Tatínek v nemocnici. Poradíte, prosím?

cherry123
15. dub 2023

Dobrý den všem,
chtěla bych se tu poradit o jedné situaci, kterou momentálně řeším úplně sama, protože je máma v zahraničí a bratr tatínka bydlí na druhé straně republiky.
Tatínka jsme našli před týdnem ležet v koupelně. Našli jsme ho kolem jedenácté večer, o púl 7 večer jsem s ním ještě volala, těžko říct jak dlouho tam ležel.
Zavolali jsme sanitku a od té doby leží na Jipce v městké nemocnici.
Nejdříve několik dní nemluvil, po třech dnech se rozmluvil, ale není mu vůbec rozumět. Ale samozřejmě jsem ráda, že vůbec mluví. Navštěvuji ho každý den. Tatínek ale vůbec neví o tom, kde je, mluví různé bláboly, mluví se mnou, jako kdyby byl doma, je zmatený, říká mi, jak musí na nákup, jak musí udělat tohle a tamto, zkrátka vůbec netuší, že je v nemocnici a myslí si, že je doma. Je hodně aktivní, museli mu i přivázat ruce k lůžku, jelikož si strhával vpichy. Krmí ho ještě přes hadičky, protože mu nejde polykat. Nejhorší na tomhle všem je to, že nemá diagnózu. Že to nejdřív doktoři viděli na mrtvici, potom zase že ne a teď se čeká na magnetickou resonanci, která by měla být dle slov doktora “během několika dní”. Tatínek předtím, než se mu toto stalo žil sám doma, ještě s pejskem. Já bydlím ve vedlejším městě s přítelem, vozili jsme mu nákupy a navštěhovali ho často. Bylo vidět, že není 100% psychicky v pořádku, zapomínal dost věcí, pletl si dny, zapomínal názvy věcí, člověk mu musel říkat věci několikrát, ale stále byl při smyslech a dokázal nějako fungovat. Teď je to samozřejmě jinak. Ale trápím se s tím, že jsem slyšela na onu nemocnici ve které je plno negativních zkušeností, že lidi radši jezdí do vedlejšího města. To mě stresuje, aby něco nezanedbali. Máte někdo zkušenosti s převozem příbuzného do jiné nemocnice, když si on o to sám říct nemůže?
Nejhorší je, že nikdo furt neví, co se mu stalo. CT mu dělali, na mag. resonanci se stále čeká. Bojím se, aby se nečekalo moc dlouho a něco se nezanedbalo…
chci pro něj tu nejlepší péči samozřejmě.

barmil
15. dub 2023

@cherry123 U mrtvice je kritické diagnostikovat ihned a okamžitě začít s podanim leku, pak logopedii, rehabilitaci atd, aby nebyly trvale následky. Podle toho, co popisuješ, tu mrtvici měl,ale byl tam dlouho a bohužel už nejde moc dělat.
Trvala bych na konziliu a diagnóze, chtela bych vedet, proc je na jip, jake leky mu podavaji (tipuji leky na redeni krve). Kontrolni ct/mri se má dělat do 24hod od prijeti pacienta, aby se identifikoval rozsah poškození mozku a správně se stanovila další léčba
Tretina pacienta jde cca po 5-7dnech domů a jsou dal schopni být samostatni, ostatní potřebuji pomoc , pokud je tam ochrnuti/omezeni pohyblivosti a recove potize/ orientace v casu a prostoru jsou další nasledky/komplikace, které mohou odeznit díky terapii, nebo bohužel být i trvale.

exbordelar
16. dub 2023

Mne to prijde, jako kdyby se mu rozjel Alzheimer… meli jsme v rodine… bohuzel. Nekolik let plizive postupne zapominani, nechapani nekterych naprosto jasnych logickych souvislosti, rozhovory typu ja o voze, on o koze… atd. Pak se stal uraz a od te doby to byl sesup behem nekolika mesicu, az do uplne demence….
Pobyt na JIP mu take nepridava, je to docela caste, ze se tam lidi “zblazni”, jsou zmateni. A casto je to takovy zlom, kdy se rozjede naplno demence…
Pokud se mu rozjela nejaka forma demence, mohlo by to jit na te MR poznat.
Prevoz do jine nemocnice mozny je. Pravo na to mate. Otazka je, jak na tom tatinek fyzicky je. Pokud zvladne prevoz klasicky civilnim autem, muzete podepsat reverz a prevezt ho po vlastni ose jinam. Pokud by to bez sanitky nezvladnul, tak to pak musi domluvit doktori. Jen upozornuji, ze ty nemocnice se o pacienta tohoto typu zrovna nepretrhnou a urcite to budou mit spoustu reci, proc ho neprijmout. Po znamosti je to vsak jine….
Dej vedet jak to dopadlo…

exbordelar
17. dub 2023

@barmil to je vsechno pravda, co rikas, ale predpokladam, ze kdyz mu delali CT, tak i v te nejhorsi nemocnici na svete mrtvici poznaji…🧐
Navic autorka nic nepise o nejakem ochrnuti jedne ci druhe strany, povislem koutku, apod…
Myslim si, ze “diagnoza” mrtvice padla jeste od zachranky, kdy je k dispozici o pacientovi minimum iinformaci. A s touto pracovni verzi prevezli tatinka do nemocnice, kde se to nasledne diky CT vyloucilo…
Bylo to tak, @cherry123?

