V poslední době ze všeho brečím
Poslední dobou si připadám naprosto zoufale. Kolikrát se z toho všeho i rozbrečím. Mísí se ve mně pozitivní i negativní pocity. Nevím, jak ho vychovat. Ať zvolím makovou nebo tvarohovou cestu, je to ve výsledku špatně a v očích one či tamté skupiny působím jako ta nejhorší. Ani moc nedokážu dělat něco, co je proti mému vnitřnímu přesvědčení. Tudíž se usmívat dělat, jak je pěkný den a odpovídat: "To je dítě". I v situaci, kdy můj vřískající vzteklý potomek podpaluje sousedovic psa za to, že nedostal lízátko. Asi chápete, co tím chci říct...
Na druhou stranu z pohledu druhé strany jste rázem matka, co si neumí toho "svého haranta" vychovat.
Trvá to moc dlouho. Konce to nebere a vypadá to, že je ještě dost před náma. Když slyším rádoby chytré řeči, že z toho vyroste, to je dítě, úplně normální... V tu chvíli mám stochutí mu to dítě strčit se slovy, že když je tak chytrej...
A zase... na druhé straně je mi vyčítáno, že je to "neposlušnej uřvanej parchant", kterého jsem měla ideálně mydlit hned po narození, aby nebyl tak rozmazlenej. Teď je na to prý pozdě.
Cítím se zoufale i jako žena. Moje seznamovací pokusy končí u toho, že jsem viděna jako matrace. Kdy dítě mám nejlépe odčarovat do jiné dimenze.
Do třetice, u matky se začíná projevovat demence s tím, že je velmi zlá a agresivní. Jenže to nikdo nechce řešit. Všichni tím trpíme. Uvažuji, jestli mám nárok na sociální bydlení nebo jestli je to jen pro tmavší občany...
Mluvila jsem s paní z té Raní péče, jak mi tu někdo doporučoval. V listopadu máme schůzku. Říkala, že je lepší jít i kdyby to mělo být něco z čeho by později dítě vyrostlo než něco zanedbat.
Jsem z malé utahaná. Řádí jak tříleták. Jen, co vstaneme. Občas si říkám, kde lidi berou síly na další roky. Mám pocit, že to brzo odpískám.
@sijane ty se hlavne odstehuj od rodicu! kdyz vyrusta v blazinci tak z ni normalni clovek nevyroste
@zelenaesmolda Já si asi půjdu do toho opravdového blázince odpočinout. Vážně dítě musí při pouhém pití mléko z lahvičky 30x kopnout do pc, 50x lézt po mně a po stole, neustále mi strkat knihu, kterou ale nechce číst ani prohlížet do obličeje, tahat za vlasy, strhávat strupy na patě, chtít zapnout a vypnout televizi, na kterou se ale nedívá, lít mléko do očí... Uspokojit ji je hrozně náročné. U ničeho nevydrží chvíli v klidu. Hrozně moc závidím těm matkám na dětském hřišti, co si v klidu pokecají a ještě si popíjejí kafíčko/čajíček z termo hrnku.
@sijane znova ti rikam to,co ti rekli uz ostatni-dcera je takova protoze ma kolem sebe takove prostredi jake ma.
proc sedi u PC a ne v zidlicce?kdyz ji nechas pobihat po byte a vyvadet tak se nediv.pri jidle ma byt dite v klidu v zidlicce.
@priefi Víš, možná to bude znít vtipně, ale někdy nevím, jestli jsem matka své dcery nebo jen starší sestra.
Kéž by se otec malé zapojil. Jsem kolikrát ohledně toho na něj naštvaná. Že se vykašlal a nechal nás v tomhle. Má klídeček, pohodíčku, nic ho netrápí. No vlastní dítě mu nestojí ani za to, aby se zeptal jak se má.
No to co mám je hrozně málo. Ačkoli skoro nic nekupuji, tak mám problém vyjít s penězy. Mám to na těsno. A prý nic nedostanu, že na to nemám nárok. Myslíš, že kdybych sociálce popsala situaci, že by se jako smilovali a něco mi dali? Já vím, že nejsem černá...
Radši upřesním. Ona s tím mlácením a kopáním začala už jako hodně malá. Aniž by jí někdo něco dělal. Mysleli jsme si, že z toho za pár měsíců vyroste. Jenže se tak nestalo...
@zelenaesmolda Nechce v ní sedět. Vzteká se. Mlátí věcmi kolem sebe. Navíc mléko pije, když má jít spát s tím, že ho pije jedině na mně... vyžaduje zvláštní rituál. Bez něj prostě neusne.
Sice má, ale klid při jídle nemá malá jaksi ve svém slovníku. Ono se to snadno říká, ale hůře praktikuje. Bojujem s tím celé měsíce. Poslední dobou bojkutuje snídaně.
Když usne, je k zulíbání ;)
@sijane na nic nemas narok protoze bydlis u rodicu a do toho jestli mas narok na benefity se pocita prijem cele domacnosti.pokud se odstehujes budes mit narok na prispevek na bydleni,jako samozivitelka bys mela mit narok na statni byt kde jsou najmy zhruba polovicni.
Nevim odkud jsi ale treba v Havirove jsou obecni byty kolem 3 tisic...to snad utahne kazdy ne?
