icon

Šetření elektřiny. Přeháním to?

obloha78
2. únor 2021

Ahoj děvčata,chtěla bych se vás zeptat na šetření elektřiny .Naháním děcka,aby všade zhasínaly a televizi zapínat conejméně.Pořád jim říkám,že musíme dobírat ,pak jsou zbytečné dohady.Přeháním to?Děkuji za názor.(byla jsem tak vychovaná,že musíme šetřit no a tak mi to zůstalo).

Strana
z6
amazonkajanik
2. únor 2021

@berenika39 dneska selský rozum je pomalu cizí,nebo sprosté slovo. Ale ona zjistí. Navíc,budeme mít děti blízko od sebe,takže rady od babiček,nebo tetiček,které mají už školáky,budou zkreslené. Třeba ségra synovi v 6měsících cpala dort s tvarohem, piškotem,malinama, ale dost sladký a prej "moje děti to v jeho věku jedly " velký prd,sotva ochutnaly přesnídávky,páč se o ně starala naše mamka a ta si pamatuje. Ale hold se snažila radit,jen mimo ...

sudylichozrout
2. únor 2021

Jste tady z toho udělaly dobrý tlachací koutek 😀👍

amazonkajanik
2. únor 2021

@sudylichozrout njn,dobrý téma s rozvojem 😊

sudylichozrout
2. únor 2021

@amazonkajanik Tak rozvíjejte, rozvíjejte... Zítra si počtu u snídaně 😀 👍

mimi1004
2. únor 2021

@obloha78 Promiň, ale to už snad hraničí s lakotou. Je fajn, když vrací, to chápu, ale 20000Kč a děti nemůžou ani pustit televizi. Proč tu tv vlastně máte? Pro korunu koleno vrtat...

amazonkajanik
2. únor 2021

@sudylichozrout no,já už taky končím,jsme vzhůru od 5h,takže mě volá sladké snění,než se drobek ve 3h probudí. Je ve své postýlce a tohle je jeho hodina kolem úplňku 😟

2hanah
2. únor 2021

@obloha78 No ano, rodiče Vás tak vychovali, promiňte, ale už je prostě pro naše děti jiná doba, netušíme tady jak jste na tom finančně a jaké máte rodinné poměry, ale pak ať pak děti nejsou za exoty před vrstevníky, nepřeháněla bych to, ale oceňuji tu sebereflexy a sebezamyšlení jaká jste máma, nechte jim trošku té bezstarostnosti, jsou to děti😊

barulina
3. únor 2021

Ja el nesetrim. Zalohu mam 1000 kc, peru s detma nejmene ob den, rozsvitim si kdyz potrebuju, televize jede furt. Mam el troubu, mycku, lednici, vysavam nejmene ob den, a ted jsem brala preplatek. Sice ne 20000 tis, ale dulezite jenze jsem nedoplacela. Prehanis to a musi byt umorne v tom zit. Tak za me zmirni 😉

obloha78
autor
3. únor 2021

@barulina jo jo musím a děkuju za názor

lachtanice86
3. únor 2021

@obloha78 jo je to z tve strany ujeté a přehnané

candat
3. únor 2021

@obloha78 ty ty zálohy máš jako spoření ☺️. Je fajn, když se něco vrací, ale nic se nemá přehánět. Mě taky doma učili, že šetřit se musí. Učila jsem to i syny, taky ať zhasínají, neplýtvají ap. Ale že bych jim zakazovala televizi nebo PC ani náhodou. Ještě teď mám v paměti, jak jsme se doma museli ptát, jestli si můžeme pustit televizi a bylo to pro mě ponižující.

emamaira
3. únor 2021

Taky chodím po manželovi vypínat počítač, abysme šetřili 😀ale zjistila jsem si, kdy máme vysokej a kdy nízkej tarif a v tuhle dobu se snažím poustet pračku atd. Tím nikoho neotravuju a mám z toho dobrý pocit 😀

gramar
3. únor 2021

@amazonkajanik Já jsem říkala že bych si na kolo nechala zapnout telku, to by se hublo, když by byl nějaký dobrý film 😎

konidana
3. únor 2021

@candat tak ne zakazovat , ale rozhodně regulovat se to musí. Televize, která jede furt jako kulisa mne nevýslovně sejří. Ale teda ne primárně z důvdu plýtvání energie, ale z důvodu elektronickýho, světelnýho i hlukovýho smogu

gramar
3. únor 2021

Jinak tedy k tématu, než začnu hledat výrobu dynama na telku 😂
Je šetřit a škrtit, v tomto případě už je to škrcení a fest... Já nesnáším když se někde svítí zbytečně o to více že takto svítí spolu obyvatelé, kteří nepřispějí na nic a mají asi dojem že mám někde tiskárnu na prachy. Takže když se 24 hodin denně svítí v předsíni a na schodech, kde nikdo není, zabíjela bych, když si k tomu ty exoti ještě pustí přímotop, protože proč ne, když neplatí, zabíjela bych dvakrát, když děti nezhasnou na záchodě tak zuřím. Ale abych byla po "tmě", protože venku je ještě světlo, tak nač svítit atp. tak to opravdu nee. Jinak já jsem se naučila to řešit tak, že si nastavím zálohy a jednou za čas juknu na hodiny na spotřebu a když je potřeba zálohy upravím... Počítám s rezervou a tak abych se vyhnula nedoplatku a zatím se to daří. Ale pravdou je že zálohy máme i tak dost vysoké, ale je to opravdu hodně dané sobeckostí ostatních obyvatel...

