icon

Test Covid škola. Je právně v pořádku, když s tím nesouhlasím?

futyska
10. únor 2021

Ahoj, pokud to není zákonem dané je právně v pořádku nechat testovat dítě před vstupem do školy, když s tím jako rodič nesouhlasím?

hojda
15. únor 2021

@gramar To je jasný, že je to za chvilku přestane bavit pořád něco řešit, tak budou sypat jeden zákon za druhým a stěžovat si můžem třeba na ústředním topení. Stačí, když to udělá jeden stát a ostatní to rádi zopakují, když budou vidět, jaké výsledky to přináší.

marcicek84
15. únor 2021

Nechapu,ze se tady najdou lide,kteri snad jeste poslapavanim liskych prav a diskriminaci tleskaji,Izrael jede dost pres caru,povinne ockovani ucitelu atd. No tak jeste chvilku ustupujme a bude to tu podobne,ale aby vubec jeste bylo kde zvednout kotvy... 🙂

hojda
15. únor 2021

@marcicek84 Ty to nechápeš, já tomu netleskám, já ukazuji, jak se to řeší ve světě a že je možné, že se tím inspirují i jiné země, takže tím věčným odmítáním všeho (často i bez nějakého reálného důvodu) se dopracujeme k tomuto.

marcicek84
15. únor 2021

@hojda spis se k tomu dopravujeme tim,ze se vsim hned budeme souhlasit a nechame si povinne naridit i veci,ktere nemaji legiativni oporu,ale to je na jinou diskuzi...

alcar
15. únor 2021

@hojda ve svete se to takto sice resi, ale treba zrovna Rakusaci jsou kvuli tem povinnym testum ve skolach pekne nasrani. To jen pro poradek, kdybys chtela psat, jak to v jinych statech “funguje”.

hojda
15. únor 2021

@alcar Myslím, že v Rakousku je to stejné jako tady, části lidí to vadí a části ne, většina rodičů bude ráda, že se děti do škol mohou vrátit, viz dnešní dobrovolné testování 85% testovalo a jen 15% ne.

alcar
15. únor 2021

@hojda tady to vadi vetsine. A vis, proc jich v tom Rakousku tolik testovatnechalo? Protoze jim tam nedali jinou moznost, bud dite ve skole nbeo na individuale doma. Tak co jim zbyva. A unas to dopadne taky tak.

gramar
15. únor 2021

@alcar vždy se najdou lidi kterým něco nebude vyhovovat (a je jedno kde), ale je otázka jak se k tomu daná země postaví a v ČR si iluze nedělám, tady se bude řvát nadávat pak se novelizuje zákon podle kterého budeš mít kvóty i na použití určitého počtu útržků toaleťáku, bude skupina lidí která tomu ještě zatleská a než se zase národ rozhoupe, budeme v háji, naposledy to trvalo čtyřicet let a teď už to taky dotahujeme. A v tom shledávám obrovský rozdíl, protože si (možná naivně...?) myslím že Rakousko by tak daleko nezašlo, ale tady s tou bandou trotlů co si volíme...

hojda
15. únor 2021

@alcar těch 85% a 15% bylo v ČR

alcar
15. únor 2021

@gramar prave ze zrovna v tom Rakousku uz tak daleko zasli. A jak vidno...nechali si to libit. A my si to taky nechame libit. Vsak to vidis na znovuobnovenem protiustavnim NZ. Nic se nedeje a jede se dal. ☹

alcar
15. únor 2021

@hojda kde se testovalo? Dnes jsem nesledovala zpravy.

marcicek84
15. únor 2021

@hojda pokud to je na bazi dobrovolnosti,ale ja vim jak se ta "dobrovolnost" u rodicu vynucuje,to tak uplne nebude...

