Začíná ze mě být rasista a já to tak nechci

urum
25. srp 2015

Dámy, moc se předem omlouvám za kontroverzní téma, ale potřebuju se vypovídat. Třeba jsou to jen hormony.
Já jsem vždycky byla člověk, kterého rasisté označují za sluníčkáře a pravdoláskaře: nikdy mi nevadili jiné etnické skupiny, cizinci, naopak jsem jejich přítomnost docela vítala. Nemám problém s Vietnamci, Číňany, Ukrajinkami ani lidmi z blízkého východu, imigranti mě vůbec nevzrušují.
Nikdy mi nevadili Romové, naopak jsem se jich vždycky zastávala, že jsou obětí sociální nerovnosti a institučního rasismu (nikdo mi nevymluví, že to tak není). Těch pár, co jsem znala, byli slušní a bezproblémoví.
Ale přestěhovala jsem se do nového města, kde je tahle komunita početná. Já zdůrazňuji, že to pro mě není rasový, ale sociální problém. Ale kvůli opravám silnice mi přesunuli zastávku, kam každý den chodím na bus, a nyní musím chodit kolem jejich nedalekého "ghetta" nebo jak to nazvat: domy obývané touto komunitou (série asi 5 činžáků).
Já musím šlapat na bus, abych dojela do práce, a jejich muži a mladíci sedí na lavičkách, kouří cigára nebo trávu, a buď kopou do balónu nebo nedělají nic. Nemůžu říct, že jim závidím, ale taky nemůžu říct, že mi připadá spravedlivé, že já musím 45 minut dopravou do kanceláře, a následně to, co vydělám, mi stát zdaní a z ze zbytku platím hypotéku a poplatky za byt, zatímco oni mají státní byty, které systematicky devastují, jedou v drogách (v těch činžácích se to dealuje jak na Václaváku), stát je živí a mně jich má být líto. Mně jich líto bylo, dokud jsem nemusela změnit trasu a chodit kolem těch vybydlených činžáků.
A dneska jsem jela vlakem, byla porucha na trati a tak byl narvaný k prasknutí /umíte si asi představit v tom horku/. Procházela jsem narvanou chodbou a jak jsem si razila cestu, doslova jsem se otřela o jednoho pána a jednu spoluobčanku. Pán ani nehnul brvou, ale baba na mě začala řvát, že co do ní strkám, praštila mě do ruky a začala mi tam sprostě nadávat, no prostě neuvěřitelná scéna. Říkala jsem jí, že jen procházím a nemá co do mně mlátit, a ona na mě vřískala dál. Nechala jsem to být, ale nešlo si nevšimnout, že v celém vlaku se JEDINÁ chovala takhle: lidi se hrnuli všemi směry, otírali se o sebe jak slepýši, protože to nešlo jinak, jen ona musela udělat scénu. Mohla říct "vy jste do mně strčila" a já bych se jí bývala omluvila, i když to nebyla pravda, ale nemám s tím problém. Místo toho mě fyzicky napadne.
Mně v životě stát nic nedal, celý život pracuji a jsem na to pyšná, a připisovala jsem podmínky, ve kterých tahle komunita žije, rasismu bílých, špatným institucím a špatnému vzdělávacímu systému, ale čím dál si začínám myslet, že významná část toho je taky vědomá volba. Nikdo toho člověka nenutil mě mlátit, nadávat mi a chovat se jak s promintím prase.
Nechci přístě místo vlaku jezdit autem jen proto, že tam je takováhle zběř, a už vůbec nechci být člověk, co tyhle zkušenosti vztáhne na celou komunitu, ale mám s tím FAKT problém. Dokonce jsem uvažovala, že se zapojím jako dobrovolnice do preventivního programu komunitních klinik pro sociálně slabé, co chce spustit jeden kolega, ale teď si říkám - nas..t! Zajděte si k obvoďákovi.
Začínám mít dojem, že tahle skupina má bílou komunitu svým způsobem totálně na háku, a že tu se svým soucitem dělám někomu leda tak vola, ale nevím. Třeba jsem jen pořád rozrušená z té zkušenosti.
Nechci být rasista, nikdy jsem nebyla a hnusí se mi lidé, co dělí druhé na bílé a méně bílé, více cenné a méně cenné, ale svým způsobem začínám chápat jejich perpektivu, a upřímně mě to děsí. Nechci být taková, a nevím, co mám dělat...

izzybickerstaff
25. srp 2015

Je cítit, jak hrozně jsi naštvaná a rozzlobená. To všechno proto, že tě jedna paní praštila do ruky? Je to moc čerstvý si myslím...já třeba viděla v obchodech v Praze hoodně sprostě a celkem bezdůvodně nadávat lidem nějaké mladé holandské studentky, těsně předtím jsem v jiném obchodě narazila na jiného turistu-blba a vytočilo mě to do běla....hulvát může být každý, bez ohledu na etnikum.

