Projekt: sociální čajovna, kavárna a dětský koutek
Ahoj, omlouvám se, že vystupuju jako anonym, ale je to moje ochrana.
Ráda bych znala vaše náměty, připomínky, tipy...mám takový "jiný" projekt a potřebuju znát co nejvíc názorů.
Chci otevřít kavárnu, čajovnu a kavárnu s dětským koutkem u nás ve městě (maloměsto, cca 1500 ob, poměrně dost matek s dětmi). Nejbližší dětský koutek, co opravdu za něco stojí (tzn. dítě tam vydrží 2 hodiny a rodič taky 😀) je cca 30km daleko u skoro 30tis. města, kde je sice těch podniků víc, ale tento (s kapacitou tipuju 50 židlí) je největší - takže taky často docela plný. Kromě toho je poblíž (ale ne přímo ve městě) pár menších koutečků v restauraci, které jsou ale jen taková ta znouzectnost - nejsou ohraničené, děti z nich utíkají, navíc ruší ostatní hosty.
Kromě toho u nás ve městě je pár pajzl-restaurací, kam s dítětem fakt nejdete a jeden luxusnější podnik, kam s těmi pohyblivými dětmi taky nejdete, protože se bojíte, aby to tam nerozbili, neušpinili. Jeden den v týdnu mají zavřeno, ceny jako v Praze (fakt vysoký! Kafe + dort + malý dýžko 110Kč), koutek nemají, zahrádka hned u silnice, pro děti vůbec nic. Sortiment omezený na pár dortů a toasty a párek v rohlíku.
Prostor, který si pronajmu, je třípatrový prostor sousedící s pekárnou (takže teplo "zdarma"), nikdy nevyužitý - majitel ho doupraví pro mě (podlahy, topení, zábradlí nad schody apod), samozřejmě na vlastní náklady. V přízemí by byl dětský koutek (zastrčený v rohu; asi taková ta klecová konstrukce co jsou teď v módě, kde si děti můžou různě šplhat, mají tam klouzačky, houpačky, ale zároveň aby to bylo i pro menší děti; kromě toho různá odrážedla, knížky, oddělený koutek pro úplné prcky, psychomotorické hračky apod) + posezení pro rodiče. V prvním patře vidím útulnou prostornou kavárnu pro "bezdětné" - babičky na čajové dýchánky (akorát jsou tam ty schody no ☹), rodiče se staršími dětmi, studenti a prostě kdokoliv. Křesílka, hodně místa, komody s lampičkami, hodně kytek, vzdušný a světlý prostor. Knížky (+ plánuju udělat pobídku, aby mi lidé nosili i svoje knížky, kterých se chtějí zbavit a nemají je kam dát), deskové hry, wi-fi v celém prostoru zdarma. Jsou tam krásná velká okna s výklenky, výhled na náměstí s kašnou (budova je v samém centru města, parkování nic moc, ale dá se...).
Dole v suterénu čajovna. Vstup bez bot, koberec, sezení na polštářích, vacích apod. (i kvůli financím, prostor je fakt velký a na zařízení finančně náročný). Přítmí, lampičky, svíčky...
Pořádání akcí - přednášky na nejrůznější témata, vázání věnců, tradiční čínská medicína, tvoření pro děti, narozeninové párty nejen pro děti, ale i dospělé (v té vrchní kavárně).
A teď to přijde. Neomezená konzumace čehokoliv zdarma vč. vstupu do dětského koutku, ale bude se platit za čas strávený zde (kromě čajovny, která poběží klasickým způsobem a bude se platit za konzumaci) - tzn. přijdete, napíšu si čas, vy si samy si v kuchyňce uvaříte kafe (nějaké dobré, ne instantní - plánuju pořídit nějaký kvalitní ale na obsluhu jednoduchý kávovar, v nabídce bude i French Press, aero press apod), nandáte si zákusek, nasypete oříšky a relaxujete, děti si mezitím hrají v koutku. Při odchodu spočítám, jak dlouho jste tam byli (každá osoba zvlášť s tím, že pro děti by byla asi nějaká levnější sazba I KDYŽ zase ty děti fakt hodně projí, takže tady váhám a prosím o názor... Navíc sazba za první hodinu by byla asi dvojnásobná než sazba od 60minuty dál - to by byla už třeba jen koruna za minutu) a je to.