gramar
15. únor 2021

@alcar Obávám se že nás čeká kruté vystřízlivění. Já osobně s tím testování v danou chvíli a situaci nemám problém, pravdou ovšem je že s kde čím okolo už ten problém mám a velký. A je to právě ten pocit moci, který našim "vedoucím zájezdu" dává dojem že si můžou dělat co chtějí (a evidentně můžou, protože je stále skoro třicet procent lidí, kteří ještě jásají). Mám větší problém s NS a jejich postupy, než antigenním testem, ve kterém vidím alespoň nějaký smysl (přemýšlím zda to není první smysl, který vymysleli 😂)

hojda
15. únor 2021

@marcicek84 Tohle organizovala zubařka, tak jim vyhrožovala, že jim nevytrhne zub, až je bude bolet?

alcar
15. únor 2021

@hojda no uvidime. Zatim je to na usudek maly testovaci vzorek. Navic mi ten clanek prijde jako delany “na zakazku”. Ale diky za odkaz. Docela me rozesmutnila veta “nic jineho, krome ukazneneho chovani, se od zaku nepozaduje”. Ach jo... Nejvic me stve, ze treba ve firmach se tak netestuje a ve skolach z decek udelame natrvalo testovaci objekty. A docela jsem se i zamyslela nad tim, jak se bude citi zacek, ktery bude mit ten test pozitivni. To bude hodne narocne na jejich psychiku.

marcicek84
15. únor 2021

@hojda reditelka psala dopis rodicum,vzyt si pamatuju jak nam psala reditelka MS tez nekolik dopisu,aby deti mely nad ramec povinne celodenne rousky,na jare ji to vyslo,ale pak to nechtela zrusit ani cely cerven a proto s kdyz rodice rekli na podzim,ze ne,tak se urazila...a myslis,ze se to tem detem nesouhlasicich rodicu ucitele nedaji najevo? Ten, ktery chce testovat jim to da sezrat,takova je realita. 🤷🏻‍♀️

gramar
15. únor 2021

@alcar No ty děti které vyjdou jako pozitivní, to bude "malér" jak to ukočírovat. Dítě jsem na podzim dostala domů protože nepřešlo přes teploměr a ještě dlouho doma brečel, protože se mu smáli... Za mě ideální stav v pátek si vzít test domů, v neděli otestovat a dle výsledku postupovat (pravda zde ještě spoléhat na to, že budou všichni poctivě spolupracovat, což se zde moc nenosí...)

alcar
15. únor 2021

@gramar vis co, me desi takove to postupne plizive zavadeni vseho mozneho. Nejdriv zavrene skoly, pak zavrene krouzky, izolace deti, pak tedy skoly ano, ale bez telocviku a zpivani, rousky jen na chodbach, pak rousky i ve tride, bez rousky zakaz vstupu do skoly..., ted uz rousky plus testy. Za rok to budou rousky, testy a jeste povinne ockovani. Prijde mi, ze dospelaku se ta opatreni tak nedotykaji, nebo maji mirnejsi dopady, jak u tech deti. Test sere pes, deckam to samozrejme neublizi, ale vsechno to kolem, co jsem ted popsala me opravdu desi. Pred rokem bych si ani ve snu nepomyslela, ze vsechno tohle bude realita. Ani si nechci predstavovat, co bude za dalsi rok. 😔

marcicek84
15. únor 2021

@gramar antigenni test v pondeli ti rekne,ze dite nema v pondeli a max.utery covid,pak co bude od stredy se nevi a to se zacne stejne sirit a v dalsi pondeli opacko,antigen neni vhodny pro bezpriznakove,principielne to nemaji domyslene...a pak jeste kdyz to mas pozitivni poletis s deckem na PCR z nosohltanu a pokud pozitiv jdes ty s manzel do karanteny s i vsechny zbyle deti vc. dvou PCR testu, pokud negativ zbytecne prostoje ve vyuce...

marcicek84
15. únor 2021

@alcar to je presne,plizive priostrovani,kdyby to rekli najednou tak tu maji revoluci a tak postupne,nenapadne a lidi udelaji cokoli aby uz otevreli ty skoly,stejne uz je dlouho nemohlo mit zavrene,testy jsou k nicemu,proto detem i pres testovsni chteji nechat rousky...kdyby se testovslo aby deti nebyly v rousach,tak mi to prislo jako benefit a snaha vyresit nevyhovujici stav...

