V poslední době ze všeho brečím
Poslední dobou si připadám naprosto zoufale. Kolikrát se z toho všeho i rozbrečím. Mísí se ve mně pozitivní i negativní pocity. Nevím, jak ho vychovat. Ať zvolím makovou nebo tvarohovou cestu, je to ve výsledku špatně a v očích one či tamté skupiny působím jako ta nejhorší. Ani moc nedokážu dělat něco, co je proti mému vnitřnímu přesvědčení. Tudíž se usmívat dělat, jak je pěkný den a odpovídat: "To je dítě". I v situaci, kdy můj vřískající vzteklý potomek podpaluje sousedovic psa za to, že nedostal lízátko. Asi chápete, co tím chci říct...
Na druhou stranu z pohledu druhé strany jste rázem matka, co si neumí toho "svého haranta" vychovat.
Trvá to moc dlouho. Konce to nebere a vypadá to, že je ještě dost před náma. Když slyším rádoby chytré řeči, že z toho vyroste, to je dítě, úplně normální... V tu chvíli mám stochutí mu to dítě strčit se slovy, že když je tak chytrej...
A zase... na druhé straně je mi vyčítáno, že je to "neposlušnej uřvanej parchant", kterého jsem měla ideálně mydlit hned po narození, aby nebyl tak rozmazlenej. Teď je na to prý pozdě.
Cítím se zoufale i jako žena. Moje seznamovací pokusy končí u toho, že jsem viděna jako matrace. Kdy dítě mám nejlépe odčarovat do jiné dimenze.
Do třetice, u matky se začíná projevovat demence s tím, že je velmi zlá a agresivní. Jenže to nikdo nechce řešit. Všichni tím trpíme. Uvažuji, jestli mám nárok na sociální bydlení nebo jestli je to jen pro tmavší občany...
@dzungala tak za to bych vrazdila
@sudylichozrout tak treba tim,jak se rodice vedomky ci nevedomky chovaji k detem,spousta veci je jenom otazka spatne komunikace 🙂
Asi ne... 🙂
@sudylichozrout Tak mi pak vysvětli, proč mam jedno dítě švihlý a druhý v pohodě, když já jsem pořád já..?
@dzungala já k tý medikaci neměla daleko, zachránil mě manžel, že šel na rodičovskou a já do práce, potom taky hodně věcí pochopil.. Se snažíme malou brát jaká je (vlastně nám nic jinýho nezbývá), ale taky nám moc pomohla školka, sice privní měsíc bojovala (nějaký rozbitý hračky a rvačky proběhly), ale srovnala se, jen pořád učitelky říkaj, jak je akční, že se nezastaví a někdy je s ní těžká domluva (nic co nevíme 😀 ), má tam prostor trochu energii vybít a my máme klid si odpočinout 😀
achjo, už zase?:/ já si myslim, že k příspěvkům od tebe už přistálo docela nemálo i konstruktivních a dobrejch rad a postřehů k tomu, kde bys asi mohla začít, jak o tom přemejšlet kde si nechat pomoct atd. ale jako bohužel, no....komu není rady... 😕
@sijane vim, ze asi moc casu na cteni nemas, ale kdybys chtela neco procist o autismu z pohledu rodice, prave jsem shodou okolnosti docetla knizku Zazehnuta jiskra, pise Kristine Barnett, matka autisty, resp. ditete s Aspergerovym syndromem, jak zjistovali odmala, ze je jiny, co ho bavilo, co nesnasel, jak ho motivovali pres to, co ho bavi, naucit se nove veci, ktere jinak odmital. Je to jiny pribeh, nez u tebe, ale z knihy cisi, ze mamina se naucila brat dite, jake je, ma ho rada, i kdyz je jine, narocne, a naucila se s nim pracovat, komunikovat, byt ma druhe dite velmi nemocne, a sama si prosla mozkovou mrtvici. Kluk, jemuz nedavali moc sanci na to, ze se nauci cist, aspon trochu socialne komunikovat a v ramci moznosti se zaradit do spolecnosti, to dokazal. Mozna doma autistku nemas, a je to jen extremne zive dite, na ktere jsi sama, a uz ti to leze na mozek (coz ovsem zcela chapu), ale ta knizka mne hodne inspirovala, tak treba neco da i tobe.
