Neposkytnutí zdravotní péče a smíření člena rodiny. Dá se v takovém případě něco dělat?

dixi86
25. črc 2022

Dobrý den,
asi nikdy se nestane nic, z čeho bych nemusela být nešťastná. Jak se smířit s tím, že moji babičku(skoro 91let) nechává můj otec a především její dcera(bydlí s ní) bez lékařské péče. Ještě v lednu bydlela sama a docházel tam někdo pomoci, jinak vše zvládala sama. Ale i tak dle mě a mé sestry po mrtvičce. Cca měsíc a půl zpět jela s ní k nám na oslavu v takovem stavu, kdy já a ta sestra jsme myslely, ze prave prodelava mrtvici. Od té doby jí minimálně, pije minimálně též, je videt, ze telo uz naprosto rezignuje a stale skoro spi. Spatne polyka a neudrzi hlavu. Sni par lzicek denne, jestli vubec. Je v silenem stavu a jeji dcera(i syn) neustale jakoukoliv peci odmita. Chtela sem alespon zhlednuti obvodniho doktora, zajet s ni na internu, at ji daji kapacky a pomuzou. Na vse maji odpoved. Na krvi byla naposled pred covid. Byla jsem domluvena, ze jejimu obvodnimu zavolam dnes ja a zkusim ho presvedcit at to resi(byly tam na muj popud, ale doktor rekl ze vse cajk). Ma tyden dovolenou, nahradni doktor nezveda tel. Teta, ze za ten tyden se vic nezhorsi....Co se da delat, pokud se da neco delat? videt umirat jedinyho cloveka, ktery pro mne tolik znamena bez pomoci je strasne. Sama stale place, pokud se zminim, ze ji sama zavolam tu sanitku, ze potrebuje doktora. Sama i rekla, ze chce doktora pred tou dcerou. Jsem zoufala, protoze to resim jedina z cele rodiny.Vim, ze ma vek, ale taky vim, ze celou dobu nikdo nic neresil a mohla tu byt klidne 10let, byla jak 70leta pani. Ze by prodelala mrtvici, na to je jeji dcera uplne alergicka. Da se neco delat v takovem pripade? Jsem zoufala a je mi to tak strasne lito. Dekuji.

barborka09
25. črc 2022

@dixi86 Já bych tam přijela a zavolala sanitku. Jinou možnost v tomto případě nevidím. Udělají jí základní vyšetření, dají kapáky a snad se to zlepší. A kdyby proti tomu měl něco tvůj otec a teta, tak bych je poslala do patřičných míst. Todle už fakt zavání neposkytnutím péče. Držím palce ať to dobře dopadne.

dixi86
autor
25. črc 2022

@barborka09 I když si to oni nepřejí? moje obvodní říkala, že s tím nic neudělám, pokud oni nechtějí :/

barborka09
25. črc 2022

@dixi86 Jako myslíte že by je tam vůbec nepustili, kdyby jste zavolala rychlou? Předpokládám že babička je svéprávna, tak by si o svém zdraví měla rozhodovat sama. A samotná babička by tu sanitku chtěla, nebo se tomu taky brání?

betelgeuzz
25. črc 2022

@dixi86 A oni jsou babiččini poručníci, je zbavená svéprávnosti? Pokud ne, tak bych neřešila jejich názor, zavolala sanitku, nebo babičku odvezla k lékaři, nebo na pohotost, jestli jsem to dobře pochopila, tak babička nebyla proti.

tahejhula
25. črc 2022

I kdyby svéprávnosti zbavena byla, nemohou jí poručníci odpírat péči.

darinka84
25. črc 2022

@dixi86 taky bych přijela na místo a zavolala sanitku

alilali
25. črc 2022

Co řešíš, jeď tam, zavolej sanitku. Proboha, nechat trápit starou paní, to ikdybych měla její dceru chytnout za vlasy a donutit ji, aby nechala záchranáře ji ošetřit, tak to udělám . Ona má nárok na zdravotní péči a nikdo na světě jí to nemůže odpírat, to co si přeje nebo nepřeje její dcera a syn je jejich problém. Zvlášť, když sama řekne, že chce lékaře ...

betelgeuzz
25. črc 2022

@tahejhula však to jsem ani nepsala. Jen jsem hledala důvod, proč by měl být jejich názor pro autorku důležitý.

tahejhula
25. črc 2022

@betelgeuzz já nepsala nic o tobě. 🤷🏼‍♀️

hojda
25. črc 2022

@dixi86 a tebe k ni pusti? Jdi na navstevu a zavolej rychlou, ze ti zkolabovala pred ocima a nazdar. Ty se o ni pripadne postarat muzes?

