icon

Botičky. O kolik větší kupovat?

vas81
4. čer 2020

Ahoj zkušené maminky!Prosím o radu.Màm 15 mesíčního syna a řeším botičky.Švagrová mi radí(podle rad maminky vyučené prodavačkou obuvi)ať kupuju botičky ob velikost.Ja si tím nejsem jistá.Vim že prďolkum rostou nožičky rychle a že má být nadměrek 1-1,5cm,ale přijdou mi ty botičky hrozně velký.Nerada bych malýmu zničila nožičky,tak se ptám na zkušenosti druhých.Předem moc děkuji za názory a rady

anakolut
•
4. čer 2020

@vas81 Dětem kupují, jak píšeš ty, nadmerek 1,5 cm, což je podle mě vlastně i o to číslo větší velikost, než má reálně velikost obrysu chodidla. Tzn. Obrys chodidla má 15 cm, tak kupují botu s délkou vnitřní stélky 16, 5 cm. Samozřejmě jen neměřim, ale zkouším. Jestli to dělám správně, nevím...

anuliinka2013
•
4. čer 2020

@vas81 Pro takove zacatky je 1,5 cm opravdu moc... staci do toho 1 cm, idealni je ale vyzkouset na prodejne, abyste videla, jak se s tim syn popasuje... nekterym detem nevadi vetsi nadmerky, nektere v nich zakopavaji. A pak take zalezi, jakou obuv budete volit... (klasickou, bare foot, kompromis)

ivis_b
•
4. čer 2020

@vas81 centimetr je podle mě minimum, ale hodně záleží i na šířce boty v kotníku, aby dítěti bota neklůtala (nevyzouvala se). Pokud zvládne nadměrek 1,5cm a bota kotník dobře obepíná, tak proč ne. Rozhodně nekupuj boty přes internet, je potřeba je vyzkoušet a dítě by se v nich mělo dostatečně projít, abys viděla, jestli se bota nevyzouvá a jestli nezakopává.

jipe
•
4. čer 2020

taky kupuju nadměrek cca 1,2cm, jak to vyjde, synovi v roce na léto stačily jen kožené capáčky

vas81
autor
•
4. čer 2020

Moc děkuji za odpovědi.Zatím máme jen klasické botičky,ale chystáme se vyzkoušet bare foto nebo kompromis.Boticky zkoušíme ale mrňous zatím chuzi nemá úplně zmáklou,tak chodí opilecky i bosky.Tak nevím jestli je to botičkama nebo jen nezkušeností.A bohužel v dnešní době na pomoc prodavaček člověk spoléhat nemúže.

anuliinka2013
•
4. čer 2020

@vas81 To bude temi zacatky 🙂. Jinak pokud mate facebook, doporucuju nejakou ze skupinek Bare foot obuvi, tam se muzete i hodne dozvedet o tom, jake boticky vybrat, i ziskat dobre rady primo vam na miru (i kdybyste se pak rozhodla pro jiny styl obuvi, prijde mi, ze je fajn mit informace 🙂. A s prodavackama mate zel pravdu, nechci je hazet do jednoho pytle - i v tech specializovanych obchodech na zdrave obouvani jsme presne v polovine pripadech narazili na ty, ktere se v tom orientovaly a dobre poradily, ale i na ty, ktere toho vedely jeste mene nez ja (a to jsem byla zacatecnik 🙂

puhelin
•
4. čer 2020

Dokud si neni pri chuzi jisty, jsou boty zbytecne. Staci kozene capacky, jen aby nemel spinave ponozky.

leilinka1234
•
4. čer 2020

Kupuji jednu a tu samou botu a ob velikost určitě ne. Používáme značku dd step, je to kompromis, dcera botu zná, takže není problém. Kupuji díky tomu přes net. Vím, co od těch bot čekat.

vas81
autor
•
4. čer 2020

Měli jsme na dnešek domluvenou schůzku s paní co se zabývá botičkama bare foot a kompromis,ale bohužel onemocněla tak ze schůzky sešlo.Facebook nemám,a informace se snažím hledat různě.Ale jako u všeho je to 1000 lidí 1000 názorů.Nejsme v chození uplní začátečníci,ale ani profící.Ale Matýsek by nejraději trávil celý den venku,bez ohledu na počasí.Takže ráno vycházíme ještě do mokrý trávy a potřebujeme i botičky do mokra.To že venku pršelo a je mokro si malej vysvětlit nenechá a chce ven.Další problém který musím zohledňovat je cena botiček.Bohužel si nemůžeu dovolit kupovat drahý botičky,ale zase úplně levný kupovat taky nebudu.Prostě nějaký rozumný střed.

mourovatakocka
•
4. čer 2020

Nákup bot o velikost větší než je momentálně velikost tlapky máme letos za sebou. Po necelých dvou měsících dcera prošoupala vepředu podrážku, protože jí byla prostě botka velká. I s přihlédnutím k růstu nožičky takovou hloupost neudělám.

jipe
•
4. čer 2020

tak zkus napsat sem rozměry (délka, šířka) nohy a tvar, třeba poradíme.

kvmatonka
•
4. čer 2020

@vas81 rady ze skupiny BF z FB, když ho nemáš. Pro prvochodce se doporučuje nadměrek 0,8 cm, když už je zkušenější, tak může zvládnout nadměrek 1,2 cm (0,6 cm je pro pohyb prstů a 0,6 cm je růst nožky), dále se do šířky doporučuje nadměrek 2 mm na každé straně, celkem tedy 4 mm. Dále je důležité vědět jaký nárt má - nízký, normální, vysoký, jaký má tvar nožičky, prstů, jaký má kotník a patu. Boty nebývají drahé, dneska už je nabídka BF bot veliká a navíc se dají vždycky prodat (což u konfekční obuvi jen tak nejde). Jak píše @jipe napiš rozměry, nejlépe třeba s fotkou a můžeme poradit. Já třeba synovi boty zásadně nakupuji na internetu, ale je pravda, že už se v tom dlouho orientuju a sama s manželem BF nosíme 🙂

vas81
autor
•
4. čer 2020

Dýlka je 13 cm a šíŕka 7cm.Ostatní nedokážu posoudit a schopnou fotku neudělám.Matýsek zdrhá a nechce se nechat.Asi budu muset počkat až se paní uzdraví a dáme si další schůzku a ona nám poradí.

jipe
•
4. čer 2020

@vas81 Máte dobře změřenou tu šířku? Já mám teda úzkonožce a extraúzkonožce, ale na tyhle rozměry je asi i Beda úzké :/

kvmatonka
•
4. čer 2020

@vas81 pokud ma skutecne takovou sirku, tak vam nezbyva nic jineho nez boty na miru. Takto siroke k takoce delce neexistuji. Nejlepsi je sirku premerit suplerou.

puhelin
•
Autor odpověď smazal
•
vas81
autor
•
4. čer 2020

No tak po uvedení syna do klidu a šuplery po příchodu tatínka je to 5,5cm.Opravdu bude nejlepší počkat na paní a nechat nožky odborně premeřit a nechat si poradit.Alespon při prvních botičkách.Prozatím prozkoumám trh,kde co mají.