Odpadly by náklady za zaměstnance (chci jich co nejméně), taky si myslím, že by to bylo lepší z hlediska zásobování. Jak píšu, podnik bude takový "jiný", takže kromě klasických zákusků (např. medovníku) bych ráda nabízela zdravější varianty a přijde mi, že tam, kde člověk může ochutnat něco "zadarmo", tak to spíš využije než když se má rozhodnout mezi medovníkem za 50Kč a něčím třeba "raw" za 50Kč, kde je riziko, že mu to nebude chutnat...snad víte, jak to myslím...Prostě myslím, že tam by se spíš jídlo snědlo než když bych ho měla schovaný ve vitrínách a lidi přepočítávali každou korunu.
Sortiment - kafe, čaje, domácí limonády + nějaké ty standardní nápoje bez kterých to dnes bohužel už moc nejde (Coca-cola, Fanta, Sprite a džusy, pokud nezjistím, že by se vyplatilo dělat freshe...a to bohužel asi ne, s ohledem na zásobování čerstvými surovinami), klasické zákusky (jen pár druhů) + nějaké zdravější, alespoň ze špaldové mouky a třtin. cukru, oříšky a sušené ovoce, toasty a obložené bagety (třeba i celozrnné nebo raw), zelenina, ovoce, zdravější pochutiny (např. raw krekry), ovocné přesnídávky pro děti...alkohol jsem nejdřív nechtěla, teď váhám aspoň nad vínem, protože i babči u nás ve městě rády zajdou posedět. A v zimě takový svařáček (samozřejmě ne pro děti, ale právě zase třeba pro náštěvníky čajovny...)...
Celkově chci, aby to tam bylo takové "jiné", ráda se zajímám o různé alternativní směry čehokoliv a pak o tom vyprávím lidem, takže bych si tam s nimi ráda povídala, ukázala jim, že si nemusí doma vařit jen kávu turka nebo instatní, ale pověděla jim, z čeho ta instantní je, jak se ta káva pěstuje, zpracovává, že můžou používat french press atd. Samozřejmě je nebudu tlačit atd., nebudou tam chodit do školy, jen bych nerada aby to byl ten klasický podnik "nazdar, vyber si, zaplať, rychle vypij a jdi pryč, zadarmo tu sedět nemůžeš". Chci, aby tam lidi chodili trávit čas, diskutovat, relaxovat, číst nebo klidně i pracovat, dozvědět se něco nového, vyzkoušet si něco nového...
Vy, které jste dočetly, napište mi cokoliv vás k tomu napadne, kritiku i pochvalu, klidně stačí napsat, že sice tip na zlepšení nemáte, ale že se vám to líbí a že byste do takového podniku chodily...prostě cokoliv.
Moc děkuju!
@editah222 já to takto taky znám.ideálně jedna voda na 2 hodiny.
@hojda jo, jako to využití času, kdy spí, to mám stejně, ale odpo, když se vyspí,chodíme ven a na ty "větší" akce, abychom byli neomezení časově - sice třeba chodili spát v 7, ale když jsme někde byli a líbilo se jim,tak jsme to prodloužili.
PROSÍM TEDY JEŠTĚ O ODPOVĚDI NA DOTAZ, V JAKOU DENNÍ DOBU A PŘÍPADNĚ I JAKÉ DNY (RESP. PRACOVNÍ DNY NEBO VÍKENDY A SVÁTKY) CHODÍTE S DĚTMI DO KOUTKŮ?
Ja chodím do kavarny zasadne odpoledne. Chlap dela cele dny, takze to odpoledne je pro me uz dlouhe. Nehlede na to, ze dopoledne musim vařit, nejake to cvičení, urady...ja totiz funguju asi jen dopoledne. Po poledním spanku jedu uz jen na pul uvazku a chci dat diteti volnost starat se samo o sebe. Do kavaren ale vetsinou chodim sama. Klidne 2x tydne ale sama. Karolinka je pohodovejsi kdyz je sama bez kamaradu a ja si ji nemusim vsimat. S kamarádkama se vetsinoz schazime u nekoho doma.
