icon

Proti modernímu mateřství - zajímavý názor

annaluciapetrzel
15. kvě 2015

http://a2larm.cz/2014/09/proti-modernimu-maters... .... jsem si oddechla, zeny, snad nekterym z vas to tez pomuze

elephant
15. kvě 2015

To je teda blábol! Tenhle feminismus mi je cizí.
Mám pocit, že autorce mateřství nějak nevyšlo nebo co...

nov777
16. kvě 2015

Me teda prijde, ze to presne vystihuje realitu.

annaluciapetrzel
autor
16. kvě 2015

@elephant myslim, ze ne, ale samozrejme kazdy mame pravo na nazor a souhlasim s @nov77, me je ten clanek velmi sympaticky .... proste je uplne jedno jestli latkovky nebo ne, jesle nebo ne....

michaela_2
16. kvě 2015

Článek jsem si přečetla a souhlasím s ním v jediném - každá maminka, by měla své děti vychovávat tak, jak to vyhovuje jí. Pak bude spokojená ona i děti, a to je hlavní.
Já nevím, ale připadá mi, že tohle ani tak nesouvisí s dobou nebo nějakým trendem, ale je to o člověku. Někdo je od přírody kritičtější a dává to pak najevo i v mateřství. Já jsem se tedy nikdy nesetkala s negativní reakcí ohledně toho, že používám papírové plenky ( od nikoho - kromě tchýně 😉 😉 ), na druhou stranu jsem nikdy neměla potřebu obhajovat, proč jsem dceru kojila do 8. měsíce - a obrečela, jsem, že jsem nemohla déle. Abych jí po narození mrskla lahvičku s UM, předala chůvám a šla si budovat kariéru? To mi přijde dost ubohý 🙂 A opakuji - přijde MI to ubohý, takže respektuji, že některá maminka, je takhle spokojená, každá si může dělat co chce. Ale svůj názor klidně řeknu nahlas, když se mě někdo zeptá. Když ne, nechám si ho pro sebe, člověk nemusí komentovat všude, všechno.
Osobně si myslím, že tohle se dost nafukuje spíš na sociálních sítích, kde opravdu kritika na určité metody přichází, ale na dětských hřištích, na cvičení nebo plavání pro miminka a děti, člověk potká řadu nejrůznějších maminek, každá co jiná výchova a rozhodně si tam po hlavách neskáčou.

A aby mě nějaké články v časopisech odrazovaly od toho mít děti? To je snad vtip ne? 🙂

marie_anna
16. kvě 2015

Proč pořád někdo přistupuje k otázce MM nebo UM jako k nějakému dilematu mezi pohodlím a nepohodlím, přírodním a nepřírodním, staromódním a moderním: WHO a všechny zdravotnické organizace klasického, nikoli alternativního rázu se shodují na tom, že MM je neprospěšnější, cenná výživa pro dítě, kterou nelze ničím plnohodnotně nahradit a lze jí vyřešit značné množství potíží. Vše okolo je jen omáčka zastírající jádro problému a věčných diskusí.

yamdena
16. kvě 2015

Mně to jako blábol nepřijde, s něčím souhlasím, něco se mi zdá přehnané. Mezi matkami obecně je velká řevnivost a soutěživost. Skutečně se mi zdá, že se vytvořily zjednodušeně řečeno dva tábory matek - ty "alternativní" proti "moderním" (porod ve vodě v. s epiduralem, látkovky v. jednorázovky, kojení v. UM, neočko v. očko, bio v. nebio, volná výchova v. hranice, domácí vzdělávání v. školní atd.). Bohužel, některé alternativní matky se mi zdají paradoxně agresivnější a zdaleka více se pohoršující nad jednáním druhé skupiny. Rády používají argumenty, které ženou do extrému (např., že nějakou praktikou své dítě zabíjíte). Některé moderní matky zase své dítě v honbě za kariérou ani nevidí. Řada matek se také nechá zmanipulovat jednou či druhou skupinou, než se naučí sama se orientovat v mateřství a vytvoří si patřičný nadhled a nabere zkušenosti. A některé matky zůstanou jen něčími loutkami napořád. Nevím, jaká jsou čísla, ale rozhodně mám také pocit, že systém a obecné pojetí a vůbec chápání mateřské a rodičovské dovolené fungující v ČR je nastavený výlučně "promateřsky" a velmi omezuje, spíše brání, profesnímu uplatnění žen po určité "plodné" období jejího života - viděno z hlediska ekonomického přes nedostatek jeslí, školek, flexibilních pracovních míst apod. až po obecné podceňování profesních schopností žen nastupujících do pracovního procesu po MD či RD a po dobu, kdy jsou děti malé. Což přináší v důsledku i dlouhodobé menší finanční ohodnocení žen matek. A s ohledem na to, že se každé druhé manželství rozvádí a děti do své péče dostává obvykle matka, tak je určitá uspokojivá finanční úroveň žen žádoucí.A v tomhle vlastně vidím největší kámen úrazu naší doby (z hlediska rodiny), když se tak hlasitě proklamuje rovnoprávnost obou pohlaví.

