icon

Sledujete dokument Paterčata?

rajecka
27. zář 2014

Sledujete dokument na ČT1 o paterčatech? Jak ta rodinka na Vás působí? Já jsem jim hrozně fandil a těšila se na ten pořad, ale z dalších a dalších dílů jsem fakt zklamaná. Přijde mi, že se pořád jen na někoho zlobí. Že jim nikdo nesponzoruje pleny, že ošetřovatelky jsou špatné, že museli všechny darované věci samy prát a žehlit, proč nedávají peníze mamce, když jí pomáhá atd..... Proč by měli platit mamince, když je stejně nezaměstnaná? Tak jí přece má čas pomáhat i bez peněz. Kdyby měla zaměstnání, ze kterého by kvůli dceři odešla, tak to pochopím. Přijde mi, že si vůbec neváží (nebo to alespoň není patrné), že jim tolik lidí chce pomoct. V dnešní době a rozpočtové krizi bych čekala, že se na ně každý vyprdne. A tatínek se chová jak celebrita a předvádí se, jak kdyby to celé bylo o něm.

nov777
18. říj 2014

@lenicka07 to je tezke spocitat. Kdyz byli kluci tri na plinkach, tak jsme tak jednou mesicne udelali nakup mlika a plinek tak za 5000. Vyzivy apod. Jsem delala doma, takze se to splachlo s normalnim nakupem, drogerie to samy.

frapik
18. říj 2014

ne, tohle se prostě bez pomoci zvládnout nedá

lenicka07
18. říj 2014

@nov777 Já to myslela spíš tak, že si např. myslím že částka 15 tis na potřeby všech 6 dětí není nikterak přemrštěná a spolu s nájmem to dělá 29 tis. a když vezmu jen jídlo pro dospělé a drogerii, tak to už je tak 33 tis. a určitě jsou ještě další a další výdaje. Už jen taková částka je děsivá.

nov777
18. říj 2014

@lenicka07 jo, je to tak. Ten najem je masakr. Myslim, ze tricet je jeste velmi strizlivy odhad. Ale z ceho to budou platit, az dojde ten fond, to nechapu. Prezentovat jako podporu a pomoc byt s takovym najmem je trapas. Spis je to likviduje jeste vic. Meli jsme chvilku brutalni splatku hypoteky a dovre jsme vedeli, ze je to na rok a zvladneme to. Ale docasne! Oni to maji na porad. Spis to bude horsi.

frapik
18. říj 2014

@lenicka07 až opadne ten mediální zájem a finanční pomoc, myslím, že jim nezbude než hledat levnější bydlení, tohle se nedá utáhnout. Jen za pleny, kolik je to měsíčně.

tarra27
18. říj 2014

@nov777
@frapik
@lenicka07 holky je to brutál....jen plenky...a čím budou starší, tak školka, škola.....

bez pomoci to opravdu nejde...

a jsou dobří, že en nájem nečerpali z fondu hned....

i prot si myslím, že by jim stát měl pomoci....hlavně stát. To že pomáhají dobrovolníci, je krásné....ale tady by měl pomoct hlavně stát....a vůbec když otěhotněla přirozeně...

já bych jim klidne pomohla nájmem nebo i stravenkama nebo poukázkama...samozřejmě kde by byl limit....aby to nešlo zneužít....i když si myslím, že u nich peníze zneužít nepujde i kdyby chtěli,...my málem dve holky, obe jednu dobu na plenkách, do toho jídlo atd....a pet miminek plus předškolák....plus dospělí....to je masakr...

lenicka07
18. říj 2014

@tarra27 Naprostý souhlas. Mě pak v této souvislosti připadají směšné argumenty typu, ať se sami snaží, ať pořád nenatahují ruku, ať šetří. Kdyby stát tak absurdně nedával jeden rodičák, tak by to bylo spravedlivější a takové argumenty by byly možné. Ale takto?? A oni jsou navíc omezeni časem - těžko říct zda a kdy bude Saša moct jít do práce, zda jí někdo nějakou práci dá, jak by to u toho všechno zvládla, pak doma lítat kolem 6 dětí (např. připravovat do školy 5 prvňáčků, dělat s nimi úkoly). My co máme dětí míň tak si nějak pomůžeme, třeba vyrobíme příkrmy, použijeme látkové plíny, máme zahrádky, najdeme si přívýdělek, hledáme levné oblečení.. na to ona prostě nemá čas...

