Rekonstruujete dům ze 7000,- měsíčně? Má to spád?

jarkakr
27. říj 2014

Ahojky všichni, s manželem jsme se nezávisle na sobě rozhodli, že se nám panelák zajídá. Já o tom nechtěla začít proto, že manžel je můj peciválek a on zase proto, že neví, jestli dostane v práci smlouvu na dobu neurčitou kvůli hypotéce. Nakonec se mi na procházce svěřil a rozjeli jsme nekonečné debaty o tom, jak bude vypadat dětský pokoj, kuchyně... no, znáte to. Chceme koupit domeček a opravit ho, určitě nechceme začínat od základů. Maximální výši hypotéky vidíme tak na 800 000,-- Kč, já na mateřské a s vlastní hypotékou... mám z toho trochu obavy. Rekonstruujete někdo ze 7 000,-- měsíčně a má to vůbec nějaký spád?

andelka
27. říj 2014

No, a máte něco našetřené? Nebo stavební spoření?
Jako by před 5 lety kupovali 1+1 za tuhle cenu. Sice to pak kleslo, ale i tak..za 800 tis. to bude ruina, která si vyžádá ještě jednou tolik. A hodně času, pokud byste to chtěli dělat svépomocí? Když muž pracuje a ty máš malé dítko? No, přemítání pěkné, ale zkuste si sednout s finančním poradcem, omrkněte trh u vás a uvidíte co je reálné a co ne.

denca1988
27. říj 2014

Myslim ze v dnesnej dobe kupovat neco tak levne je uplna blbost,nacpete do toho vic penez akoby ste stavali nove od zakladu....a kde chcete zohnat barak za taku cenu a pak sa vejit aj s rekonstrukci do rozpoctu?podla mna uplne nerealne....

letadlo13
27. říj 2014

@jarkakr Tak první věc, ke každé hypotéce potřebuješ nejmíň 15% ceny mít našetřeno, aby ta hypotéka nebyla drahá. Kupní cena 800.000,- na vesnici se dá, ale bude to fakt výrazná rekonstrukce. My jsme do něčeho podobného šli, takže vím svoje. Ale pro nás ten domek není stálé bydlení, tak to bereme jinak. Rekonstrukce je nejen drahá, ale hlavně čas, čas, čas. Pokud to člověk opravuje svépomocí, hodně ušetří, ale pak se to protáhne. Raději vyšší hypotéka a zrychlit to, než čekat měsíc, než dorazí peníze, aby se dalo pokračovat. Takhle spravovala domek sestřenka. Měli dům po dědovi, nejdřív to dva roky lepili ze svého a z úspor, pak ještě asi 1.200.000 Kč hypotéka a za 6 let s tím ještě nejsou hotoví, a to fakt pracujou v každé volné chvíli. Hodně si to propočítejte. Nejhorší je, když jedou náklady na byt a zároveň na barák, který ne a ne být obytný. A bydlení na stavbě... jenom když jsme teď dodělávali dřevěnou podlahu (což je finiš stavění), tak na všem dvoumilimetrová vrstva prachu... Navíc dělám ve financích, tak vidím i další aspekty (pojištění na smrt a invaliditu alespoň na výši hypotéky, rezerva pro nenadálé případy atd. co s financováním bydlení souvisí). Kdo tohle nedomyslí, ten si koleduje o velký průser.
Jinak my rekonstruovali a nemusela se dělat střecha ani nic z hrubé stavby. Říkali jsme si, že za půl až 3/4 roku to bude k bydlení a za další rok budem definitivně hotoví (svépomocí). Ale kam člověk kopne, tam vypadne nečekané překvapení. Bydleli jsme sice za 3/4 roku (150.000,- v rekonstrukci a to je fakt jenom cena malty, trubek a dlaždiček, navíc sehnaných za výrazně nízké ceny) a nešla teplá voda, nefungovalo topení, v předsíni místo podlahy hlína a na půdě 30 let staré seno 😀
Teď uplynul další rok a je to ve stavu - hotová ložnice, koupelna a obývák (fakt na hotovo). V kuchyni není kuchyň, předsíň je aspoň omítlá a vybetonovaná, budou se dělat vstupní dveře, napojovat turbokotel a zateplení střechy. Půda je vyklizená. Nejsou schody, není fasáda, není zateplení. Nejhorší jsou malé položky - vypínače, šroubky, metr trubky, přechodka na tohle a tamto, metr káblu, hup a je to 50. tisíc. 😠

jarkakr
autor
27. říj 2014

@letadlo13 Nejdřív děkuju za čas, který jste napsání příspěvku věnovala!

