Sama s dítětem - partner se stěhuje do zahraničí
Dobry den , asi je tu kopu mamin co sa stazuju ze ostali na vsetko same ze ich opustil parter atd...Urcite to nieje jednoduche no ja sa chcem opyatt na radu , co by ste robili v pripade ked vas partner aj zo skolopovinnym dietatom stiahne do cudzieho statu do mesta , kde nikoho nepoznate , nemate rodinu ani nikoho kto by vam pomohol , vase dieta ma k tomu vsetkemu zdravotne problemy - samozrejme ze vas necha odhlasit dieta so skoly s uradov aj vsade , mate koli tomu kopu problemov , a nakoniec vas necha aj s dietatom samych bez byvania pomaly bez vsetkeho s tym ze on odisiel za pracou do ineho mesta a uz si nevie predstavit s vami buducnost ze to je vas problem mate sa postarat a on uz nevidi ziadnu nadej ? (podla jeho slov) Tak co by ste robili v takom pripade kam treba ist kde sa hlasit co ake kroky dalej podniknut? A ano viem ze netreba verit ale co teraz uz narobim nechcem ostat len tak ale neviem ako dalej postupovat ? Pripominam ze pracu mozem mat tak akurat na pol uvazku koli synovi s domu ani znamych nemam co by mi pomohli tak kam by som mohla zajt a co vyuzit , prosim blbe poznamky si nechajte naozaj hladam pomoc a radu len , som si vedoma vsetkeho co bolo zle len ako s toho von teraz? Dakujem
Pokud se nemůžete nebo z nějakého důvodu nechcete vrátit do své vlasti, určitě si najděte místní sociálku. Pokud nevíte, kde je, určitě stačí zajít na jakýkoli úřad a tam poradí kam si zajít. Můžete se obrátit s žádostí o pomoc i na zastupitelský úřad své země, aspoň poradit by měli.
A při vyřizování na úřadech si zjistěte také, jaké povinnosti má otec dítěte vůči němu, prostým odchodem od rodiny se svých povinností zbavit nejspíš nemůže.
Můžete zkusit i nějakou místní obdobu Charity, ti by také mohli pomoci.
@ruzicka06 tak podle reci je jasne, ze je zakladatelka ze Slovenska. A kdyz pise na ceske forum, je s nejvetsi pravdepodobnosti tady.
Ale treba se pletu 🙂
@letadylkokane Jo to je dost možný, že je ze Slovenska.... Ale psát na české forum si myslím může i z jiné země ne? 🙂 Ale jak sama říkáš, tak i já se třeba pletu.
Určitě zajdi na sociálku, pak i na Charitu (mohli by pomoci např. s jídlem atp). V Brně určitě bude nějaká organizace, která poskytuje bezplatné právní služby, tam by ti měli poradit, jak postupovat vůči otci dítěte (ale to může chvilku počkat, hlavní je zajistit to základní).
@kexina Dakujem otec dietata je na slovensku nezijeme spolu uz niekolko rokov plati mi vyzivne a o maleho nema zaujem . Co sa tyka priatela s nim som bola vyse roka , potom ma zavolal sem kedze doma mi este aj urady podkopavali nohy a ani nechcem opisovat kde sme museli byvat a sanca na nejake normalne zamestnanie skoro ziadna . No a ked som sem prisla aj so synom, potom odisiel do ineho mesta za lepsou pracou a aj spolocnostou asi a nas tu nechal .Tak som sa zlakla ze vobec som sa nevedela ani pohnut preto nevedela som ako dalej , ale dakujem za rady 🙂
Podívej se na azylové domy pro matky v nouzi.
http://brno.charita.cz/azylovy-dum-pro-matky-s-...
Ještě tyhle
https://www.zivefirmy.cz/azylovy-dum-brno_f1292888
http://armadaspasy.cz/pobocky/brno/brno-centrum...
https://www.firmy.cz/Instituce-a-urady/Neziskov...
Hodně štěstí doufám že vám aspoň někde pomůžou.