Hele sorry, ale tvymu dítěti není ani 1.5 roku. Tak potřebuje rituály, no a co? Tak ji je dopřej, ne? Když moje holka nechce spat, taky dělá kraviny. Tak proste nastavím režim tak, aby nám to vyhovovalo plus mínus všem a ten režim se snažím držet, ať se to ostatním/mě zrovna líbí, nebo ne. Když nechce punčocháče, taky jeci a mlátí sebou o zem. Tak podle situace nabídnu jiný, jinou alternativu, vysvětluju. Na hřišti jsem si taky ještě nikdy pořádně nepokecala a ani jsem neviděla, že by si jina matka takhle malyho dítěte pokecala. Jsou to prostě děti, v prvni řadě se přestaň litovat a postav se trochu sama za sebe. Je to dítě, ne stroj, nemusí se chovat tak, jak se to líbí tobě. Pardon za upřímnost, ale tohle se fakt nedá,vzdyt to je akorát jeden mega kňour od tebe a řešení nula nula prd.
@sijane nejake dalsi vymluvy proc to nejde?
@sijane nic Ti nedaji, protoze zijes v domacnosti s rodici, kdybys zila sama jen s dcerkou, tak ty prispevky ziskas.
Mi to nezni vtipne, spis tragicky, ze si pripadas v postaveni starsi sestry nez matky. Tohle bych v zivote nedovolila. Ano, byly tendence mi, resp.nam mluvit do vychovy, ale ja se vztekla a rekla, ze ja jsem matka a ja rozhoduji a ze mi nikdo do vychovy kecat nebude (krom manzela samozrejme, v tom jsme si rovni). Proste je nutne branit si sve teritorium. Jednou Tva holcicka vyroste a ver mi, bude Ti to mit za zle, ze ses takto vzdala a nechas s sebou manipulovat. Chapu, ze jsi v tezke situaci, nemas partnera, nemas pro svoji holcicku tatu. Ale ten teror, ktery popisujes, neni cesta. Musis od tama jit pryc. Vim, ze ted jsi na rd a finance jsou na nic, ale pak snad najdes praci a budes moci se osamostatnit uplne. Nenech s sebou takto manipulovat. Zivot mas jen jeden a je to Tvuj zivot a ne zivot Tvych rodicu.
@sijane Podle mě se dostaneš do pekel, když budeš zvažovat výchovu podle toho, co kdo říká. Nikdy nenajdeš dokonalej návod. Jedni ti řeknou, že máš dělat tohle, druzí zase, že tamto atd. Ty znáš svoje dítě nejlíp a podle toho, jak ho znáš a tak nějak i podle svojí intuice bys měla tu cestu volit sama.
Jinak s tvými rodiči bych nebydlela a hlavně bych začala konečně chodit k psychiatrovi/psychologovi.
@bayt to je marne,ja jsem si s ni taky psala,snazila jsem se poradit ale vidim,ze to nevede vubec nikam
@sijane nas prcek taky nesnasi jidelni stolicku a pripoutani. Resime to tak, ze mu dame vzdycky neco do ruky, aby se zabavil, treba vicko od sklenicky s prikrmem, umelohmotnou lzicku, plastovou omyvatelnou hracku, pustime cedecko s rikankami a pisnickami pro mimi, zpivame spolecne s cedeckem, snazime se nejak zabavit, aby nemyslel na stolicku. Nejlip teda papa venku, v lete je to super, v tomhle pocasi uz horsi. Co parkrat zkusit, aby holcina jedla sama, jen ji davat kousky na pultik zidlicky, aby si ho prozkoumala a zkusila snist? Zacit treba kousky ovoce nebo cokoli, co ma rada. Pak postupne dat lzicku, aby sama zkusila kasi/jogurt s ovocem. Po pocatecnim totalnim "zapraseni" se to u nas zlepsuje.
@zelenaesmolda proc ne, taky je to moznost. Azylak pro matky s detma ma vetsinou primo v budove soc.pracovniky, kteri s klientkami pracuji, nemusi chodit za nimi na urad, vidi je casteji, mohou ji pomoct se k necemu dokopat. Hlavne, at se holka nejam pohne dopredu, at to udela, jak chce.
@ariadna12 tomu se rika BLW metoda ne?Baby led weaning,tzn prikrmovani podle ditete
Me teda kopání, lezení, tahání ani vytahování a ukazovani random věci furt dokola nepřijde jako nějaké abnormální chování jednoletého dítěte.
@zelenaesmolda ja tomu rikam moje metoda, jak udelat, aby se nase dite najedlo😁. Zjistili jsme, ze to na naseho prcka funguje, treba to pomuze.
@xkalisto no jasne, ze to je normalni, je to faze vyvoje, ktera pak zase prejde a zase bude jina faze... nekdy to je o nervy, kdyz clovek tam da uz i neco, aby to ditko neotevrelo, ale ono si i se zabranou poradi a veskere obleceni porozhazuje po celem byte a vesele se v tom rochni... to clovek pak uz nevi, zda ma brecet, nebo se smat.... male dite je hold male dite. To ja spis mela nervy, kdyz syn sel do kuchyne (ja mu hned v padach) a poustel plyn, protoze to je sranda tocit cudlikama, nebo zapinat troubu.... proste ma svoji hlavu a nijak nevysvetlis, ze to nejde, ani placnuti po rucicce nepomohlo... az cas.

@zelenaesmolda 😂 nj... to je fakt 😉