terezas4
16. kvě 2015

žádné moderní mateřství není, to je jen blábol žen, které ví že někde udělaly chybu, ale nechtějí si to přiznat, proto do světa posílají články a věty stylu moderní mateřství, biomatky a supermatky....není to nic víc než honění svého ega a snaha ponížit ty které s nimi nesouhlasí, vyrovnaná žena/matka nemá potřebu podobné články psát, protože ví že pro své děti dělá vše nejlepší....at už to dělá jakkoliv 😝

elephant
16. kvě 2015

@annaluciapetrzel
Prostě nechápu, proč autorka rovnou nenapíše, že dala dítěti láhev a poslala do jeslí, protože jí to tak vyhovovalo. Proč se snaží maskovat za snůšku pseudoargumentů, které její rozhodnutí má podpořit. Proč má snahu něco hanit? Když mi něco nevyhovuje, tak si to prostě nevyberu, styl výchovy obzvlášť.

annaluciapetrzel
autor
16. kvě 2015

🙂

naomi6
17. kvě 2015

Znám spoutu maminek, které to hrotí do extrému - kojí 3 roky, neočkují, používají látkové pleny atd. Naopak jsou i maminy, které jsou pravým opakem. Mysllím, že ani jeden extrém není dobrý. Nejlepší je zlatá střední cesta a hlavně zdravý selský rozum. Já sice stále kojím 16 měsíční dítě, ale plíny mám jednorázové a spoustu věcí si snažím usnadnit a spíš se věnovat dětem - hrát si s nimi, trávit s nimi co nejvíc času a je mi jedno, že jim občas koupím hotové jídlo. Tohle téma bude vždy hodně diskutované. Ať si to každý dělá, jak mu to vyhovuje, to jo, ale při tom bychom měly myslet hlavně na ty děti a ne na sebe. 😉 Držím všem palce při výchově dětiček

terezas4
17. kvě 2015

@naomi6 proč do extrému, to že děláš věci jinak, přeci neznamená že je to špatné či divné či extrémní 😉

naomi6
17. kvě 2015

@terezas4 Mám na mysli třeba to očkování. To mi nepřijde v pořádku neočkovat vůbec ničím. Bohužel jsou i takové matky, které neočkují a pak uplácejí doktory, aby jim napsali potvrzení do školky. Tohle třeba extrém podle mě je. Bohužel pár takových znám a je mi z toho smutno....

terezas4
17. kvě 2015

@naomi6 a co? znáš jejich pohnutky, víš proč neočkují nebo je to jedna bába povídala 😉 , že tobě to nepřijde v pořádku to přeci neznamená že to v pořádku není, očkování je ošemetné a pokud o tom něco nevíme nesoudíme, mmch. ty které se bojí neočkovaných dětí jako potencionální nákazy, tak se bát nemusí, protože oni jsou očkovaní, tohle je tak jediný argument pro který by mohl někdo někoho odsuzovat, jinak je to vše jen a jen o toleranci 😉

elephant
17. kvě 2015

@naomi6 píšeš: "Mysllím, že ani jeden extrém není dobrý. Nejlepší je zlatá střední cesta a hlavně zdravý selský rozum."
Proč by měla být dobrá jenom právě ta imaginární "zlatá střední cesta"? Když se u nás spolupracovalo s StB a někteří udávali ostatní lidi, tak se taky našel někdo, kdo udal 20 lidí, někdo nikoho. Takže "zlaté střední cesta" je 10 udaných lidí? Je to tak dobře? Každý ať si vybere, co mu sedí.
A je srandovní, jak každý ten svůj postoj považuje za "zdravý selský rozum" 😀

píšeš: "Já sice stále kojím 16 měsíční dítě, ale plíny mám jednorázové a spoustu věcí si snažím usnadnit a spíš se věnovat dětem - hrát si s nimi, trávit s nimi co nejvíc času a je mi jedno, že jim občas koupím hotové jídlo"
Proč se obhajuješ? To jako myslíš, že když kojíš dýl, než de považuje za "zlatě střední", tak to musíš zas někde jinde vyvažovať? (hotovým jídlem?) Dělej to tak, jak se ti to líbí, a považuješ za vhodné. To, že kojíš 16 měsíční dítě, není ani dobré, ani špatné, je to prostě tvůj způsob. A ta maminka, co kojí 3 leté dítě je na tom stejně, proč to nazývat hned extrémem? Je to jejich způsob, tak to chtějí dělat, mají k tomu nějaké důvody.

