Rekonstrukce půdy, kde začít jako první?

mamilu
28. srp 2017

Ahojky, potřebovala bych poradit. Plánujeme u našich v RD přestavět půdu na byt 3+1. Chtěla bych vědět, kde máme začít jako první?
Jako vyřídit hypotéku, udělat projekt, stavební povolení??? Vůbec se v tom neorientuju🙂 Děkuji za jakékoli info

barb86
28. srp 2017

Ahojky maminko mile ráda ti poradím protože také přestavujeme půdu. V prvé řade zajděte do banky a informujte se co je potřeba ohledně hypotéky. Tam Vám řeknou že si musíte najít nejdříve architekta který vám udělá projekt. Poradila bych Vám udělejte si rovnou projekt pro stavební povolení. V bance vám řeknou že budou potřebovat jen projekt na základě nějaké studie ale na stavebním úřadě Vám tento projekt nebude stačit. Proto radím udělejte si ho hned na stavbním povolení. Nás tento projekt stál okolo 45 000kč. Takže se na to prřipravte. Až budete mít projekt tak pojedete zpátky do banky a ten vám pošle odhadce aby vám odhadl cenu o kolik se navýší celková hodnota nemovitosti. Ještě jedno bych vám poradila. Radši si půjčte o 200 000 víc jako takovou rezervu kdyby vám to nestačilo, protože pak by vám už asi nechtěli moc půjčit. Taky si budeme pujčovat víc. Podle m2 v projektu budete muset mít bud na ohlášku a nebo na stavební povolení. Myslím si že to budete mít tak jako my na stavební povolení protože my také budeme přestavovat jen 3 pokoje. Připadá mi to trochu ujetý na 3 pokoje mít stavební povolení ale budiž. Přece jen jsme v české republice není čemu se divit. Banka vás pošle na stavební úřad pro stavební povolení. Stavební úřad vás pošle na hygienu, životní prostředí a hasiče. Tyto úřady by se měli na ten vás projek kouknout a dát vyjádření stavebnímu úřadu jestli s tím projektem souhlasí. Když to budete mít na ohlášku tak tyto úřady si můžete oběhat sami a když SP tak stavební úřad to oběhá za vás ale má na to měsíc. My už čekáme skoro 3 měsíce. Jestli můžu ještě poradit tak at to za vás oběhá vás architekt protože on se v tom vyzná víc než normální člověk.Budete potřebovat ještě pojistku na váš barák, pojištění domácnosti a pak ještě budete muset jet na katastr. Je toho strašně moc tak kdyby byl nejaký dotaz tak vám ho zodpovím. Doufám že jsem vám aspon trochu pomohla.

mamilu
autor
28. srp 2017

@barb86 Jeje, když to čtu, tak se mi do toho ani nechce😀 ale děkuji, už víme kde začít🙂

barb86
29. srp 2017

no jo je to běh na dlouhou trat, zvlášt když ti ještě na stavebním úřadu "háží pod nohy klacky." Jsem ráda jestli vám v něčem pomohlo.