Jinak chápu tvoji frustraci, ale myslím, že je to daleko lepší postoj než "já nejsem rasista, ALE...", což vidím okolo sebe pořád...

alisek
25. srp 2015

@urum vítej v realitě, tak to tady prostě chodí, dokud je budeme živit oni si dovolí cokoliv a díky tomu že cikánů je drtivá většina těch nepřizpůsobivých tak to už etnický problém je, toto etnikum se nechce přizpůsobit a myslím že je asi nikdo nedonutí, protože nevěřím že zákonodárci něco změní v podpoře této "menšiny"

urum
autor
25. srp 2015

@izzybickerstaff to mas urcite pravdu, hulvati a sprostaci jsou samozrejme vsude... a mas pravdu, ze me to strasne nastvalo, ze do me nekdo mlati ve vlaku; v zivote jsem nikoho ciziho neuhodila, a ne, ze by si o to obcas nekteri nerikali. Asi proste musim vychladnout.

hanih
25. srp 2015

@urum Tvůj postoj celkem chápu, ale v těchto případech mi vždycky je líto těch, kteří jsou slušní, pracují a žijí spořádaně, protože ti to pak odnášejí i za ty ostatní. Sama píšeš, že jsi jich taky několik znala. Já u nás potkávám taky většinou ty slušnější, pracovité, dokonce je mezi nimi i několik živnostníků, o kterých vím, že se musí celkem ohánět, a setkala jsem se i s vysokoškoláky. Myslím, že i mezi bílými je dost hulvátů, nepracujících (a nechtějících pracovat) apod., ale mezi cikány jich je procentuálně asi víc, navíc tato komunita většinou žije pohromadě, takže je to i víc vidět. Dle mého je to problém, který ale vznikl už hrozně dávno a ještě se nenašlo vhodné řešení. Prostě je nikdo nikdy dostatečně nemotivoval k tomu, aby pracovali a jednali slušně a oni si na to zvykli. Děti vidí vzory v rodičích, takže se jim to pak těžko vštěpuje.
No a na závěr dodám perličku - za celou dobu těhotenství mě ve veřejné dopravě v Praze pustil sednout jeden jediný muž a to cikán. V podstatě okamžitě, co jsem nastoupila do tramvaje vyskočil a už mi ukazoval, že si mám sednout. Většina chlapů najednou vidí neco hrozně zajímavého za oknem, když do té tramvaje nebo dokonce i metra 🙂 nastoupím.

verusak87
25. srp 2015

Právě jsi přišla na to, proč je tolik Čechů označováno za rasisty. Kdo žil někdy ve větším městě, musel se s tím setkat. Mě třeba obtěžovala parta Romů ve večerní tramvaji a příjemně mi z jejich společnosti teda nebylo. Na ulici bych se takové skupině vyhnula obloukem.

nellilie
25. srp 2015

Řekla bych, že každá ať už rasa, nebo chcete li každý národ má svou mentalitu. Najdete dobré lidi, ale i hulváty, každopádně možná i díky našemu přístupu "ochrany menšiny" bych řekla že to hulvátství a klackovatění podporujeme. Myslím, že bychom si měli nejdřív v té naší malé republice udělat pořádek s vlastními problémy a pak se teprve štelovat jinde. Nejde mi o rasu, jen si myslím že každý má mít své. To hemžení, ač to někdo může považovat za přirozený chod věcí podle mě nenese nic dobrého - nemoci, promíchávání kultur apod. Se zrychlením dopravy aj. jsme si myslím taky hodně zavařili, s různými potravinami dotáhli hromadu škůdců a dalšího... No koukám že by se téma dalo rozvíjet dost dost🙂 Každopádně člověk se svým způsobem musí bránit proti agresi jiných, to co se tu poslední dobou děje, copak je podivné že si člověk začíná připadat ohroženě? Myslím že jsem tolerantní do doby, než mě začne někdo ohrožovat🙂

elvira
25. srp 2015

A to by ses cítila mnohem rasističtěji, kdyby ti chodili domů děcko s brekem, že ho šikanuje partička snědých vrstevníků...
Ano, celý sociální systém je nastavený na ho..., ale zákonodárci mají jen plnou pusu keců a měnit nic nechtějí, protože jsou to takyvoliči...
Celkově mě hlavně vadí to, že člověk, který ani nevstane z postele, dostane ve finále víc peněz, než je minimální mzda - to je prostě špatné...