Ve financích jsem taky dělala, takže pořádné pojištění máme a hypotéky jsem taky dávala dokupy, takže vím, co a jak. Je to veliká výhoda, protože kdo se v tom nevyzná, ten může opravdu hrozně ošklivě narazit. Jen s tou rezervou je to teď spíš pár tisíc naopak, ale to doufám, že do konce roku srovnám. Pravda ale je, že za tři roky, co budeme spolu, jsme nikdy neměli na nějaké vyskakování a jít si jednou měsíčně někam sednout považujeme spíš za luxus. Zase ale umíme dobře šetřit 😀.

Další naše výhoda je, že jsem z rodiny stavařů - děda, táta, tři bratři a z nich jeden má i menší stavební firmu, takže by náklady na pořízení materiálů mohlo být jednodušší a levnější. K tomu by občas určitě přišli a pomohli, však si moji tři starší bratři stavěli domy navzájem. Doufám, že si udělá bratr čas a půjde se s námi podívat, co vlastně chceme teoreticky koupit. Jsem si ale jistá, že všechno svépomocí nebude a občas bude potřeba investovat i do odborníků - třeba chceme kotel na plyn, ale mám zase výhodu v tom, že znám dobrou a hlavně levnou firmu.

Naprosto souhlasím s tím (a manžel naštěstí taky), že si radši půjčíme o 150 000,-- víc a uděláme třeba přízemí pořádně, než spát v nedokončené ložnici a nemít kde vařit. O dětském pokoji nemluvě.

U nás je to komplikovanější o to, že když jsme se poznali, tak už měl každý z nás hypotéku. Já naštěstí o dost kratší, ale zase vyšší splátky. Teď bychom jeden byt prodali a druhý se pokusili pořád pronajímat - bereme ten menší byt jako spoření na penzi, nechce se nám ho zbavovat.

Byt, ve kterém bydlíme, nás na malé položky naučil. Tam vyměnit zásuvku, spravit lino, utěsnit okna... radši to ani moc nepočítám. Budou se tady měnit stoupačky, jsou nové balkony, spravili jsme si docela solidně koupelnu, tak taky doufáme, že nám z prodeje něco zbude. Ale moc toho po třech letech splácení (a ještě mimo fixaci) nezbude.

jarkakr
autor
27. říj 2014

Naspořeno nemáme nic. Jen věci, které jsme nakoupili za ty tři roky, co jsme spolu, jsou všechny mobilní. Takže peníze nejsou, ale vybavení ložnice, koupelna, většina kuchyně by byli. Sice něco z toho i z druhé ruky, ale do začátku by to stačilo. Stejně tak dva koberce a lino, záclony, závěsy a vybavení domácnosti jako jsou ručníky, kuchyňské náčiní... To se taky počítá. A můj nejmilejší strejda má truhlářskou dílnu a šikovný ruce, takže i tohle je o materiálu a volném čase.

Ještě by mě zajímalo - můžete mi prosím porovnat, jak se zvedly náklady v domečku cca 3+1 oproti bytu?

@andelka Hodně můžeme těžit z oblasti, kde bydlíme - je tady docela nezaměstnanost, takže ceny nemovitostí nejsou tak vysoké. Proto hlavně čekáme (jak jsem psala) na to, jestli manžel dostane k prvnímu lednu smlouvu na dobu neurčitou.