@elaze no a ty jsi s ním za tou lepší prací jít nechtěla nebo on to ani nenabídnul? a dítěti je teda kolik? a když přítel odešel za prací, tak ty teď bydlíš kde? jak je to dlouho, co odešel? jsi někde v nájmu nebo u kamarádky? dítě chodí v brně do školy? zamilovanost je fakt příšerná věc, když vidím, co vše s námi udělá ☹ určitě bude základem bydlení, práce, pojištění.
Teraz som na podnajme co mam vyplateny este do konca mesiaca , malemu je osem ma zdr.problemy so skolou je trocha problem a moze nastupit az od zari lebo sa aj tak blizia prazdniny no a toto je pokryte a s pracou som na tom tak ze ho nemam kam davat keby som bola v praci teraz nemozem ho nechat osem hodin sameho doma . A On mi to nabidl ale potom si to nejak rozmyslel ci co sa mu stalo netusim , asi si niekoho nasiel mam taky pocit . A ano zamilovanost je priserna vec hlavne ked vam niekto klame vytrvalo ...
@elaze tak s bydlením jsou možnosti azylák, ale i tam se platí nebo spolupodnájem s další maminkou, tím se dá řešit i případná pomoc v hlídání, střídání si směn v práci apod. s prací je jasné, že potřebuješ dítě nejdřív udat do školy. je v tvém oboru šance najít tu dobrou práci? pracovní dobu? jak dlouho jste v čr, brně?
@xxx3d doma mi este aj urady podkopavali nohy a ani nechcem opisovat kde sme museli byvat a sanca na nejake normalne zamestnanie skoro ziadna
možná špatně chápu, ale...
@blahova_andrea no že jí úřady podkopávaly nohy si živě umím představit, a nedělám si iluze o našich kdyby to bylo obráceně, z čr na slovensko… ale to další jsem pochopila tak, že až tady v čr musela bydlet všude možně.
a tady to taky nebude mít růžový, navíc... syn, doma měl alespoň nějaké kamarády, myslím ve škole, tady... a všechno, příspěvek na bydlení nedostane, pokud nebude mít trvalý bydliště a smlouvu k bytu, to nemá, práci nějakou na půl úvazek po prázdninách, do té doby co? charita? dobře, ona prosím... a to dítě, jak mu to vysvětlíš... já jak jsem napsala, být na jejím místě bych frčela zpátky, kde když už bych nemohla počítat s rodinou, alespoň nějací známí, přátelé.
Na slovensku jsou jiné poměry, většina lidí je silně praktikujícich náboženství, a pořád se koukají na takové maminky skrz prsty záleží i na oblasti a to že žije v česku nepřidá.
@labijoux taky si myslím, že návrat na sk není tak snadný a idylický. ono zůstat tu i vrátit se tam je asi náročné. záleží, co je zakladatelce bližší. s kterou tou situací se spíš chce poprat :-/
vsade mozne som musela byvat na sr - tu pokial som prisla mam jedno a to iste miesto lenze problem ako dal platit najom a vsetko ... a nechcem bojovat ani s jednou situaciou ale nieco si vybrat musim na sr tak praca uz uplne ziadna , a ked dovtedy tam nemam tiez byvat no nieje to lahke musim nieco vymysliet tak aby bolo dobre hlavne malemu ...
@elaze a v brně to s prací vypadá nadějně? neumíš něco, čím by sis mohla přilepšovat?

@elaze Nejprve bych se zkusila zamyslet nad možností, jestli se nemůžete vrátit zpět do země, kde jste původně bydlela a bydlet třeba u někoho ze své rodiny?? Jestli žijete někde v zahraničí, což jsem tedy pochopila. Pokud máte nedostatek finančních prostředků a nezbývá vám třeba na základní věci, jako je jídlo, oblečení atd. tak určitě i v zahraničí funguje nějaký úřad (sociálka), kde by vám mohlo pomoci třeba najít nějaké bydlení, pomoci vyřídit nějaké sociální dávky a tak. Pokud je vaše situace opravdu vážná a vy se třeba v té zemi nevyznáte a nevíte kde je jaký úřad a tak a nemáte z čeho žít, tak bych si našla tak kde teď jste ambasádu vaší země, ze které pocházíte. Tak vám pomůžou také si myslím. Ale nevím, v které zemi žijete a odkud pocházíte??L