emamaira
25. črc 2022

Souhlasím s ostatními, prostě ji zavolej sanitku, že babička kolabuje. Otec s tetou asi budou naštvaní, ale přes to se budeš muset přenést. Přeju hodně síly ✊
Jen k tomu, že babička hodně spí. Tak to je běžné i u "zdravých" lidí v tomhle věku. Také máme dědu, 92 let, a prospí toho hodně.

betelgeuzz
25. črc 2022

Jinak jestli odhaduju dobře, tak dětem babičky je kolem 70 let a moje zkušenost je, že někteří v tomto věku už ztrácí soudnost a snaží se okolí neobtěžovat. Taky už jsme museli rodiče dokopat k dr, protože měli pocit, že to nic není a k dr s tím nepůjdou. Taky jsme zařizovali péči pro prarodiče, protože oni se o něho starali, ale měli pocit, že to nic není. V tomhle věku už se musí dítě víc starat a rozhodovat za ně, skoro jak u malýho dítěte.

helabella
25. črc 2022

Promiň, ale kdybys v takovém stavu našla na ulicic cizího člověka, zavolala bys tu sanitku? Tak proč to neuděláš u někoho kdo je ti tak blízký? Chápu, že dohadovat se s tátou a tetou je na nic, ale tady jde o nemocného starého člověka, který potřebuje pomoc.

dixi86
autor
25. črc 2022

@hojda já chtěla, ale chtěla být doma. Je tam celý život zvyklá.

dixi86
autor
25. črc 2022

@barborka09 nevím, to bych zjistila na míste. Sotva neco rekne. A bohuzel si myslim, ze by stala pri dceri.

dixi86
autor
25. črc 2022

@emamaira to ano, to vim, ale je spat a nemit silu a spat.

dixi86
autor
25. črc 2022

@helabella u ciziho je to samozrejmost. U babicky, kdyz vim, ze nikdy nechtela umrit v nemocnici, si tak jista nejsem. Je ve 3.patre a musi ji proste snest dolu. Teta i otec resi, jak by sanitka vyvolala halo v jejich sidlisti, ze tam chytne covid, atd. jsou proti tomu striktně. Neni tak jednoduchy udelat tento krok, ktery muze zmenit vse(ohledne babicky), ostatni neresim.

barborka09
25. črc 2022

@dixi86 I kdyby babička nechtěla a je opravdu v takovém stavu jak popisuješ, tak bych tu rychlou zavolala. A jestli bude stát při dceři, tak to může být taky proto, že ji dcera může vyhrožovat (nebo nevím jak bych to napsala). Prostě staří lidé někdy svůj názor mají podle toho, co jim kdo nabulíkuje. Držím palce ať vše dobře dopadne. Bohužel bez lékařské pomoci to na dobrý konec nevidím.

keysi90
25. črc 2022

@dixi86 jed tam a zavolej tu rychlou. Co udělá její dcera, nepustí domu záchranáře? To snad ne. Když babička umře, dovedeš si představit, jak si to budeš vyčítat, že jsi ji nepomohla? Já takto vidět svoji babičku, jedu pro ni a vezu ji k lékaři. A názor otce, či tety by mě vůbec nezajímal. To ji tak nechávají proč? Přijde mi to, jako kdyby snad měli dědit a tak teda nic nedělají a nechávají starou paní trpět, a čekají až umře.

betelgeuzz
25. črc 2022

@dixi86 Sanitka nemusí vždy odvézt, u nás právě jen zkontrolovali, řekli, že do nemocnice odvézt mohou, ale vlastně nemají co léčit. Takže se rozhodlo, že zůstane doma, doporučili postup. To, že starý člověk přestane jíst a pít, jen spí, může být normální, ten člověk odchází a nemá smysl ho udržovat na kapačkách. ale je dobré to zkontrolovat.

dixi86
autor
25. črc 2022

@keysi90 její dcera rodinu nemá a peněz má dostatek i svoji nemovitost. Spis jak nema deti, tak ma zkreslené představy o všem a je v hodne vecech mimo. Otec deti ma a je mimo taky. A jak mam bojovat s pocitem, ze pak umre kvuli tomu, ze se nakazi covidem, pripadne nestihne se vratit domu?

dixi86
autor
25. črc 2022

@betelgeuzz A jak jste řešili? domluvou s nemocnicí/záchrannou službou? přes jejího obvodního to nevidím a moje obvodní se bez karty do toho pouštět nechce.

