Projekt: sociální čajovna, kavárna a dětský koutek
Ahoj, omlouvám se, že vystupuju jako anonym, ale je to moje ochrana.
Ráda bych znala vaše náměty, připomínky, tipy...mám takový "jiný" projekt a potřebuju znát co nejvíc názorů.
Chci otevřít kavárnu, čajovnu a kavárnu s dětským koutkem u nás ve městě (maloměsto, cca 1500 ob, poměrně dost matek s dětmi). Nejbližší dětský koutek, co opravdu za něco stojí (tzn. dítě tam vydrží 2 hodiny a rodič taky 😀) je cca 30km daleko u skoro 30tis. města, kde je sice těch podniků víc, ale tento (s kapacitou tipuju 50 židlí) je největší - takže taky často docela plný. Kromě toho je poblíž (ale ne přímo ve městě) pár menších koutečků v restauraci, které jsou ale jen taková ta znouzectnost - nejsou ohraničené, děti z nich utíkají, navíc ruší ostatní hosty.
Kromě toho u nás ve městě je pár pajzl-restaurací, kam s dítětem fakt nejdete a jeden luxusnější podnik, kam s těmi pohyblivými dětmi taky nejdete, protože se bojíte, aby to tam nerozbili, neušpinili. Jeden den v týdnu mají zavřeno, ceny jako v Praze (fakt vysoký! Kafe + dort + malý dýžko 110Kč), koutek nemají, zahrádka hned u silnice, pro děti vůbec nic. Sortiment omezený na pár dortů a toasty a párek v rohlíku.
Prostor, který si pronajmu, je třípatrový prostor sousedící s pekárnou (takže teplo "zdarma"), nikdy nevyužitý - majitel ho doupraví pro mě (podlahy, topení, zábradlí nad schody apod), samozřejmě na vlastní náklady. V přízemí by byl dětský koutek (zastrčený v rohu; asi taková ta klecová konstrukce co jsou teď v módě, kde si děti můžou různě šplhat, mají tam klouzačky, houpačky, ale zároveň aby to bylo i pro menší děti; kromě toho různá odrážedla, knížky, oddělený koutek pro úplné prcky, psychomotorické hračky apod) + posezení pro rodiče. V prvním patře vidím útulnou prostornou kavárnu pro "bezdětné" - babičky na čajové dýchánky (akorát jsou tam ty schody no ☹), rodiče se staršími dětmi, studenti a prostě kdokoliv. Křesílka, hodně místa, komody s lampičkami, hodně kytek, vzdušný a světlý prostor. Knížky (+ plánuju udělat pobídku, aby mi lidé nosili i svoje knížky, kterých se chtějí zbavit a nemají je kam dát), deskové hry, wi-fi v celém prostoru zdarma. Jsou tam krásná velká okna s výklenky, výhled na náměstí s kašnou (budova je v samém centru města, parkování nic moc, ale dá se...).
Dole v suterénu čajovna. Vstup bez bot, koberec, sezení na polštářích, vacích apod. (i kvůli financím, prostor je fakt velký a na zařízení finančně náročný). Přítmí, lampičky, svíčky...
Pořádání akcí - přednášky na nejrůznější témata, vázání věnců, tradiční čínská medicína, tvoření pro děti, narozeninové párty nejen pro děti, ale i dospělé (v té vrchní kavárně).
A teď to přijde. Neomezená konzumace čehokoliv zdarma vč. vstupu do dětského koutku, ale bude se platit za čas strávený zde (kromě čajovny, která poběží klasickým způsobem a bude se platit za konzumaci) - tzn. přijdete, napíšu si čas, vy si samy si v kuchyňce uvaříte kafe (nějaké dobré, ne instantní - plánuju pořídit nějaký kvalitní ale na obsluhu jednoduchý kávovar, v nabídce bude i French Press, aero press apod), nandáte si zákusek, nasypete oříšky a relaxujete, děti si mezitím hrají v koutku. Při odchodu spočítám, jak dlouho jste tam byli (každá osoba zvlášť s tím, že pro děti by byla asi nějaká levnější sazba I KDYŽ zase ty děti fakt hodně projí, takže tady váhám a prosím o názor... Navíc sazba za první hodinu by byla asi dvojnásobná než sazba od 60minuty dál - to by byla už třeba jen koruna za minutu) a je to.