jahodi
25. srp 2015

@urum To je přesné, soucitem děláme někomu vola....

konidana
25. srp 2015

@urum jak moc tě chápu.... mám podobný postoj...podobné incidenty je asi nejlepší přejít, jsou prostě jiní. Neříkám, že tě to nemá štvát. Moje čerstvá zkušenost z vlaku: Do kupé, kde jsme byli s manželem a naším neposedným synem a ještě jednou paní přistoupili 3 anglicky mluvící cizinci. Nevím, jestli němci s českou kamarádkou, holanďané, angličané .... moje asociace je, že to byli němci (pravděpodobně nesprávná) , protože ti jsou přece rozeřvaní, neomalení a tak vůbec... chovali se dost bezprostředně, dávali si nohy na sedadla i v botech a těsně vedle paní, co si u okýnka četla. Docela mi jejich chování vadilo. Proč to píšu: protože moje asociace naběhla, že to jsou němci. Jen na základě pomluv v mém okolí. Přitom se snažím nemít nijak záporný náhled na tento národ a snad se mi to daří (válku jsem na rozdíl od prarodičů nezažila:D). Ale co, prostě byli neomalení. Ta paní ve vašem vlaku byla též velmi neomalená a sprostá. Takové nemusím, lepší se jim vyhnout., přehlížet. A rozumem si pak zdůvodnit, že úplně všichni takoví nejsou, i když jich může být většina:D

datela
25. srp 2015

My jsme take alibiste,protoze si vzdy vsimame napr.neslusnych ridicu a pak podle nas jezdi autama jen blbci.Nechci se nikoho zastavat,urcite to je neprijemna zkusenost,ale je to bohuzel zakon padajiciho h.... .Ve vsech narodech.A naopak ja vidim tady ve meste spoustu i ,,bilych" potizistu a nemakacenk

aklin
25. srp 2015

Taky ziju v mestske casti, kde ziji spoluobcane cerne pleti. Clovek brzo vstava do prace a pak jezdi z prace domu pozde a vidi je sedet venku vyvaleni na lavickach nebo grilujou. A kdyz je horko i v noci tak sedi pod nasim barakem az do pulnoci. Nj nemusi vstava do prace. Kdyby aspon mluvili tise ne oni v noci rvou a nahlas se smeji. My snazime usnout a oni delaji tohleto. Ke videt ze je nic netrapi. Vsak se jim zije dobre za ty nase penize. Obcas zaslechnu o cem se bavi, vecne se bavi o socialce co jim nedala na co nemaji narok. Je toto normalni. Nam stat nic neda a oni si budou stezovat ze dostali nizsi davky. V u nas ve meste do jedne spolecnosti stalw pribiraji nove zamestanance, oni dostanou papir ze tam maji jit. Oni jsou prijati, ale za tyden od tamtud odejdou, protoze se jim pracovat nehcce a navic se jim nevyplati pracovat za takove penize kdyz od statu dostanou mnohem vice. Ja se priznam jsem rasista. Denodenne to vidim a hnusi se mi to. Ted napisu neco hnusneho. Ten clovek co chtel vyresit jednu skupinu ktera byla nevinna se mel zamerit pouze na tuhle skupinu. Asi ae na me budete zlobit, ale ka to tak vidim.

aklin
25. srp 2015

Kdyby se uzakonilo to co funguje ve Svycarsku. Lide.maji narok na davky pouze pokud odpracovali 5 let. Kdyby to fungovalo i u nas. To by bylo najednou pracujicich lidi. A penizky do statniho rozpoctu by se jen sypaly.

brunetka11
25. srp 2015

Je to smutné, ale prostě k tomu dochází spousta lidí, kteří bydlí v blízkosti podobných lidí.
K nám kdysi chodíval jako děcko bratrův rómský spolužák, my chodívali k jeho babičce, trávili jsme společně spoustu času. Sama jsem žila hodně let s člověkem jiného etnika. Ale když jsem přišla do Brna na střední, bylo to velmi rychlé "probuzení" - dvakrát jsem málem dostala nakládačku, když jsem upozornila okrádané, že jim dotyční lezou do kabelek (mimochodem - ony dámy vždy zmizely jak pára pod hrncem a nechaly mne tam s těmi ječícími agresivními cvoky samotnou). Spolužačce opálili v podchodu na vlak vlasy. Mne obtěžovali v tramvaji, jeden mne vystrčil na hlaváku pod jedoucí tramvaj.
Snažím se lidi podle "rasy" nerozdělovat. Prostě si jen přiznám - "tohle jsou jejich rysy", je to v genech a já to nezměním. Jen jim nedovolím zasahovat do svého prostoru.
U nás v ulici žijí Arabové, ve vedlejší Číňané, jsou tam Francouzi a Italové. Všichni mají "něco". Žijí a projevují se jinak.
Přesto jsem zvažovala, že v případě Arabů už to budu řešit přes policii - pořídili si čtyřkolku a brázdili s malými dětmi ulici rychlou jízdou (bez helem, včetně dětí), zničili úplně novou cyklostezku. Nemohli jsme děti pustit před vrata domu. No vyřešil to někdo jiný... nebo je to přestalo bavit.