knuffel
3. únor 2021

@sudylichozrout Díky za tip na ty žárovky.
Když už jsem byla zoufalá, koupila jsem místo led úplně obyč, to byla paráda, přišel syn do koupelny, cvakl vypínačem, rána jako z děla a zasypaly ho střepy, normálně ta žárovka vybouchla 😱

candat
3. únor 2021

@konidana jj, to určitě. Já už mám kluky velké, ale jako malým jsem jim to samozřejmě regulovala. Ale abych říkala ne, je třeba šetřit elektřinou, tak to mi přijde trochu divné.
Vzpomínám si jak vařil táta, že dával na hrnce pokličky, protože to bude rychleji vařit a uspoří se. Mě to jako malé holce přišlo srandovní a samozřejmě mi časem došlo, že má pravdu. A takových věcí je samozřejmě více. Ale kluky k tomu taky vedu. Tohle jsou pro mě úspory. Taky neplýtvat vodou. Naučila jsem se na baráku, kde jsme měli vlastní studnu a vodu ohřívali přes topení. Někomu nestačí 150l bojler pro jednoho, my se v pohodě osprchujeme všichni.

baris
3. únor 2021

@obloha78 tohle je už fakt za hranou.

U nás doma je to naopak. Pro holky je zhasnout sprosté slovo 🤨, peru min 10 praček týdně, myčka teď jede taky pořád, 3 noťasy ( on-line výuka, úkoly, manžel Home Office), vaří se každý den, vysávám každý den, o víkendu 1,5 hod žehlím, holky čumí hodinu do lednice, než přijdou na to, co by si daly ... 😂😂😂 A platím 1000 měsíčně. Nevrací mi nic.

sudylichozrout
3. únor 2021

@knuffel Ano, to se stava, taje se mi jich par rozprsklo. Protoze tyhle obyc zarovky uz se vyrabeji jen v Cine. V EU se vyrabet nesmi a cinska kvalita je mizerna. Dobrou zkusenost mam i s LEDkami z IKEA. Ty Philips jsou take ok, to je takova overena klasika.

amazonkajanik
3. únor 2021

@gramar to není blbý nápad 😁 něco podobného měl Homer,ale tam měl běžící pás,který měl do TV vlastní zdroj,takže nakonec sloužil jako dopravník na odvoz odpadků od jídla 😁
Fakt škoda,že to video nemůžu najít. Frajer zapojil mixer do zásuvky (což u mixéru zbytečně,mohl ho předělat přes hřídel a mixovat vlastní silou,ne skrze el.energii)a šlapal. Pak to dal na mikrovlnku a opět šlapal,dokud necinkla 😁
Já třeba vyhrožuji kocourům,že jim pořídim behaci kolo na dynamo a budou vyrábět elektriku,když mají tolik energie

gramar
3. únor 2021

@amazonkajanik já tím vyhrožuji dětem... 😂

gramar
3. únor 2021

Jinak mě by strašně zajímalo, jak ušetřit na topení, to je otázka za milion...

teeerez
3. únor 2021

Nebylo by jednodussi treba televizi prodat, nez si ji slavnostne (za tu 20 preplatek) koupit a pak ji nepoustet, abychom usetrili? 😂😂 Ne, to nemuzes myslet vazne jako otazku. Ano, prehanis to. Jestli chces setrit, tak bud s detma kazdou volnou chvili v lese a mej doma stazene topeni, ale to co predvadis je docela solidni teror

goovana
3. únor 2021

@obloha78 tak to nechápu
20 tisíc vám vrací a chcete po dětech aby setrily
Proboha jsou to děti !!
A mě by jste tim teda taky lezla pěkně na nervy

petronelka20
3. únor 2021

Toto setreni bych pochopila v dobe, kdyz bys mela treba velky nedoplatek a bala ses, ze se to bude opakovat. Take nemam rada, kdyz se vsude zbytecne sviti, ale neprehanim to. Jako jo, vyhubuju detem, kdyz si hraly v patre v pokojiccich a treba po pul hodine co jsou dole zjistim, ze se sviti nahore na chodbe, v obou pokojiccich i u nas v loznici. Ale abych chodila a zhasinala po kazdym, kdyz si nekde rozsviti, tak to ne. Ja mam treba rada u televize vecer zhasnuto, ale to tak mam jen kdyz tam jsem sama, protoze deti i manzel chteji mit rozsviceno. Peru denne, mycka mi jede taky denne, nekdy nekolikrat... Televize detem jede jako kulisa... Ja mam jako "sporeni" plyn, tam mame taky doplatky v prumeru 22 000kc. Ale ze bych je nutila doma chodit v mikinach, to fakt ne. Topime na 22,5 az 23 stupnu (podle denni doby), ale kdyz jim je zima, tak se topeni zvysi.

knuffel
3. únor 2021

@sudylichozrout Lovit střepy v hajzlu je pocuc. IKEA, no to je za trest 😝

hanka_12345
3. únor 2021

@obloha78 takze si o vikendu tv nepusti?

konidana
3. únor 2021

@gramar topit na nižší teplotu? My máme přes den kolem 20st max. většinou tak 19st, na noc vypínám a vyvětrám k ránu celonočním průvanem na 14-19 podle venkovní teploty (panelák kde topí sousedi). Při odchodu z bytu na více než pár hodin pokaždé vypínám všude topení (v baráku jsme měli termostat na 15 na noc i nepřítomnost). Případně zateplit/zaizolovat barák/byt, vyměnit okna...

hanka_12345
3. únor 2021

@goovana ja nechapu ..tak napsla ze "dobiraji" a pak ze jim 20 000 vraci

gramar
3. únor 2021

@konidana no tak u nás se topí v rozmezí 18-22 stupňů (dle toho v jakou dobu). Já nemám moc přehled o tom, protože teď to bude v létě první celý rok, co máme nově plyn, ale zatím to vychází na platby kolem cca 55-60 tisíc ročně, což musím říci je dle mého dost 😖

Strana
z6