kajalka
18. říj 2014

@lenicka07 Hlavně by jim měl někdo domluvit schůzku se slušným fin. poradcem. 14 tisíc za nájem předpokládám 3+1 je šílený. Prej pomoc od města. Postavili jsme dvougenerační barák a hypo+spotřeby máme jen o fous větší.

frapik
18. říj 2014

@kajalka otázka je, zda to pomůže, oni jsou jiného naturelu a uvažování, dlouhodobější plánování jim není vlastní

andelka
18. říj 2014

Já jsem určitě pro, aby stát pomohl, protože to není standartní situace, na kterou by se člověk mohl připravit, nevymysleli si že mají 5dětí najednou. člověk když počne dítě, počítá max. s dvojčaty, ale ne více. Je to výjimečná situace, a to, že jsou všechny zdravé je skvělé, a určitě to hodně vypovídá i o péči o těhotné, o zdravotnictví, na jaké je úrovni a to je pro stát přece dobrá "reklama".
Jenže, tady je zásadní to, že oni asi i kdyby dostali hodně peněz a všeho, tak by s tím stejně neuměli hospodařit, a to je základ. Rozumě uvažovat, mít finanční plán a dodržovat ho, odkládat na zvláštní potřeby..A v tom myslím hodně pokulhávají. Poznat co je nutné a co ne, co si mohou dovolit a co ne, co je zbytečn ědrahé a lze to mít levněji a hlavně uvažovat dopředu.

frapik
18. říj 2014

@kajalka i když teď si říkám, že nepřemýšlet až tak moc dopředu je v tomhle případě jediná možnost, jak se z toho nezcvoknout

kajalka
18. říj 2014

@frapik To jsou, ale zas není naprosto běžný, aby rom pracoval a to ten tatínek pracuje, takže snad jsou natolik inteligentní, aby věděli, že je taky čeká budoucnost. Furt doufám, že jsou jiní, než většina velmipřizpůsobivých...a že ten dokument je prostě nešťastně udělanej.

frapik
18. říj 2014

@kajalka taky myslim, že jim dokument moc nepomohl

lenicka07
18. říj 2014

@kajalka já teďky nevím jestli to od toho města nevzali proto, že od nich nechtěli zálohy na nájem, což by u nich byl problém.

frapik
18. říj 2014

@lenicka07 jo, myslím, že tam něco takového zaznělo

dokument
18. říj 2014

@frapik neprijde mi ten najem moc, my platili 10 tis najem plus inkaso. za 3+1. Pak se byt prevedl do OV jednotlivych najemcu, kdo mel zajem. Teda prevedly.... najemci si je museli od mesta koupit.

lenicka07
18. říj 2014

@kajalka Mě přijde že to jejich chování není až tak typicky romské, vzhledem k tomu, z jakých poměrů pochází, je to až trochu zázrak.

frapik
18. říj 2014

@dokument my měli obecní byt, fakt velkej 3+kk a bylo to 7.000,- + zálohy taky okresní město

lenicka07
18. říj 2014

@andelka To jim nejde, to je fakt. Ale že mají těch peněz děsně málo to je taky fakt. Tam ani finanční plán nepomůže. Měli by mít nějakou rozumnou částku aby se s tím alespoň dalo hospodařit. Když chybí třeba 10 tis měsíčně na základní potřeby, tak s tím člověk moc nevymyslí.

andelka
18. říj 2014

@lenicka07 V některých věcech je typicky romské (ačkoli se někdy projevuje i u majority) a právě to jim bude škodit. Takhle se nemůžou chovat lidé, kteří mají zodpovědnost za 6dětí a chtějí aby z nich něco pořádného bylo.

tarra27
18. říj 2014

@lenicka07 přesně...navíc víme jak to s deckama je, onemocní jedno a postupne přijde na řadu druhé, třetí....
já si myslím, že do 8mi až 10let jejich veku do práce nepujde a ani by to nešlo!! navíc jak by měla očr...to by byla stejne doma skoro pořád, podzim, chřipky, výkyvy a přechody teplo zima kolem vánoc... a možná na jaře by bylo snad líp...