A asi jsem konzerva ale jsem pro klasicke placeni. Plus treba nejake drobne za koutek. Pokud vim, ze ceny za jidlo jsou normalni, tak.jsem ochotna za koutek zaplatit. Mame tu Prckuv raj, plati se tusim 59Kc/h kava nic moc. Obyc Hello kapsicka, v obchode prodejna za 6Kc, prodavaji za 20Kc. Jednou jsem dala si Fresh. Mrazene ovoce rozmixovane s vodou. Vratila jsem 3/4 s tím, ze to Fresh zdaleka neni, servirka se xichtila ale stejně mi to zauctovala.
I kdyby jsi dala jen jednorázovy poplatek pr 50Kc za koutek, tak ti tam stejne nikdo sedět pul dne nebude. Osobne nevydrzim dyl jak 2hodiny. Vic jak jednu kavu a zakusek taky nezvladnu.
@research123 U nás když manžel dělá, tak dělá celý den (dvanáctky) a když nedělá, sedí u PC🙂. Takže doba, kdy chodíme do kouktků, se řídila vždy čistě podle spaní malého a nikdy podle tatínka a jeho volna. Když spal malý dvakrát denně, ideální byl pro nás čas třeba 11h - 15h, když spal jednou denně, tak spíše odpo. Když pak začal mít problémy se spaním, tak zase spíše dopo. A teď, když už prakticky nespí, je nám to jedno, můžeme dopo i odpo. Ale co mám zkušenost, tak se tady jedna maminka snažila vést amatérský dětský klub za minimum peněz. Měla to dvakrát týdně a chtěla za vstup pouhých 20 Kč, přičemž v tom byla i káva, čaj nebo voda. Nikdy se tam nesešlo moc maminek, max okolo pěti. Každé spalo dítě jinak a zrovna v ten den to třeba bylo ještě úplně jinak. Jsme stotisícové město.
My chodíme do herniček v takovémhle počasí docela často (1-2x týdně). Chodíme v 90% dopoledne, nejsou tam starší děti (myslím tím i školkové) a mám na hlídání malého větší klid. V létě jsme tam byli jednou.
Mě osobně by se moc líbilo, kdyby ta hernička byla jakoby uprostřed prostoru a stoly s židlemi kolem. Vždycky totiž, když se někam vypravíme, stolky nejbližší k hracímu prostoru jsou obsazené a já běhám mezi odstrčeným stolem a hernou.
K jídlu - toasty jsou určitě dobrý nápad. Dneska jsem si prohlížela nabídku v herně, kde jsme byli a líbila se mi nabídka mističek s ovocem, zeleninový saláty a různédomácí limonády. Dali jsme si malinovku i s malinami.
Co se týče ceny... No když to vezmu podle sebe - my se v herně nezdržíme déle jak 2 hodiny (syn je pak ko a musí se jít spinkat). Jídlo bych tam do něj nedostala, musí si stihnout se vším hrát. Pití si dáme buď dohromady litr limonády, nebo si já dám kafe a synovi objednám čaj. Kafe piju za pochodu, protože za ním pořád běhám, k jídlu nic nestihnu. Až bude starší tak to asi taky bude o něčem jiném, ale to už do herny tolik chodit nebudeme, protože bude chodit do školky. Proto upřednostňuji pevnou taxu za pobyt v herně a pak zaplatím za to, co si dáme... U nás (cca 20.000 obyvatel?) je cena menší herny 50kč neomezeně, ve velké jsme dnes platili 99kč neomezeně (rodiče neplatí).
Jinak pokud máš někde velký prostor, můžou se stoly dát na stranu a pořádat i nějaké cvičení (pro děti, pro maminky, pro důchodce,...) Pak určitě různé oslavy, pronájem prostor, apod.
Ještě mě napadá ke sklepní čajovně - moje ségra ještě nedávno moc ráda chodila do čajoven posedět s kamarády. Chodili si tam ale taky dát vodnici - tu tam chceš mít taky? Jinak jí tam kamarádi uspořádali i oslavu narozenin, a bylo to originální 🙂
*a chodíme do herny jen pracovní dny 🙂
Sleduji diskusi, je to zajímavý nápad, byla bych pak zvědavá, kde to je a připadne se zasla podívat 🙂
My bydlíme u Prahy, herny navštěvujeme převážně v Praze a tady u nás jich taky par je, chodíme cca 3x týdně. V naši nejoblíbenější se platí 69,- jednorázový neomezený vstup a konzumace zvlášť. Ja si dam kafe, nealko a zakusek, mala pití, toast, málokde vaří, dala bych i obed.
