíme jiné věci než politiku (jiné malichernosti😂). Třeba teď je velké haló kvůli dárku švagrovi ke kulatinám, protože vymysleli společný dárek. Švagr si chtěl koupit něco dražšího a jeho otec (můj tchán) se toho chytl, že se na to složíme, že to bude společný dárek i pro jeho manželku a školkového syna. Když mi to můj manžel řekl, co vymysleli, tak jsem se chlámala, protože mi to přišlo absurdní a když můj manžel řekl, že nechce takhle hrotit dárky do extrému, tak tchán najednou, že našli nějakou slevu, že máme dát méně, ale ve výsledku je to stejně nefér, protože jiní synovci dostali dárek za polovinu oproti tomuto a stejně tak můj druhý švagr dostal menší dárek ke kulatinám. Mně to prostě vadí dávat někomu více, někomu méně. Vztah k těmhle synovcům a švagrům mám stejný, nikdo z nich se nevymyká, že bych jednoho z nich extrémně preferovala, proto bych jim i dala dárek za plus mínus stejně.
Já si zase myslím, že by měla existovat hranice, kdy je určitý názor označen jako nevhodný. Ano může se to zvrtnou do extrému, ale tolerovat každý názor, jenom proto, že si mám právo myslet i debilitu je také špatně. Teď v podstatě prožíváme druhý extrém. Pro mě je nepřijatelné popírání holokaustu, stejně tak i popírání ruské agrese. (S proruskými trolly se nijak nehádám a snažím se obkopovat lidmi s jinými názory.) Byla jedna divadelní hra, kde Ježíš znásilňoval muslimku a herečka si tam tahala národní vlajku ze své vagíny. Někteří to odsoudili a chtěli zákaz té hry a někteří to obhajovali uměním, že má být provokativní a svobodou slova. Podle mě to byla nechutnost a ta hra se neměla vůbec uvádět.
@levandule_k jo to mas taky recht. Tak snad nas ani tahle valka nevyhladi a bude misto toho hnacim motorem pokroku 🙂 - je pravda ze v tomhle ohledu uz vidim pozitivni vyvoj v oblasti energie a paliv. Jeste pred dvema mesici byly "dekarbonizace", "elektricka auta" a "obnovitelne zdroje" sprostymi slovy a "zeleny vodik" pohadkou pro deti, najednou nam putin zaklepal na dvere a najednou to jde. Desetileti nam v techhle iborech chybi penize na vyzkum a vyvoj a najednou ty penize jsou a tecou a najednou jsou ohlasy "jaktoze tohle neni uz davno hotovy". Je to zvlastni, ze nektere katastrofy jsou silnejsi motivaci nez jine. Zmena klimatu ma taky potencial nas jako lidstvo vyhladit, ale nikoho to netankuje, protoze se to deje pomalu, nenapadne a nema to konkretni podobu. Putinuv ksicht funguje mnohem efektivneji 🤣.
Jinak ale jsem taky proti zakazovani nazoru, at jsou jakkoliv debilni. Nebo aspon teda nejakou vyvazenost - jsou-li zakazane hakove krize a zetka, mela by byt zakazana i ruda hvezda (a nechci se poustet do dalsich spekulaci jako je kalich a ruzne tvary krize, protoze i to byly v davne minulosti symboly ideologii, ktere se taky dopoustely terorismu a genocidy, ale dnes jsou idealizovane a maji spoustu privrzencu). V takovem pripade mit velmi podrobne a jednoznacne v legislative definovano, jaky nazor uz je za hranou a je trestny. To si myslim, ze je hodne obtizny, ze je to spis pocitova zalezitost a kazdy ma tu linii trosku nekde jinde, i kdyz median populace ji ma asi na podobnem miste, ale pokud by se stanovila hranice na tom medianu, pulka populace by dusledkem toho byla zlocinecka. Takze mi prijde lepsi nechat svobodu slova a nazoru a moralnim dnem pohrdat a vyvrhivat ho ze spolecnosti, ale formalne netrestat. Nemluve o tom, ze trestnost nazoru jen dava palivo na ohen konspiracnim teoretikum, kteri pak rikaji "vidite, potlacovani svobody slova, my vam to rikali".
@levandule_k ja prave nevim. Muj muz zase rika, ze takovahle nechutnost se ma znicit sama. Ze to bude tak blbe, ze na to lidi nebudou chodit. Ale jestli je tam znasilneni a tahani vlajky z vaginy, lidi na to asi chodit budou. Mam s tim problem. Myslim, ze urcita hranice by byt mela, ale pak je to zase cenzura.
Protoze na nazoru manzela, ze tyhle zakazy jen ve vsech tech trolech a bezmozcich podporuji pocit, ze vlastne oni bojuji za svobodu (slova), ze jsou z nich malem disidenti a maji pravdu, za kterou jsou navic pronasledovani. A to dobre neni. Ale kdyz pak takovy clovek treba uci ve skole a kaze svoje bludy detem, je to taky spatne.
@levandule_k
@amenophus treba moji tchani se presne timhle ohaneji, tou svobodou. Aby bylo jasno, nejsou to zadni rusti trolove, komunisti nebo fasouni. Ale mam pocit, ze nevidi za kopecek. Ze si chteji byt ve svym rybnicku a nic neresit. Rusaci je srali. Nikdy nebyli komunisti, jsou pysni na to, ze meli za min. rezimu problemy. Rusu se zbavili, serou je Americani (nevim, cim konkretne je na te jejich vesnici ted serou, ale proste je serou, protoze oni proste porad na nekoho nadavaji), a malem zacinaji se slzou v oku vzpominat na stare casy. Tchyne taky hodne da na to, co ji "jedna pani povidala", na ty jakoze osobni zkusenosti buhvi koho, na maily, co ji nekdo posila atd. Nazor jejiho syna ji nezajima, mozna castecne i proto, ze je i mym nazorem, a my jsme ted lehce v napeti, jak spolu uz pul roku travime az 10 hodin denne 5 dnu v tydnu.
