icon

Těhotná švagrová a její výběr jména. Řeším to moc?

amazonkajanik
30. bře 2021

Holky, jdu se spíše vypovídat. Ségra mého partnera je těhotná a termín má den před synovými narozeninami. To je celkem vtipné, máme takových dvoj narozenin více. Ale co mě celkem dostalo, že dají stejné jméno. Neřeknu,kdyby to byla třeba sestřenice, to bych ještě tak nějak brala. Jsme poměrně rozvětvená rodina na obou stranách, ale kluků je míň a stejně se pořád snažíme dávat jména tak, aby bylo jediné v dané generaci. Tak nevím, jestli jsem moc cíťa a moc to řeším ...

Strana
z4
michaela666
31. bře 2021

Chápu tvoje pocity, ale bohužel s tím nic neuděláš. V naší partě kamarádů jsou 2 kluci stejného jména ( toho našeho vysněného) a protože spolu trávíme hodně času, museli jsme vybrat jiné. Jediné co tě může trochu utěšovat ( i když je to dětinské), že vy nejste ti bez nápadu a "neopičíte se". Třeba si to švagrová ještě rozmyslí až z rodiny uslyší těch komentářů víc.

kevi1
31. bře 2021

@michaela666 nehnevaj sa ale to je co toto.. vy nie ste "ti bez napadu a neopicite sa"? Za prve, meno nie je o napade ale o osobnom nazore, co sa mi paci a co nie a ked uz sa chcem neopicit tak fakt nedam najbeznejsie meno v CR. To sa potom po sebe opici polka republiky a asi mame byt vsetci super originalni a davat deckam meno ako Sandokan. Inak sa vzdy budem po niekom "opicit" podla toho, co tvrdis. Nemyslim si, ze autorkina svagrina musela pre napad pomenovat decko Jakub daleko zajst..

holkaokomodra
31. bře 2021

@amazonkajanik ja ti nevim... my nedavame ani jmena deti z okoli, neni to sice med neco vybrat, ale v jedne rodine je to kor divny... 🙄 taky by me to vadilo

michaela666
31. bře 2021

@kevi1 Promiň, ale mít v jedné rodině skoro stejně staré děti se stejným jménem mi přijde bez nápadu. To, že je Jakub jedno z nejpoužívanějších jmen je pravda, ale přece se tak nemusí jmenovat bratranci. Navíc když spolu u babičky budou trávit například prázdniny. Babička bude asi nadšená, když bude volat jednoho a přijde druhý. Nebo když se budou vymlouvat při lumparnách, že mysleli jak babička volá toho druhého.... Klidně můžou mít všechny rodiny z jednoho paneláku kluky jménem Kubík, ale tam je to trochu jiná situace podle mě.

kevi1
31. bře 2021

@michaela666 akoze tak to len preto ze niekto mal dieta skor, tak ten druhy si ho nemoze mat? Takyto sebecky postoj je fakt k zaplakaniu. Ale to opicenie sa je fakt najlepsie, sorry pri takom mene sa fakt nejde neopicit, originalita chlapcenskych mien v Cr je vseobecne tym padom miziva, kon je plny Honzikov, Kubikov, Vojtechov, Jirikov, Ondrejov.. a v zivote by som nepovedala ze sa niekto po niekom opici, proste su to pekne mena, ktore sa v dnesnej dobe davaju. Kto sme my aby sme rozhodovali o tom, ako si iny clovek pomenuje svoje dieta? Trochu sebereflexie by neuskodilo

michaela666
31. bře 2021

@kevi1 Máš pravdu v tomhle jsem asi sobec. Stejně tak jako by mi vadilo kdyby moje sestra měla dceru se stejným jménem jako naše, tak bych to neudělala ani já nikomu z rodiny. Minimálně ve stejné generaci, přijde mi to divný.

levandule_k
31. bře 2021

@michaela666 "Museli vybrat jiné jméno?" On je na to nějaký zákon, nebo vás kamarádi vydírali?

michaela666
31. bře 2021

@levandule_k Když se narodil druhý se stejným jménem bylo docela dusno. Nakonec jsme se s manželem shodli, že nebude třetí kluk se stejným jménem protože by to nedělalo dobrotu. Narodila se nám nakonec holčička, takže ty starosti stejně odpadly.

