icon

Věkovy rozdíl dětí 10 a vice let

girl.misel
4. črc 2018
Strana
z2
girl.misel
autor
4. črc 2018

Ahoj mam 11 letou dceru a nyni se snažime o 2. Mate to nekdo take tak? Na 1 stranu se tešim a na 2 mam obavy jak to zvladnu. Ze uz je mala soběstacna a ted na me bude zas nekdo 24h zavisly

dominikaromanova
4. črc 2018

@girl.misel, mám děti 16 let, 10 let a 5 měsíců a je to pohodička. Ty dvě jsou již samostatné jednotky, které pomohou, když je poprosím. Malého si maximálně užívám a musím říci, že je to opravdu super. Nebála bych se toho.

evakaspar
4. črc 2018

Mam syny 12 a 9. Ted v cervenci se jim narodí sestricka. Bude mit 2 velke brachy. S klukama uz neni takova prace sou samostatne jednotky umi se o sebe postarat. Pomuzou a ledacos zastanou, nakoupi a pod.... 😉 I kocarek povozi 😊

verunkanatalka
4. črc 2018

Tak já jsem asi trochi extrém no...mám 2 dcery.Jedné je 19 let a druhé 1 rok..😂No a za mé paráda!!!

bassetlady
4. črc 2018

Řeknu Ti to z pohledu staršího sourozence. Mám bráchu o 10 let mladšího a v podstatě jsme dva jedináčci. Nejhorší bylo období když mě bylo cca 14-15, chtěla jsem “objevovat” svět a místo toho vyzvedávala bráchu ve školce a seděla s ním doma. A myslím, že brácha byl jeden z důvodů proč jsem se po maturitě sbalila a jela do Anglie. A když jsem se v 25 vrátila, bylo to divný. Já chtěla být kámoška, ale nějak jsme ani jeden nevěděli jestli jsem parťák nebo 3.rodič. A myslím, že to v sobě nemá ujasněný dodnes.

bassetlady
4. črc 2018

Hlavně si z těch starších nedělat chůvy, to je cesta do pekel. Dítě si pořizujete vy.

dominikaromanova
4. črc 2018

@bassetlady, promiň a cos v cca 15 letech chtěla dělat, lítat po hospodách? Nemyslím si, že by autorka chtěla ze staršího sourozence dělat chůvu.

andelka
4. črc 2018

Já mám bráchu o skoro 15 let staršího. Jasně my říkáme ze srandy že máme každý jinou mamku ( jiná byla po 20 s nim,za komunistů a jiná po 35 po revoluci, dětství a mládí jsme měli úplně jiné), navíc když mi bylo 4-6 let byl dva roky na vojně. Ale byl to vždycky můj velký brácha,chodil se mnou na výlety,na koupák,když bylo potřeba zastoupil mamku. Ten vztah je jiný než mají moji kluci co nejsou od sebe ani 2 roky. Ale jsme rádi že se máme. Vztah je jiný,ale ne nutně horší. Teď čekáme mimco a když to dobře dopadne,starším dětem bude 13, skoro 9 a 7. Bude to jiné,ale těším se. Hlavně aby to vyšlo.

bassetlady
4. črc 2018

@dominikaromanova no rozhodně jsem nechtěla být uvázaná po odpolednách s dítětem. Nevím, proč do toho hned taháte hospodu? Za těch mých mladých let se po škole lítalo venku, jezdilo se koupat na písák, v zimě bruslit atd. Do toho první lásky, člověk měl pocit, že když u něčeho není tak je to konec světa.

dominikaromanova
4. črc 2018

@bassetlady, dobře, zeptám se jinak, máš děti?

letadylkokane
4. črc 2018

@dominikaromanova nevim, proc do @bassetlady tak sijes. Vzdyt ma pravdu. V patnacti ma holka objevovat svet a ne byt chuvou k mladsimu sourozenci, ktereho nezvladaji uhlidat rodice. Ja v patnacti jezdila s kamosema na cundry, festivaly, mela jsem sve konicky, prvni lasky... A rozhodne jsem nemela naladu na miimino.
Mam dve deti.

