Ukončené 4 roky SŠ, bez maturity. Jak si ji můžu dodělat?

kamilkaz
14. črc 2016

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat kam se obrátit. Je mi 22 let čekám své první dítě, ale nemám dokončené SŠ. Na střední jsem normálně chodila mam ukončené 4 roky akorát mi chybí maturitní zkouška. Na tu jsem se vykašlala a odjela do zahraničí, dělala jsem aupair procestovala pár zemí a teď je pro me noční můra co bude dál. Nevím jestli se maturita musí složit do nějakého určitého roku. A nebo jsem přemýšlela nad uděláním si střední školy od znovu nebo jen třeba zopakovat poslední 2 roky zda to jde?! Chtěla bych mít nějakou školu nebo aspoň něco nějakou rekvalifikaci. Dřív jsem byla mladá a blbá, chtěla cestovat poznat nové věci. Ale kvůli tomu nemám nárok ani na podporu protože aupair prej není práce, ale příprava ke studiu mi bylo řečeno. Myslíte že by mi mohli stímto pomoct na ÚP? Zda se se dá dělat nějaká střední touto cestou? Děkuju za Vaše rady a tipy.

martinka24
14. črc 2016

Asi bych si zavolala do školy, kde jsem absolvovala 4 roky a třeba něco poradí.

hz
14. črc 2016

mozna se zeptej na moznosti maturity na skole,kde mas ukoncene ty ctyri roky..

blahova_andrea
14. črc 2016

@kamilkaz na úp ti rozhodně neporadí jak se vzděláním. opravdu bych začala na sš, kde jsi studovala a domluvila se tam. pokud ti nenabídnou to, co čekáš nebo potřebuješ, zkusila bych třeba i jinou stejně zaměřenou sš. ale určitě začni tam, kde jsi skončila. oni ti nejlíp poradí zda je potřeba začít znovu, nebo jen poslední rok a maturitu. ono jde i o to kolik jsi zapomněla, kolik se za tu dobu změnilo, kolik toho z oboru umíš...troufala by sis jít rovnou jen k maturitě? já osobně teda ne...já bych si určo dala aspoň ten poslední rok dálkově, idividuálem nebo jaké budou možnosti, abych si to osvěžila, doplnila. rozhodně je dobře, že s tím chceš něco dělat, je vidět, jak jsi dospěla. držím ti palce 😉

margarithka
14. črc 2016

Záleží, zda došlo k přerušení či ukončení studia. Mám pocit, že při ukončení studia prostě konec. A nevím, na jak dlouho je možné přerušit, aby nedošlo ze strany školy k ukončení studia. Ovšem nejlepší informace podá sekretariát dané školy.

kamilkaz
autor
14. črc 2016

@blahova_andrea k maturitě bych si hned netroufla jít. Vše se to vypařilo z hlavy takže určitě ty poslední 2/1 ok bych si dala, abych osvěžila paměť. Hned v srpnu zkusím zavolat do školy a informovat se. Děkuju za radu 🙂

kamilkaz
autor
14. črc 2016

@margarithka 4 roky mam ukončene v červnu jsem odjela do švycarska pracovat a v zaři se vrátila stím že jsem šla k maturitě, ale neudělala ji celou. Pak jsem se na to už vykašlala. Bylo to v roce 2013 v září to jsem šla poprvé k maturitě a nezvládla celou udělat.

nikinnna
14. črc 2016

@kamilkaz Obávám se, že takhle jednoduché to nebude, protože máš řádně ukončenou sš, jen nemáš maturitní zkoušku. To znamená, že už si nejspíš nebudeš moct zopakovat ty 2 roky. Od data ukončení sš máš, ale 5 let a celkem 3 pokusy na složení maturitní zkoušky. I když máš do 26 nárok se bezplatně vzdělávat, stát ti znovu nebude hradit studium stejného oboru, který už jsi úspěšně absolvovala. Jedině se domluvit jako samoplátce nebo si najít doučování a jít rovnou na další pokus k maturitě.