tarra27
18. říj 2014

@lenicka07 přesně - je jich tolik, že není možné vyjít jen s jídlem a nájeme, natož oblečení, pleny, pak školka...vždyt kolik dají za školku...nebo ve škole..... a co vánoce, v lete dovolena (nemyslím mimo čr)..narozeniny, svátky...

andelka
18. říj 2014

@lenicka07 no, my to tady od oka počítáme, jaké mají výdaje, ale to by měla vědět asi hlavně maminka, což ale neví. Z paty tam někde vytáhla výdaje kolem 20tis. a to je blbost, když jen byt stojí 14. Musí mít přehled, kolik a na co potřebují, aspoň rámcově představu do budoucna..Pak fakt nemám problém, aby se dětem stále pomáhalo, protože pořídit věci 5x v jednu dobu je prostě mazec. Ale dokud rodiče nebudou mít představu o hospodaření, tak jim málokdo pomůže.

tarra27
18. říj 2014

@andelka není to blbost, pokud oblečení a pleny a nektere veci mají darem...

lenicka07
18. říj 2014

@andelka Tak jasně že ten temperament a výchovu jim nikdo neodpáře, ale znám jich spoustu mnohem mnohem horších. Mě jsou jako lidé celkem sympatičtí, ač s nimi taky v lecčems nesouhlasím.

andelka
18. říj 2014

@tarra27 A kde je školka pro Tonyho, jízdné pro tátu do práce, a jídlo, oblečení, drogerie, léky apod. pro rodiče a Tonyho? Pro miminka taky nemají všechno darem asi. Každopádně musí počítat s tím, že někdy prostě dary nebudou. Ještěže na tom účtu jsou peníze, a jsou vydávané jen na odůvodněné a rozumné potřeby pro děti. Aspoň nějaká jistota.

lenicka07
18. říj 2014

@andelka Třeba ona to neví, ale ví to Tonda. Naše máma taky nemá absolutně páru o výdajích protože to zařizuje táta, zaplatí účty, ona na to nemá čas, stará se o dědu...

rendamat
18. říj 2014

Ahoj holky,nečetla jsem tu všechny komentáře,ale ráda bych se tu též vyjádřila:já sama mám dvě děti(5 a 1 rok) a už z nich začínám šílet.Chlap nepomůže,jelikož je pořád v práci,takže jsem na všechno sama.Paterčata sleduju od začátku.a to jsem jim fandila,nechápala jsem ty urážky a výhružky od ostatních.Ale od druhého dílu jsem změnila názor.Ona tam o ničem jiném nemluví než o sponzorech a jak to finančně nezvládají.Já to chápu,vidím kolik co stojí,ale aby to omýlala pořád dokola,to už je trapné.Dále,jak bylo v dokumentu řečeno,žádná pečovatelka ji nebyla po vůli,skoro všechny od nich odešly-to už je taky divné že??já být v její kůži,tak bych děkovala že mi nějakou pomoc poslali.Ale ona ne,ona si bude pořád stěžovat.A ty její rodiče-to je taky šílenost.Jen ten její přítel,ten je fakt v pohodě.Já sama nemám čas na nic,natož si upravit vlasy,líčit se,atd.Dostali byt,veškeré vybavení,postýlky,autosedačky,oblečky,pleny....a to vše zadarmo a oni ani jednou nepoděkovali!!!! co takové maminky co mají též vícerčata?? ty tohle taky dostaly?ne,musejí všechno zvládnout samy.Takže toť můj názor.

andelka
18. říj 2014

@lenicka07 jo, taky mi přijdou lepší než to co se pohybuje tady kolem nás. Už to že Tonda pracuje, že Saša mluví perfektně česky bez přízvuku, že Tony chodí do školky a spousta jiného. Ale v některých věcech to fakt nezapřou, už jen to zacházení s penězi, nižší kontakt s realitou (co je možné, co lze, co si můžu dovolit) a důraz na vnějškovost.

andelka
18. říj 2014

@lenicka07 no, doufám že aspoň jeden na to, aby rozpočet uhlídal bude mít.

Strana