icon

Výjimka testů na Covid pro děti mladší pěti let. Kde najdu spolehlivý zdroj výkladu?

cilkat
16. čer 2021

Ahoj. Nemáte někdo spolehlivý zdroj výkladu, co znamená "dítě mladší pěti let" v kontextu návratu letadlem do ČR (ze země v červené zóně nebezpečí nákazy). Jde mi o to, zda na test musí syn, kterému je 5 a půl... U rousek to je "mladší dvou let = do třetích narozenin. Je to i tady?

patypresdevaty
16. čer 2021

U roušek to je "do dvou let". To je podle mě jiné než "mladsi pěti let". Mladší pěti let je podle mě prostě míň než 5 (tedy do 4,99)

angelinie
16. čer 2021

https://www.vlada.cz/cz/epidemie-koronaviru/dul...
neplati pro osoby mladsi 5 let (=do dovrseni 5 let veku) ;)

jajulin
16. čer 2021

@cilkat poprvé tu slyším, že by u roušek "do 2 let" znamenalo do třetích narozenin. Co vím, tak roušky se týkaly dětí ode dne 2. narozenin, ne? Ale je pravda, že už se tím dávno nijak nezabývám. Jinak pocitově "do 2 let" = do dne 2. narozenin, "mladší 5 let" = do dne 5. narozenin.

lachtanice86
16. čer 2021

@jajulin nene u roušek to je do 3 narozenin

jajulin
16. čer 2021

@lachtanice86 fakt? Ale v tom případě označení "do dvou let" je úplně mimo.

janedv
16. čer 2021

@jajulin ne, ono "do dvou let" znamena "dokud jsou mu dva" - coz je az do tretich narozenin, reknes jsou mu dva, budou mu tri. Ale ted JSOU mu dva.

U testu je to jinak - MLADSI 5 let, to znamena <5, tj do 4.99.

@cilkat promin, bude muset :( resila jsem taky

thalia
16. čer 2021

@janedv No ale platí to takto nesmyslně jen u roušek, na to pozor. “Do dvou let” je prostě do 2. narozenin. Do 3. narozenin je “do tří let”.

@jajulin ono se to tu řešilo už xkrát, od kdy ty roušky musí nosit. Na ministerstvu prý řekli, že od 3. narozenin, až dítěti nejsou 2 roky - podle nich tedy do 2 let. Což je samozřejmě nesmysl, ale asi se chtěli vyhnout davu rozčilených matek.

janedv
16. čer 2021

@thalia ano, u rousek.