nikinnna
14. črc 2016

@kamilkaz Ale jestli jsi neudělala jenom nějaký předmět, zkus se informovat jestli by jsi nemohla skládat zkoušku jenom z něho. Každopádně jestli jsi v září 2013 šla na první pokus, tak je to v pohodě. Máš ještě spoustu času si sehnat otázky a případně i se sama všechno doučit. Čemu nebudeš rozumnět ti určitě někdo vysvětlí a máš na to čas do roku 2018+2 pokusy 🙂...

luj89
14. črc 2016

@nikinnna To s těmi 26 lety se mi nezdá... Nevím jak SŠ, ale na VŠ máš nárok na bezplatné vzdělání po celý život ;) Jinak by to bylo dost nespravedlivý. Jen Bc. studium můžeš zdarma studovat 4 roky a navazující 3 roky.

nikinnna
14. črc 2016

@luj89 No to není tak docela pravda. Nehledě na to, že mezi SŠ a VŠ je rozdíl. Psala jsem o tom, že jakmile ukončila 4 leté studium, nemůže se bezplatně vrátit a poslední 2 roky si zopakovat. Stát jí to zafinancoval už jednou, řádně ty ročníky ukončila. Je to jako kdyby jsi na VŠ neudělala státnice a rozhodla se, že chceš začít na stejném oboru od 3 semestru znovu. Taky tě nikdo nenechá chodit na stejné předměty 2 roky bezplatně znovu, když už jsi za ně jednou dostala kredity. http://www.vysokeskoly.cz/clanek/studium-po-ses...

nikinnna
14. črc 2016

@luj89 Prostě se pak pokusíš státnice udělat na další pokus a nevracíš se...

luj89
14. črc 2016

@nikinnna Asi si nerozumíme. Já nepsala nic o vracení o ročník zpět apod., jen reaguju na to, že na VŠ se může studovat bezplatně i nad 26 let věku. Ten článek, který sdílíš je z r. 2009, nejsem si jistá jeho aktuálností.

nikinnna
14. črc 2016

@luj89 Tak já potom nechápu proč reaguješ s vysokou školou na diskuzi kde se řeší střední škola a to, že se autorka chce vrátit na ukončenou střední. Pokud nevíš jestli je ten článek aktuální, tak se zajdi zeptat někam kde o tom něco vědí a mají na to razítka. Případně, pokud se něco změnilo mi prosím dej odkaz na článek, že už je to jinak a já se ráda "dovzdělám".

tine22
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
denny27
9. pro 2019

Co dělat poslední ročník dálkově a tu maturitu si pak udělat, asi už s narozeným miminkem?
Nebo zkus najít nějaký obor, který můžeš dělat dálkově a pak odmaturovat.

denny27
9. pro 2019

Aha... teď koukám, že je to 3roky starý 😂😂😂😂
Jak to dopadlo??

veronicka89
9. pro 2019

Jako pokud jsi byla student platil za tebe stat pojištění mas nárok na podporu.

Pokud jsi pracovala na smlouvu v zahraničí _ započítává se ti to do odpracovaneho času _pokud to dolozis....

A nemyslím si že někdo může říct co je aupair...
Ptz je to zaměstnání kde jsi pracovala a vydělala peníze...

Na úřadech jsou svině hloupé... Většinou :D...

Pokud ti nejde přímo o tu maturitu... Tak se informuje na co máš právo na co o ne

Popřípadě vrácení daní za období v Cizine.

V případě hledání práce bych psala že mám ukončeno SŠ o maturitě bych se nezmínila 😆

Pokud ti o maturitu jde... Zkusila bych už přímo to co tě baví a konkrétně zajima 🙂 nějakou nadstavbu... Nebo tak něco... K dokončení maturitní zkoušky

veronicka89
9. pro 2019

@denny27 aha 😂

donalabuznikova
28. pro 2019

Ahoj, já jsem si taky dodělávala maturitu a není to nic složitého. Já jsem nakonec na základě srovnání co bylo na https://www.1job.cz/prispevek/maturita-pri-zame... zvolila večerní školu a myslím, že je to ta nejlepší možnost, pokud se nechceš omezovat v dosavadním životě. V pohodě jsem totiž při tom stíhala chodit do práce.