icon

Základní - nepodmíněný - příjem. Souhlasíte s případným zavedením?

gramar
2. led 2021

Tak po roce s Koronou se znovu na světlo boží dostává koncept o základním příjmu.
Španělé a Němci se na zavedení testování znovu chystají
V Německu by mělo 120 lidí po dobu tří let dostávat 1200 eur měsíčně.
Přemýšleli jste někdy o tom co by to pro vás znamenalo, souhlasíte s případným zavedením nepodmíněného příjmu a jaká by měla být jeho výše? Případně za jakých podmínek si jej ne/dovedete představit?

Tož téma k diskusi, abychom stále neřešili jen ty duchy a koronu :D

Strana
z3
koordinatorka_odboje
4. led 2021

@marketa11112 mas hmotnou nouzi a mas statni socialni podporu. Do hmotne nouze patri: okamzita pomoc v hmotne nouzi, doplatek na bydleni, prispevek na zivobyti. Do SSP rodicak, porodne, prispevek na dite.

marketa11112
4. led 2021

Mě přijde nepodmíněný příjem jako velmi zajímavá možnost. Důchodce či maminky na rodičáku bych do toho nemíchala. Spíš skupinu lidí v produktivním věku, kteří pracují či by měli pracovat, mohou pracovat s ohledem na zdraví. Asi by bylo zajímavé spočítat celkovou částku všech sociálních dávek, které dostávají lidé, co roky nepracují, hodit je na jednu hromadu a rozpočítali to mezi všechny lidi v produktivním věku.

marketa11112
4. led 2021

@koordinatorka_odboje já chápu, jak a proč dávky fungují a defakto k čemu slouží. A neříkám, že nejsou potřeba, někdy jo. Ale mraky je jich tak zneužívaných... Vím,že svět není spravedlivý. Občas se někdo snaží svět trošku narovnat. Vždy budou odpůrci i příznivci dane myšlenky.
U nepodmíněného příjmů by byly jasně daná pravidla. Kdo,kdy, proč, kolik...

koordinatorka_odboje
4. led 2021

@marketa11112 ja proti nepodminenemu prijmu nic nemam. Hlavne bychom nejvic usetrili na tom statnim aparatu, jak jsem psala. Bohuzel by to pres vysoke uredniky asi nikdy neproslo 🙂

koordinatorka_odboje
4. led 2021

@marketa11112 pocet obyvatel v cr je cca 10 707 tisic. Ale jestli to chces pocitat jenom na produktivni vek...to nevim kolikne.

marketa11112
4. led 2021

@koordinatorka_odboje kde jsi to našla? Opravdu u nás dávky pro nemakacenka, udělají tak malou dírku do rozpočtu? To jsi mě trošku překvapila...

koordinatorka_odboje
4. led 2021

@marketa11112 normalne na min.financi, je tam fotka Schillerove u toho 😃 ano, nejvetsi vydaj jsou duchodci. Ale to mas jenom ty samotne davky. Pripocti si platy uredniku, najmy budov, mimoradnr odmeny vysokym urednikum a vsechno, co se kolem.zajisteni tech davek tyce... to uz je sumicka, ktera by takovy peknoucky nepodmineny prijem hodila 🙂 Jenomze to ti nikdy neproijde pres vysoke uredniky. Politici jsou ve funkci na 4 roky, oni navzdy a maji sve postupy, jak jim neco znemoznit nebo vymluvit.

gramar
autor
5. led 2021

Nevím jak aktuální jsou zde data, ale je to zajímavá kalkulačka https://www.verejnydluh.cz/
Jinak ano ono těch netáhel není zas až tolik, jak se lidé domnívají a rozhodně jich je méně než jaké se z nich dělá alibi :D
Navíc si myslím že pokud by k něčemu takovému došlo, tak by se "institut" rodičovského příspěvku s tím zrušil, protože by technicky vzato neměl význam. U těch důchodů je to složitější, ale pro funkčnost něčeho podobného by to dle mého znamenalo že i ten by se v dnešní podobě zrušil a bylo by nutné (stejně jako u rodičáku a hlavně plánování rodičovství) naučit lidi že za svůj život si primárně zodpovídají sami... Uznávám že za současného stavu, kdy odvody jsou tam kde jsou je to u nižší a střední třídy dost nereálné...
Ta myšlenka není vůbec špatná, ale počítá s velkou mírou samostatnosti a zodpovědnosti a to se u nás moc nenosí zatím...

gramar
autor
5. led 2021

Navíc ruku na srdce, asi není politik který by šmahem zrušil dávky a narovnal systém, no a i kdyby se našel takový sebevrah, tak nevěřím tomu že v zemi kdy má spoustu lidí dojem že je někdo povinen se o něj postarat, by toho obratem nevyužila protistrana jako jistého kroku k výhře/položení vlády... Muselo by se začít zodpovědností na vyšších místech :D

koordinatorka_odboje
5. led 2021

@gramar narovnani davek. Zodpovednost sam za sebe. To jsou takova ta predvolebni hesla pro lidi, co se citi ukrivdeni, ze nekdo jiny potencialni dostava dnes uz vicemene zrusene davky? 😇

gramar
autor
5. led 2021

@koordinatorka_odboje To nevím, nekandiduji ani nepíši předvolební slogany a ani mě nezajímá zda někdo jiný má více či méně, protože to mé účty taky nezaplatí.
Na druhou stranu mě občas fascinuje že dva lidé v podstatě stejné situaci dokáží mít velmi rozdílné výše různých dávek (když pominu příspěvek na bydlení, u kterého je to asi jasné). A musím říci že mě zneužívání sociálních dávek osobně štve z principu, ne proto že bych to těm lidem nepřála, ale je smutné pozorovat lidi kteří pracovali, ale teď by opravdu pomoc potřebovali protože se pro momentální nouzi dostali do svrabu a nedostanou nic. Zatím co člověk který nikdy nehrábl, tak dostává prachy pomalu na zlatém podnose a ještě se rozčiluje... Bohužel takového jaký je v druhé skupině mám v rodině a je to tedy děs běs :(

koordinatorka_odboje
5. led 2021

@gramar co dostava ten tvuj pribuzny? Invalidni duchod?

