Změna trvalého pobytu pouze se souhlasem otce?

beram
27. zář 2017

Ahoj, potřebovala bych poradit. Mám 2 děti ve střídavé péči a potřebovala bych jim (pokud to jde, tak opravdu pouze jim) změnit trvalé bydliště. Adresa skutečného pobytu by se ale neměnila. Advokátka mi dnes sdělila, že to mohu pouze se souhlasem jejich otce. Ten souhlas samozřejmě nedá. Je to opravdu tak?
Jednalo by se o převod z Prahy 5 na Prahu 4. Díky.

dominikaromanova
28. zář 2017

@beram ,
ano, advokátka má pravdu, musí souhlasit i druhý zákonný zástupce.

hofida
28. zář 2017

Toto mi odepsali z OSPOD: Vzhledem k Vašemu dotazu sděluji, že změna bydliště dítěte je obsahem rodičovské odpovědnost (§858 NOZ) a je významnou záležitostí týkající se dítěte. V této skutečnosti by mělo dojít k dohodě rodičů. Pokud k dohodě nedojde, může na základě návrhu jednoho z rodičů rozhodnout soud, a to i před uskutečněným jednáním, tedy před změnou bydliště, ale rovněž i po té (§ 877 NOZ). Soud následně rozhoduje především pokud je určen styk jednoho z rodičů s dítětem, a tomu by vznikly s realizací styku zvýšené náklady (v případě, že by se rodič s dítětem odstěhoval do místa ve větší vzdálenosti než bylo původní bydliště). Bydliště dítěte by mělo být zpravidla totožné s bydlištěm rodiče v jehož péči se dítě nachází.
§ 80 NOZ definuje pojem bydliště tak, že člověk má bydliště v místě, kde se zdržuje s úmyslem žít tam s výhradou změny okolností trvale.