gramar
15. únor 2021

@alcar S tím souhlasím, když tohle vypuklo, tak jsem se utěšovala tím, že už nikdy to nebude tak zlé, že stále můžeme pryč a za týden jsem seděla s hlavou v dlaních a brečela nad zavřenou čárou. Ano to plíživé omezování je špatné a děsivé. Také mám své meze co jsem ochotná akceptovat a co už ne, bohužel mám velkou představivost a vím že za chvíli už se to bude velmi blíž té hraně, kdy se budu muset rozhodnout jak dál... Jestli zavedou povinné očkování dřív než si budu moci zhodnotit co je pro "menší zlo", tak vím že za tuto cenu ty děti už do školy nepůjdou i kdybych měla doma nad vysvětlováním učiva exnout a taky už relativně dlouhou dobu si připravuji prostor, abych mohla danou situaci vyřešit bez ztráty kytičky...

alcar
15. únor 2021

@gramar ono to takhle zni hezky... v nedeli si otestuji dite (sebe paradoxne nemusim, protoze nechodim do skoly), test vyjde (treba zrovna falesne) pozitivni. Ok, rano zavolam do prace, ze neprijdu (ja mam treba zamestnani, kde za me nejde tak rychle sehnat nahradu a kolegyne i klienti budou mit olravdu docela velky problem), necham si dite doma. Bude trvat minimalne den nebo dva, nez se dostaneme na PCR test a pak jeste vyhodnoceni. Takze ztracene cca 3 dny. Kdyby se to melo stat jednou, to se da prezit. Ale ted si predstat, ze pri te frekvenci testovani se ti to takhle stane treba 2x do mesice. Memu zamestnavateli se tohle libit tedy nebude a vubec nevim, jak tohle treba resit. Protoze tohle bude zalezitost na xx let, ne na tri mesice.

marcicek84
15. únor 2021

@alcar presne,konecne to tady nekdo napsal,uz mi prislo,ze si toto nikdo neuvedomuje...

hojda
15. únor 2021

@alcar Jenže ty to řešíš z pohledu prvňáka nebo druháka, který teď chodí do školy. Zkus se na to podívat z pohledu maturanta nebo deváťáka? To je ta skupina, která má jít teď do škol. s nimi maminka být doma nemusí a myslím,že velká většina z nich do té školy opravdu chce. Nebo z pohledu rodičů třeťáka, se kterým jsou rodiče doma nemůžou do práce vůbec.

alcar
15. únor 2021

@marcicek84 ano, ne kazdy ma moznost si takhle nechodit do prace.

gramar
15. únor 2021

@alcar Já vím jak to může dopadnout, s ohledem na počet dětí taky vím, že se může stát že budu dalšího půl roku na střídačku v karanténě... Další z důvodů proč jsem došla k závěru že už nejsem ve stavu kdy bych měla hledat práci, ale kdy bych měla být schopná vymyslet si práci, protože jak říkáš tohle nebude otázka pár dní, ale v lepším případě pár podělaných měsíců a pro mnoho lidí to bude naprosto likvidační (a mám neblahé tušení že k nim velmi brzy bude patřit zhruba 90% obyvatelstva). Na druhou stranu si myslím že jinak to ty lidi neuvidí, že tohle není nejlepší cesta (prostě nepřenosná zkušenost...)

alcar
15. únor 2021

@hojda ok, pak at tedy testuji jen zaky od 3.tr vyse. Stejne prvnaci a druhaci uz chodi od podzimu doskoly bez testu a jak vidno, funguje to i bez testu. Kez by je z toho vynechali.

marcicek84
15. únor 2021

@alcar maji testovat od 2.stupne vyse a ostatnim dat pokoj

alcar
15. únor 2021

@gramar ja tedy (mozna naivne) doufam, ze ty testy tu falesnou pozitivitu nebudou vykazovat prilis casto. Snad budou ve vetsine pripadu spolehlive. V opacnem pripade muzu dat v praci rovnou vypoved. 🙈

Strana