Do 4 let veku dcery jsme chodily zásadně a pouze dopoledne, ted je uz ve školce, tak chodíme odpoledne a uz méně často.
Příspěvek se mi odeslal dříve, takže - .... Chodíme vždy jen ve všední den. Kdyz vidím ale většinu maminek, je pravda, co tu již zaznělo - daji si jednu kávu na tři hodiny a dítěti vse pouze z domova. Z tohoto pohledu by asi opravdu bylo lepsi zpoplatnit "cas". Ale pro me osobně, kdy nemam problém si koupit pití i připadne jídlo - by byl tento systém také zlehka stresující, jak uz tu též někdo psal. Tedy osobně bych byla za vstup (třeba i vyšší a zahrnující kávu či omezené množství občerstvení) a platba konzumace zvlášť.
tak ja napisu jak je to u nas-zhruba 60tis. mesto:
meli jsme tu hernu Slonika-velky prostor super-vstup byl za 80 neomezene (coz mi prislo fajn-mohli jsme tam byt jak jsme potrebovali, kazdy desaty vstup zdarma-byla karticka, deti do jednoho roku zdarma), plus zaplaceni zvlast za utratu-je fakt, ze ja jsem setriva, a jak uz tady nekdo psal vyse-cucala jsem kofcu celou dobu, koupila jsem neco synovi, ale chtela jsem se vlezt tak do 120kc 🙂)) chodila jsem tam obdobi deste, zimy-pres prazdniny jen kdyz prselo a nebylo co delat, malokdy dopoledne-jen odpoledne.......ale byla to herna i pro starsi deti-meli tam sve veci k hrani, nevyhoda byly ty stoly-pro me s malym synem, za kterym jsem musela litat-bylo nevyhodne mit misto nekde dal.......poradali i oslavy (vim, ze tam slavila teta od kamosky 60tku-deti si hraly a oni v klidu sedeli 🙂))-bohuzel zbankrotovala-pres leto se neudrzela.....
dale tu mame hernu Mrnouskov-ti to maji jinak, plati se za kazdou hodinu tusim 80 kc, plati i dite do jednoho roku (maji tam pri tom i dopoledni hlidani pro maminky-deti si u toho hraji v te herne, je tam nejaka mlada slecna-taxa je asi vyssi), pokud je utrata vetsi nez 100-tak se za vstup neplati......
a pak tu mame MC pri charite-je to dopoledne, plati vstup jen dospely 20 kc, je to spis o prostorech k setkavani se, jsou tam hracky po ruznych detech-ale super, kdo chce, uvari si caj (da do pokladnicky 10kc) jidlo si tam maminky muzou nosit sve, nabizeji hlidani deti, poradaji tam kurzy pro maminky (v po je aj, v ut treba cviceni, v pa tvoreni s detmi, nekdy pohadkovani, mikulase, bazarek obleceni)-kdyz jde nejaka maminka na anglictinu-ma zajistene hlidani primo tam.......
a kam chodim ja? ano, jako matka na RD chodim pres zimu do MC....
ted jak mam dve deti, bych si proste hernu nemohla dovolit, takze jdu dopo s dcerou do MC a syn je ve skolce.....
Som rada že sa nápad s blogom páči 🙂 ešte je dobré keď je teraz všetko na fb založiť si "pracovný" účet aj tam a všetky príspevky tam hádzať, samo to posiela upozornenia a napr. ja som lenivá vždy pozerať na blog čo je nové.. a dostane sa to k viacerým ľuďom, niekto to nazdieľa a tak.. a na udalosti sa mi tiež lepšie pozýva cez fb ako každému hovoriť že bude prednáška vtedy a vtedy..
My tiež chodíme skor poobede, doobeda varím, upratujem...
Ešte ma napadlo, aj nejaké zvieratká tam budú? V Brne napr. funguje kočičí kavárna http://kocicipelisek.cz/, v ďalšej je len klietka s králikmi, s vtáčikmi, ale pri deťoch je to risk, nie všetky chápu že to nie je hračka + možné alergie..
@drzticka81 a prosím tě, jak jsi psala o té kavárně, co zbankrotovala, po jak dlouhé době? Hned při prvním létě, nebo dýl? Počítám s tím, že první dva roky to nebude žádná sláva, minimálně ze začátku bude potřeba doladit celý provoz apod., ale doufám, že po tý době by to už mohlo jet v pohodě a se ziskem, tedy jako neplánuju na tom vydělávat statisíce, ale aby mě to uživilo tak nějak uspokojivě + abych mohla říct, že dělám něco, co mě baví...