cherry123
autor
17. dub 2023

@exbordelar Ahojky, ano je to tak, diagnoza mrtvice padla od zachranky, po CT mi doktor řikal, že to na mrtvici pravděpodobně nevypadá, ale potom mi zas jiný doktor řikal, že s tím pracujou jako s mrtvicí. Tak ja jsem z toho sama zmatená. Ten den, kdy jsme ho s pritelem pozde vecer nasli lezet v koupelně, tak mi tatka volal par hodin predtim, ze spadl na schodech. Ale to byl jeste vicemene pomerne v pohodě, prý se nijak vyrazne do hlavy neuhodil. Ale on uz mel problemy s rovnovahou, to je pravda, motaly se mu nohy plus do toho ma skoliozu, osteoporozu a buhvi co jeste… takze chodil furt v pravym uhlu a jeste na stranu a do toho se mu ty nohy motaly a ztracel rovnovahu a padal casto. On byl problem v tom, ze tatka, kdyz jsme jezdili po doktorech predtim, nez se stalo toto, tak si vzdy stezoval pouze na ten pohyb atd., ale já si uz vsimala, ze i to jeho mysleni je na tom spatne, ale nad tim vzdycky doktori mavli rukou.
Kazdopadne momentalne to je s tatkou tak, ze je stale na jipce, stale cekame. Vcera jsem si s nim ale byla schopna popovidat trochu vic, prislo mi, ze lepe mluvi. Samozrejme furt byl zmateny, ptal se kde ma pantofle, proc nejedeme do obchodu pro jidlo spolu a kdy pojedeme atd. Ale mimo to mi i prislo, ze dokazal odpovidat na ruzne otazky, pamatuje si i blizkou budoucnost co se stala pred touto udalosti, dokazala jsem ho i rozesmat.
Co me ted nejvice trapi je to, ze tatka ma i problemy s ledvinami a zaroven problemy s vysokym tlakem. A bere na to prasky, ktere jsem nemocnici vezla hned druhy den co ho privezli. A kdyz jsem se na to predevcirem sestricky ptala, rekla mi, ze mu nic jeste nedavaj, protoze mu stale nejde polykat. Coz dava smysl, ze mu asi usty nic nedaj. Ale prece nemuzou cekat jeste nejakou dobu, nez bude moct polykat, aby si mohl chudak vzit prasky na spatne fungujici ledviny a nebo na vysokej tlak, kterej mel zrovna predevcirem extra vysoky. :( To chci dneska vyresit, aby mu to nejak davali pres infuzi. Myslim, ze tatinek bude schopen i jim rict sam, na co vsechno bere prasky.

cherry123
autor
17. dub 2023

@exbordelar Co jsem zapomnela jeste dodat je ale to, ze prave doktori rikaj ze je motorika leve strany tela u tatky hodne omezena. Coz ochrnuti asi neni, ale taky nevim co to konkretne znamena. Ale nasli jsme ho lezet na levym boku, tak to asi bude tim, nevim.

exbordelar
17. dub 2023

Ted byl vikend, takze s nim nic moc nedelali, jen ho zastabilizovali. Urcite se ode dnes rozjede serie vysetreni 🙂 Podle toho, co popisujes, tak tatinek ma spoustu ruznych nemoci, a to je vzdy komplikovane… O leky se bat nemusis, doktori s tim pocitaji, ted dostava leky primo na miru jeho aktualnimu stavu. Neco z toho mu treba zamerne vyradilli, protoze se muzou vzajemne vylucovat s temi, co mu nasadili ted. Psala jsi take, ze ho krmi hadickou - ma zrejme sondu pres nos primo do zaludku. Do te se daji leky dat - nadrti se v hmozdiri, zredi cajem a podaji se strikackou do te sondy. Ale to uz zalezi na rozhodnuti tech lekaru. Urcite to maji osefovane podle toho, co je pro nej nejlepsi 🙂

cherry123
autor
18. dub 2023

@exbordelar Dekuju moc za podporu. Tatinek je na tom lepe, komunikuje i vice. 🙂 Pamatuje si dost veci, i co se stalo par hodin pred tim, nez jsme ho nasli v te koupelne, odpovida na otazky, takze super. Jedine co, tak je hrozne trvrdohlavy, vzteka se a nechce byt v nemocnici. Ted jak zacal vice vnimat, tak si i uvedomil, ze je v nemocnici a tak na vsechny nadava, snazi se vylezat z luzka, vytahuje si vpichy a sondu, rika nam, jak chce domu, ze ho to otravuje ta starost doktoru… ze jsou sestry neprijemne atd. Dneska me i citove vydiral, podival se na me a rekl, ze ho to prostredi “dusi” a ze si bude myslet, ze ho doma nechceme, jen proto, ze mu furt opakujeme, ze to je pro jeho zdravi a ze tam musi jeste byt v te nemocnici. Tak je to psychicky tezke. :( Bylo hrozne tezke odejit, koukat na to, jak chce vylezt z postele a pritom mu sestry privazuji ruce k luzku. Zas na druhou stranu proto mam pochopeni, komu by se chtelo, koukat 24 hodin denne do stropu a nemoct nic… nema tam televizi, nic, obcas jen hraje potichu radio ale jinak muze jen premejslet, nic jineho.. ani mu tam pry nemuzeme nic prinest, jako treba tablet atd… snad uz budou brzy vysledky z MRI a z lumbalni punkce, na to se ted ceka, aby se to zas nejak posunulo… a neco se uz delalo.
Tatka zatim nema stale polykaci reflex, ma sondu pres nos, budou mu ji davat do bricha, ale on se hrozne brani vsemu, pry ho to otravuje a chce normalne jist a rika, ze pry doktori kecaj, kdyz rikaj ze nemuze polykat. :(

jijulka
28. kvě 2023

@cherry123 jak to dopadlo?