icon

Střídavá péče - chybí mi mé dítě

ponds
8. pro 2016

Zdravím. Chtěla bych najít maminky s podobným problémem, ačkoli sama podobné nikomu nepřeji. Mám dceru 6 let, již několik měsíců v podstatě ve střídavé péči (soud o dítě nás ale teprve čeká). Se střídavou péčí v našem případě nesouhlasím a mám k tomu pádné důvody, ale bojím se, že nemám u soudu šanci. Ve zkratce: s ex-manželem není domluva, dceru si vždy odveze i pokud se to zrovna nehodí, je extrémně nepřátelský. Já odloučení od dcery nezvládám čím dál víc, strašně mi chybí a i ona to nese velmi těžce.
Na Modrém koníku se moc nepohybuji, nevím jak to tu chodí, ale jsou tu různé skupiny, pokud víte o takové, prosím o doporučení,může to být třeba i jiná stránka, fórum, blog... Ráda bych si popovídala o tom, jak to lze zvládat, případně o právní stránce věci. Sdílené problémy jsou přece jen o něco snesitelnější.

Strana
z4
ponds
autor
10. pro 2016

...
Myslela jsem tim, ze souhlasim ze tato informace neni pravdiva. V praxi je pravo ditete definovane spis pravy okolnich dospelych osob nebo instituci.

verusky
10. pro 2016

@ponds prosim Te, a nejde zadat predbezne opatreni? zajit s dcerou k psychologovi (ja vim, ze hruza...) a mit podklad, ze na dceru to ma spatny vliv... take obdvodni... nechci byt spatny prorok, ale soudy dle mych informaci nechteji za dite rozhodovat a pokud funguje situace, jak je, nechavaji ji... tzn. kdyz u Vas bude stridavka treba rok, dva, probehne soud, bude pokracovat... ja bych ted udelala vsechny kroky pro to, aby se nejak poukazalo na spatny zdravotni stav dcery a diky tomu jsi kontaktovala ospod, pravnika a zadas o predbezne opatreni a tam mit ofocen nazor lekarky, psycholozky...
ja se tak soudim o dite. prve to byly deti (pri podani ex- syn dva mesice a dcera rok a pul!!). predbezko mi zamitli, protoze jsem ho napsala spatne a bez pravnika. pozdeji ex zmenil, ze chce uz jen dceru a syna do me pece. dcera ted 2 roky a tri mesice, soud zatim v nedohlednu, ale dala jsem predbezne opatreni na styk (at ta jeho arogantnost skonci, at nemusim mit strach ze mi dceru nevrati) a na odvolani mi urcili styk co 14 dni.
pozor- dle meho pravnika se u nas trochu meni situace, stridavka nema dobre dopady, takze v malych okresech uz se zas tak nedava... bylo to boom pred par lety, zjistilo se, ze deti to spatne nesou, takze ted, pokud se rodice nedohodnou, trochu nadrzuji nam zenam...
vim, ze Ti neporadim, co se smutkem po diteti, ale pokud by byla sance, ze bys nasla nejaky dukaz, tak se do toho vrhni... ex se neboj, muj me vyhrozoval a vyhrozoval, nasi komunikaci od urcite chvile nahravam na diktafon... ale posledne dojel s nejakou tetou, tak treba uz bude klid.
moc Ti drzim palce. je to tezke. ale myslim, ze jsi ustoupila moc brzy. tak je treba hledat kroky zpet... neboj, jsi mama. a bud mama lvice a bojuj za sve dite a jeho zdravi. hodne stesti!!!

ivular
10. pro 2016

@ponds Souhlasím s @verusky - okamžitě předběžko. Pokud navrhneš nějaký rozumný styk, mělo by to projít i bez toho potvrzení od psychologa. Nicméně to potvrzení (a ne jedno) bude určitě potřeba pro standardní řízení.

verusky
10. pro 2016

me informace jsou, ze predbezko moc nedavaji... musi k tomu byt opravdu padny duvod... soud vlastne do tydne, jen tak od stolu, bez prosetreni, rozhoduje, co s ditetem, tzn. fakt to musi mit nejakou vahu, jinak zamitnou... urcite znaji i predbezka, kdy nekdo lze atd... myslim, ze urcite podlozit...

ivular
10. pro 2016

@verusky Hele, pokud doloží nemožnost domluvy, která negativně dopadá na dítě a pokud navrhneš široký styk s otcem (třeba 3 x týdně, ale kratší intervaly), tak nemají důvod to předběžko nedát. Protože zamítnutím by "riskovali", že ten navrhovatel nelže a dítě opravdu strádá.
Ale jak říkám, návrh nesmí vyznívat jako snaha omezit otce - to by pak byl opravdu nutný pádný důvod. Takhle si jen pomůže v tom, že dítě nebude v režimu střídavky a zároveň otec bude povinen respektovat daná pravidla hry.

verusky
10. pro 2016

@ivular no je to mozne, ale muj pripad je uplne jasny- dite dva mesice a rok a pul a presto to zamitli... nasledne dal predbezko ex (dceru ihned do pece), pravnik se trochu bal, ale to zamitli taky... zamitli mi i styk sudou sobotu s ohledem na nocni kojeni... az odvolani na kraj pomohlo a to me podporili z ospodu...

karlajasmine
11. pro 2016

@megynka13 @ivular Vim, ze to tak v praxi je a je to velice smutne :( Myslela jsem svuj prispevek jako svuj nazor na to, jak by to byt melo... omlouvam se, ze to nebylo z prispevku jasny.

ivular
11. pro 2016

@karlajasmine To se neomlouvej - psaný text často vyzní jinak, než jak byl myšlen.
Každopádně mi v tomto smyslu naskakují osypky, když slyším pojmy jako "zájem dítěte" nebo "syndrom zavrženého rodiče", protože se zatraceně často hodí do krámu těm, kterým jde o dítě ze všeho nejméně. A právě k manipulaci všech fungují naprosto skvěle 😠

Strana
z4