@research123 Tak u nás skončilo asi po 2 letech toto:
http://www.spolusmaminkou.cz/cenik.php
@research123 taky caa po jednom dvou letech.....jako pres zimu tam bylo docela plno, pak bylo kriticke leto a pak to bylo dalsi jednu zimu a v dubnu koncili.....jako bylo to tam super, ale bohuzel je polozilo to leto-to tam fakt nebyla ani noha-my tu mame plno venkovniho krasneho vyziti, zrovna v te oblasti mame sad se sportovnim vyzitim pro cele mesto.....
@drzticka81 aha, díky. No u nás právě hřiště nic moc. Jak jsem psala - jedno malé pro úplně všechny vč. puberťáků co tam jezdí na rampách a mluví sprostě, málo stínu...
@hojda taky kvůli létu?
@research123 to nevím, moc lidí tam pak už asi nechodilo, Taky bych řekla, že v těch menších centrech jsou takové ty běžné hračky, než ve velkých hernách, tak je pak člověk ochoten zaplatit jednou za čas i to vyšší vstupné. Ale u tebe to bude spíš primárně ta kavárna, než dětský koutek, že?
@hojda no u mě to bude vše dohromady 🙂
Právě proto,že si myslím, že pouze dětský koutek s kavárnou je tak ošemetná věc, že na maloměstě bych se toho samotnýho bála. Přece jen ta kavárna a zároveň pořádání přednášek a oslav je věc,která se nemusí léta bát tolik, jako dětský koutek (samozřejmě vím, že do dětských koutků se v létě chodí minimálně, taky to tak máme).
Proto nemám za cílovou skupinu jen matky s malými dětmi, ale i ty důchodce, bezdětný apod.
@research123 to je určitě lepší mít širší záběr, ještě trošku koukni po těch důchodcích u vás, já jediné duchodce, kteří chodili na kávu, které znám, byla takové skupinka, které jednou za týdne v neděli odpoledne šla na kafe, jinak spíš dědové do hospody🙂
@hojda známá (starší) právě chodí, i třeba šampaňský tam pijou 🙂 S babkama...ale je jich míň, to zase jo, anebo chodí s vnoučatama na zmrzku nebo dortík.
DALŠÍ OTÁZKA - JAK SE VÁM (RESP. ASI DĚTEM) LÍBÍ NEBO NELÍBÍ MODERNÍ INTERIÉROVÁ DĚTSKÁ HŘIŠTĚ (TAKOVÉ TY ZASÍŤOVANÉ KONSTRUKCE S RŮZNÝMI PLOŠINKAMI, KLOUZAČKAMI DO BAZÉNKŮ S MÍČKY, HOUPAČKAMI APOD.?)? MÁ TO NĚJAKÝ VLIV NA TO, JESTLI DO KOUTKU CHODÍTE NEBO NE, NEBO VÁM (DĚTEM) STAČÍ KOUTEK S MENŠÍMI PLASTOVÝMI KLOUZAČKAMI, ODRÁŽEDLY APOD.?
@research123 Já patřím mezi bojácné matky, a když je v koutku nějaká nebezpečná atrakce, mám pak potřebu syna jistit a hlídat. Samozřejmě čím byl mladší, tím více to byla potřeba. Zároveň bych si ale v takovém koutku raději odpočinula s knížkou nebo s kamarádkou a na chvíli vypla a nestála mu pořád za zadkem. Takže za mě je úplně nejlepší, když tam nejsou žádné moderní konstrukce, ale ani klasické plastové klouzačky. Nemám tyto herní prvky ráda (syn samozřejmě ano). Osobně bych nejvíce uvítala velký bezpečný prostor (bez ostrých rohů, zásuvek, možnosti úniku apod.) s hromadou hraček (třeba krabice s autíčky, panenkami, různé stavebnice, kuchyňka, hračkový obchod). Ty plastové míčky klidně být můžou třeba v nějakém bazénku, ty jsou dobré.
