Z přítele se stává despota
Zdravim devcata. Dnes se Vam potrebuji sverit s dost osobnim problemem, uprimne, zvazovala jsem, ze si kvuli tomu snad zalozim jiny profil, ale pak jsem od toho upustila. Uz nadpis je asi dostatecne vymluvny. Ale k jadru veci. Pred deseti mesici jsem vysadila antikoncepci a jednim z vedlejsich efektu byl u me ubytek na vaze. Ten byl pomerne znacny - asi 8-10 kg. Behem uzivani jsem ale presne tolik oproti sve vychzi vaze nabrala, takze by se dalo rict, ze se moje telo asi rozhodlo pro restart. Jako asi vetsinu holek me to nejdriv tesilo, je fajn vzit si na sebe znovu dziny, ktere jsem nemela 5 let, ze. 😀 Nevadilo by mi mit treba o tri kilca vic, ale ja jsem v podstate spokojena. Ne tak mum partner. Navzdory tomu, ze zhruba s touto hmotnosti si me pred lety nasel, popravde jsem byvala hodne drobna, tak jsem mela jeste mene, mu zacala moje nova telesne schranka vadit...A dava to najevo asi nasledovne: Chce se mi z tebe zvracet, jsi hnusna, uz se mi z tebe nepostavi, nechci s tebou byt, dokud zase nepriberes, najdu si jinou, hnusis se mi...Ano, to vsechno doslova jsem si musela na svoji adresu vyslechnout...Sam behem poslednich 2-3 let pomerne dost nabral, tak mam malinko pocit, jestli treba nezarli, nevim...Jsem z toho zoufala. Pritom to jeho urazeni ma na me spis opacny efekt - jidlo je pro me ted kvuli nemu synonymem pro stres a manipulaci od partnera...Nakonec se bojim, ze me ten muj posuk jeste dozene k anorexii...paradoxne. Ja proste nechci zit v zajeti nejakych tabulek a skatulek, citim se dobre a nechci se trapit tim, jestli vazim o 5 kilo vice nebo o 5 kilo mene, nez by si pral muj partner...Planovali jsme rodinu. Ted nam to prerusil mensi zakrok, ktery jsem musela podstoupit, ale najednou nevim, jestli ji jeste mohu se svym partnerem planovat. Ostatne, mesic jsme spolu nespali a dnes mi bylo receno, ze dokud nepriberu, spat se mnou ani nebude. Zni to takhle hrohne smesne, ale je to spis tragikomedie. Zacina me uz i docela usurpovat - nepreje si, abych cvicila, kazde moje sousto podrobuje prisnemu zkoumani...Co kdyz pak v tehotenstvi naopak naberu 20 kilo a budu pro zmenu poslouchat, ze se mu hnusim jako "tlusta"? Co kdyz onemocnim a podepise se to na mem vzhledu? Bude mi partner oporou? Obavam se, ze ne...pritom do ted fungoval jako nesmirne hodny, slusny, pozorny partner...byt obcas se sklony k sebelitosti a takove jemne ostynky manipulace tam byly...ale nic nad ramec nejake prijatelne normy. Mate nektere podobnou zkusenost, ze vas partner zacal odmitat a ponizivat kvuli zevnejsku - je fuk, jestli kvuli nizke ci cysoke vaze, vlasum, oblekani...princip je totozny.
@carmilla milujes ho? Nemá třeba milenku? Neni vic na telefonu atd.? Nevím, co bych dělala přesně já, jsem trochu od rány 😉 řekla bych mu, že ani on ted není žádný terno. Zkus si s ním promluvit a uvidíš. Muj manžel je taky pěknej despota a žárlivec.
Víš, zažila jsem leccos,sama i ve svém okolí a můžu ti říct jen jedno, i když to nebudeš chtít slyšet. Musíš pryč. Zachraň se, dokud jde "jen" o tebe a ne navíc o děti. Tohle není ani normální, ani v pořádku. A časem se to jen zhorší. Nedělej si naděje, že se změní, pochopí atd. A dítě ho rozhodně nezmění k lepšímu, naopak. Buď statečná a přiznej si pravdu. Tuhle diskuzi sice píšeš proto, že bys ráda slyšela, že to bude dobrý, ale sama víš, že nebude. Jeho chování je úplně špatně. Pokud potřebuješ ujištění a podporu, poraď se s psychologem/psychiatrem, můžeš i přes krizové centrum nebo linku. Ale závěr je jasný - zachraň si zbytek života a rozejdi se s ním, jen tak zabráníš velkému budoucímu zoufalství svému i svých dětí.