Odpadly by náklady za zaměstnance (chci jich co nejméně), taky si myslím, že by to bylo lepší z hlediska zásobování. Jak píšu, podnik bude takový "jiný", takže kromě klasických zákusků (např. medovníku) bych ráda nabízela zdravější varianty a přijde mi, že tam, kde člověk může ochutnat něco "zadarmo", tak to spíš využije než když se má rozhodnout mezi medovníkem za 50Kč a něčím třeba "raw" za 50Kč, kde je riziko, že mu to nebude chutnat...snad víte, jak to myslím...Prostě myslím, že tam by se spíš jídlo snědlo než když bych ho měla schovaný ve vitrínách a lidi přepočítávali každou korunu.
Sortiment - kafe, čaje, domácí limonády + nějaké ty standardní nápoje bez kterých to dnes bohužel už moc nejde (Coca-cola, Fanta, Sprite a džusy, pokud nezjistím, že by se vyplatilo dělat freshe...a to bohužel asi ne, s ohledem na zásobování čerstvými surovinami), klasické zákusky (jen pár druhů) + nějaké zdravější, alespoň ze špaldové mouky a třtin. cukru, oříšky a sušené ovoce, toasty a obložené bagety (třeba i celozrnné nebo raw), zelenina, ovoce, zdravější pochutiny (např. raw krekry), ovocné přesnídávky pro děti...alkohol jsem nejdřív nechtěla, teď váhám aspoň nad vínem, protože i babči u nás ve městě rády zajdou posedět. A v zimě takový svařáček (samozřejmě ne pro děti, ale právě zase třeba pro náštěvníky čajovny...)...
Celkově chci, aby to tam bylo takové "jiné", ráda se zajímám o různé alternativní směry čehokoliv a pak o tom vyprávím lidem, takže bych si tam s nimi ráda povídala, ukázala jim, že si nemusí doma vařit jen kávu turka nebo instatní, ale pověděla jim, z čeho ta instantní je, jak se ta káva pěstuje, zpracovává, že můžou používat french press atd. Samozřejmě je nebudu tlačit atd., nebudou tam chodit do školy, jen bych nerada aby to byl ten klasický podnik "nazdar, vyber si, zaplať, rychle vypij a jdi pryč, zadarmo tu sedět nemůžeš". Chci, aby tam lidi chodili trávit čas, diskutovat, relaxovat, číst nebo klidně i pracovat, dozvědět se něco nového, vyzkoušet si něco nového...
Vy, které jste dočetly, napište mi cokoliv vás k tomu napadne, kritiku i pochvalu, klidně stačí napsat, že sice tip na zlepšení nemáte, ale že se vám to líbí a že byste do takového podniku chodily...prostě cokoliv.
Moc děkuju!
Sice odhaduješ náklady a výnosy, ale domnívám se, že tomu chybí střednědobý až dlouhodobý (realistický!) finanční plán s ohledem na roční období apod. včetně návratnosti investice. I s orientací na jínou cílovou skupinu v tvé lokalitě to dle mého názoru není rentabilní podnikatelský záměr...