@denca1988 Raději bychom opravovali, než stavěli od základů. Dům už má svoji atmosféru a i podle ní se budeme rozhodovat. I když přiznávám, že manžel se trošku kloní i ke dřevostavbě, ale mě se to moc nelíbí.

brunetka11
28. říj 2014

Vím, že to jsou krásné sny... než však přistanete na zemi, koupíte si dům a začnete rekonstruovat z tak šíleně nízké částky - zkuste to třeba jinak. Sněte dál, ale po dva roky zkuste žít v tomto režimu (odkládat si peníze ještě z té sedmičky, jako byste rekonstruovali), aniž byste se zadlužovali a něco kupovali. Teprve pak, pokud budete ochotni ještě žít tímto způsobem, se porozhlédněte po vysněném domku. Našetřené peníze můžete navíc použít právě na splnění svého snu.
Pokud peníze v mezičase nedokážete našetřit, uvědomte si, do jaké dluhové pasti byste se dostali - ty peníze, které by vám pochybily, by vás dostaly do mínusu. A na ten se načítají další úroky.
Ale třeba to zvládnete v pohodě... a zjistíte, že se to dá...

P.S.
Omlouvám se, že vám do toho mluvím podobným způsobem.
Přiznám se, že si raději ani nepředstavuji, jak náročné musí být vyžít s tak nízkou částkou u 3-4 členné rodiny. Natož s hypotékou v zádech a strašákem vysoké nezaměstnanosti v daném regionu.
Zvažte, co vám za to stojí...

barborka09
29. říj 2014

@jarkakr Mě to příjde naprosto šílené. S takovou částkou měsíčně neuděláte nic. Podle mě by bylo dobré, kdyby jste si sedli a sepsali kolik vás bude domeček stát aby jste ho zrekonstruovali tak, aby se v něm dalo bydlet. Tzn. co je potřeba udělat hned a nedá se dělat v době kdy tam budete bydlet. Takže bych si sedla s těma příbuznýma kteří dělají v oboru a hezky si to sepsala a pak se nad tou částkou zamyslela jestli jste schopni to zvládnout. Přece jenom v první fázi se musí řešit střecha, okna, veškeré instalace (elektro, topení, voda, kanal) podlahy, omítky. Musíte mít k dispozici kuchyň, koupelnu a min. jeden pokoj aby jste se mohli nastěhovat. Přeju vám ať to vyjde, ale nejít do toho s horkou hlavou.
Jinak my jsme před šesti lety rekonstruovali pitomý byt v paneláku - cca 64m. No a stálo nás to bez mála 300 000,-. Byla v tom nová elektroinstalce, nové jádro, nové omítky, nová podlaha v kuchyni a koupelně, samozřejmě kuchyňská linka. Parkety v pokojích jsme jenom přebrousili a nalakovali. Pak nové dveře a byli jsme na tak vysoké částce. A to jsme to dělali taky svépomocí a všechen materiál nakupovaný se slevami. A to si nemyslím, že bychom doma měli něco extra drahého.

jarkakr
autor
29. říj 2014

@barborka09
Máte pravdu v tom, že se to musí dělat s rozmyslem a děkuji, že jste mě částečně posadila zpátky na zem. My plánujeme začít opravdu hledat nejdřív v lednu (viz smlouva na dobu neurčitou u manžela) a pak se posadíme a vymyslíme. I když pravda je, že na tohle jsem doma spíš já, takže budu hledat a hledat a žádat rodinu o názory. Na tohle se vůbec netěším, ale potvrdila jste mi, že bez toho to nepůjde 😒 .
300 000,-- Kč není tak moc. Znám lidi, kteří jsou schopní dát skoro tolik jen za jádro. A elektriku jste řešila jak? Museli jste sekat? My, pokud se nám příští rok nepovede solidně odstěhovat, budeme taky tahat novou, ale uvažujeme o lištách, aby u toho nebylo tolik nepořádku a netrvalo to tak dlouho. Myslíme si, že i tím se zvedne cena bytu a každá tisícovka při prodeji potom bude dobrá.

jarkakr
autor
29. říj 2014

@brunetka11 Neomlouvejte se, sama mám podobné myšlenky a proto jsem to sem napsala!