@mysicka_lb díky. Právě to řeším. Ty konstrukce jsou totiž hrozně drahé...ty nejmenší kolem 50tis, ty velké, třeba 3. patrové, až kolem 750tis. To prostě nedám. Takže právě brouzdám na netu a hledám alternativy. Napadlo mě, udělat i ten dětský koutek tak, aby zapadal do celého konceptu "alternativní, zdravé" provozovny - tzn. spoustu hraček na rozvoj motoriky apod. Hodně moc se mi líbí hračky odsud: http://www.spravnahracka.cz/
Prostě hračky, které dítěti něco dají (i když mě přijde, že jim něco dá každá hračka 🙂 I třeba petka naplněná fazolemi 😀).
Kdyby bylo něco takového poblíž tebe, líbilo by se ti to víc než klouzačky, houpačky, trampolíny?
@research123 Nejen, že jsou drahé, ale podle mého názoru i zcela zbytečné. Myslím si, že do toho není třeba investovat nějaké velké peníze, že by klidně stačilo udělat nějakou sbírku mezi maminkami a vybavit koutek tím, co která věnuje po svých dětech. Dívala jsem se na ten odkaz a takové hračky mi sice přijdou zajímavé, ale mému synovi by se asi moc nelíbily. Ten má rád auta, auta, auta a auta. Ty si pak vyrovnává do kolony, různě s nimi popojíždí a zabaví se tím na strašně dlouhou dobu. Je mu při tom úplně jedno, jestli jde o autíčka nová nebo z desáté ruky a kolik byla jejich pořizovací cena. Ty hračky z odkazu jsou určitě dobré v tom, že jde o něco netypického, co není všude. Ale kdyby tam měly být jen takové hračky, tak to některé dětičky (netroufám si odhadnout, jakou část) asi vůbec nenadchne. Takže bych to spíš viděla na něco málo na zpestření a jinak bych vsadila na klasiku (panenky, autíčka, plyšáci, stavebnice).
@mysicka_lb jojo, určitě tam bude muset být ta klasika, tyhle "chytrý" hračky hlavně nezabaví na dlouho, asi nikdo nevydrží jezdit čudlíkem v labyrintu sem a tam třeba hodinu 😝 Ale aby to bylo doplnění toho klasickýho sortimentu, jak jsi psala. A určitě tam musí být něco na pohyb, teda aspoň moje děti by mi tam asi dlouho nevydržely, kdyby neměly kam šplhat 😝
Mně se zas styl Cha cha boxů líbí moc. I všem dětem u nás v rodině 🙂 Klidně se přiznám, že v tom většinou řádím s nima 😀 A hračky z odkazu se mi taky líbí. Kdyby byl vstup takhle zpoplatněný, tak bych určitě ocenila, že v té herně bude i něco jiného než poděděné panenky, auta, stavebnice apod.
Za mne je hrozne dulezite aby byl prostor prehledny abych si mohla sednout ke stolecku a zaroven videla na dite ( idealne neoddeleny prostor mame ve meste hernu ktera je vlastne velika jsou to 4vcelku velke mistnosti ale pro mne uplne na houby protoze sednout si a dat si kafe fakt neni cas musim pobyhat za malou radeji jedeme 20km do herny ktera je sice mensi ale je udelana tak ze maminky vidi od stolecku temer po cele herne (je tam jeden jedinej slepej bod) dalsi vec je ze ta herna ktera je od nas vzdalenejsi ma prostor pro vetsi i mensi deti s tim ze vsude kde jsou prolezacky nebo i koutek pro male je neco jako zinenky vsude jinde koberec....plus navic maji prebalovaci pult a pod.) pak ja bych si to s tim vstupem a konzumaci rozmyslela ze zkusenosti ( obsluhu jsem delala nekolik let) vim ze lidi maji pak pocit ze si jakoby vsechno predplatili a snazi se pozrit a nebo minimalne ochutnat co nejvic veci ( treba na rautech spousta lidi si nalozi plny talirek dvakrat trikrat do toho hrabnou nechaji vyhodit a jdou si pro dalsi) jinak ja s nasi malou chodim do detskych koutku zasadne od 9-10 do maximalne 15 hodiny pak se nam vraci tatinek a chceme byt spolu....jinak celkove se mi napad libi skoda ze neni neco takoveho u nas...myslim ze by sme tam byli hodne casto at dopoledne s malou tak navecer s kamaradkou....jinak ja osobne bych privytala jeste jednu zasadni vec a to v detskem koutku aby byli nejake potraviny ktere bude moct treba i rocni ditko ( zatim sem nepotkala koutek kde by neco takoveho mneli a ne brumika opravdu nepokladam za vhodnou svacinku pro male dite ani parky ci plnene tousty s kecupem) ale rikala ste ze bude ovoce zelenina coz si myslim je pro ditko neprosty ideal....a libi se mi i napad s tim prostorem lde muze ditko kousek vedle chrupat....( u nas vetsinou jedina chvilka kdy sme si z holkama schopne popovidat u stolu je kdyz deti spi)