@research123 to zni skvele ja bych treba i privitala neco jako detske krupky ( kukuricne, ryzove, mrkvove, spenatove, s cervenou repou apod.) alespon jeden druh....jinak myslim si ze kdyz bude ovoce zelenina nejake susenky nebo tycinky je to pro deti vetsi sortiment nez kde maji ( jinak pokud by si sama vyrabela doporucovala bych susenky pect napr. mrkvove nebo z cervene repy ( jsou vynikajici a navic zdravy) jinak musim rict ze i zy napoje se mi moc libi protoze u nas male vlastne nemam co koupit k piti....( protoze dzus kde je 25% ovocne slozky teda nic moc a colu ci fantu to vazne ne) takze mne se tva myslenka moc libi muzu se zeptat kde je v planu podnik otevrit staci priblizne
@research123 nevím, zda ta otviracka az odpo je vhodná, ja bych třeba hledala zabavu s dítětem spíš na dopo, po obědě jde spat a spi docela dlouho. Pak už třeba přijde manžel a jdeme ven nebo děláme něco společně, tak už se zbavíme. Leda bych vzala manzela do cajovny s sebou, což nevím, zda je reálný 🙂
Zni to uzasne. Byla bych pravidelnym hostem, i kdyz mne osobne vyhovuji spis dopoledni hodiny ;😀. Ale jako ucetne a financne gramotny clovek nbych pochybovala. Ale drzim palce, jsou projekty, kde bych financne nerekla, ze to pujde, ale ony vydelavaji. Preji hooodme uspechu. Necetla jsem vsechny prispevky, zda mate deti a jak velke, ja bych do toho s detmi nesla (hlavne ty odpoledni a vecerni hodiny). Take mam plany, ale nechavam si je na dobu, az deti povyrostou..
Jinak škoda, že dle popisu situace se toto určitě neotvírá v "našem" městečku 🙂
Nestíhám vše číst, ale zní to čím dal více zajimavě, až bude otevřeno, budeme si muset někdy udělat výlet...jaký je vlastně timeplan otevření? 😀
Přijde mi to jako skvělý nápad. Sama pracuji v kavárně, která je přizpůsobená maminkám s dětmi, je tam koutek, i sortiment se snažíme mít dost pro děti a je to fajn. I když přesně, jak tu někdo píše, v létě nic moc. Ale jakmile je ošklivo, je plno a víkendy to samé. Maminky jsou rády, že mají s dětmi kam jít-příjemné prostředí, dobrá nabídka jídla i pití, jak pro ně, tak pro děti. A nikde jsem nevyčetla, v jakém městě to plánuješ ?
@dhanim ahoj, déle jsem tu nebyla, proto odpovídám až teď. No střednědobý až dlouhodobý finanční plán je takový jako krátkodobý - nemám žádný záměr někam expandovat nebo otvírat jiné pobočky případně rozšiřovat prostory, jen chci, abych se tím mohla živit ideálně do konce svého života tak, abych nemusela brečet, že mám málo peněz...na druhou stranu neočekávám žádné statisícové výdělky. Chci jen dělat něco, co mě uživí a přitom mě bude bavit, určitě by bylo fajn, kdyby to vydělávalo hodně, ale nepředstavuju si, že budu za pár let sedět pod slunečníkem na Havaji a v kavárně mi budou běhat zaměstnanci pod dozorem provozního...bude to můj podnik, ve kterém chci sama fyzicky pracovat, protože si myslím, že tohle by mě bavilo.
Roční období...no podzim-jaro (při špatném počasí) očekávám hlavně návštěvnost koutku, protože naše dětské hřiště je od 1.11.-31.3. zamčené a není do něj vůbec přístup.
V létě je sice hřiště odemčené, ale zase venku courá daleko víc lidí, i těch "bezdětný" a taky nemají kam jít. Babky chodí posedět ke kašně, mladé párečky se courají bezcílně městem a posedávají na zastávkách apod. Ve městě je v letním odbobí hlavně navečer, kdy opadne horko, hodně živo a myslím, že by lidi uvítali, kdyby mohli zajít posedět, byť nebudu mít zahrádku...ale zajít na ledový kafčo nebo zmrzlinový pohár, případně na limču, myslím, že by to spousta lidí uvítala. Ve městě je vinotéka, kde je docela živo v létě, ale mají jen asi 3 stolky a není tam vůbec žádné soukromí, je to jen pár m2, navíc ne všichni pijí víno a nemají tam ani nic k jídlu, kromě nějakého sýra z Lidlu.