andelka
4. črc 2018

@bassetlady za to ale může přístup rodičů. Pohlídat, vyzvednout, občas když je to nutné,proč ne. Ale s mírou. Takže pokud ji zakladatelka dodrží,není jediný důvod k podobným scénářům ba negativním zkušenostem.

bassetlady
4. črc 2018

@dominikaromanova úplně nevím, jak to s tím souvisí, ale čekám první.

letadylkokane
4. črc 2018

@andelka jenze ono se to obcas vetsinou zvrhne na trikrat v tydnu. A to je spatne.

bassetlady
4. črc 2018

@andelka s tím souhlasím, ale je myslím, že spousta matek v tomhle trošku hřeší, zvlášť pokud je ta starší holka.

andelka
4. črc 2018

@letadylkokane 3x v týdnu odvést nebo vyzvednout když rodiče nestíhají není snad zas taková tragédie. Kdyby se starala každé odpoledne do večera bylo by to moc.

dominikaromanova
4. črc 2018

@letadylkokane, otázka autorky zněla, zda zde někdo má také velký věkový rozdíl mezi dětmi, ne zda starší sourozenec hlídá toho mladšího.
Autorka nemůže za to, ze si rodiče
@bassetlady z ni udělali chuvu, alespoň ona to tak vnímá. Já mám tři sourozence sestra se narodila, když mi bylo 13 let a dvojčata, když mi bylo 16 let, nikdy jsem je nehlidala pokud jsem sama od sebe s nimi nechtěla jít třeba ven. Ne každý rodič si z nejstaršího potomka dela chuvu, proto.

letadylkokane
4. črc 2018

@andelka to uz prave je pocinajici tragedie. Protoze tim prostym vyzvednutim to nikdy nekonci. A z mladase se razem stava chuva na plnej uvaz.

letadylkokane
4. črc 2018

@dominikaromanova ano, nemela jsi to tak, tvi rodice jsou (byli) v tomto osviceni. Ale vetsina ne... A chudaci deti pak.

fifina86
4. črc 2018

@letadylkokane ja bych to tak tragicky nevidela ;) Mam osobni zkusenost,vodili jsme mladsi segru do skolky,vzdy jeden tyden ja,druhy bracha a jako zadne prikori to teda ani jeden z nas nevnimal. Stejne jako jsme ji brali ven nebo,kdyz mamka nestihali,tak jsme ji vyzvedli z krouzku. Hodne totiz dela to,jak to rodic se starsim sourozencem vykomunikuje,coz nase mamka umela uzasne.

radouch
4. črc 2018

Mám dva syny 18 let a 1 rok a super🙂pokud jede o chůvu,ten starší přijde sám,že půjde s prckem ven(takže ho nenutím)...nooo balí na něj holky😀😀

pavca1982
4. črc 2018

Ano mám kluky 13 a 11let a dcerku 16m.milují ji a i pohlídají.Čekáme ještě miminko, nepřijde mi, že bych z nich dělala chůvu.Pomáhají rádi.

mku
4. črc 2018

Ja mam dceru 12,5roku a ted rocniho chlapecka. Je to velika chuva, maleho miluje a on ji... budou urcite super sourozenci... vyhodou je, ze uz je natolik velka, ze muze i chvili pohlidat, takze kdyz maly spinka, dostane jen chuvicku aby hlidala a ja jedu v klidu na nakup... nebo jde ven s kocarkem... zaroven doma mi pomuze, kdyz je treba, napriklad prevliknout, nakrmit, umyt... ale nedelam si z ni pomocnou silu, beru to tak, ze my jsme chteli jeste dite a ona muze pomahat kdyz chce, ne jako povinnost..

mku
4. črc 2018

@letadylkokane naprosty souhlas... moje sestrenice ma dvojcata a od nich o deset let starsni holcicku jeste a ta je chudak.. od mala musi dvojcata hlidat, vyzvedavat ve skolce, delat jim svaciny, byt s nima na hristi, vecer hlidat kdyz rodice jdou za zabavou atd.. proste sestrenice ma zadarmo chuvu... tohle ja bych sve dceri nikdy neudelala... moje dcera hlida, kdyz poprosim (a maly spi aby ji to neomezovali jeji aktivity) a nebo kdyz si s nim proste ona sama chce pohrat...

