Vyrostou z dětí kuřáka kuřáci?
Maminky,
mam dotaz? Nemate nekdo zkusenost s rodici kuraky? Kdyz je rodic kurak, vyroste i z ditete kurak? Muj muz kouri, pouze na balkone nebo venku. Doma, v aute, kdekoliv uvnitr je to tabu. No a dnes me muj 3lety syn dostal, kdyz si z niceho nic vzal lzicku, stril si ji do pusy a v ramci hry rika, "vemu si cigara a jdu si zakourit" a delal, ze kouri. Uplne se mi chtelo brecet. Vysvetlila jsem mu, ze je to spatne, nezdrave, ze je tezke s tim prestat, atd...ale stejne, mam z toho hrozne spatny pocit.
Co myslite?
Jezis to je blabol. Tchyne i tchan kuraci, pomerne silni. Manzel ani svagrova nekouri. Trilety dite fakt z toho nema rozum a jen napodobuje, co vidi. Az bude starsi, tak se sam rozhodne 🤷🏼♀️ ja jsem zas z rodiny nekuraku a kourily jsme stridave se segrou obe.
Kolegyně z práce koupila synovi krabičku a donutila ho část vykouřit, dokud mu z tohi nebylo špatně. Od té doby se tomu vyhýbá jak čert kříži. Neřekla bych, že ta volba vychází od rodičů, první kontakt bývá v partě mezi kamarády, kteří to vnucují a pod nátlakem držení basy s ostatními si to radši vezmou. Byť část rodiny kouřila, já odolala a nikdy to do pusy nestrčila a neláká mi to.
Jsme deti kuraku, nasi za naseho detstvi byli velci kuraci + dalsi cleni rodiny. Jsme 3 deti - holky a ani nas nikdy nenapadlo kourit. Ba naopak - videli jsne tu zavidlost, vyhozene penize. Takze zadna nekourime. Ale nevadi nam to. Je to kazdeho vec. Nasi, deda, zdruhe strany babicka, teta, strejda tomu rikali vzdy spolecenska udalost, jit si spolecne vzdy zakourit, popovidat :D
Maminka byla a je silná kuřáčka, párkrát se zkoušela závislosti zbavit, chodila i na nějakou terapii a bezuspesne. Jsme 3 děti a ani jeden z nás nekouří. Já to teda zkoušela a sice mi to chutnalo, ale byla jsem v té době natolik dospělá, abych řekla dost dřív, než bude horší cigára opusti. Hlavní důvod byly peníze, kolik v dnešní době stojí krabicka cigaret je dost motivující věc, aby s tím člověk ani nezačal. Nemluvě o škodlivosti celkově.
Neni to nutne, ja jsem z nekuracke rodiny a kourila jsem, kamoska kuracka rodina a nekouří.. ;) ted je to pul na pul, ja uz nekourim chlap ano.. Syn vi ze deti nesmi a ze to neni zdrave a ze to deti nedelaji
Je tam ten vzor, takze je vetsi pravdepodobnost. Záleží jak si to kazdy prebere, jak je odolny ci prispusobivy nebo ne. U znamych kouri otec, matka zacala kdyz bylo starsim detem kolem 10 15 let, z tech starsich dcer kolem 20 ted kouri jedna, druha ne. U tech malych (8 a 12) uvidime.. od nas z baraku matka silna kuracka, syn do 18 koursni odmital, ted kouri travu je mu asi 20. Druhemu synovi je je 14, ten zatim nic. Muj tata kouril, slavnistne s tim přestal, kdyz mi bylo asi 6. S detma jsme kourily stebla travy obcas jako hru. Tata pak zase adi po 4 letech kourit zacal a kouril uz naporad docela dost. Ja nekourim. Jako v puberte (hlavne po VS) par cigar nepocitam.
U manzela v rodine jejich tata kouril a nez prestala tak mozna i mama. Kourili pak vsichni 4 synové, mozna 1 ne. Manzel prestal asi po 30 letech, dva kouri hodne, o tom poslednim to nevim. Jedina jejich segra nekourila nikdy.
@cekypetra Ja jsem z rodiny kuraku (i prarodice), kourila jsem od puberty, cca ve 24 jsem prestala, bratr kouri dodnes. Manzel je take z rodiny kuraku a tak se mu hnusilo, jak rodice smrdi kourem, ze koureni ani nezkusil a nekouri dodnes (31let), takze je to asi hodne individualni 🙂
@cekypetra
nasi byli kuraci.mamka prestala,tatka ne.bracha kouri,ja ne.
Jsme 3 děti a oba rodiče kouřili. 2 děti nekouří a já jen občas. Takže myslím, že ti pravidlo není.
Je to 50:50 - buď to děti berou jako něco normálního a začnou taky kouřit, nebo se jim to strašně hnusí a nikdy to ani nezkusi.
Můj deda kouřil 3 krabičky denně, babička i můj otec mají ke kouření šílený odpor, otec to ani nezkusil. I moje mama nekuracka a já jsem kouřila někdy od 16 do 22 - ale nikdy ne moc, spíš klasicky pubertálně, že jsem si připadala starší a důležitá. Nikdy jsem nebyla závislák. 🙂
Podle mě je hrozná jen jedna věc: když dospělí kouří uvnitř kde jsou děti: v bytě, v autě....za to bych lamala ruce.
Mi rodiče kouřili do mých cca 17ti let, já sama pak začala nějak v té době, po 10ti letech v těhotenství jsem přestala a už 8 let jsem abstinent. Dcera mě nikdy kouřit nezažila, ví, že jsem kouřil, ale taky ji vstepuji, že to bylo jen špatně frajerstvi a jak moc může z toho člověk být nemocný atd.. Doufám, že bude mít holka víc rozumu než já

@cekypetra zajímavé téma, které mne nikdy nenapadlo. Vlastně přemýšlím, jestli naše starší děti (4. a 5. třída) někdy opravdu zblízka viděly někoho kouřit - že by stály vedle a pozoroval kouřícího člověka. Podle mě je hlavní riziko v tom, že dítě, které to vidí kolem sebe, bere pak kouření jako normalní věc a pokud se vyloženě nepostaví do opozice, může k němu lehčeji sklouznout.