@sijane pokud holka nesnasi cisteni rukou, at treba ve sprse jakoby chyta vodu nebo si hraje s plastovou hrackou nebo dej ji do ruky primo vlhceny ubrousek, at si ho vyzkousi sama, nejdriv, at si hraje, a casem naucit, jak si vycistit ruce sama. U nas to funguje, prcek absolutne nesnasi, kdyz mu nekdo jiny cisti ruce od jidla nebo neceho jineho.
@martinka_33 Muž je v tomhle případě velká pomoc, když je.
Hele taky ti dítě tak hrozně dlouhé hodiny kňouralo? Je to strašnej způsob komunikace. Nejhorší je, že jsem pak z toho vynervovaná a nevím, co to dítě pořád chce. Po hodinách poslouchání bych nejraději sedla na bus a ujela od toho pryč.
Holky, matka mi začala nějak mlátit malou. Ale ne výchovně. Je hrozně na nervy a hysterická. Když o tom řeknu tátovi, tak že to jednak nebude řešit a jednak za to můžu já, protože malé všechno dám, abych měla klid na pc. Přičemž bych ten jeho klid chtěla vidět. Zvláště, když je dítě vzhůru a v ráži.
Samozřejmě malé je taky dost. A opravdu si nemyslím, že je až tak ok, když vás neustále dítě jen tak ze srandy kope a mlátí věcmi do obličeje. Zatím jí to jaksi nepřechází.
Stejně tak si nemyslím, že je ok hysterické výlevy matky.
@sijane uz nekdy pred pul rokem sis na tohle stezovala.proc tam porad bydlis?
@zelenaesmolda Finance, psychický nátlak atd.
@sijane vis, tohle je zacarovany kruh - kdyz s tim nic neudelas, bude to tak porad dal. Zabran mlaceni ditete a postav se na vlastni nohy. Bod 1) Azylovy dum pro matky s detmi pro zacatek vyjednat, pomuzou i pri nedostatku penez. Bod 2) Objednat sebe a dcerku, popr. dalsi deti, pokud mas, k psychologovi nebo psychiatrovi, at pracuje i s nimi. Bod 3) prestehovat se do azyloveho domu a pracovat na novem zacatku pro tebe a deti.
@sijane a to Ti jako prijde normalni, ze Tva matka ji ublizuje a Ty na to jen koukas z povzdali? Jako co cekas od sveho otce? Ty jsi jeji matka, Ty ji mas branit. Ja bych tam teda nevydrzela... A co otec ditete? Ma vlastni zivot, neposkytnul by Ti kratkodobe azyl? Nebo nebylo by diteti s tatou v tehle situaci lepe, nez v teroru, co ma zaruceny diky sve babicce? To ze se na foru dokola budes ptat, zda neco jde nebo nejde, ale ve vysledku neucinis k tomu kroky fakt nema cenu. Mas rodicak, mas alimenty, dostala bys i nejakou podboru, zazadala by sis o soc.byt na meste a kde je teda ten problem? Pokud se budes neustale utapet v depresich, ktere mas diky svym rodicum, nikdy se z toho bludneho kruhu nedostanes, naopak tam stahnes i svoji dceru, ktera bude mit nevyrovnanou osobnost. Ze kolem sebe kope, ze vsim vsechny mlati? Mno... neni to nahodou vysledek toho, jak se k ni chovete Vy? Dite serezat, ok, ale pak se divis, ze tohle dela taky? Ona chape, ze kdyz se Vam neco nezda, sup trest.. ale kdyz ji se neco nezda a udela to, co si k ni dovolujete Vy, to uz je jako spatne. Nerikam ze vychovna na zadek je spatne, ale z toho, co tady ctu, mi prijde,.ze dite nedostava vychovnou na zadek, ale je mlacene.
@priefi ona stejne neudela nic.teda krome toho,ze zalozi za par tydnu novou diskuzi...to mas marne jako s tim hermelinem :D
@sijane budu kruta. Ale kdyz jsi trubka, tak si trp. Miliardkrat jsi slysela, co by bylo dobre udelat. Porad mas jen vymluvy, proc co nejde a proc tohle a tamto. A pak si jen znovu stezujes. Zacinam mit pocit, ze mas tohle chudinkovstvi jako zivotni postoj. Ale ver, ze ono lidi prestane po case bavi, te porad chlacholit a litovat. Stane se z toho obtezovani.