Já bych byla malinko opatrnější v úsudcích. Je tu na to málo informací. Rozhodně souhlasím s tím, že by partner měl mít víc úcty.
Na druhou stranu - nevíme, jak na tom s váhou jsi, jestli tvé zhubnutí fakt není už přes čáru, jak dlouho to trvá, proč to tak je a jaký je tělesný index. Proč to píšu - píšu to proto, že jsem měla v okolí i v rodině pár anorektiček a ty nechápaly, co znemená, když se řekne: měla bys přibrat, není to pěkné, nevypadáš zdravě. Jedna - sestřenice, potřebovala fakt drsný pohovor v podobném stylu co vede tvůj přítel. Pak jí konečně došlo, že si ničí vlastní zdraví a to, co dělá nevypadá ani krásně, ani zdravě. Další dva případy skončili v nemocnici. Jedna na tom byla líp, druhá má doživotní následky.
Nehájím tvého přítele, ale taky bych si nedovolila doma, od stolu říct rozejdi se s ním. Na to tu je až moc málo informací. Nevím, co přítel udělala předtím, co řekl, třeba je už zoufalý a snaží se tě (byť nepěkně) namotivovat, aby jsi trochu přibrala. Sama vím, že když se druhý trápí, občas se člověk snaží udělat i zoufalé věci proto, aby došlo k zlepšení.
Kolik měříš, vážíš a jak dlouho to už trvá?
Můžu ti tu samozřejmě napsat, že přítel je zlý a ošklivý a nebo taky ti můžu napsat, že o tebe má třeba strach a bojí se, že u tebe vypukla anorexie... oboje je možné.
Přečetla jsem si tvůj úvodní příspěvek ještě jednou. Já myslím, že problem není až tak úplně v tom, jak se partner chová. Jestli jsi byla drobná i předtím a zhubla jsi 10 kg, jestli ze stresu naopak ještě nejíš, jestli on má tendence kontrolovat jídlo a tvojí tělesnou aktivitu a pohyb, tak myslím, že to značí hlavně to, že problém máš ty a partnerovo chování z něj bohužel vyplývá.
Anorektik nikdy nepřizná, že má problém, naopak si o ostatních myslí, že mu jeho krásnou postavu závidí a je s ní spokojen, problém nevidí. Není to všechno trochu jinak? Nemusíš na mě reagovat, je mi jasné, že i kdyby problém byl, tak ho stejně člověk s takovou diagnozou nepotvrdí, ale já si myslím, že problém je ještě trochu jinde. Asi možná právě proto, že na vlastní oči vidím, jak zlá a nebezpečná diagnóza mentální anorexie je :-/
@journals Ahojky, i kdyby to tak nakrásně bylo, tak ten chlapík vůbec nemá právo vypouštět z úst takový šílenosti. Kdybychom se tu všechny pletly a on jí chtěl fakt jen pomoct, tak si vybral snad ten nejblbější způsob. Ale spíš mi přijde, že pravda je tentokrát jinde, než kam míříš ty.
@majaaa82 S tím plně souhlasím, rozhodně nemá právo takhle mluvit. Jen jsem chtěla poukázat na to, že nevíme, co tomu všemu předcházelo a jak to může vypadat doopravdy, proto bych byla v soudech typu: Okamžitě se sbal a odejdi... a v následném provedení hodně opatrná. Nikdo z nás u toho nebyl a klidně to všechno může být tak, že přítel je fakt magor a třeba to taky může být tak, že holku už třičtvrtě roku prosí, aby se dala dohromady.
Tohle si musí stejně zhodnotit zakladatelka tématu a rozhodnout sama, protože "holky-na-koniku-rikaly" je stejně jen jeden velmi neostrý a nic nevypovídající úhel pohledu na věc...
@journals autorka píše že ji přítel timhle chování akorát jídlo znechutil a sama má strach aby ji nedohnal k anorexii. Navíc píše že během užívání antikoncepce přibrala kila navíc které po vysazení zase zhubla takže by teoreticky měla být na stejné váze jakou měla když se s partnerem seznámila. Takže pokud trpí nějakou poruchou příjmu potravy je to kvůli němu a ne že by si to sama neuměla přiznat
@ditta01 Myslím, že na tom, co píše @journals může (a nemusí) něco být - objektivní posouzení je opravdu jen na tazatelce.