gramar
autor
5. led 2021

@koordinatorka_odboje Kdyby byl nemocný, tak bych to chápala, ale není a invalidní důchod nepobírá. Je to člověk co si pořídil děti místo peněženky pobírá od přídavků na děti přes nevím co, úplně vše a má odpracovaných plus mínus měsíc 4 roky... Do práce nepůjde, na důchod nárok nebude a tedy po zbytek svého života bude parazitovat na státě a lidech kolem... A to jsou přesně lidé, kteří by z principu neměli mít nárok na nic, ne proto že jim na to "přispívám" z daní, ale protože jsou lidé kteří opravdu nemohou a mají toho méně... :/

koordinatorka_odboje
5. led 2021

@gramar jo? Pro me je toto prezivani, ne ziti. Byt zavisla na tom, jestli se nekdo nerozhodne neco priskrtit a zit z nejakeho minima jeste s detmi. Nemoct jim nic koupit.

gramar
autor
5. led 2021

@koordinatorka_odboje Ano to je zlé pokud je situace špatná z nějakého jiného důvodu, než je osobní rozhodnutí a lenost... Pokud ti někdo řekne ve 20. že bude rodit do důchodu, aby nemusel pracovat a pak to v podstatě dodrží tak je někde chyba, zvláště když jediné co umí je porodit, starání už není na pořadu dne, to dá moc práce... ;)

gramar
autor
5. led 2021

Ty to totiž vidíš z pozice normálního člověka a předpokládáš že se jedná dalšího normálního člověka, bohužel v tomto konkrétním případě je to naprosto dokonalá ukázka jak by to být nemělo a jak hrozně nevýchovné může být lidem jen tak něco dát...

gramar
autor
5. led 2021

A když pak takový člověk chce vystavit nájemní smlouvu (přesto že neplatí ani energie), aby mohl žádat o další příspěvky, tak je někde asi chyba... ;)

koordinatorka_odboje
5. led 2021

@gramar to je zcestne. Jednak nemuze rodit do duchodu, do ducnodu se chodi v 67 letech 😁 a jednak za co by ty deti zivila? Najemni smlouvu na doplatek na bydleni ani nepotrebuje, tam se provadi socialni setreni v domacnosti. A energie mit zaplacene musi, jinak ji nic nedaji. Hele, ja to mam v socialni komisi a vidim do rozpoctu techto lidi, od statu maji opravdu minimum. jestli je neco zivi, tak jednorazove prace nacerno. Legalni nebo nelegalni.

gramar
autor
5. led 2021

@koordinatorka_odboje Já to mám v baráku, tvrdí to že je to moje matka, energie neplatí, jídlo nebývalo úplně běžné (pracovala jsem od čtrnácti načerno a krom sourozenců jsem živila i jí) a pravda do důchodu rodit nemůže, bohu díky už asi nesežene dárce genetického materiálu a doufám v soudnost přírody. Na druhou stranu, ti přesně řeknu z čeho ten člověk žije a má v plánu žít - když nesosá stát, sosá lidi okolo sebe (nebo nejlépe obojí). Má spočítáno kolik má dětí a kolik jí ty děti budou jednou muset dát, když tedy místo důchodu dostane tak maximálně hmotku, až nebude mít alimenty, což jinak bude jen těsně před tím důchodovým věkem.
Proto ti říkám, ty to bereš tak že je to prostě člověk, nebo matka se zájmem, ale tento případ je ukázka toho jak to prostě nemá být a fungovat (myšleno sociální systém, o tom zbytku je škoda mluvit) ;)

gramar
autor
5. led 2021

kdybych rozhodovala o schválení nepodmíněného příjmu a viděla toto, tak jsem proti...
Ale jsem optimista, doufám že toto jsou jednotky případů, ne berná mince :D

koordinatorka_odboje
5. led 2021

@gramar jo, tak. Sosat sve zodpovedne deti a citove je vydirat. To pak ano, to se ji muze zit kralovsky, to nepochybuji. 😒 Ale jestli vas mini zalovat o vyzivne... vyzivne nesmi odporovat dobrym mravum, a platit nadstandard matce, kterou musela zivit 14leta dcera, podle me dobrym mravum odporuje😤

gramar
autor
5. led 2021

@koordinatorka_odboje Ano to je klauzule na kterou spoléhám už od okamžiku kdy jsem v osmnácti zjistila že se dítě nemůže zříct rodiče a ona se mě jako rodič zříct nechtěla... :D

zuzineckah
5. led 2021

@gramar kdo by to platil? Z čeho? Když pominu to, že by to u spousty lidí vedlo k absolutnímu nezájmu o práci, tak to považuji za naprosto sci-fi nápad, který je v našem státě nerealizovatelný.

gramar
autor
5. led 2021

@zuzineckah No za současného stavu je nerealizovatelný, o tom žádná. Úplné sci-fi to být nemusí, ale zakládalo by to opravdu vysoké osobní zodpovědnosti. Jinak ano je možné že by to některé lidi vedlo k nezájmu o práci, ale optimisticky věřím že skupina která by se chtěla mít lépe by byla větší a že by se našli i lidé, kteří by to naopak brali jako motivaci pro to zlepšit svůj stav.

Strana
z3