icon

Rok 2021. Jaký na to má kdo názor?

8. srp 2021

Dobrý den, Ahoj... Tíží mě jedna hrozná věc. V roce 2020 jsem porodila syna.. Těsně před pandemií. Mám teď velké stavy úzkosti a každý večer problém s usinanim protože přemýšlím nad tím co se to vlastně ve světě děje. Hoří lesy.zemětřesení, záplavy, tornáda... Vím že tyto jevy tu byly jsou a budou... Ale teď mám prostě pocit že lidstvo vyhyne... A hrozně mě to děsí... Mám strach ze smrti... Mám strach z toho že můj syn bude trpět... Nechci znít jako blázen ale opravdu mě to trápí... Tak moc bych chtěla pomoct přilepšit planetě.. Klidně sázet každý den dva stromy... Nepoužívat plast a v podstatě se tím vrátit o x let dozadu... Ale co zmůže jedinej člověk? :( .. Mám v plánu navštívit psycholožku.. Ale nejdřív jsem se chtěla svěřit a zjistit jaky na to má kdo názor... Ve spoustě případech to vypadá jako že je to těm lidem vlastně fuk.. Že jsou s tím smířený.. Ale já vůbec a mám strach.. Kdybych věděla co nastane nikdy bych do toho syna neprivedla... Achjo... Děkuju za přečtení..

zelenaesmolda
8. srp 2021

Podle me bys toho psychologa mela urcite navstivit...
Jinak tahle doba je doba prosperity,blahobytu a miru.Nikdy jsme se nemeli lip takze zase tak horke to fakt nebude. 🙂

emamir
Autor odpověď smazal
kevi1
8. srp 2021

Snaz sa zit ekologicky a vaz si, ze zijes v dobe blahobytu. Navstiv psychologa.

klokanka31
8. srp 2021

Ty mi snad čteš myšlenky, zrovna dneska jsem manželovi říkala jak je tahle doba na h****. A říkala jsem přesně to samé - požáry, povodně, tornáda, zemětřesení, do toho korona...Lidi čímdál vzteklejší, arogantnější, chlastají, fetují...zrovna před chvílí jeden takový ožralý grázl málem podpálil barák. Nevím co to je za blbou dobu, ale sesypat se z toho člověk nemůže...

ankaa25
8. srp 2021

Taky nadtim premejslim co se děje ... A tak .. taky mám ztrach co bude dál .. ale říkám si co bude bude teď je teď 😄 a užívám si života 😁 .

merope
8. srp 2021

Ty stavy úzkostí, co popisuješ, jsou nejspíše za hranou "normálu", takže určitě za psychologem. Covid zahýbal s psychikou ledaskoho.

treasurka
8. srp 2021

rika se tomu enviromentalni uzkost...

irmamala
9. srp 2021

eeeee...... a ty víš, co nastane? 🙂 Promiň, já chápu, jak to myslíš, ale tohle je strašně omezený pohled ovlivněný médii, kdy o každém prdu, který se stane na druhém konci planety, okamžitě víš. Přírodní katastrofy tu byly vždy jak píšeš a když budeš trochu pátrat tak zjistíš, že i mnohem mnohem horší. Zamysli se, jak se lidem žilo v době světových válek, morových epidemií a genocid. A stejně se dál muselo žít, pracovat a rodit děti. Život se prostě nezastaví. Žijeme v báječné době hojnosti, svobody a bezpečí. Neumíráme při porodech ani při chřipce, chráníme slabé a menšiny, jsme stále lepšími lidmi, protože odsuzujeme násilí, rasismus a agresi vůbec. Ano, příroda vlivem technologického pokroku trpí, ale to není záležitost posledních pár let. Naopak, až tato generace začala řešit ekologii ve výrobě, v běžném životě, žít v souladu s přírodou je nový životní styl. Ale samozřejmě to chce čas, aby se tento přístup viditelně projevil.... Za sebe si myslím, že pokud se jaderné velmoce nezblázní a nezmáčknou čudlíky tak tady rozhodně ještě pár set let budeme 🙂

lovemusicsun
9. srp 2021

Ahoj, psychologa bych asi navštívila. Chtělo by to se zaměřit na to dobré, co tahle doba přinesla, ne jen na to špatné. Doba to není jednoduchá, ale není to tím co se děje, spíš jsme citlivější a zvykli jsme si na pohodlí a určitý standard. Žijeme opravdu v blahobytu, nikdy nám nebylo líp. Osobně si myslím, že každý by se měl chovat odpovědně ke svému okolí, životnímu prostředí, lidem. Já to po narození dětí také více vnímám a snažím se dělat malé kroky k tomu, aby žili ve zdravějším prostředí. Jsem ale vděčná, že já a moje děti žijí teď a tu budoucnost nevidím tak černě.