Sama mám z úvodního přípspěvku pocit, že problém je spíš na straně partnera. Na druhou stranu je fakt, že @carmilla neuvedla konkrétní čísla a dodává, že se nechce řídit tabulkami - to by napovídalo tomu, že se obává případných reakcí, kdyby své skutečné míry uvedla. Odpovědnost za případnou anorexii navíc svaluje na partnera.
Ať je to, jak je to, tazatelka je dospělá a zodpovědná sama za sebe. Pokud trpí poruchou příjmu potravy, děje se tak na základě její volby, jejího rozhodnutí (i když třeba nevědomého).
Podváha je pro zdraví stejně nebezpečná jako těžká obezita - strach by partnerovo chování a jednání sice neomlouval, ale snad by ho vysvětloval a jeho reakce jakožto poslední pokus by mohly být i pochopitelné...
@journals Je fajn, že to tu zaznělo.. to přes net nikdo posoudit nedokáže, to si holt musí zakladatelka sáhnout do svědomí..
@carmilla Má na tvou postavu podobné reakce i okolí? Pokud ano, je to k zamyšlení.. zeptej se třeba svých rodičů, co si o tom myslí- pokud bys měla anorexii, partner by asi nebyl jediný, kdo by měl obavy o tvé zdraví..
@ditta01 Tve predstavy o teto nemoci jsou hodne naivni... (nerikam ze nutne zakladatelka tuhle diagnozu ma). Je videt,ze mas to stesti a ve tvem okoli se nikdo takovy nevyskytl. Anorexie je tak trochu jako alkoholismus - alkoholik ti taky nerekne ze ma problem... prizna si to az ve chvili,kdy je na tom uz vazne zle
Samozrejme ze vzdycky vidime jen to, co tazatelka napise.. A zase je jen na ni, jak se s danou situaci popere...
Ale pokud mne by chlap rekl, ze se mu ze me nepostavi, tak bych ho kopla do zadku s rozbehem. Vim, ze anorexie je tezka nemoc, mam v rodine alkoholika. Neverim, ze rict toto psychicky nemocnemu cloveku situaci pomuze.
@nada3 Rozhodne nepomuze. A pritel se chova jako idiot,nezastavam se ho. Ale kdyz clovek vidi,jak se nejaky jeho blizky clovek trapi,tak vyzkousi ze zoufalstvi vse. Jak jsem napsala,nemusi to tak vubec byt,ale tohle je jedina situace,kdybych jeho chovani dokazala pochopit. Tohle je strasne tezke a pres net to stejne zadna z nas nevyresi. Tazatelka nic konkretniho nepise,udaje neudava,tak si muzeme jen domyslet. Kazdopadne s temi soudy a rychlym rozchodem bych byla v tomto pripade opatrna.
No,stejne nevim co chtela zadavatelka slyset...
A i kdyby ...i kdyby problém se příjmem potravy byl, tak například švagrová si to nepřipouštěla, ale její manžel se doma zdržoval méně a méně, až jí jednou prostě postavil před zrcadlo a řekl jí - podívej se, proto radši chodím venku, nebo s malou....Miluju tě a nemůžu se dívat na to, jak se zabíjíš...Máme dítě, prosím, pomůžu ti, ale začni se sebou něco dělat... Né - seš hubená, nepostaví se mi z tebe... A kámošky manžel taky přibral, zešedivěl...oba si prošli peklem.. Ale nikdo nemá právo zacházet s tím druhým jako s poddaným!!! Dá se ukázat na problém slušně (pokud je).....
Prostě pokud to bylo podané tak, jak zakladatelka psala, tak prostě ji nepodrží, pže urážkama se problém prohloubí a bude v začarovaném kruhu....Slušně se dá vyřešit vše daleko lépe..
Myslím že autorka nemá problém s anorexií, když zhubla po vysazení HA. Tu jí asi přivodí ten její magor.Nohy na ramena a rozum do hrsti, pryč od BURANA.

Nezažila, ale nedá mi to nereagovat. Určitě bych si hodně rozmyslela, jestli s takovým chlapem být. Chvíli mě napadlo, jestli se o Tebe v lepším případě nebojí? Ale i kdyby se bál, dává to najevo jako naprostý omezeny buran!! Chlap má být k ženě galantni... Být Tebou sbalim si kufry... Nebo jemu 😉 Hodně štěstí 🍀