levandule_k
31. bře 2021

@michaela666 Já bych třeba po svých kamarádech chtěla, aby respektovali náš výběr jména, protože k němu máme důvod. To, že oni ho dali první, neznamená, že podepsali patent, že už ho nikdo v okolí dát nesmí, ale já to mám asi nastavené jinak. Já bych neměla problém s tím, že vybral stejné jméno jako my.

priefi
31. bře 2021

@michaela666 ale byla by to sranda, kdyby do třetice bylo stejné jméno, no ne? 😂 Můžu se zeptat jaké?

pavlinar
31. bře 2021

Chapu te. Pro me jsou jmena deti od sourozencu tabu. A prislo by mi divne, kdyby bracha dal stejne jmeno jako my..blizka kamaradka dala jmeno, na ktere jsem si vzdy myslela, ona to nevedela. Pak v tehotentsvi jsem se ji ptala, jestli ho "muzeme" dat taky. Byla s tim v pohode. Nakonec jsme vybrali jine.
Chapu I ten druhy pohled, jestli je to jeji vysnene od vzdycky. Jasne, ze ji to nemuzes zakazat, ale..
A z tech pribehu o "ukradnutem" jmene me fakt bere vztek, to je tak ubohy 😤

michaela666
31. bře 2021

@priefi Taky jedno z těch hodně oblíbených.. Daniel 😀. Ten druhý je teda už v rodném listu jako Dan, ale volají na oba Danny nebo Danečku. Trávíme dohromady tak 15 dní v měsíci, takže to už by bylo opravdu přeDanečkováno. A asi by mi to začalo časem vadit, stejně jako té první kamarádce, takže jsme vybrali jiné.

priefi
31. bře 2021

@michaela666 a ten druhý byl rovnou Dan? Anebo to pak přejmenovali? Mi se to jméno také líbí, ale dala ho sestřenice, takže jsem nedala já... Navíc manžel si vždy představí nepříliš bystrého kamaráda, takže on byl rád, že díky tomu, že sestřenka dala toto jméno, tak ho nechci.
Takže tě chápu, mi by to taky vadilo. A taky bych nechtěla nálepku, že bychom se opičili.

michaela666
31. bře 2021

@priefi Tak to nevím. Při oznámení pohlaví říkali, že to bude Daneček. Takže tím to pro nás bylo vyřešené. Někdo s tím problém mít nemusí, ale my si z hezkých českých jmen vybrali prostě jiné.

petronilkaa
31. bře 2021

@kevi1 Taky promiň, ale od 12. let jsem měla vymyšlená jména pro děti.. Tehdy Samuel a Gabriela byly velice neoblíbená jména.. Nemůžu za to, že se za 20 let změnila móda.. Ale že během týdne někdo na to jméno ani nepomyslí a najednou, sotva ho vyslovím, je topka.. To už mi přijde, možná ne úmyslně, ale nasravací.. Obzvlášť, když u nás dotyčná věděla, že jsou to moje vysněný jména.. Nevíš, kdy se zakladatelka pro jméno rozhodla - vysnila si ho pro syna.. Taky mohl být tehdy v módě Mojmír, Jaroslav, Josef, Miroslav.. To, že teď je to nejběžnější jméno je bezpředmětné, když neznáme všechny myšlenkové pochody..