emamaira
9. srp 2021

Chápu te, mám podobné obavy. A do toho se ještě bojím, jak to bude až budeme staří, abychom meli našetřeno dost peněz, abychom dětem pomohli s bydlením, protože pochybuju že bude přístup k bydlení tak snadný jako jsme měli my. A to máme kojence a tříletého. Takže tě chci uklidnit, že nejsi jediná kdo se boji budoucnosti. Ale pokud ti to způsobuje takové problémy jako píšeš, bude odborná pomoc vhodná.

makovice88
9. srp 2021

Doporucuji nesledovat zpravy v televizi ani na internetu. Mame se tak dobre, jak nikdy. Ja jako historik naopak vnimam nasi dobu jako nejlepsi. Nebo bys radeji zila ve stredoveku v dobe cerne smrti? Ja tedy ne.
Chapu tvoje obavy, snaz se zit nejlepe, jak dovedes. A vyhledej odbornou pomoc, mohlo by ti to pomoci, abys svoji uzkost pozdeji neprenasela i na dite.

jelenice_zavodnice
9. srp 2021

Trochu nechapu, proc se chces vracet nekolik let zpatky. Kam zpatky? Co by to vyresilo? Corona doba neprispela na psychice spouste lidem, stalo se, ale zivot pokracuje dal, je potreba koukat vpred. Praveze mas na vyber v dnesni dobe. Prestat sledovat kazdy blud na internetu, kazdou tragedii z jine casti sveta, to neovlivnis i kdyz se te media snazi presvedcit, ze za pozary v Recku a zaplavy v Cine muzes prave ty. Nemuzes. Muzes se vzdelavat, knihy jsou dostupne a levne jako nikdy predtim, naucit syna dalsim novym dovednostem ktere si ty treba neznala. Muzes zit i ekologicky a prispet necim svemu okoli. Kazdy to mame nastavene jinak. Nekdo resi kazdy plastovy pytlik ale leteckou dopravou si nevaha zaletet na druhou stranu sveta. Nekdo nakupuje v marketu zeleninu ale kazdy den doma z ni vari rodine. Nekdo ma vlastni zahradku ale bez obcasne chemie se nezaobejde. Nekdo koupi nabytek z druhe ruky, jede si po nej svym velky dieselakem ale nevaha si ho nasledne renovovat. Ve vsech techto vecech ja vidim ekologii, proste zacit postupne a hlavne z toho nesilet a nevnucovat to ostatnim jako to jedine a spravne spaseni sveta. Klidne sazej i stromy tam, kde to vegetace a majitele dovoli a hlavne neinvazivni druhy, ktere do krajiny patri. Pri ceste do popelnice posbirej odpadky v okoli, hlas mestu preplnene kontejnery s tridenym odpadem. Je toho tolik, kde se da zacit. Mam pocit, ze potrebujes hlavne zamestnat mysl a ruce 😀

zelenaesmolda
9. srp 2021

@jelenice_zavodnice
mohla by se vratit zpet do r.1665 a omrknout mor v Londyne,konecne by zazila poradnou epidemii :D

pexi
9. srp 2021

Navštívila bych psychologa, určitě to bude k užitku. A taky vypnula na pár týdnů zprávy.
Samozřejmě ekologie ve vlastním životě je super. Ono kdyby si každý řekl, že nic nezmění, tak by se opravdu nic nezměnilo. Ale když změníš svůj život v tomto ohledu k lepšímu, tak určitě přispěješ planetě a možná i někoho inspiruješ, že to jde 😉 plus svému dítěti předáš dobrý vzor. Za mě má ekologie v rámci rodiny smysl 😉

levandule_k
9. srp 2021

Přestala bych sledovat zprávy, to že uhoří zvířata, jsou někde povodně, je smutné, ale není tvým úkolem přijímat zodpovědnost za všechny činy všech lidí na planetě. Můžeš se sama začít chovat víc ekologicky. Spoustu lidí vyhazuje jídlo (já taky, stane se mi, že to neodhadnu). Nevím jak často jíte doma maso, ale produkce masa je velmi ekologicky náročná, tak třeba můžeš jíst maso méněkrat za týden.

Co se týká smrti, tohle si musíš vyřešit ty sama v sobě. Určité obavy z neznámého jsou normální. Tady to chce psychologa, kouče, zaměřit se na osobní a duchovní rozvoj.