My žili z mnohem nižší částky, zbývalo mi i 800 ve stravenkách na jídlo na měsíc, když jsme byli bez maličké. Takže vyžít se dá s lecčím, jen nám z toho začalo časem trochu "hrabat", ale zrovna, když šlo do tuhého, tak jsem našla práci.

Naštěstí vím, že dokážu ušetřit docela dost peněz, za poslední dva roky jsme dali dohromady dost na několik nezbytných věcí (jako jsou třeba nekonečné opravy auta - znáte to), i na pár skvělých věcí, bez kterých bych si už život nedokázala představit (třeba vana v koupelně) 😀 . Rozhodně vím, že než se do něčeho pustíme, sepíšu si to, naštěstí jsem analytik, ale nadšená jsem pořád.

barborka09
29. říj 2014

@jarkakr No je pravda že někdo za ty peníze pořídi jenom jádro, ale co si budem povídat, mě konečna cena dost překvapila. Můj počáteční odhad byl cca 200 000,- a najednou to bylo o sto víc.
Co se elektřiny týče, tak jsme dělali drážky - u nás to není problém. Je to sice panelák, ale je udělaný betonový skelet a mezitím je to vyzděné cihlami, takže to nebyl až takový problém. Ségra dělala elektriku v klasickém paneláku a taky dělali drážky. No brácha který ji to dělal se z toho málem opupínkoval. Má stejně velký byt jak my a časově to dělali dvakrát dýl. No přece jenom panel je trošku tvrdší než cihla, že. A za mě můžu říct, že já kupovat byt a přijít se podívat do bytu kde je nová elektrika v lištách, tak ho vživotě nekoupím. Já vím že je to levnější a lehčí řešení, ale abych měla po celém bytě lišty, tak to fakt ne. Myslím že dnešním standartem je elektřina ve zdi.

barborka09
29. říj 2014

@jarkakr A proč neuvažujete o novostavbě? Podle mě vyjde levněji než předělávat nějakou ruinu. Jestli jste na tom finančně tak jak jste, tak bych třeba jeden rok pořídila pozemek (nevím kolik by u vás stál). Další rok vyřídit projekt a papírování kolem. No a třetí rok začít stavět. Je to sice běh na dlouhou trať, ale myslím si že je to lepší a podle mě i levnější než předělávat něco starého.
Třeba můj známy stavěl barák a ten rok kdy se vyřizovali povolení věnoval tomu, že sháněl na netu nejlevnější materiály na stavbu. A když si vemu že první nabídka na cihly byla 800 000,- a on nakonec sehnal ty samé za 400 000,- tak to je úspora už pořádná. Tak samo sháněl vše - střechu, krovy, okna,... A nový barák ho vyšel na 1 500 000,- (bez pozemkum, ten měl). Má to v suterénu prádelnu, kotelnu, dílnu a garáž, v patře kuchyň, WC, velký obývák s jídelnou a druhou garáž no a horní parto má čtyři velké pojoke a velkou koupelnu s WC. Takže nic malého. A v podstatě vše dělali svépomocí přes známé, žádné firmy.

jarkakr
autor
29. říj 2014

@barborka09 Tak kupodivu takhle má udělanou elektřinu dost mých známých, takže jsem si i myslela, že je běžnější to udělat takhle. Tady to je typický starý panel, takže drážkování by byla opravdu síla.

Novostavba nejde kvůli tomu, že bychom to nepostavili. Já jsem sice na stavbě v rodině pomáhala mnohokrát, ale manžel ne a ani nestojí o to, dát si s tím tolik práce. Sice oba pocházíme z RD, ale v pohledu na práci se dost lišíme - já neposedím a pořád něco kutím a manžel se poslední dobou taky moc snaží, ale v krvi stavět zdi, malovat a vůbec tvořit nemá. V tomhle se musím držet reality, prostě na to nemáme dost energie a po své rodině to nechci. Párkrát vypomoct s vodou, elektřinou, sanací nebo střechou, to jo, ale aby mi pomáhali stavět od základů... to bych radši zůstala v bytě. Mají všichni velkou rodinu a svých starostí dost.