Jsou prostě jiné mentality. Dobří i špatní. Stejně jako "bílí".

somalicats
25. srp 2015

@urum Tohle není rasismus, to je realita. Rasista je člověk, který povyšuje svou rasu nad ostatní. Ale nevšimla jsem si, že by většina Čechů nesnášela Vietnamce, Číňany, černochy... Sama pocházím z lokality, kde cikáni byli vždycky (schválně píšu cikáni - ti starousedlíci nesnášejí, když je někdo označí za Romy). Se starousedlíky nikdy nebyly problémy - většina z nich pracovala, děti chodily do školy (podotýkám do normální školy, ne do zvláštní). Bohužel v tom městečku, od kterého pocházím, pár chytrolínů skoupilo staré baráky od města a zřídili z nich ubytovny pro nepřizpůsobivé. Od té doby je tam bordel - natáhl se tam právě ten nemakačenský póvl a terorizuje všechny okolo včetně těch starousedlíků - cikánů! Ségry kamarádka tam dělá na úřadu práce - sama říkala, že od bílých nefachčenků dostává občas pouze slovní nadávky, od hnědočechů už byla dvakrát zbita cestou z práce. Já dělala přechodnou dobu v Litvínově - tam jsem na slušnou rodinu mezi hnědočechy nenarazila. Naopak - v noci bordel, že se nedalo spát, přes den se váleli po lavičkách všude možně, hulákali na lidi, co chodili do práce, děcka na ulici místo ve škole. Byty zdemolované (jednou jsem tam musela řešit jednu pacientku, která bydlela na sídlišti v Janově - něco jako mostecký Chánov).
Osobně rozlišuju lidi na slušné a nefachčenka - v obou skupinách jsou jak bílí, tak hnědí, problém je, že v té druhé hnědí převažují, zatímco v té první jich je poskrovnu. A pokud tomuhle někdo říká rasismus, tak v tom případě se za své "rasistické" smýšlení nestydím.

bassetlady
25. srp 2015

vítej v realitě, ale jak jsi sama napsala, není to problém rasistický, ale sociální. Protože ač žiju v místě, kde se Tebou zmiňované etnikum nevyskytuje. Toto moc dobře znám a světe div se! Oni jsou bílí. Angličané proto mají trefný výraz " white trash" - volně přeloženo bílý odpad. Ano je to kruté a nekorektní, ale je to tak. Jsou bílí, cestu v našem štědrém sociálním systému si dokázali si dokázali vyšlapat také velmi zdatně. Do práce nechodí a chodit nebudou, jsou agresivní pokud se jim něco nepozdává ( dořvat mladou holku, která jen nechtěla, aby jí jejich děti otravovaly psa, že je ku...da a vyhrožovat jí fyzickou likvidací mi přijde už vážně trošku moc). Takže jen smutně sleduji, jak se z kdysi krásného a klidného místa, stává bílé ghetto.

mpbk
25. srp 2015

My romy zaměstnáváme, a můžu řict, že nic moc horšího neznám. Je jim všechno jedno, jestli přijdou o práci, jestli dostanou paragraf, prostě když se jim nechce, do práce nepřijdou. Každý doktor v okolí jim 3x do měsíce napíše neschopenku vesměs na všechno co si řeknou. Takže jsou v pohodě. V sobotu se ožerou a protože se jim nechce v neděli do práce, dojdou si k dr a jsou v pohodě.
Vrchol byl, když jim město Nový Bydžov, dalo na rodinu 1000,- aby mohli jít na pouť. To mi přišlo už jako největší vrchol.

kessa
25. srp 2015

Vítej v realitě.. Je mi líto těch pár slušných, kteří to odnášejí za tu nepřizpůsobivou komunitu. Ale tihle lidé prostě žijí na úkor naší bílé společnosti a upřímně se nestydím za to, co si o nich myslím.

verunkaaa
25. srp 2015

@mpbk to snad ne ... 😨