Slováci a Češi - postřehy v rozdílnosti/podobnosti

aniska
30. dub 2015

Dobrý deň a ahoj,
zháňam postrehy z denného života o rozdieloch v chovaní Čechov a Slovákov.
Čo ste si všimli v svojom okolí? Ako sa to prejavuje, v rodine, v partnerstvách, v myslení a chovaní?

Prosím najlepšie mi píšte do ip, kto prispeje, dozvie sa v závere súhrn (malo by to byť hotové cca za pol -trištvrte roka)
prosím, najlepšie Vaše osobné skúsenosti, zážitky. Keď tvrdenie, tak podložené konkrétnou situáciou.

monasek84
30. dub 2015

Tak to by me zajimal vysledek, kdyz vezmu, ze jen cca 2 roky jsem si "zvykala" na Slovenskou naturu 😀

simdan
1. kvě 2015

Slováci jsou jiní než Češi,jsou více od rány,znám ženy i muže ze Slovenska a jsou prostě jiní a skvělí lidi,neměnila bych takové kamarády,je s nima sranda,nejsou falešní(i když někdy si rádi dost vymýšlejí).

lonala
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
aniska
autor
2. kvě 2015

to je zlaté 🙂 a nejaké konkrétne príklady?

anneli11
2. kvě 2015

Nevím, jak to popsat - sama jsem Slovenka. Takže možná na zdejší poměry horkokrevnější. Ale budu upřímná - když jsem se rozhodovala, jestli jít do vztahu se Slovákem, vždy jsem z toho obratem vycouvala. Jejich matky jsou Bohyně - na jednu stranu do budoucna možná velké pozitivum, na stranu druhou - slovo "pár" je dost jednoznačný, nepotřebuji o pozornost svého muže soutěžit. A nepotřebuji být pod dozorem, "či je o synáčika dobre postaráno, ako si zaslúži".
Navíc mi u většiny přišlo, že jaksi dospívají později, jsou méně zodpovědní.
Na stranu druhou - ach Bože, doteď se mi podlamují kolena, když slyším slovenštinu 🙂 Neskutečně sexy jazyk 😉 Tady "miláčku" zní tvrdě, ale tam "miláčik", "mačička moja", "láska moja..."... ufff 🙂))
Tady navíc narazit na dobrého tanečníka - výhra v loterii tak na deset let dopředu, na Slovensku snad každý druhý 🙂
A co se týče Slovenek - asi jsem měla štěstí, většinou se jedná o velmi skromné holky, které z mála dokáží vykouzlit maximum. Jsou velmi krásné, spousta z nich.
Mám dva známé, co se 2 x za rok rozjedou do Bratislavy - posadit se v centru města a jen tak koukat na holky na ulici. Jdou s kočárkem, ale úžasně vkusně oblečené a upravené... nepochopím, jak u toho dokáží balancovat na podpatcích a vypadat přitom tak elegantně a přirozeně...
Jsou pracovité a velmi výkonné. A trpělivé s muži.
Neříkám, že všechny. Ale já na takové prostě zatím měla štěstí 🙂

monasek84
3. kvě 2015

V nekolika vecech souhlasim s @anneli11 ... na Slovenske oslave neni slyset vlastniho slova, 95% lidi tanci, nahlas se smeje a lita po cele mistnosti... na ceskych oslavach se prevazne vic sedi a keca. Co se tyka Slovenek... obrovska spousta jichbje afektovanych, resi koniny a nejvetsi zivotni trauma je byt in a korzovat po obchodacich... v CZ mam vic stesti na takovy ty normalni, co se neboji "uspinit" a hlavne si ze sebe dokazou udelat srandu.
Jo a jeste jeden postreh se sportovni oblasti. Kdyz jsem hrala v CR, tak vsichni fandi, tym se podporuje, panuje super nalada, kdyz se nedari, ostatni podrzi... pak jsem chvili hrala na SK ... fandi se taky, ale rivslita je obrovska i v tymu, kazdej se predhani, kdo bude lepsi atd... a to nedela so zapasu prijemnou atmosferu...

aniska
autor
3. kvě 2015

@monasek84 @anneli11 diki holky za prispevky
@anneli - ano, tiez to kolkokrat nechapem, ja som asi skor ten "cesky" typ... A pises cesky, ked si slovenka? lebo ja v cz pisani robim vraj tak strasnne chyby ze dlhisie texty radsej pisem slovensky.

aniska
autor
3. kvě 2015

ano, a ten tanec to je fakt, chodíme tancovat, a slovaci kamarati tancuju, a ceski chalani stoja, piju pivo a pozeraju. Ked som sa ich pytala, ze preco netancuju, tak mi povedali, ze "poslouchaj". Podla mna spis "koukaj", pac pocuvat mozu i doma, ze

anneli11
4. kvě 2015

@aniska Žiju tady od základky, psát slovensky a ještě takhle veřejně si už raději netroufám 😉

aniska
autor
4. kvě 2015

@anelli11 ok, to to vysvetluje 🙂

skotskaa
5. kvě 2015

Roky jsem žila v Bratislavě a přítel je Slovák. Slovenky, který jsem blíž poznala, mi připadaly slušnější, milejší než Češky. Obecně Slováci víc používaj zdrobněliny, je to víc takový to ťuťuňuňu. Například v dabingu je pro mě to jejich "zlatko" v každý druhý větě k nesnesení. Až na Slovensku vždycky docenim náš cynismus a krásnou drsnost češtiny.
Na tom, že muži Slováci jsou lepší tanečníci něco bude. Naopak na tom, že Slovenky jsou hezčí, případně lépe oblíkaný, není pravdy nic. I přítel tvrdí, že situaci sleduje 🙂 (momentálně žijeme v Praze) a nevidí rozdíl.
Jinak mám pocit, že na Slovensku se míň zdraví. Dostat pozdrav z pokladní, prodavačky nebo řidiče autobusu bývá poměrně výkon. Jejich chování nemile překvapilo nejen mě, ale i všechny naše návštěvy z Čech.