Klobouk dolů před známým! Abych se přiznala, už neplácám jen tak z vody, ale pár domečků v okolí jsme našli, pořizovací cena okolo půl milionu (vybíráme vesnice se školkou, školou, obchodem a doktorem) s tím, že mají novou střechu včetně krovů, podlahy, plastová okna, nový topení, chybí vlastně jen fasáda, plynový kotel, vymalovat, vybavit. Nechystáme se teda hned kupovat, ale koukáme se co a jak kde je.

barborka09
29. říj 2014

@jarkakr No tak jestli jte schopni pořídit za půl mega něco co má novou střechu, okna, podlahy a topení tak to pak jo. U nás se za tu cenu dá pořídit něco v tom stylu, že nejlepší je tam najet s bagrem a celé to zbourat a mít to pouze jako pozemek. Tak držím palce ať to dopadne dle vašich představ.

jarkakr
autor
29. říj 2014

@barborka09 Jen je potřeba doufat, že se ceny na jaře o tolik nezvednou. A jestli ano, tak bychom asi zvolili čekání do podzimu. Nebyli jsme se na nic dívat osobně, tak je otázka, co se z toho nakonec vyloupne, ale tři objekty v dobrém stavu do 520 000,-- jsme na netu našli. Děkuji Vám za plodnou diskuzi! Mějte se hezky.

brunetka11
30. říj 2014

@jarkakr Řeknu to jinak - když jsem byla sama, dokázala jsem vyžít ze stovky na týden na jídlo, co se nám narodily děti, občas je problém vyjít s několika desítkami tisíc - protože to je prostě denní provoz - když se ti "vysype" lednička, jídlo v takovém množství už za okno nebo k sousedům dáš těžko; když se ti vysype pračka, je to už opravdu v háji; když se rozsype auto, na dědině vás to může opravdu zaříznout - doktoři, školka, normální provoz (potraviny, drogerie)... Ano, sousedi (pokud máš štěstí na fajn lidi) třeba pomohou, ale ne roky, než si na to auto z pár stovek našetříte.

katerinap1978
30. říj 2014

@jarkakr Jaruško, pokud jste na tom finančně tak, že si můžete dovolit hypotéku v max. částce 500.000 - 1.000.000 + další měsíční výdaj max. 7.000 do oprav, tak to radši nedělejte. Obvzlášť pokud nejste nadšení kutilové. Nechci Vám brát iluze, ale to je strašně málo a mohlo by to vaší rodinu akorát dostat do dluhové pasti. Pokud tak moc toužíte po něčem vlastním, kupte si maličký starší byt (1 + 1, 2 + kk), ten si postupně upravte a předělejte dle moderních trendů a pokud to budete v pohodě zvládat, prodejte nebo pronajměnte ho a z utržených peněz si financujte hypotéku na Váš vysněný domeček. Malý byteček za tyto peníze jistě seženete a pak, za 2-3 roky uvidíte, jestli to jde a když ne, byt se prodá snáz než neopravitelná ruina...

Jen pro srovnání, máme nový dům a jen běžná údržba a základní provoz domu nás vyjde na více než 10.000 Kč měsíčně. Na hypotéku máme domek jen z nějakých 30%, přesto je hypotéka dost velká a v celkových příjmech naší rodiny je znát - a to jsme střední třída s dvěma slušnými příjmy...

jarkakr
autor
30. říj 2014

@brunetka11 Zrovna včera nám přestalo startovat auto po celkové opravě. 😒

@katerinap1978 Možná bych zkusila vaše výdaje na dům zrevidovat nebo máme úplně jinou představu 😅 . Totiž ptala jsem se sourozenců a včera mi došla odpověď - stačí na zálohy, SIPO, televizi, popelnice atd. 7 000,-- Kč + 25 000,-- Kč na dřevo na rok, topí si doma, když není moc zima, v kamnech. A to je v tom i pojištění a mají tři a čtyři děti. Každopádně to zvážím, pořádně to všechno propočítáme, až dostane manžel smlouvu. Budu tedy počítat s měsíčními náklady o něco vyššími, než jsem myslela. Naše nynější hypotéka a náklady na byt přesahují 10 000,-- Kč, nemyslela jste ty náklady i s ní?