Určitě bych měla dost zákazníků, teď je jen otázka, jestli ten podnik nebude zbytečně velký...prostory jsou fakt obrovské.
@verena
@valeriem
Tu dopolední otvíračku zvažuju...byla jsem min. týden se synem v tom koutku poblíž (resp. asi 25km od nás)...bylo tam natřískáno! Jen to nějak spočítat....zase je blbost, abych platila energie plus mzdu, když tam budu mít třeba tři maminky s dětmi za dopoledne...nebo to holt vyzkouším a přinejhorším se to pak zkrouhne...
Kdo se ptal na místo tak by to byl Ústecký kraj, přesné info do ip 😉
@eileenk asi září 2017...Jsi zvaná 😉
@lenka8418 asi nemáš informace o financích v kavárně, že? Snažím se teď zjistit, na kolik tak může vyjít zařízení kuchyňky a vůbec to technické zázemí...
Ale samozřejmě bych byla vděčná za jakékoliv detailnější informace nejen o penězích, klidně do ip.
Nedávno jsem cetla o expanzi cizoch fitem do CR a jednou z nich byla Anticaffe(nejsem si jista presnym nazvem). Kavarna mela stejny zamer, jako byl tvuj. Placeni za cas. Asi jsi na ne narazila ale pokud ne, treba by te to jeste zajímalo.
@research123

@medakote díky za názory. První dva roky počítám s tím, že výdělek nebude nic moc a jsem připravená vydržet, tedy pokud to nebude vyloženě ztrátové.
Otvíračka bude odpoledne - cca 13:30 - 19h, v případě přednášek déle. Takže já + zatím jeden zaměstnanec by měl stačit. Udělám to ve formě pultového prodeje nebo jak se tomu říká, prostě lidem všechno připravím u pultu a oni si to sami poodnáší.
Dnes jsem zavrhla suterén, takže to bude jen přízemí, kde zas takový šrumec nebude, protože ta sedící plocha bude menší kvůli koutku + 1. patro, kde bude prostoru více, ale zase chci, aby lidi měli intimčo, takže stoly budou mít větší rozestupy, takže těch lidí tam zas tolik taky nebude.
Placení za čas jsem už psala, že jsem zavrhla, bude se platit normálně za konzumaci + vstup do koutku, malé děti do 1 roku možná úplně zadarmo. To ještě uvidím. Permanentky (např. 500Kč na měsíc a neomezený vstup), možná nějaké happy hours, kartičky na 10. vstup zdarma atd).
U těch koutků právě žádné normy nejsou, resp. jsou na ty konstrukce, ale ty si hlídá už sám výrobce. Ale pro provozovatele dětského koutku s dozorem rodičů nic není, nejsou v zákoně nijak ošetřené, ani po stránce hygieny.
Přípravu jídla už mám ošéfovanou, opravdu nejde péct si koláče doma, pokud není schválená výrobna, na tom pracuju, v objektu je prostor, kde by výrobna mohla být, ale bylo by to zase o dost finančně náročnější - jednak vybavení kuchyně aby splňovalo všechny podmínky je dost drahé a jednak tam už by asi byl potřeba další zaměstnanec...takže asi jen řeknu majiteli, aby připravil rozvody apod. a uvidí se časem, třeba za ty dva tři roky, až uvidím, jestli má vůbec cenu do té výrobny investovat. Jak píšu, jsem připravená, že první dva roky to nebude žádná sláva. Přijde mi jako hloupost otevřít podnik a po roce ho zavřít s tím, že to nejde...stejně tak je tedy blbost táhnout neprosperující podnik jen z důvodu, že "už jsem do něj tolik nacpala"...myslím ale, že mám vcelku rozumný uvažování, takže s tímhle problém nebude, když holt to nepůjde, tak to nepůjde, ale zase nebudu zavírat po první vlně neúspěchu 😉