Sražený svetr. Napadá vás něco?

27. led 2023

Už poněkolikáté se mi povedlo příteli seprat svetr. Problém je, že nevím proč. Má drahé kusy oblečení, takže opravdu pečlivě zkoumám složení a štítky jak prát, do sušky nedávám radši vůbec, i když dle štítku něco můžu. Tyhle prokleté svetry jsou 50% vlna 50% polyacryl - praní max na 30stupňů a na štítku dvě čárky - tj málo otáček.. tak jsem prala projistotu bez otáček, program vlna/jemné, dokonce bez prášku a aviváže... sušil se rozprostřený na sušáku. A voilà, svetr si můžu nechat, protože je tak o dvě čísla menší. Fakt nevím co jsem udělala blbě a už si přijdu jak největší neschopný jeliman, ale nikdy jsem praním nic nezničila, nesrazila, nezaprala až tady ty prokleté svetry. (jiné značky, dost podobné složení, svetry za 3-5k 🤦🏼‍♀️) .. napadá vás něco? Ideálně neznáte nějakou fintičku jak takový svetr odsrazit? :D

helen_h
27. led 2023

Nebo jestli by něco zmohl ten prášek na vlnu?? Překvapilo mě, že jste prala bez prášku. A jak dlouho cyklus trval?

krisstina93
27. led 2023

A nenatahne se to zpátky, když to obleče? Mě se taky srazí svetry a když je na sebe natahnu, tak se zas zvětší :D

autor
27. led 2023

@helen_h normalne vsechny nase veci peru v detskem prasku a detske avivazi. prasek na vlnu jsem zrovna nemela, tak jsem radsi nedala nic, rikala jsem si ze tim nic nepokazim.

autor
27. led 2023

@krisstina93 no dnes ho na sebe rano nasoukal a svetr nevypadal ze ma moc chut se znovu natahovat :(

veronicka89
27. led 2023

A jak vypada etiketa malo otacek to by me zajimalo

veronicka89
27. led 2023

je fajn to prat s vecma na vlnu ( obsahuji lanolin)
Dale prat na rucni program 30 stupnu ...jemne otacky a nechat schnout na lezato...

veronicka89
27. led 2023

A na vlnene veci hlavne zadnou avivaz...tim ztrati svoje vlastnosti

veronicka89
27. led 2023

Svetr se zvetsi kdyt ho namocis a jemne vytahnes do tvaru co potrebujes

slunea
27. led 2023

Někde jsem slyšela, že vlna nemá ráda změnu teplot. Takže ho teoreticky mohlo srazit to, že se v pračce koupal ve 30 stupních a pak najednou přišlo máchání v 15 stupních. Příště asi ručně? Taky s manželovými svetříky mám problém. Jeden jsem mu srazila, další pračku přežil, ale ten pot z něj se na můj vkus při tom šetrném programu nevypere ideálně...

autor
27. led 2023

@veronicka89 je to ten symbol vanicky, cislo v ni rika na kolik stupnu prat max, podtrzeni vanicky znamena ze mas prat na jemny program s malo otackama..

bassetlady
27. led 2023

Hlavně prát vyloženě na vlna program, aby nebyly teplotní šoky. A pokud je to vyloženě risk, tak vyprat v ruce. Ve vlažné vodě, nedrhnout jen tak opatrně pomačkat a dát jen vyždímat.

hezz17
27. led 2023

Rekla bych mu at si je nosi do cistirny 🤷🏻‍♀️

veronicka89
27. led 2023

No a pod tou vanickou ...to znamena 2x podrthnuto - nezdimat vubec ( plus casto byva susit vodorovne znak

pipi_puncocha
27. led 2023

Neporadím, ale soucítím, přesně tady tyto "drahé svetry," manželovi pokaždé taky zničím - a postupuju úplně stejně jako ty. Nechápu. Takže já mám pěknou řadu drahých svetrů na zahradu 🤦 nikdy se mi to s ničím jiným nestalo.

lenickakl
27. led 2023

Nedavno se o tom bavili na Frekvenci 1 a pry pomaha kondicioner 😄

konidana
27. led 2023

Vlna nema rada zmeny teplot. Tzn. V lete ji nevadi v pracce na 30 a na machani voda 20, ale v zime peru v kyblu s teplou vodou a macham taky ve zhruba stejne teple. Klidne 40, ale i na machani. Srazena vlna se bohuzel uz nikdy nenatahne, taky se mi to povedlo.

rebe
27. led 2023

V zimě je potřeba prát na speciální program na vlnu, nestačí jemný program na 30. Když se totiž prádlo vypere na 30 a pak vymáchá v ledové, je to tepelný šok, který může způsobit sražení. Pořiď si speciální prací prostředek na vlnu s lanolinem a dej svetru lanolinovou lázeň, pak ho rukama opatrně roztáhni a nech naležato uschnout. To někdy pomůže.