@amenophus naprosto souhlasim ohledně.... všeho :D ale hlavne ohledně zachazeni s debilnima/konspiračníma nazorama. Trestnost akorat probudí viru ve vlastní mucednictvi, nikoliv korekci názorů, protože ta vyzaduje určitý stupeň sebereflexe, odstupu a kritickyho myšlení. A toho ti lidi nejsou schopní pac jinak by prave nekriticky neprejimali konspirační myšlenky. Ve zdravě fungující společnosti (a mírový) by tyhle nazory byly marginálni a fungování společnosti nijak neohrozí. Na druhou stranu 🤔 - ted jsme ve válce - kdyz ne jeste konvenční tak urcite informacni(shit) - a nepřátelská propaganda uz je jinej level nez debilní nazor konspiratora. V důsledku může vest ke konfliktu ve prospěch nepřítele.... tak co teď, a kde je ta hranice. Ale furt se spis priklanim k tomu netrestat, marginalizovat.
https://magazin.aktualne.cz/kultura/umeni/atomo...
Tak doufám ze o tenhle ultimatni estetický zážitek zůstanu navzdy ochuzena 😵💫
a jeste jeden titulek. Cesky internetovy platky jsou opravdu kouzelny :D většinou jsou to laciný click bait, ale tenhle pobavil opravdu hodně. Najděte Zemana a sundejte ho. :D neuvěřitelný. :D
@odula nojo, serou na něj mouchy a mohl by nám být ukradený.
Tahle otázka zakazovat/ nezazakazovat, trestat/nestrestat určité názory je problematická a těžká. Ta hranice může být tenká, kdy tolerovat a kdy říct, tohle není správné. Navíc se to může zvrtnout do extrému, kdy se určitý postoj označí jako nevhodný a bude z toho politický nástroj na odstraňovací konkurence. To je také pravda, že když se to zakáže, tak to získá na atraktivitě. Ale prostě se mi příčí, aby se schvalování holokaustu a genocid jen tak v tichosti přecházelo.
Btw. @amenophus Btw. jak se ti líbil nový Matrix? (Jestli jsi to byla ty, kdo ho o víkendu viděl?)
@levandule_k jojo, byla jsem to ja :D. Jako koukalo se na to hezky, melo to spad, vizualne pekny, nektery ty myslenky byly dost desivy, a par peknejch skrytejch vtipku (az ve filmu uslysis zminku o Warner Bros a puvodni trilogii, precti si o historii tohohle novyho filmu 🤣 perfektni trolling od Wachovskych). Ale misty to ma takovy...ja nevim, pripomina minto tu novou trilogii Star Wars, kde prvni dil v podstate kopiruje Novou Nadeji a nebo se na ni aspon odkazuje, tak tadyto dela to samy s prvnim Matrixem...
@amenophus Pozor příspěvek obsahuje spoiler o Matrixu 4. Já mám rozporuplné pocity, jsou pasáže, které se mi líbily a pak věci, co mi kazily celý dojem. Říkala jsem si, že k tomu musím přistupovat nezaujatě, protože ty předchozí díly, jsou skvělý nastavily hodně vysokou laťku. Mně se třeba líbila myšlenka, jak Nea a Trinity znovu sešily stroje a Matrix jede znovu, to mi přišlo geniální nebo pasáže s Neilem Pattrickem Harrisem jsem si užívala. A soundtrack White Rabbit od Jefferosn Airplan k tomu filmu dokonale seděl. Ale to jak Matrix pořád odkazoval na předchozí díly a neustále zabýval se sám sebou, tak mi přišlo, že se točí v kruhu a zabředl sám do sebe. Čekala jsem, že se Neo probere z letargie a obnoví svoje schopnosti a toho jsem se jaksi nedočkala. V určitých chvílích jsem čekala nějakou nadstavbu, nějaké to wau, kdy mě to nadchne a Wachovské vystřihnou nějaký majstrštyk, ale to nebylo. Akční scény mi přišly odfláknuté a málo hravé ve srovnání s předchozími díly, které jsou kultovní. Pak mi přišel konec takový neurčitý, že počítá s pokračováním, ale vzhledem k tržbám asi nic nebude. Přes všechny tyhle výhrady se mi ten film líbil a určitě se na něj mrknu znovu.
@levandule_k skvele zhodnoceno! Mam z toho dost podobne pocity.
Čím víc Rusko vyhrožuje, tím víc je v prdeli.
Estonské přísloví.
@levandule_k opravdu?? 🤣 coz mi ozivilo to polsky co tu nedavno proběhlo. Nestras nestras, at se z toho sam neposeres 😂
@odula Asi patří mezi ty novější, bylo to jako komentář u jednoho příspěvku o Rusku. Mně se to líbilo, tak jsem to zkopírovala sem 🙂
@levandule_k to je bozi!

Holky, dostala jsem se i sem :D Jen bych ráda podotkla, že lidé bojující s Parkinsonem nejsou jen mstivé svině se stihomanem, které to mají za pár. Mamka s ním hrdině bojuje 10 let a je to ta nejlepší babička. Jen ať neostrakizujme lidi s touto chorobou.