bajunka
4. črc 2018

Budes mit proste dva jedinacky,a pokud dceru vedes k tomu,aby ti doma pomahala,tak ti urcite bude rada pomahat i s miminkem. Za me je idealni rozdil mezi detmi okolo dvou roku,krasne si spolu vyhraji a maji jedna druhou.Pak jsme si taky poridili benjaminka,ktera je od tech dvou o 8 a 6 let,holky ji miluji rady si s ni hraji,ale ne porad,kdyz potrebuji tak pomuzou,ale vetsinou pri tom udelaji poradnou spoust.Jasne ze casto mrci,ale to i u dalsich povinosti co maji,ale zivot prece neni jen zabava a uz i male deti by mely mit povinnosti.Holky se naopak moc tesi,ze budou tu nejmladsi vodit do skolky a ze skolky,maji to po ceste na autobus.Pro nejmladsi jsme chteli pořídit taky toho partaka na hrani co nejbliz,ale nejak se nedarilo,az ted tak mezi nimi budou skoro tri roky...Jo a starsi dve nas celou dobu ukecavaji,ze chteji ještě jednoho sourozence,tak myslim ze to pujde 🙂

calvac
4. črc 2018

@girl.misel Ja mam deti sice "jen" 8 let od sebe,ale je to fajn. Ten starsi pomuze,miminko miluje. Pro me je naopak strasna predstava,ze mam treba rocni mimi a k tomu novorozene. To musi byt na masli. Ano,jinak budes vse zazivat uplne nanovo. Neboj,bude to fajn.

bajunka
4. črc 2018

@calvac tak jasne je to narocne,ale da se to a kdyz pak vidis jak si spolu zacnou hrat,tak naopak mas vic casu protoze te tak nepotrebuji...

calvac
4. črc 2018

@bajunka Ted jsem koukala a mas taaak krasne holky. Fakt moc pekne.

metallico_mondo
4. črc 2018

Já ti to taky povím z pohledu sourozence. Když se ségra narodila bylo mi 13 let. Když bylo potřeba byla jsem mamce po ruce, pohlídala jsem, nakrmila, přebalila, vzala ven. Se sestrou jsem trávila opravdu hodně času ( ale ne všechen mamka si moc dobře uvědomovala že taky potřebuju žít ,, svůj´´ život ). Myslím si že i hodně díky tomu máme se ségrou celou dobu skvělej vztah i když jí je nyní už za měsíc 13 let ( jasný jak s ní začíná cloumat puberta tak se občas sežerem ale hned se zase udobříme ) , nemůžu říct že by jsme s takovýmhle věkovým rozdílem byly spíš jak každá jedináček Protože podstatnou část života jsme strávily spolu a měly se ( a máme ) fakt rády. Moje děti ( 5 a 3 jsou taky strašně rádi za tetičku 😀 ). A co jsem se bavila s mamkou tak je strašně ráda že to tak bylo, že se to dalo díky mé pomoci zvládnout úplně v pohodě ( byla na nás sama ). Nakonec podle mého názoru stejně záleží jenom na tom jak si ty dvě děti osobnostně sednou a je jedno jestli je rozdíl 2 roky nebo 10 a víc let 🙂

pavuska
4. črc 2018

já mám kluci jen 7 let od sebe, ale i já mám staršího bráchu 7 let od sebe. Za mě je to super. Ten starší občas vypomůže, vyzvednutí a pohlídání...ale samozřejmě to nepřeháním, myslím že se ten starší účí určité zoodpovědnosti. Musí se najít určitý střed, aby se to nepřehánělo. Ten starší teď jde na střední školu a bude dojíždět, takže vyzvedávání skončí. Se svým starším bráchou já vycházím super. Co mě trápilo, bylo že, jsem vždy měla oproti vrstevníkům rodiče starší ....měli mě, když jim bylo 40. Teď je mě 43 a mamka v loni zemřela a taťkovi je 81 a je to občas složité zkloubit děti a starost i o rodiče.

Strana
z2