martula02
30. říj 2014

Kde se da koupit domek za pul milionu k bydleni? Staci kraj... My kupovali domek bez vody, odpadu, stara elek., bez koupelny s mensi zahradkou za 900tis a dalsich 600 jsme nasypali do vnitrni rekonstrukce. Jo je to 2+kk, 40m2 k bydleni. A to nemame prepychove veci apod. Bydlime na vesnici. Naklady na bydleni mame 2tis mesicne + hypo samozrejme

katerinap1978
30. říj 2014

@jarkakr Ne,ne. Těch 10.000 Kč jsou rozopočítané průměrné roční výdaje našeho domečku na el., vodu, topení, běžnou údržbu + drobné investice (tu je potřeba vymalovat, tam je potřeba něco natřít, udělat jinak, opravit, rozšířit, jinak vybavit....) a drobnosti potřebné k údržbě a zkrášlení zahrady. Hypotéka je mimo to. Pravda je, že mít míň peněz, stačilo by na běžný provoz domu 5.000 Kč určitě, ale člověk chce také zkrášlovat, něco měnit, atd. ne jít na dřeň nemoci vůbec nic. To je pak život strašně sešněrovaný.

Á, takže máte vlastní byteček, to z prvního příspěvku nebylo patrné, tak to jsem s tou radou začít malým bytem k rekonstrukci mimo mísu 🙂.

mariti
30. říj 2014

Tak já si nemyslím, že by to nešlo, ale hrozně moc záleží, jakou má kdo představu a co je ochoten ji obětovat (a jak dlouho). Než jsem poznala svého manžela, rekonstruovala jsem domek a hodně se to prodražilo tím, že jsem využívala služeb odborníků. Dopředu jsem si absolutně neuvědomila, co vše budu muset opravovat, kupovat, řešit , jak náročný bude každodenní provoz - fyzicky i finančně. Svépomocí se dá ušetřit hodně, ale ten čas, čas, čas... Manžel je takový, že chce všechno dělat sám, ale času je málo a nechci, aby to bylo zase tolik na úkor rodinného života, ve smyslu procházky, výlety, návštěvy přátel, občas dovolená. Říkám, že je mi zřejmě v tomto životě souzeno žít pořád v nehotovém rekonstruovaném, zvlášť "příjemné" je to v době těhotenství, to si skutečně "užívám" naplno. Když jsem byla těhotná poprvé, rekonstruoval se byt, měnila se dispozice, prachu bylo šíleně, furt jsem uklízela a vidět to nebylo. Teď jsme ve starém domě. Mám rizikové těhotenství, mám se šetřit, a přitom tahám dřevo na topení ze sklepa (když dojde, jinak ho donese samozřejmě manžel), v koupelně skoro mrzne, teplá voda je jen někde a stále se něco porouchá (minulý měsíc auto a počítač). Chce to odvahu a pevné nervy, ale jde to. My tedy nějaké rezervy máme a naše rodina by nás finančně podržela, jen je mi to už v mém věku nepříjemné prosit o peníze, takže to je až ta poslední možnost. A je potřeba, aby byl v rodině alespoň jeden "analytik", který myslí na to důležité. Takže za mě - proč ne? Jen dopředu dobře zvážit a být připravena na důsledky, pak je už pozdě naříkat.