Myšlenka je to zajímavá, ale už jsem viděla víc takových myšlenek a nevydrželo to dlouho- většinou se do dvou let skončilo z finančních důvodů a to i na mnohem větších městech. Podle mě je to ekonomicky neúnosné- pokud to nechceš dotovat. Počítej s tím že budeš muset mít několik zaměstnanců- i když třeba na částečný úvazek. Podle mě by bylo třeba pro každé patro jednoho člověka, nebo alespoň dva lidi na budovu + mít ošetřeno aby to pokrylo otvíračku pokud bude otevřeno dlouho nebo všechny dny v týdnu, záskok za pauzu na oběd apod.... Pak bude třeba též pořešit úklid, pak účetnictví- jestli zvládneš sama nebo si platit externistu... A myslet si že budeš denně v kavárně, po zavíračce uklidíš a po nocích budeš objednávat zásoby a účetnictví dělat je trochu naivní+ dle mě se nakupí i spoustu jiné práce (už jen splňovat a hlídat všechny normy, hygienické, požární apod,
Já osobně nejsem pro platbu za čas a neomezenou konzumaci-Do kavárny apod si lidi chodí posedět v klidu a nechtějí si hlídat hodinky, aby nezaplatili moc - nebo se to naopak snaží vyvážit zvýšenou konzumací, aby své peníze využili. Nejschůdnější bych viděla jednorázový poplatek za vstup do hracího koutku (případně v něm konzumaci vody obyčejné nebo domácí limonády)+ klasicky platit za konzumaci.
Co se týká kavárny s wifinou, knihami a stolními hrami- to se mi líbí, ale rozhodně bych do takové kavárny nechodila, kdybych měla platit za čas. Myslím, že mentalita Čechů na to není připravená- raději si připlatí za konzumaci a nechají tam třebas i více, ale ne za čas.
Co se týká otvírací doby, je to dost problematické, sto lidí-sto dob, kdy by chtěli jít. Kavárna z herním koutkem bude prosperovat spíš dopoledne a v odpoledne, kavárna dopoledne a pozdní odpoledne a večer, čajovna odpoledne a večer.
Rozhodně bych si udělala předem důkladnou ekonomickou rozvahu- ono už jen vydělat si na provoz bude dle mě problém, nemluvě o tom zaplatit zaměstnance, a mít nějaký zisk (svůj plat) + splácet počáteční investici - a ta dle mě nebude nízká. Zjisti si, jaké všechny musíš splňovat normy ( třeba u těch prolézacích hracích koutků jsou přísné bezpečnostní normy- a pak se ty prolézačky dost prodraží, hygienické normy u jídla (pokud si chceš připravovat něco sama nebo podávat domácí ovoce- opravdu si pozjišťuj všechno, dneska jsou normy na kde co!
Koncept vypadá zajímavě, ale osobně bych do toho nešla. Mám dvě kamarádky, jedna si otevřela cukrárnu, do dvou let zkrachovala, druhá si otevřela kavárnu s hracím koutkem zaměřenou na zdravou stravu a taktéž myslím že druhý rok z ekonomických důvodů zavřela.
@karolinahd díky, většinu toho asi splňuju 🙂 Brumíka neplánuju 🙂 Co ještě bys ráda za sortiment, kromě ovoce a zeleniny? napadají mě max. takové ty ovocné tyčinky z DM nebo nějaké ty "zdravější" sušenky, raw krekry apod. A líbí se mi nápad na oříškové mixy a sušené ovoce apod., mít to vystavené ve sklenici (samozřejmě v takovém množství, aby to tam nežluklo)...

@research123 Nevím, jak ostatní, ale většinou se maminky snaží využít ten čas, kdy děti spí pro sebe a domácnost.