Mela jsem jednoho takoveho znameho. Porad knucel, jak jsou jeho rodice sileni, ale nedokzal se osamostatnit, furt si stezoval na to, jak se mi dari a jemu ne (jsme te stejneho oboru)... Rok jsem se mu snazila pomahat, dohazovala mu fajn ksefty, ktere on s knucenim a vymluvami systematicky odmital. Tak jsem ho po roce poslala do pihele a mam klid.
Mam pro vas pojmenovani. Povazuju vas za celozivotni tragedy. Ne proto, ze se vam deji smutne veci, ty mohou potkat kohokoliv. Ale proto, ze se v nich rochnite a libujete si v tom tragedstvi.A nechcete nic zmenit.
@sudylichozrout jak to s tim kolegou dopadlo?
asi je stále tragedem 😀
@dvojka :D
@sijane jako já nevim, jak se ještě můžeš divit, že je holka tak náročná. v takovejch podmínkách, vztahy a atmosféra, co kolem sebe má, tvoje neustálý naladění, všichni kolem ní v podstatě magoři..jesi ta holčička nebude jediná "normální"🙂)))
kvůli dítěti by ses mohla přemoct, vysrat se na sebemrskačský kecy a diskuze a objednat se k dobrýmu terapeutoj. docházet tam a začít na základě toho opravdu měnit svůj život k lepšímu. jinak teda chudák holka..copak ty, ale ona nemá na výběr, toje na tom to smutný! a snad i k tobě se dostala informace, že osobnost, vztahový a výchovný vzorce, ale i nějaký vnitřní naprogramování (i podvědomý) - sebeláska apod, který nemale ovlivňujou pak celej život člověka, se získávaj v takhle raným věku.
u tebe tam nastalo asi dost problémů a máš zjevně program "nezasloužim si bejt šťastná. nejsem dost dobrá a ostatní taky stojej za hovno." a podle tohodle modu jedeš. sama svým jednáním a myšlením jen pořád naplňuješ tyhle přesvědčení. takhle to dopadá.... chtěj pro svou dcerku lepší život;) prosím.
@normalnimatka v takovemhle prostredi je ta mala na nejlepsi ceste vyrust v psychopata,ono totiz vetsina psychopatu se s tim nerodi ale udela to z nich prostredi ve kterem vyrustaji
@zelenaesmolda uz jsem ho nekolik let nevidela. Posledni zpravy jsou, ze ac rocnik 77, nasel si partnerku rocnik 60. Ta se o nej starala, matlala mu med kolem pusy, jak je strasny chudak a jak mu nikdo, krom ni samozrejme, nerozumi.
Jako chapu, ze kdyz ma magistra z kulturni antropologie predniho vychodu (to si nevymyslim), ze se mu obtizne hleda prace, ale on byl i sikovnej a dokazal se preorientovat na jiny obor. Jen prijal desivou zivotni strategii.
@sudylichozrout nebo se ji spíš "naučil", protože to tak měl zakódovaný z dětství. ty lidi za to fakt jako vlastně "nemůžou". pro ostatní se to zdá jako banalita, z toho vykročit. ale oni to neuměj.
@normalnimatka ja rozumim tomu, ze kdyz ma nekdo detstvi na houno, ze to ma tezsi. A jsem vzdy pripravena takovym lidem pomoci. Par se jich kolem me pohybovalo a pohybuje a vim, ze to neni sranda. Ale vocamcad pocamcad, jak se rika.

@dzungala Já jsem ale taky přesvědčená o tom, že 90 % problémů v chování je způsobeno výchovou, respektive nevýchovou (a teď nemyslím ten směr "nevýchova") a špatnou výchovou. Čím by to jiným mělo být? Jenomže dnes je moderní na všechno dávat diagnózy, takže se říká, že on není nevychovaný, on má ADHD, hraničního Aspergera a podobně.
To je prostě blbost.