kevi1
31. bře 2021

@petronilkaa neviem v com na mna reagujes, ja tvoju situaciu nepoznam.
Inak ale Jakub je popularne meno uz skoro 30 rokov. A proste furt sa tocime okolo toho isteho - trochu SEBAREFLEXIE. Nemozem predsa nikomu rozkazovat, ake ma dat meno. Len preto ze my sme dali Richard, neznamena to, ze nikto dalsi v okoli dat Richarda nemoze. Ok, mozno autorka mala toto meno vysnivane od 12 rokov, tak spravne ho dala, ale to ho nemoze dat aj svagrina?! Desattisice ludi ma toto meno ako vysnivane uz desiatky rokov.. Ved aj ta jej svagrina ho moze mat vysnivane, to akoze len preto ze autorka porodila prva, jej svagrina si ma trhnut nohou a vybrat ine meno? Aj keby ju znenazdajky napadlo, ze sa jej to meno paci, sorry, niekto nerozmysla od 10 rokov jak sa budu volat jeho deti, niekto sa zase nevie dohodnut s partnerom.. ale mat vase problemy vazne.. mna by skor "trapilo" keby moj synovec ma nejake hanlive meno, ale ci sa vola rovnako ako moj syn.. hlavne ze su stastni rodicia a decko je zdrave 🤦🏻‍♀️ a radsej ak da polka rodiny meno jak ma moj syn, jak pocuvat od rodiny, ze som dala debilne meno. Ja chcem dat druhemu synovi meno Henrich a kazdy mi do toho keca.

nick1234
31. bře 2021

@kevi1 máme také Richarda a vybírali jsme mezi spíš nepoužívanými jmény 😉

kevi1
31. bře 2021

@nick1234 to hej, v CR to nie je uplne najbeznejsie meno, ale na Slovensku je pomerne bezne 🙂 v TOP 20 podla mna uz tiez tak 30 rokov. Takze by som sa necudovala keby si ho este niekto v rodine vybral. Ale aj tu na konikovi som tych Richardov uz par videla, ziskava na popularite

darkwitch
31. bře 2021

@kevi1 přijde mi, ze Richard zase přišel do módy 😀 my máme starší Zuzanu v porodnici nam tvrdili ze to jméno tak třicet let neslyseli, moje spouzacka ma dceru o měsíc starší a taky Zuzanu a kolegyně má taky stejně starou Zuzanu a najednou je Zuzan všude plno 😀 ale mamka dávala Kateřinu taky s tím ze nejsou a ten rok se sešly čtyři ve třídě a dvě se stejným příjmením 😀 občas mi přijde, ze na některá jména prostě najednou pomyslí spoustu lidí nezávisle na sobě

kevi1
31. bře 2021

@darkwitch Moja teta dala v 1997 Rebeku s tym ze bude "originalna" a zisli sa v triede nakoniec 3 😁 to si nevyberies proste

petronilkaa
31. bře 2021

@kevi1 Reagovala jsem na to, že autorce vyčítáš, že když nechce aby se švagrová opičila, nemá dávat nejběžnější jméno.. Z tohoto pohledu je to dle mě, naprosto jedno.. Nejběžnější jméno se z mého míň dávaného jména může stát během 2 let.. Manžel a švagr - jeho bratr - oba chtěli Davida.. Že kdo bude mít prvního syna, bude ho mít.. Dohodli se dávno, než mě a švagrovou poznali.. Jen já a švagrová jsme to zamítly.. Jmenuje se tak jejich strejda, se kterým se každý týden vídáme.. Nechtěly jsme to ani jedna právě z důvodu opakování jmen v blízké rodině.. Ale samozřejmě, každý jsme citlivý na něco.. Diskuze je bezpředmětná, protože švagrovou zakladatelky neovlivníme.. Každá zde jen předneseme svůj osobní pohled, postoj a zakladatelka třeba zjistila, že není jediná na světě, které to vadí, ale zároveň, že svět se nezboří, když se bratranci budou jmenovat stejně.. 🙂

kevi1
31. bře 2021

@petronilkaa podla mna necitas vsetko co pisem, ja jej nic nevycitam, len hodnotim situaciu, ze je o dost viac pravdepodobne ze Jakub sa bude pacit dalsim 10 tisicom ludom, jak ze sa bude dalsich 10 tisicom ludom pacit meno Zbratislav. To je cista pravdepodobnost, ja som vystudovany statistik 😁 samozrejme, ze je mozne ze sa stretnu dve co chcu Zbratislava ale je to proste o dost nepravdepodobnejsie jak, ze sa stretnu dve co chcu Jakuba. Proste davas bezne meno -> pocitaj s tym ze budu traja v bytovke. Ale jak pisem vyssie, neda sa ani vylucit ze sa nestretnu traja s neobvyklym menom v triede. Len je to nepravdepodobnejsie. Tot vse 🙂