verumik
31. říj 2014

Ahoj, my kupovali baráček ke kompletní vnitřní rekonstrukci, měli jsme dva nadprůměrné platy, 500 00 Kč ze stavebek. Od banky jsme si pujčovali na koupi plus dalších 250 tisíc na rekonstrukci.
A byl to i tak mazec, v době rekonstukce 10 000 Kč nebyly peníze.
Jen v rychlosti si vybavuju, že za nová okna jsme dávali asi 90 000 Kč, topenářům jsme dali snad skoro 200 000, za nové rozvody, topení, kotel, a to máme podlahové topení jen v koupelně, jinak všude klasika. Elektrikář po nás chtěl skoro 180 00 Kč, to jsme nakonec sehnali jinde za 80 000 Kč, ale hrozné částky.
Po koupi jsme zjistili, že není zaplacena kanalizace, která se ve vesnici akorát dělala, a šup 15 000, dalších 5 000Kč kanalizační šachta.
Platli jsme nájem v bytě 7 000Kč, plus hypotéku, s tím jsme počítali, ale nenapadlo nás, že na baráku jsou nastavené vysoké poplatky, páč tu původně bylo elektrické topení, ty poplatky se musely zaplatit, takže najednou jsme měsíčně platili 19 000 Kč jen za hypo, nájem a poplatky.
A hlavní věc, která by mě kromě peněz odradila, je chlap pecivál. U nás makalo každý víkend 5 lidí, z toho 3 fakt šikovní a fyzicky zdatní chlapi. Vnitřky nám nakonec dělal známý, kromě nějakých bouracíhc prací a pod., páč s těma měsíčníma nákladama jsme si nemohli dovolit to předělávat dva roky, ale i tak jsme fakt makali o víkendech od rána do večera. Šetřilo se, tak chlap třeba kopal 30m výkup pro trubky na vodu ze studny. Byla to šílená dřina, v neděli večer jsme vždy úplně hotoví lehli na gauč a čuměli do stropu. Těšila jsem se vždy do práce, že si v kanceláři odpočinu.
Určitě to stálo za to, ale musím říct, že jsme si to neuměli představit, a taky je třeba počítat s tím, že vše stojí vždy min. o třetinu víc, než kolik na začátku počítáš. My třeba měli daný rozpočet na nové zdi, ale chlapi zjistili, že prostě jeden roh baráku se sesouvá a je ho potřeba v podstatě znovu vyzdít, takže zase plno peněz navíc.
A náročné bylo i to bydlení jinde, měli jsme tu toho známého, který trochu hlídal ostatní dělníky, elektrikáře, topenáře, ale i tak bylo těžký vše ohlídat a spousta věcí je jinak, než jsme chtěli, protože jsme prostě nemohli z práce každý den jezdit na barák tak, abysme ty delníky v pracovní době stihli. Kolikrát jsme sem jezdili brzo ráno před prací, abysme se s nima na něčem domluvili, a stejně to třeba pak udělali jinak. Což by tedy u vás snad odpadlo.
A i ty víkendy byly náročný, nebyla tu pořádně voda, elektrika, takže i vodu na čaj jsme si dělali na vařiči, vše pořád špinavé. No jsem ráda, že teď, když máme malého, to už je hotové.
Jinak, my stavěli i stáj pro dva koně, takže o to to bylo horší, bourali jsme ručně starou stodolu, to samozřejmě všude není, ale za 800 000 asi nekoupíš dům, kde by stačilo udělat novou dlažbu. A třeba jsem nepočítali vůbec s tím, kolik stojí odvoz "bordelu" z té stodoly na skládku, a vůbec odvoz věcí, jako stará vana, staré dlažby, podlaha, kterou jsem vykopali. Na to jsme třeba v rozpočtu zapomněli a pak ty peníze chyběly jinde.
Jsem teď zpětně ráda, za to co máme, ale bylo to opravdu hodně náročný, jak finančně, psychicky, tak fyzicky, a to i přes to, že jsme docela šestřili a ne vše je podle našich představ, třeba místo dveří od Sapeli máme nakonec úplně obyčejné z Hornbachu,a to v rozpočtu taky původně byly. A na kuchyň taky nezbylo, tu jsme dokupovali až časem a fakt za miminální peníze.
Ale je pravda, že my máme vnitřky kompletně hotové, kdyby se nestavěla stáj a nebourala ta stodola, tak by to tak strašné taky nebylo a krom toho, my máme rádi vše pořádně udělané, nejsme moc na taková ta dočasná řešení, a neumím si představit mít několik měsíců rozkopaný dvorek nebo chodbu, jako to třeba někdo má.