naomi6
18. kvě 2015

@elephant Srovnávat tohle s udáváním mi přijde úsměvné. Já se neobhajuji, dělám vše tak, jak to vyhovuje mně a hlavně mým dětem. Nikomu neberu jeho způsob výchovy, vždyť píšu, ať si to dělá každý jak chce, ale ve chvíli, kdy svým jednáním ohrožuje druhé, tak to už extrém je - teď myslím to očkování, ale to je zase jiné téma. Přeji pěkný den všem 😉

naomi6
18. kvě 2015

@terezas4 Není to žádné jedna bába povídala. Ve svém okolí znám několik matek, které neočkují a pak jim není trapné jít za lékařem a žádat ho o potvrzení do školky. To mi teda normální nepřijde. Pokud se už rozhodnou neočkovat vůbec, tak to mají dotáhnout do konce a nést všechny důsledky s tím spojené. A o očkování toho myslím vím dost. Nejde jen o to, bát se neočkovaných dětí, argumentů je spoustu, ale já se tady nechci dohadovat, jen jsem chtěla napsat svůj názor, ale to se tady koukám moc nevyplácí 😉. Pěkný den

annaluciapetrzel
autor
18. kvě 2015

chachaaaaa, a e to tady zeny, todle nebyla diskuze o ockovani :D (ale nezklamaly jste 🙂) a jupi, uplne nejlepsi je todle http://trampotova.blog.idnes.cz/c/419851/Jak-se...

terezas4
18. kvě 2015

@annaluciapetrzel vůbec, určitě bych to nepitvala, jen je u očkování nejvíc vidět ta netolerance, a to na obou stranách, každá (až na patologické) případy, děláme vše co je pro naše děti nejlepší, diskuze jsou fajn, ale většina je jen o honění vlatního ega, o tom že já to dělám nejlíp, taková ta zlatá střední cesta že 😉 , akorát už nejsme schopné tolerovat to, že tu zlatou střední cestu máme každá jinak 😉 , proč by to měla být zrovna ta o tom že kojí 16m dítě, ale nepoužívá látkové pleny, proč ta co kojí 3leté, nebo ta co jednoráz dítěti nedá za žádných okolností to hrotí a dělá to hůř než "já" 😉

elephant
18. kvě 2015

@annaluciapetrzel Další blábol.
Proboha proč má někdo pořád potřebu matky škatulkovat? To má tak silnou potřebu do nějaké skupinky patřit? A když nenajde vhodnou, tak si honem nějakou vytvoří?

elephant
18. kvě 2015

@naomi6 píšeš: "Pokud se už rozhodnou neočkovat vůbec, tak to mají dotáhnout do konce a nést všechny důsledky s tím spojené."

No, takhle nastavené povinné očkování, jako je u nás, je specifikum ČR a SR. Když se německá matka (a je to hned vedle nás) rozhodne neočkovat, její dítě z kolektivu nikdo nevyloučí. Proč má být české dítě proti tomu německému trestané? Čím přesně je české neočkované dítě pro okolí nebezpečnější, než to německé?

annaluciapetrzel
autor
18. kvě 2015

zeny, asi to ukoncime 🙂.... proste jsem zustala nepochopena, o ockovani se bavit odmitam. mejte se fajne.

evikmi
18. kvě 2015

z obou článků si beru hlavně tohle TOLERANCE JE MOJE CESTA 😉 ale evidentně jsem jediná tady 😀

elephant
18. kvě 2015

@annaluciapetrzel Blbě jsem to napsala, punková maminka není blábol, unáhlila jsem se, jsem v práci a píšu rychle (nebo se o to alespoň snažím) 😀 Nikoho z ničeho neobviňuje, alespoň myslím, neměla jsem čas to číst podrobně. Jen prostě nechápu potřebu furt něčím někoho nálepkovat, asi mám blbou fázi cyklu... 😀

Ne, mně prostě připadá, že některé maminky jenom potřebují poplácat po rameni, jak to hezky dělají, a když to nikdo neudělá, tak se poplácají samy (což je samozřejmě úplne ok), a některé o tom píší na blogu... Taky způsob.
Jen bych prosila neosočovat nikoho, protože se to snaží dělat co možno nejpoctivěji, ať to už znamená to, že dá lahev (je najpoctivější ve vztahu ke své nezávlosti), nebo kojí do 4 let (je nejpoctivější k dělce kojení)..