Bojíš se, že smrti něco končí a nic pak není, nebo to bude to ještě horší? (V tvém stavu asi moc nepočítaš, že by po smrti těla, mohlo být ještě něco velmi příjemného...) Já třeba patřím mezi lidi, kteří se smrti nebojí, nemám důvod, stejně se tomu nevyhnu, tak si to nebudu dělat horší ještě tím, že budu podělana strachy z něčeho, co neovlivním. Já věřím v existenci lidské duše a je mi blízký koncept, že se rodime na tuhle planetu s nějakým úkolem a naše duše se může narodit opakovaně.

Největší peklo v životě si většinou dokážeme zpusobit sami, tím jak se k sobě chováme a jaké pěstujeme vztahy😉

PS. Nepsala jsi tady nedávno kvůli antidepresivům a úzkosti?

aguu
9. srp 2021

Zkus se soustředit na věci, které ovlivnit dokážeš. A neříkej si u toho, co zmůže jeden člověk. My jsme třeba dost ekologicky zaměřená rodina. Sice si někteří klepou na čelo, ale co už. A jo, klidně sazej stromy 😉 my si je vypiplavame na balkoně a sázíme, kde obec dovolí.
V mé sociální bublině si půjčujeme/darujeme/prodáváme věci pro děti, tudíž naše plastová kvalitní motorka až slouži šestému dítěti. Koupili jsme ji před sedmi lety a po dosloužení poslali dál, teď se nám vrátila pro nejmladší.
Jasně, máme auto, a moderní vymoženosti, ale nekupujeme si každý rok nový mobil, nelitame třikrát ročně přes půl světa a tak.

aguu
9. srp 2021

Jinak si najdi organizace, co sází stromy po kůrovci, hledají dobrovolníky, potřebují i finanční pomoc. S dětma můžeš vyrobit hmyzí hotel, ve vedrech dávat pítka živočichům,můžeš založit komunitnímu zahradu, můžeš vést ekologický kroužek pro děti. Těch možností, jak pomoci přírodě je spousta 😉

odula
9. srp 2021

Ahoj. Ja teda nevim jak s tim psychologem... Asi jo, asi je to dobrej napad, pokud clovek najde dobryho. Ale myslim si, ze co popisujes neni patologie/porucha. Ono kdyz se cloveku narodi dite, zmeni se hrozne moc veci, vcetne vnimani okolniho sveta. Clovek je mnohem, mnohem zranitelnejsi, protoze si uvedomi, ze je najednou pro nej horsi utrpeni nekoho druhyho, nez utrpeni jeho vlastni. Coz je dost pitomy, protoze s utrpenim vlastnim se clovek nejak vzdycky vyrovna. mno. Ja jsem s timhle musela dlouho, dlouho bojovat, abych to v sobe zpracovala. ma to nevyhody - a sice ze pokud si nehlidas dusevni hygienu, tak je toho zlyho opravdu prilis, nez aby se to dalo unest. Na druhou stranu to otevira cloveka zpusobem, kterej by si neumel predstavit driv a muze mu to pomoct najit novou cestu jak se angazovat - prave i treba trizenim, podporou ekologie atd. Ja planuju si udelat treba pecovatelak, az finance a cas dovoli. ALE - ta dusevni hygiena je opravdu dulezita - co bych ti poradila - soustred se na SVOJI realitu, co se tebe konkretne tyka, jaky problemy ty SKUTECNE muzes resit tady a ted. Pokud se ted citis zahlcena, tak se proste chvilku odstrihni, nenasavej nic, co je mimo ramec tvoji konkretni reality (nekoukej na zpravy). Mas maly detatko, tak se soustred na nej a svoji rodinu. Nemuzes se zabyvat utrpenim ostatnich, ktery neznas, natoz pak utrpenim ktery mozna prijde - a mozna taky ne. To je opravdu nad sily jednotlivce. A taky - nemuzes sice zachranit svet - ale muzes zlepsit situaci lidi primo okolo tebe - svoji laskavosti treba. To mnohdy uplne staci. A co se tyce smrti... mno. To je tezky tema. Na spoustu let... na celej zivot spis. az do smrti. :D a nejsem si jista jak moc dobre se clovek muze pripravit, jestli vubec. Ale - tak jako u jinych problemu - je potreba se soustredit na PRITOMNOST. a problemy resit az - a jestli - prijdou. tak ti drzim palce a neboj, jsme v tom vsichni. Vsichni se s tim nejak vyrovnavame. A nakonec to bude urcite dobry. Nevim jak, ale bude 🙂