l01991
25. črc 2022

@dixi86 takže ji raději nechaš trpět doma ano?Mi to hraniči od tveho otce a tety s tyranim (to možna přehanim ale..) a mimochodem c19 muže chytnout i doma... od něj nebo tety,ale rob jak mysliš.V tom připadě však nevim na co se ptaš když nechceš poradit..

betelgeuzz
25. črc 2022

@dixi86 ano, zavolala se záchranka, ti zhodnotili stav a na základě toho se rozhodlo, že zůstane doma.

helabella
25. črc 2022

@dixi86 -- já to asi nechápu. Podle úvodního příspěvku jsem pochopila, že je na tom babička opravdu špatně. V tom případě, ale opravdu nechápu, proč řešíš hloupé výmluvy ostatních (vyrvál na sídlišti kvůli sanitce????). Píšeš, jak si vzít na svědomí, že by babička třeba chytila covid.... a jak si vezmeš na svědomí, že tady třeba ještě nějaký čas mohla být, že má třeba bolesti, že jí prostě ostatní nechají jen tak umřít bez pomoci? Ano, většina lidí nechce umřít v nemocnici a samozřejmě jsou možnosti, jak se o ně doma postarat. Ale opravdu se teta a otec postarají? Budou o babičku doma pečovat? Doprovodit umírajícího doma je to nejlepší co pro něj můžou udělat, ale jde tam o tu péči -- ne toho člověka jen tak nechat být a čekat až umře.
Já tě chápu, že je těžký jít proti rodině, že si nejsi jistá, co by bylo nejlepší udělat....ale pokud babička opravdu trpí, tak jde snad hlavně o ni, ne?

keysi90
25. črc 2022

@dixi86 covid ale může donest k ní kdokoli. Ty, tatka, její dcera.

tahejhula
25. črc 2022

Prostě přijedeš na návštěvu, pohovoříš s babičkou a případně zavoláš 155. Prosím tě a jaký cirkus na sídlišti? Sanitky přijíždějí, odjíždějí, u nás byla tolikrát, že by musela polovina paneláku vyskákat z oken. Oni za ní zdravotníci dojdou nahoru, tam ji vyšetří, atd. Někdy není transport nutný, pokud by byl kupříkladu z důvodu dehydratace, tak chceš raději čekat, až zemře žízní?

ito
25. črc 2022

Ja popravde jen z tohoto popisu nevidim nyni uplny prinos nemocnice. Kazdopadne od toho je ale doktor, aby to zhodnotil. Pises, ze babicka uz je dost stara, momentalne neji, nepije, ale chce byt doma (zadny pecovatelsky ustav, ldn, ....). V pripade tedy odvozu do nemocnice by ji tedy dali kalacky, avsak kapacky nejsou dlouhodobe reseni .... jist a pit bude muset. V nemocnici by se pak sama rozjedla a rozpila? .... mam bohuzel jine zkusenosti. Umirani neni ve vetsine pripadu nijak pekne, casto to jsou prave bolesti, postupne ochabovani,... je otazka i vzhledem k veku jak moc by nemocnice pomohla,zvlast kdyz chce byt doma a hlavne na jak dlouho v pripade 91.leteho cloveka. Rozumim tvym pocitum, ale mozna by spis bylo pro babicku lepsi nez odvoz do nemocnice, kde co ... jednou za cas se na ni podiva doktor, sestricka, ale rodinu bude mit daleko.... za ni tedy co nejvic jezdit, povidat si s ni, zkusit pri te navsteve do ni neco dostat .... zkusit vytezit z tech poslednich let/mesicu jeste to pekne (pro babicku).

mmm12345
25. črc 2022

já bych zavolala obvodnímu lékaři a zeptala se, zda může přijít, aby se podíval na babičku, zda je v pořádku....
babička (93 let) na tom byla asi podobně, zřejmě prodělala mrtvičku, potom už hodně ležela a spala, po druhé mrtvičce už jen 3 dny ležela a zemřela doma v posteli, se svými 2 dcerami.. ne sama v nemocnici, kam by za ni (v lednu) určitě nikoho nepustili... myslím, že sama by to tak chtělo a bylo to správné rozhodnutí...
máš pocit, že babička trpí? že se o ní nestarají správně? bylo by lepší, aby byla sama v nemocnici? Měla by tam větší komfort?

dixi86
autor
25. črc 2022

@ito Děkuji za Vaši zprávu. Jezdit jezdím, krmím, jsem s ní. Doktora sem se snažila sehnat, když už sem dostala "svolení" mu zavolat, tak má dovolenou. Moje obvodní se motat do toho bez karty nechce. Ani nevim, co asi chci, protoze uz to dobre nebude a i kdyby, je to jen odsouvani nevyhnutelneho. To mate pravdu.