verumik
31. říj 2014

Teda, koukám, že můj příspěvek vyzněl trochu hůř, než jsem chtěla. Možná dobrý říct, že jsme se stěhovali 5 měsíců po koupi a velká část rekonstrukce probíhala v zimě, takže to v tý zimě, tmě a s dojížděním bylo trochu náročnější.
Přidávám fotku, jak vypadal výkop, co kopal manžel a jak jeden čas vypadala naše zahrada, hrůza.

verumik
31. říj 2014

@verumik A o 5 měsíců později na tom samém místě 🙂 Ale dřina teda neskutečná.

letadlo13
31. říj 2014

@jarkakr
Tak jestli jste se na domky nebyli osobně kouknout, tak tomu teda nevěř. My našli asi 5 nádherných domků, krásná lokalita, vypadaly hezky, někde i plynové topení a cena třeba 400.000,- Pak jsme tam šli a ano, opravdu tam visel kotel v nově omítlé místnosti - a ve vedlejší spadlý strop. Totéž, hezký domek, vysekané a připravené drážky na elektriku, vyměněné okna, ale ve svahu a totálně ujetá statika, podlahy křivé asi o 10 čísel z kopce, a nešlo u toho zaparkovat.... ale inzeráty to byly jako víno.
Zbytek máš v IP, bylo by to dlouhé....

nov777
31. říj 2014

@jarkakr ahoj, kdyz jsem cetla tvuj uvodni prispevek, tak jsem si rikala. Ok, hypo maji tak na pozemek a co dal? Urcite to podle kraje nebude tak horke a treba budete mit stesti a na neco natrefite, ale moc realne to nevidim. Tady se ted prodava baracek postavenej z bourabejch cihel, na okraji vesnice, tri plus jedna, vsechno svepomoci, bez zahrady, bez parkovani a chteji 1,5mil. Taky bych rekla, ze je potreba si rozmyslet, jak dlouho dokazete platit naklady na byt a zaroven hypo a investice do oprav. Bydlime v ulici novostaveb a dobre pulka sousedu se musela stehovat k rodicum, protoze to financne nezvladali. Naklady na rekonstrukci bych asi nepocitala v desetitisicich, ale spis statisicich. Jenom kotel bas stal 40tis, drevo na plot 10tis., fasada a zatepleni 250tis. Vsechno svepomoci, pres znamy, se slevama, v akcich. Pro plovouci podlahu jsme si jeli do Vidne, Bauhaus tam mel obri akce na plovoucky atd. Snit je fajn, ale lepsi je pocitat s tim, ze to bude drazsi. Ze zanych me napadaji hned tri pripady, co pocitali a ve finale jim pul.milionu chybelo.

alisek
31. říj 2014

Nechci vás zrazovat ale koupě "staršího" domečku na opravu-rekonstrukci..Je to dřina, rozpočet se vám nejméně 2x navýší, je tedy otázka jak starý dům chcete a jestli chcete natom pracovat svépomocí, tak váš manžel musí makat chce nechce, protože je natom hoodně práce a dřiny, vidím to u svého manžela, tráví tam svůj čas po práci, domů se vrací tak před 8h. a skoro celé víkend. my kupovali dům za 1.100.000,- ze 70 let, a na rekonstrukci jsme brali 800 tis. a je to málo, navýšili jsme hypo o další 300tis..

letadlo13
31. říj 2014

@jarkakr Možná by tu padly přesnější názory, kdybys tu vložila nějaký inzerát z realitky, co tak přibližně hledáš. On totiž domek za 700.000 je fakt široký pojem. Hlavně poměr velikost-lokalita-stav (mrňavý a opravený nebo velký ale na spadnutí???)
Pak by se dalo diskutovat o dost přesněji.