Vybíráme novou pračku - Indesit nebo Whirlpoll?
Ahoj děvčata, moc vás prosím, poradíte? Jsme týden bez pračky a já se nemůžu rozhodnout. Nechci investovat moc peněz, jelikož mám už špatnou zkušenost - tedy s chladničkou vyhlášené značky, po měsíci neopravitelná vada, výměna a ta šla po dvou letech a jednom měsíci do čau také, takže i když nemám nějak finanční omezení, nebudu dávat víc, než jsem si řekla. Mám dva koně (parametry stejné, horní plnění, energ. třída, otáčky...), prostě stejné. Cenový rozdíl cca tři stovky, takže jakoby žádný.
Jeden výrobce...
Indesit, nebo Whirlpoll?
Prosím, rozhoduji se mezi těmito dvěmi, díky za vaše rady, ale už jsem si hodila i korunou, nějak to nepomohlo.
Měli jsme pračku Candy, spokojenost, ale ta již končí výrobu, - doprodává se, tak již ji znovu kupovat nebudu, jelikož nebudou případně náhradní díly k dispozici
Ja kupovala Ariston, vyroba prestava a prodejce mi rekl, ze je to poddruh spolku indesit a whirlpool, mamka ma indesit, zatim ok a stary indesit, co jsme meli, je stale funkcni ve sklepe, stale pere. Ale pro priste bych vybirala radsi LG, pro ty nove technologie, otacky, moznosti prani, pripojeni k mobilu, parni prani atd. S Whirlpoolkou mame jen spatne zkusenosti, nejde opravit, kdyz se rozbije, jsou tam plastove drzaky na buben a ty vam prasek casem rozezere, nahradni dily neexistuji. Proto bych uz nebrala osobne ani jednu z techto pracek.
Já se o věci starám a jsem na vše opatrná. I oblečení, které nosím doma, staré, vypadá pěkně. Kazetorádio staré třicet let naprosto v pořádku (umím si případně rozebrat a vyčistit), i když máme nové a to staré je vedle v pokoji. První pračku jsem dávala pryč z důvodu, že prostě již občas cestovala při ždímání, jinak absolutně o.k. po nějakých 16 letech.
@vzkazyzuniverza Co píšeš, je akorát velkej nesmysl. Výrobce musí vyrábět náhradní díly minimálně tak, aby zajistil záruční servis, ale i déle, je na to zákon. Zda se vyplatí oprava, či ne - po záruce je na zákazníkovi.
Už si viděla rozebranou pračku? Pračka se skládá z pracího bubnu a vany. buben je poháněn řemenem na řemecici, která je s bubnem, ale i s vanou propojená, proti vytečení je tam těsnění. Plast můžeš vidět tak akorát na pračce - ve formě čudlíků, knoflíků a zavíracích dvířkách.
A další, dosti zásadní součástí pračky je beton, to ale rozebírat fatk nebudu
@magdalenax no nejsem primitiv, po 3 letech se whirlpulka rozbila, bubem a opravar pracek rekl, ze odeslo neco na tom bubnu, co drzelo buben ve vzduchu a tocilo s nim, ze to rozezral prasek a meli jsme ny vyber, kupovat cely novy buben, nebo novou pracku, ktera tehdy stala o 2000 vic, nez buben s tim dilem, co nesel nahradit. Si asi vymyslim, kdyz to tak bylo.
@magdalenax a asi to vyrobci maji posichrovane tak, aby to slo, po trech letech neni zaruka a pocitaji s tim. Kdyz jsme shaneli remen na pracku Candy, tak uz po zaruce nikde nebyl k sehnani. Takze proste nedoporucuju, stejne jako veci z Pepca a jine veci, co jsou nekvalitni. Taky si umim spoustu veci rozebrat a opravit, akorat do pracky se mi nechce srat. A profesor na Jihoceske univerzite rikal, ze dnes vyrobci do svych vyrobku davaji kurvitka, aby po dvou letech to kleklo tak, aby si clovek rovnou sel koupit novy vyrobek, pac nekdy ty opravy jsou premastene. Jdete si nechat opravit telefon, co jste treba koupila za 5000,za dva roky jeho cena bude 2500 i min a oprava bude stat stejne treba, nebo o 500 kc min. Tak radsi pujdu a koupim si novy, protoze imuz nema smysl opravovat vec s takovou hodnotou, spadlou a uz i zastaralym systemem.
Máme AEG Lavamat pračkosušičku. Super věc. Předtím jsme mívali doma také AEG, vydržela nějakých 13 let.
Měli jsme taky Whirlpool a po třech letech začala třískat bubnem. Měla rozežrané ty šrouby, co drží buben na kříži, nechápu, jak můžou dát do pračky takové šrouby, co to nevydrží, ale asi můžou. Pak jsem měla Candy a spokojenost, měla by dodnes, ale chtěla jsem se sušičkou. Líbila se mi Ariston, kamarádka chválila, ale vypadl jí po deseti letech nějaký spínač, oprava bez problémů, ale opravář varoval, že Ariston už ne, výrobu převzal Whirlpool a jak ten něco má, jde to do kytek. Koupili jsme AEG a zatím maximální spokojenost.
@eva118 nam se stalo s whirlpoolkou to same a pani mi tady vynadala, ze si vymyslim. 🙂

@sonaxoxo Máme stejnou zkušenost tuhle pračku už asi spíš ne no...