prejeta_zaba
31. bře 2021

V naší rodině se říká, že jméno se v generaci nemá opakovat, že jeden z nich nemá šťastný, osud. Takže jsme a ohledem na rozvětvenou rodinu opravdu vybírali, které dlouho nebylo. Ale na druhou stranu, pokud bych byla například dlouho o nějakém jméně přesvědčená, manžel byl pro, tak to, že bude s někým stejné bych tolik neřešila. Jako jste blízká rodina, ale dítě si nese jméno celý život, přijde do mnoha kolektivu, tak že se občas potkáte na návštěvě s dvěma Kubíky, přece ničemu vadit nemusí. 🤷‍♀️

cikitkapb
1. dub 2021

Tak tohle by mi nevadilo. Ale asi i chápu jak se cítíš, moje švagrová (taky manželova sestra) se mě před porodem ptala, jestli víme co to bude a jestli máme jména. Čekali jsme překvápko a jména nikomu neříkali. Po porodu jsem jí řekla, že kdyby to byl kluk, byl by to Kuba. A když se narodila holka, tak se švagrová furt ujišťovala, že to třetí fakt nebudem mít. (Pro kontext, byla těhotná po třetí ve stejnou dobu, kdy já po druhý, jen rodila půl roku po mně). A před měsícem porodila Kubíka. Žíly mi to netrhá a asi by mi je to nervalo ani kdybych to třetí plánovala. Víc mi vadí, že mám v rodině samý Romany (chlapy).

amazonkajanik
autor
1. dub 2021

@cikitkapb no kamarádka je ráda, že má holku,páč kluk by byl Pavel po otci. Jenže Pavel je i tchán, její bratr a otec 😂
Jinak u nás je to právě samá holka,jak z naší, tak přítelovi strany, takže výběr pro kluka je velký. Třeba z naší strany je v třetí generaci 7holek a 3kluci.

gramar
1. dub 2021

@amazonkajanik Já měla od mala vybrané jméno pro kluka, když jsem poznala manžela a už bylo jasné že s ním to dítě mít budu, tak můj sen vzal vetu, protože se tak jmenoval tchán, švagr, synovec... Jsem tak seděla říkala jsem že jsem opravdu ráda že se tak nejmenuje i tchyně 😂 Nakonec máme tři klučičí jména, v republice jich je málo a jiné se stejným jménem neznáme...

petrasipkova1
1. dub 2021

Je to divné, tohle myšlení moc nechápu. My když vybírali jména, tak taková, abysme nikoho takového neznali a neměli v příbuzenstvu, ani se nám nelíbí jméno po rodičích, takže jsem vybírali aby děti byli v okolí originál a povedlo se, máme Stelinku a Matyáška.

missbufy
5. dub 2021

No a u nas na vesnici byla rodina, kde tata byl Ivan, deti Ivan a Ivana a vnucka Ivana 🙂

pmendy
6. dub 2021

Jména jsme vybírali tak, že jsme nechtěli jména kterými se v rodině nikdo nejmenuje a ani v blízkém okruhu přátel ať u dospělích tak u dětí. Holčičí máme dost neobvyklé, mě městě, ve školce i u lékaře je dcera jediná... Syn dostane běžnější jméno ale přesto nikoho s tímto jménem osobně neznám. Obě jména jsou normálně v kalendáři. Jinak jako dítě kolem 4,5 let jsem si myslela že každý dospely chlap se jmenuje Jirka 🤣 jmenuje se tak táta a dva strejdove 🤣 o svagrove bych si myslela svoje, ostatně jako si myslím o té své 😇🙈

zelenaesmolda
6. dub 2021

@amazonkajanik
No,je to trosku divne kdyz dva sourozenci daji stejne jmeno ale neda se s tim asi nic delat.Ja mam treba brachu a bratrance se stejnym jmenem a jednomu se rika tvarem jmena ale na toho druheho se to nikdy nepouzilo.Takze kdyz (ted placnu jako priklad) rekne nekdo Anton tak vi,o kterem Antoninovi se mluvi 🙂

Strana
z4